در روزنامههای حکومتی در روز سهشنبه 18مهر، سر شاخ شدن سران دو قوه نظام از یک سو و ادعای وحدت سپاه با ظریف و دولت از سوی دیگر بیشترین عنوانها را به خودش اختصاص داده است ابتدا عنوانهای روزنامههای باند روحانی و شرکایش را مرور میکنیم:
آفتاب یزد: رئیس قوه قضاییه: احضارها از سر بیکاری نیست وظیفه ذاتی قوه قضاییه است
آفتاب یزد: فرمانده سپاه: مواضع من و ظریف یکسان است اما نوع بیانمان فرق دارد
ابتکار: سرلشکر جعفری در حاشیه نشست چهلمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی از هماهنگی سپاه و وزیر امور خارجه در اعلام مواضع علیه دشمنان خبر داد، مواضع یکسان، بیان متفاوت
اطلاعات: آملی لاریجانی: با آنان که بیمبنا علیه قوه قضاییه سخن میگویند، برخورد میکنیم
ایران: ظریف: در قبال طرح آمریکا علیه سپاه اقدام متقابل میکنیم – سردار جعفری: ترامپ بداند ما با دولت و وزارتخارجه یکدل هستیم
بهار: در وانفسای جدلهای لفظی مسولان؛ طبق آمار رسمی در برخی استانها نرخ بیکاری 60درصد است، «بیکار» جوانانند
تجارت: رئیس قوه قضاییه: احضارها از سر بیکاری نیست
آفتاب یزد: رئیس قوه قضاییه: احضارها از سر بیکاری نیست وظیفه ذاتی قوه قضاییه است
آفتاب یزد: فرمانده سپاه: مواضع من و ظریف یکسان است اما نوع بیانمان فرق دارد
ابتکار: سرلشکر جعفری در حاشیه نشست چهلمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی از هماهنگی سپاه و وزیر امور خارجه در اعلام مواضع علیه دشمنان خبر داد، مواضع یکسان، بیان متفاوت
اطلاعات: آملی لاریجانی: با آنان که بیمبنا علیه قوه قضاییه سخن میگویند، برخورد میکنیم
ایران: ظریف: در قبال طرح آمریکا علیه سپاه اقدام متقابل میکنیم – سردار جعفری: ترامپ بداند ما با دولت و وزارتخارجه یکدل هستیم
بهار: در وانفسای جدلهای لفظی مسولان؛ طبق آمار رسمی در برخی استانها نرخ بیکاری 60درصد است، «بیکار» جوانانند
تجارت: رئیس قوه قضاییه: احضارها از سر بیکاری نیست
جهان صنعت: انتقاد رئیس قوه قضاییه از اظهارات رئیسجمهور؛ بیکار هستید که دور برجام سینه زدید
خراسان: یک موضع با دو بیان – فرمانده سپاه: جهت گیری دیپلوماتیک و دفاعیه ایران یکسان است هر چند بیان متفاوت باشد – ظریف: سپاه پاسداران یک افتخار و ضامن دفاع است
روزنامههای باند خامنهای در مورد حمله سردژخیم قضاییه به روحانی تیترهای نیش دار تری به کار بردهاند و در مورد ادعای همسویی پاسدار جعفری با ظریف اظهارات قبلی او که دود و دم رو به طرف حسابهای خارجی بود را هم دوباره تیتر کردهاند:
کیهان: رئیس قوه قضاییه: بیکار کسانی هستند که ۴سال کشور را رها کرده و دور برجام سینه میزنند
کیهان: بازتاب گسترده سخنان سرلشکر جعفری در رسانههای خارجی
حمایت: آملی لاریجانی: با جار و جنجال میخواهند اذهان مردم را از اختلاس دور کنند
رسالت: نمیخواهند به اتهامات دانه درشت ها رسیدگی شود
جوان: فرمانده کل سپاه: ترامپ مطمئن باشد با دولتمان یک دل هستیم
جوان: دعوای بیکاری؛ رئیس محترم قوه قضاییه ـ همانطور که پیشبینی میشد ـ حرفهای رئیس محترم جمهور را بیجواب نگذاشت.
