روز ۲۳مهر ۹۹پیش مدیریت اطلاعات نظامی عراق اعلام کرد بزرگترین عملیات قاچاق دارو در استان دیالی را که ۱۹ کامیون آنرا حمل میکرد خنثی کرده است.
در این رابطه سایت حکومتی انتخاب نوشت: «همزمان با انتشار اخباری در مورد کمبود و گرانی دارو در ایران، دستگاه اطلاعاتی ارتش عراق از کشف و خنثیسازی بزرگترین عملیات قاچاق دارو از ایران به این کشور خبر داد. دستگاه اطلاعاتی ارتش عراق با صدور اطلاعیهیی اعلام کرد، یک محموله قاچاق شامل صدها هزار قلم دارو را که از طریق ۱۹کامیون با عبور از جاده خانقین واقع در استان دیالی وارد این کشور شده بود، کشف و مصادره کرده است. در این بیانیه، ارزش تعرفه گمرکی محوله کشف شده، صدها هزار دلار برآورد شده است». (انتخاب ۲۴مهر۹۹)
یکی از دلایل کمبود انسولین قاچاق آن به خارج کشور است، این در حالی است که کمبود انسولین در کشور بیماران دیابتی را با مشکل بزرگی مواجه کرده، و آنهایی که امکان خرید آن از بازار قاچاق دارو را دارند به زحمت و با پرداخت قیمت گزاف میتوانند این دارو را تهیه کنند اما اکثر بیماران که فقیر هستند توانایی تهیه دارو را ندارند.
در این رابطه سایت تجارت نیوز بهنقل از رئیس کمیسیون اقتصاد سلامت اتاق تهران نوشت: «بیش از ۱.۵ برابر نیاز کشور انسولین وارد کشور شده است پس نباید هیچ کمبودی وجود داشته باشد. اما انسولین وارد شده، مجدداً صادر میشود و یا به عبارتی از راههای غیرقانونی از کشور خارج میشود».
کمبود انسولین در کشور و قاچاق آن به خارج کشور در شرایطی است که بهگفته این مهره حکومتی: «حدود ۵میلیون نفر در ایران به دیابت مبتلا هستند و بیش از ۶۰۰هزار نفر آنها باید روزانه از انسولین استفاده کنند. نبود انسولین و نیاز به آن، بیماران را به فضای مجازی و بازار سیاه کشانده است». (تجارت نیوز ۲۸ مهر۹۹)
قاچاق دارو از ایران به کشورهای منطقه امری است که سالها ادامه دارد، و مقامات دولت آخوند روحانی بارها به این واقعیت اعتراف کردهاند.
پیش از این محمدرضا شانهساز رئیس سازمان غذا و دارو به قاچاق دارو به کشورهای منطقه اعتراف کرد: «با توجه به تفاوت قیمت دارو و تفاوت قیمت ارزش پول کشورمان با کشورهای همسایه از جمله کشورهای منطقه خلیجفارس، قاچاق دارو از ایران به این کشورها خیلی بیشتر از قبل شده است. قاچاق دارو نسبت به گذشته صرفه و سود بهمراتب بیشتری دارد». (سایت اتاق بازرگانی صنایع، معادن و کشاورزی ۱۲ آذر۹۸)
کمبود دارو در اثر احتکار و قاچاق آن به خارج کشور آنچنان شایع است که مراجع حکومتی در غارهای خود در حوزه قم هم از مطلع هستند.
آخوند جعفر سبحانی در دیدار با سرکرده انتظامی رژیم از کمبود و احتکار دارو انتقاد و توصیه کرد پلیس با قاچاقچیان و محتکران دارو قاطعانه عمل کند (خبرگزاری تسنیم ۲۹ مهر۹۹).
در مورد قاچاق دارو به خارج جلیل میرمحمدی میبدی عضو کمیسیون بهداشت مجلس ارتجاع گفت: «شاهد آن هستیم که برخی بهدلیل ارزانتر بودن دارو در کشور در مقایسه با سایر کشورها و بهخاطر جیب خودشان و به دور از موازین اخلاقی و دینی و انسانی اقدام به قاچاق دارو میکنند» . (سایت انتخاب ۲۸مهر۹۹)
قاچاق دارو توسط نهادها و عناصر حکومتی از نظر سردمداران و سران قوای رژیم نیز امری مخفی نیست.