تک و پاتکهای باندها حول برجام تیترهای دیگری را در صفحات اول به خود اختصاص داده است:
آفتاب یزد: هدف روحانی از ارتباط با آمریکا برخلاف منافع ملی نبود
بهار: با تعامل میتوان برجام را تحکیم کرد
جوان: مومیایی «برجام بدون آمریکا» با نقشه انگلیس
قانون: جهان در تکاپوی حفظ برجام
کیهان:روایت نیویورکر از نشست وزرای خارجه ایران و 1+5؛ اعتراف به دستاورد «تقریبا هیچ» این بار از زبان ظریف – ظریف: هنوز نمیتوانیم در انگلیس یک حساب بانکی باز کنیم
کیهان: درس تلخی که اوباما و ترامپ به معاون دفتر روحانی دادند
گوشهیی از بحرانهای اقتصادی اجتماعی در صفحات اول روزنامههای سهشنبه رژیم تیتر شدهاند:
آفتاب یزد: خیز دلار ادامه دارد
آفتاب یزد: کارگران استرسی
تجارت: دستمزد کارگران گرفتار ملاحظات سیاسی
جهان صنعت: سرپوش استانداریها بر تخلفات
جهان صنعت: بانک مرکزی در شوک بازار ارز؛ دلار کوتاه نمیآید
جوان: فرمانده ناجا:مشکل قاچاق در گمرک و بنادر است
جوان: 600هزار میلیارد تومان پروژه نیمه کاره نماد بودجه ریزی غلط
شهروند: بحران آب را هم سیاسی کردهایم
قانون: کودکان کار و خیابان از تحقیر شدن خود در کمپ های بهزیستی میگویند، خوار شدن کودکان کار
کیهان: در سایه غفلت دولت از اقتصاد مقاومتی رخ داد: سقوط مداوم بورس و نوسانات شدید رد بازار سکه و ارز
همدلی: اینجا در گوشهیی از جنوب غربی کشور، زنان با 250هزارتومان مجبورند کار کنند. آن هم بدون بیمه
فضاحت ادعای رسیدگی به مردم محروم تحت عنوان سهام عدالت و کلاهبرداری از آنان موضوع طنز روزنامههای همسو با دولت هم شده است:
جهان صنعت: الآن بنده دقیقاً متوجه نشدم چی به چیست؟ قرار است مردم یک میلیون بدهند که صد و پنجاه هزار تومان بگیرند؟ قرار است هشتاد هزار تومان بگیرند بعد پانصد و چهل هزار تومان بدهند که بعدش هفتاد هزار تومان بگیرند؟ ما نفهمیدیم قرار است بگیریم یا بدهیم؟ حالا دادن یا گرفتنش یک طرف ، آدم دقیقاً نمیداند باید چه چیزی را بدهد تا چه چیزی را بگیرد؟ شما دارید این پول را برای سهام کجا میگیرید؟ نکند سهم ما بشود سهام شرکت تشتکسازی ، سهم خوبها را بدهید به ژن خوبها؟ تکلیف ما را مشخص کنید ممنون میشویم.
روزنامههای باند روحانی همسو با باند رقیب از برجام با دود و دم و تهدید به مداخله دفاع کردهاند. در این دفاعیات ابراز دلواپسی از سرنوشت برجام و نظام فصلمشترک همه مقالات است:
آرمان: برجام توافقی بینالمللی است، نه با آمریکا
آرمان:آنچه در مورد آینده برجام از سوی آمریکا بهعنوان یکی از اعضای توافق هستهیی قابل پیشبینی است، این است که ترامپ قصد دارد پایبندی ایران به برجام را تأیید نکند و اساساً مسئولیت این مهم را به کنگره بسپارد تا کنگره را وادار کند در قالب قانونی که اخیراً تصویب کرده است، تحریمهای دیگری نیز علیه ایران به تصویب برساند. علاوه بر آن، ایالاتمتحده درصدد است با هدف مذاکرات مکمل برجام وارد فاز مذاکرات جدیدی با سایر اعضای توافق شود تا در این مذاکرات اتهامات بیپایانی علیه ایران مطرح کند که بدونتردید یکی از این اتهامات مسأله موشکی است... آسیا نزدیکترین حوزه تهدید اروپا است و ایران مانع رسیدن تهدید به اروپا شده است. ایران در حوزههای مختلف از قاچاق موادمخدر تا تهدیدهای تروریستی همواره نقش خاکریز را بازی کرده است. اروپا میداند که اگر ایران وارد فاز تنش با آمریکا شود، در این صورت مرزهای اروپا دچار ناامنیهای مختلفی خواهد شد و این موضعی است که اروپاییها در قبال آن احساس نگرانی و خطر میکنند؛ ... ایران پس از فروپاشی برجام از مشروعیت لازم جهت پیشبرد برنامه هستهیی خود برخوردار است؛ ضمن اینکه در آینده آمریکاییها در منطقه غرب آسیا بهعنوان یک بازیگر نمیتوانند بدون مزاحمت سیاستهای خود را پیش ببرند. اگر آمریکا وارد تنش با ایران شود، قطعاً ایران حوزههای تنش با آمریکا را تغییر خواهد داد.
روزنامههای باند روحانی به باند رقیب در مورد برجام حمله کردهاند:
ابتکار: شوربختانه اینکه مخالفان داخلی برجام به جای تحسین مذاکرهکنندگان ایرانی در پیشبینی هرگونه کارشکنی از سوی نه تنها واشینگتن، بلکه دیگر اعضای گروه 1+5کوشیدهاند ادبیات حقوقی این توافقنامه بهگونهیی تنظیم شود که فرصت را از مخالفان ایران در آینده بگیرد، حالا همصدا با واشینگتن بر پیکره برجام میکوبند. آنان زمین و زمان رقابت سیاسی با دولت را نامناسب انتخاب کردهاند.
حمله به برجام و باند روحانی موضوع مقالات متنوع و متعدد در روزنامههای باند ولیفقیه ارتجاع است:
کیهان: تاوان تظاهر به دیوانگی
جریان سیاسی مورد اشاره داخلی که این روزها همسو با آمریکاییها و اروپاییها بر دیوانه بودن ترامپ اصرار دارد، همان جریانی است که ملت را از «سایه جنگ» میترساند
امروزه این نگرانی جدی وجود دارد که مبادا جریان یاد شده با دمیدن در شیپور دیوانگی ترامپ و یا باور کردن ادعای حریف درباره دیوانگی او، زمینه وادادگی دیگری نظیر آنچه در برجام شاهد آن بودیم را رقم بزنند و با این توجیه که طرف مقابل یک دیوانه تمام عیار است به باجخواهیها و زورگوییهای پیدرپی آمریکا تن بدهند و در یک کلمه به بهانه «دیوانگی ترامپ»! ملت را با همان فاجعه و خسارت بزرگی روبهرو کنند که به بهانه «سایه جنگ» روبهرو کردند. احتمال یاد شده با توجه به برخی از برخوردهای منفعلانه دولت در مقابل باجخواهی آمریکا قوت بیشتری گرفته و این توهم را در حریف پدید آورده است که دولت در مقابل زورگوییهای آمریکا، واکنش درخور توجهی نشان نخواهد داد
دو روز قبل، سردار سرلشکر جعفری فرمانده کل سپاه پاسداران به آمریکا هشدار داد که اگر سپاه پاسداران را در لیست گروههای تروریستی جای دهد، سپاه نیز ارتش آمریکا را یک جریان تروریستی نظیر داعش تلقی خواهد کرد.
امروزه آمریکا با نزدیک به 50پایگاه نظامی که در منطقه دارد و بیش از 50هزار نیروی نظامی که در این پایگاهها حضور دارند، بهگونهیی با ما همسایه است و در صورت دست زدن به حماقت، از تیررس موشکهای میانبرد و دوربرد و سایر تجهیزات استراتژیک ما در امان نخواهد بود
ترامپ باید تاوان تظاهر به دیوانگی را پس بدهد و به خوبی میداند و بارها تجربه کرده است که سپاه ادعای بیپشتوانه نمیکند و بر عهد خود پایدار است و اساساً دلیلی ندارد و عاقلانه نیست که وقتی ارتش آمریکا جایگزین داعش میشود، از مجازاتهای سخت نظیر آنچه بر سر داعش آمده است، در امان باشد.