خبرگزاری تسنیم بهنقل از آخوند جلاد ابراهیم رئیسی نوشت: «رئیس قوه قضاییه، قاچاق دارو و مشکل تأمین دارو را از دیگر معضلات امروز کشور دانست و اظهار داشت: امروز مردم برای تهیه دارو با مشکل مواجه هستند و وجود داروهای تقلبی در بازار هم نگرانکننده است.
رئیسی بر همین اساس تأکید کرد که مسئولان باید موضوع تأمین داروی مورد نیاز مردم را با حساسیت پیگیری کنند و اجازه ندهند سوداگران و قاچاقچیان در این عرصه جولان دهند». (تسنیم ۲۸مهر۹۹)
آخوند حسن روحانی نیز به قاچاق دارو اعتراف کرد و در این رابطه گفت: «مرزبانیهای ما نیروی انتظامی ما نیروهای مسلح ما گمرکات ما خود ستاد همه در این شرایط روی قاچاق دارو و واکسن مراقبت بیشتر کنند یعنی خبرهای رسیده که برخی از قاچاقچیها دارند دارو را میبرند به کشورهای همسایه حالا آنجا ممکن است قیمت آن گرانتر باشد». (تلویزیون شبکه خبر ۲۹شهریور۹۹)
واقعیت این است که قاچاق دارو امری نهادینه و شبکهیی توسط نهادها و عناصر وابسته به حاکمیت صورت میگیرد.
ملک محمدی عضو مجلس ارتجاع در مصاحبه با خبرگزاری مجلس رژیم گفت: «زنجیره بزرگی از قاچاق دارو در کشور شکل گرفته است». (خبرگزاری مجلس۱۶مهر ۹۹)
بنابراین قاچاق صدهزار قلم دارو به ارزش صدها هزار دلار توسط ۱۹کامیون به عراق، قطعاً نمیتواند توسط کولبرها و قاچاقچیان جزء غیروابسته به حاکمیت و نهادهای آن صورت گرفته باشد.
دارو نه تنها به خارج کشور قاچاق میشود بلکه قاچاق آن در داخل کشور نیز رواج دارد، و قاچاقچیان حکومتی که عمدتاً با وزارت بهداشت نخ دارند آنرا در بازار سیاه داخلی از جمله بازار ناصر خسرو تهران به بهای گزاف به مردم میفروشند، این در شرایطی است که در داروخانههای رسمی بسیاری از داروهای خاص پیدا نمیشود.
سردمداران وزارت بهداشت خودشان سردسته دزدان و فاسدانی هستند که ارز متعلق به مردم برای خرید دارو و تجهیزات پزشکی را حرامخور میکنند.
در سال۹۷ یک میلیارد یورو از ارزی که قرار بود صرف خرید تجهیرات پزشکی شود گم شد! (خبرگزاری ایسنا ۵ مرداد۹۸)
سعید نمکی وزیر بهداشت هم گفت برخی رفتهاند دو میلیون یورو استنت قلب وارد کنند، اما به جایش کابل برق آوردهاند و در لحظه هم طوری کارها را هماهنگ کردند که تا ما مطلع میشویم از مرز رفتهاند. ما طی روزهای اخیر ۷ پالت داروی تاریخ گذشته در گمرک گرفتیم که قرار بود بهعنوان داروی بدن سازی بهعنوان جوانان این مملکت تزریق شود. این سم است. (سایت عصر ایران ۲۵تیر۹۸)
در همین رابطه روزنامه جهان صنعت ضمن اشاره به حرفهای سعید نمکی در زمینه وارد کردن کابل برق به جای استنت قلب رانتخواران دولتی را عامل چنین فسادهایی معرفی کرد: «موضوع تخلفات ارزی صادر کنندگان و ارزهایی که به اقتصاد برنمیگردد از آن جهت اهمیت دارد که بخش قابل توجهی از آن در دست گروههای دولتی و شبهدولتی قرار دارد. به عبارتی دقیقتر بخش عمده صادر کنندگان کشور را شرکتهای نفت، گاز و پتروشیمی و صنایع وابسته به آن تشکیل میدهد که عمدتاً در انحصار دولت و گروههای دولتی قرار دارد». (جهان صنعت ۲۰مرداد ۹۵)
در کشوری که مقامات و رانتخواران حکومتی بهطور شبکهیی و گسترده دارو در داخل و خارج دارو قاچاق میکنند و به سهولت مبالغ کلان ارز متعلق به مردم را میدزند، خارج کردن ۱۹ کامیون داروی مورد نیاز مردم از مرز و قاچاق آن به عراق برایشان امری ساده و پیش پا افتاده است.