دلواپسی نسبت به چشمانداز سرنوشت برجام و نظام در روزنامههای دلواپسان آنها را تبدیل به موافقان برجام کرده است:
کیهان: اعلام عدم پایبندی ایران بدتر از پاره کردن آن است
اعلام عدم پایبندی ایران به برجام بدتر از پاره کردن آن توسط آمریکا است چرا که تمامی تحریمها برمیگردد اما آمریکا همچنان عضوی از توافق باقی میماند!
سؤال اصلی اینجا است که در صورت اعلام عدم پایبندی ایران به برجام توسط ترامپ در 15اکتبر چه اتفاقی رخ خواهد داد؟
کنگره این کشور به مدت 60روز وقت خواهد داشت نظر خود را اعلام کند که در صورت تأیید این مسأله، دو اتفاق رخ میدهد؛ اول اینکه چهار و نیم دستور اجرایی رئیسجمهور آمریکا-4دستور به همراه بخشی از دستور دیگر- که متناسب با برجام اجرای آن متوقف شده بود بازمیگردد. ثانیاً آمریکا عدم پایبندی ایران به برجام را بهعنوان اعتراض خود به کمیسیون مشترک برجام میبرد و پس از طی کردن جلسات کارشناسی، مشورتی و وزرای امور خارجه، نهایتاً تمامی تحریمهای شورای امنیت سازمان ملل علیه ایران بازمیگردد! در این حالت و با وجود بازگشت تمامی تحریمها، توافق هستهیی همچنان پابرجا بوده و آمریکا نیز همچنان یک طرف برجام محسوب میشود!
اما اگر کنگره تصمیم بگیرد که توقف موقت تحریمها علیه ایران ادامه پیدا کند مسیر جدیدی به روی آمریکا باز میشود و آن هم افزایش فشارها به ایران برای انجام مذاکره مجدد است. جانکری در آخرین مقاله خود در روزنامه واشینگتن پست در اینباره نوشته است: وزرای خارجه کشورهای اروپایی به او گفتهاند در صورت ماندن آمریکا در برجام با این کشور برای مقابله با آنچه سایر «رفتارهای نادرست ایران» خوانده شده، همراهی خواهند کرد!
این مسیر جدید در واقع همان روش مدنظر تیلرسون وزیر خارجه آمریکا است که کشورهای اروپایی مانند فرانسه و آلمان صراحتاً با آن موافقت کردند.
ابراز وحشت از انتشار خشونت عمومی در روزنامههای باند خامنهای با اشارههای محدود به ابعاد صرفاً فردی آن بیانگر دغدغه نظام از انفجار خشم مردمی است:
رسالت: «در هر ساعت، بیش از 66ایرانی درگیری منجر به جرح و پزشکی قانونی دارند!» ؛ بر اساس آمارهای پزشکی قانونی کشور بهطور میانگین، روزانه هزار و 600شهروند بهدلیل نزاع به پزشکی قانونی مراجعه میکنند و تشکیل پرونده میدهند.
بیگمان، آمار نزاع شدید که به پزشکی قانونی کشیده نمیشود، و آمار نزاع بهطور کلی، بسیار بیش از این است. بر اساس اعلام سازمان، تهرانیها بیشتر از بقیه مردم با هم گلاویز میشوند و به یکدیگر صدمه میزنند
در همین ارتباط، مهدی جوهری، معاون اجتماعی دادگستری البرز معتقد است که تقویم جرایم عمدی نشان میدهد زمانی که نوجوانان و جوانان از درس و مدرسه فارغ میشوند، آمار خشونت افزایش مییابد.
خراسان: یک موضع با دو بیان – فرمانده سپاه: جهت گیری دیپلوماتیک و دفاعیه ایران یکسان است هر چند بیان متفاوت باشد – ظریف: سپاه پاسداران یک افتخار و ضامن دفاع است
روزنامههای باند خامنهای در مورد حمله سردژخیم قضاییه به روحانی تیترهای نیش دار تری به کار بردهاند و در مورد ادعای همسویی پاسدار جعفری با ظریف اظهارات قبلی او که دود و دم رو به طرف حسابهای خارجی بود را هم دوباره تیتر کردهاند:
کیهان: رئیس قوه قضاییه: بیکار کسانی هستند که ۴سال کشور را رها کرده و دور برجام سینه میزنند
کیهان: بازتاب گسترده سخنان سرلشکر جعفری در رسانههای خارجی
حمایت: آملی لاریجانی: با جار و جنجال میخواهند اذهان مردم را از اختلاس دور کنند
رسالت: نمیخواهند به اتهامات دانه درشت ها رسیدگی شود
جوان: فرمانده کل سپاه: ترامپ مطمئن باشد با دولتمان یک دل هستیم
جوان: دعوای بیکاری؛ رئیس محترم قوه قضاییه ـ همانطور که پیشبینی میشد ـ حرفهای رئیس محترم جمهور را بیجواب نگذاشت.
تک و پاتکهای باندها حول برجام تیترهای دیگری را در صفحات اول به خود اختصاص داده است:
آفتاب یزد: هدف روحانی از ارتباط با آمریکا برخلاف منافع ملی نبود
بهار: با تعامل میتوان برجام را تحکیم کرد
جوان: مومیایی «برجام بدون آمریکا» با نقشه انگلیس
قانون: جهان در تکاپوی حفظ برجام
کیهان:روایت نیویورکر از نشست وزرای خارجه ایران و 1+5؛ اعتراف به دستاورد «تقریبا هیچ» این بار از زبان ظریف – ظریف: هنوز نمیتوانیم در انگلیس یک حساب بانکی باز کنیم
کیهان: درس تلخی که اوباما و ترامپ به معاون دفتر روحانی دادند
گوشهیی از بحرانهای اقتصادی اجتماعی در صفحات اول روزنامههای سهشنبه رژیم تیتر شدهاند:
آفتاب یزد: خیز دلار ادامه دارد
آفتاب یزد: کارگران استرسی
تجارت: دستمزد کارگران گرفتار ملاحظات سیاسی
جهان صنعت: سرپوش استانداریها بر تخلفات
جهان صنعت: بانک مرکزی در شوک بازار ارز؛ دلار کوتاه نمیآید
جوان: فرمانده ناجا:مشکل قاچاق در گمرک و بنادر است
جوان: 600هزار میلیارد تومان پروژه نیمه کاره نماد بودجه ریزی غلط
شهروند: بحران آب را هم سیاسی کردهایم
قانون: کودکان کار و خیابان از تحقیر شدن خود در کمپ های بهزیستی میگویند، خوار شدن کودکان کار
کیهان: در سایه غفلت دولت از اقتصاد مقاومتی رخ داد: سقوط مداوم بورس و نوسانات شدید رد بازار سکه و ارز
همدلی: اینجا در گوشهیی از جنوب غربی کشور، زنان با 250هزارتومان مجبورند کار کنند. آن هم بدون بیمه
فضاحت ادعای رسیدگی به مردم محروم تحت عنوان سهام عدالت و کلاهبرداری از آنان موضوع طنز روزنامههای همسو با دولت هم شده است:
جهان صنعت: الآن بنده دقیقاً متوجه نشدم چی به چیست؟ قرار است مردم یک میلیون بدهند که صد و پنجاه هزار تومان بگیرند؟ قرار است هشتاد هزار تومان بگیرند بعد پانصد و چهل هزار تومان بدهند که بعدش هفتاد هزار تومان بگیرند؟ ما نفهمیدیم قرار است بگیریم یا بدهیم؟ حالا دادن یا گرفتنش یک طرف ، آدم دقیقاً نمیداند باید چه چیزی را بدهد تا چه چیزی را بگیرد؟ شما دارید این پول را برای سهام کجا میگیرید؟ نکند سهم ما بشود سهام شرکت تشتکسازی ، سهم خوبها را بدهید به ژن خوبها؟ تکلیف ما را مشخص کنید ممنون میشویم.
روزنامههای باند روحانی همسو با باند رقیب از برجام با دود و دم و تهدید به مداخله دفاع کردهاند. در این دفاعیات ابراز دلواپسی از سرنوشت برجام و نظام فصلمشترک همه مقالات است:
آرمان: برجام توافقی بینالمللی است، نه با آمریکا
آرمان:آنچه در مورد آینده برجام از سوی آمریکا بهعنوان یکی از اعضای توافق هستهیی قابل پیشبینی است، این است که ترامپ قصد دارد پایبندی ایران به برجام را تأیید نکند و اساساً مسئولیت این مهم را به کنگره بسپارد تا کنگره را وادار کند در قالب قانونی که اخیراً تصویب کرده است، تحریمهای دیگری نیز علیه ایران به تصویب برساند. علاوه بر آن، ایالاتمتحده درصدد است با هدف مذاکرات مکمل برجام وارد فاز مذاکرات جدیدی با سایر اعضای توافق شود تا در این مذاکرات اتهامات بیپایانی علیه ایران مطرح کند که بدونتردید یکی از این اتهامات مسأله موشکی است... آسیا نزدیکترین حوزه تهدید اروپا است و ایران مانع رسیدن تهدید به اروپا شده است. ایران در حوزههای مختلف از قاچاق موادمخدر تا تهدیدهای تروریستی همواره نقش خاکریز را بازی کرده است. اروپا میداند که اگر ایران وارد فاز تنش با آمریکا شود، در این صورت مرزهای اروپا دچار ناامنیهای مختلفی خواهد شد و این موضعی است که اروپاییها در قبال آن احساس نگرانی و خطر میکنند؛ ... ایران پس از فروپاشی برجام از مشروعیت لازم جهت پیشبرد برنامه هستهیی خود برخوردار است؛ ضمن اینکه در آینده آمریکاییها در منطقه غرب آسیا بهعنوان یک بازیگر نمیتوانند بدون مزاحمت سیاستهای خود را پیش ببرند. اگر آمریکا وارد تنش با ایران شود، قطعاً ایران حوزههای تنش با آمریکا را تغییر خواهد داد.
روزنامههای باند روحانی به باند رقیب در مورد برجام حمله کردهاند:
ابتکار: شوربختانه اینکه مخالفان داخلی برجام به جای تحسین مذاکرهکنندگان ایرانی در پیشبینی هرگونه کارشکنی از سوی نه تنها واشینگتن، بلکه دیگر اعضای گروه 1+5کوشیدهاند ادبیات حقوقی این توافقنامه بهگونهیی تنظیم شود که فرصت را از مخالفان ایران در آینده بگیرد، حالا همصدا با واشینگتن بر پیکره برجام میکوبند. آنان زمین و زمان رقابت سیاسی با دولت را نامناسب انتخاب کردهاند.
حمله به برجام و باند روحانی موضوع مقالات متنوع و متعدد در روزنامههای باند ولیفقیه ارتجاع است:
کیهان: تاوان تظاهر به دیوانگی
جریان سیاسی مورد اشاره داخلی که این روزها همسو با آمریکاییها و اروپاییها بر دیوانه بودن ترامپ اصرار دارد، همان جریانی است که ملت را از «سایه جنگ» میترساند
امروزه این نگرانی جدی وجود دارد که مبادا جریان یاد شده با دمیدن در شیپور دیوانگی ترامپ و یا باور کردن ادعای حریف درباره دیوانگی او، زمینه وادادگی دیگری نظیر آنچه در برجام شاهد آن بودیم را رقم بزنند و با این توجیه که طرف مقابل یک دیوانه تمام عیار است به باجخواهیها و زورگوییهای پیدرپی آمریکا تن بدهند و در یک کلمه به بهانه «دیوانگی ترامپ»! ملت را با همان فاجعه و خسارت بزرگی روبهرو کنند که به بهانه «سایه جنگ» روبهرو کردند. احتمال یاد شده با توجه به برخی از برخوردهای منفعلانه دولت در مقابل باجخواهی آمریکا قوت بیشتری گرفته و این توهم را در حریف پدید آورده است که دولت در مقابل زورگوییهای آمریکا، واکنش درخور توجهی نشان نخواهد داد
دو روز قبل، سردار سرلشکر جعفری فرمانده کل سپاه پاسداران به آمریکا هشدار داد که اگر سپاه پاسداران را در لیست گروههای تروریستی جای دهد، سپاه نیز ارتش آمریکا را یک جریان تروریستی نظیر داعش تلقی خواهد کرد.
امروزه آمریکا با نزدیک به 50پایگاه نظامی که در منطقه دارد و بیش از 50هزار نیروی نظامی که در این پایگاهها حضور دارند، بهگونهیی با ما همسایه است و در صورت دست زدن به حماقت، از تیررس موشکهای میانبرد و دوربرد و سایر تجهیزات استراتژیک ما در امان نخواهد بود
ترامپ باید تاوان تظاهر به دیوانگی را پس بدهد و به خوبی میداند و بارها تجربه کرده است که سپاه ادعای بیپشتوانه نمیکند و بر عهد خود پایدار است و اساساً دلیلی ندارد و عاقلانه نیست که وقتی ارتش آمریکا جایگزین داعش میشود، از مجازاتهای سخت نظیر آنچه بر سر داعش آمده است، در امان باشد.
دلواپسی نسبت به چشمانداز سرنوشت برجام و نظام در روزنامههای دلواپسان آنها را تبدیل به موافقان برجام کرده است:
کیهان: اعلام عدم پایبندی ایران بدتر از پاره کردن آن است
اعلام عدم پایبندی ایران به برجام بدتر از پاره کردن آن توسط آمریکا است چرا که تمامی تحریمها برمیگردد اما آمریکا همچنان عضوی از توافق باقی میماند!
سؤال اصلی اینجا است که در صورت اعلام عدم پایبندی ایران به برجام توسط ترامپ در 15اکتبر چه اتفاقی رخ خواهد داد؟
کنگره این کشور به مدت 60روز وقت خواهد داشت نظر خود را اعلام کند که در صورت تأیید این مسأله، دو اتفاق رخ میدهد؛ اول اینکه چهار و نیم دستور اجرایی رئیسجمهور آمریکا-4دستور به همراه بخشی از دستور دیگر- که متناسب با برجام اجرای آن متوقف شده بود بازمیگردد. ثانیاً آمریکا عدم پایبندی ایران به برجام را بهعنوان اعتراض خود به کمیسیون مشترک برجام میبرد و پس از طی کردن جلسات کارشناسی، مشورتی و وزرای امور خارجه، نهایتاً تمامی تحریمهای شورای امنیت سازمان ملل علیه ایران بازمیگردد! در این حالت و با وجود بازگشت تمامی تحریمها، توافق هستهیی همچنان پابرجا بوده و آمریکا نیز همچنان یک طرف برجام محسوب میشود!
اما اگر کنگره تصمیم بگیرد که توقف موقت تحریمها علیه ایران ادامه پیدا کند مسیر جدیدی به روی آمریکا باز میشود و آن هم افزایش فشارها به ایران برای انجام مذاکره مجدد است. جانکری در آخرین مقاله خود در روزنامه واشینگتن پست در اینباره نوشته است: وزرای خارجه کشورهای اروپایی به او گفتهاند در صورت ماندن آمریکا در برجام با این کشور برای مقابله با آنچه سایر «رفتارهای نادرست ایران» خوانده شده، همراهی خواهند کرد!
این مسیر جدید در واقع همان روش مدنظر تیلرسون وزیر خارجه آمریکا است که کشورهای اروپایی مانند فرانسه و آلمان صراحتاً با آن موافقت کردند.
ابراز وحشت از انتشار خشونت عمومی در روزنامههای باند خامنهای با اشارههای محدود به ابعاد صرفاً فردی آن بیانگر دغدغه نظام از انفجار خشم مردمی است:
رسالت: «در هر ساعت، بیش از 66ایرانی درگیری منجر به جرح و پزشکی قانونی دارند!» ؛ بر اساس آمارهای پزشکی قانونی کشور بهطور میانگین، روزانه هزار و 600شهروند بهدلیل نزاع به پزشکی قانونی مراجعه میکنند و تشکیل پرونده میدهند.
بیگمان، آمار نزاع شدید که به پزشکی قانونی کشیده نمیشود، و آمار نزاع بهطور کلی، بسیار بیش از این است. بر اساس اعلام سازمان، تهرانیها بیشتر از بقیه مردم با هم گلاویز میشوند و به یکدیگر صدمه میزنند
در همین ارتباط، مهدی جوهری، معاون اجتماعی دادگستری البرز معتقد است که تقویم جرایم عمدی نشان میدهد زمانی که نوجوانان و جوانان از درس و مدرسه فارغ میشوند، آمار خشونت افزایش مییابد.