728 x 90

بازی حذف چهار صفر از پول!

بازی حذف چهار صفر از پول!
بازی حذف چهار صفر از پول!

هیات دولت آخوند حسن روحانی در جلسه ۹مرداد ۹۸پیشنهاد بانک مرکزی برای حذف چهار صفر از پول را به تصویب رساند.

این اقدام دولت روحانی در حالی است که سیاست‌های چپاولگرانه و مخرب اقتصادی رژیم طی ۴دهه گذشته باعث نابود شدن اقتصاد و کاهش مستمر ارزش پول کشور شده است.

قطعا در حاکمیتی که در زمینه اقتصادی در برپاشنه فساد اقتصادی و چپاول، نابود کردن منابع ملی، تعطیلی کارخانه‌ها و کاهش شدید تولید، بیکاری روزافزون مردم، تورم افسارگیسخته و... چرخیده است، اصلاح این امور غیرممکن است واز این پس نیز در زمینه اقتصادی وضعیت به همین منوال خواهد پیش رفت، و کاهش چهار صفر از پول دردی را دوا نخواهد کرد.

دولت روحانی قبل از پیاده کردن این طرح می‌بایست:

- تورم را کنترل کند در حالی‌که به اعتراف مهره‌ها و رسانه‌های رژیم تورم مستمراً رو به افزایش است و به چهل درصد هم رسیده است.

- زیرساخت‌های ویران شده اقتصادی را بازسازی کند که ساختار فاسدی که خود عامل این وضعیت است نه می‌تواند و نه می‌خواهد قدمی در این زمینه بردارد، به‌خصوص در شرایط کنونی که به‌دلیل سیاست‌های ضدمردمی و تروریستی نظام با بی‌سابقه‌ترین تحریم‌ها مواجه است.

- به رانت و رانت‌خواری که تار و پود این رژیم را در نوردیده پایان دهد و فضای کسب وکار را بهبود بخشد و سلامت نظام بانکی را تأمین کند. آیا نظامی که سر تا پایش فاسدند و روزی نیست که اختلاس و فسادی در بالاترین لایه‌های حکومتی رو نشود، امکان حل این معضلات را دارد

یکی از مشکلات اقتصادی چند سال اخیر مشکل نوسانات شدید ارز است که اثرات مخرب خود را در سایر زمینه‌ها خصوصاً در بالا رفتن نرخ تورم گذاشته است، در شرایط تحریم که مشکل تأمین ارز یکی از معضلات جدی است، حذف کردن صفرها نمی‌تواند مانع از نوسانات ارزی بشود و آثار تورمی بر اقتصاد خواهد داشت.

در زمینه عدم کارآیی حذف چهار صفر از پول حسین راغفریکی از اقتصاددانان حکومتی در روزنامه آفتاب یزد ۱۰مرداد ۹۷می‌نویسد:«در کشور ما در شرایط فعلی با حذف ۴صفر از پول ملی اتفاقی که رخ می‌دهد آن است که وقتی تورم را کنترل نکردیم و وتورمی رها داریم و...بخش قابل‌ توجهی از جامعه به‌شدت از تورمی که دامن آنها را گرفته تحت فشار هستند که بیشتر این فشارها در اثر سیاست‌های نادرست دولت و مجلس است.به‌طور قطع با حذف صفرهای پول ملی تورم شدیدتر می‌شود و این کار در شرایط کنونی به صلاح هیچکس نیست. تمام کشورهایی که این طرح را اجرا کردند، قبل آن اقداماتی انجام دادند تا تورمشان کنترل شود و بعد این اقدام را انجام دادند.کشور ما اگر این کار را در شرایط فعلی انجام دهد، شاهد از دست رفتن ارزش پول جدید خواهد بود و مبالغ هنگفتی را باید صرف تبدیل پول قدیم به پول جدید کند. در حالی که این کار هیچ منافعی ندارد ».

روزنامه‌ ایران ارگان دولتی روحانی هم می‌نویسد: «اگر انتظار برود که سایر مشکلات اقتصادی کشور مانند تورم، بی‌ثباتی نرخ ارز، نابرابری و بیکاری که در طول سالیان طولانی بر کشور حادث شده، با این تصمیم مرتفع شود، دچار خطا شده و هرگز به‌وقوع نمی‌پیوندد».(ایران ۱۰مرداد ۹۸)

روزنامه جهان صنعت یکی دیگر از رسانه‌های باند روحانی، بی‌ثباتی اقتصادی را مانع موفقیت این طرح می‌داند: «به نظر می‌رسد فضای حاکم بر بازار اقتصادی کشور از ثبات لازم برای اجرای چنین طرحی تهی است و سازوکارهای لازم برای به نتیجه رساندن چنین طرحی هنوز از سوی سیاست‌گذار فراهم نشده است. هر چند بنا بر اعلام سیاست‌گذار بانک مرکزی از زمان ابلاغ این طرح تا زمان اجرای آن دو سال طول خواهد کشید.اما به‌نظر می‌رسد دستیابی به فضای مطلوب اقتصادی که امکان اجرای چنین طرحی را فراهم کند به‌زودی و حتی در یک بازه زمانی دو ساله نیز امکان‌پذیر نخواهد شد.

به نظر می‌رسد اقتصاد ایران پیش از آن که به اجرای چنین طرحی مبادرت ورزد، لازم است تمامی زیرساخت‌های اقتصادی خود را بازسازی کرده و اصلاحات فراگیری در کلیه سیاست‌های اقتصادی خود انجام دهد». (جهان صنعت ۱۰مرداد ۹۸)

کیهان خامنه‌ای هم حذف ۴صفر از پول را امری می‌داند که روی کاغذ اتفاق می‌افتد و صرفاً یک کار اسمی بوده و تاثیر واقعی در متغیرهای اقتصادی نخواهد گذاشت: «با حذف صفرهای پول ملی، تنها واحد هزینه‌های مردم کوچک نمی‌شود، بلکه واحد درآمدها نیز به تناسب آن کاهش می‌یابد؛ بر همین اساس، تاثیر اصلی این اقدام صرفاً جنبه روانی داشته و معنای دیگری که حاکی از بهبود متغیر‌های اقتصادی یا تغییر وضع معیشت مردم باشد را نمی‌توان از آن استنباط نمود. این تصمیم زمانی اثرگذاری مثبتی (آن هم صرفاً در جهت روانی) دارد که تورم کشور به نرخ اندکی رسیده باشد و بیم افزایش قیمتها (و در پی آن کاهش مجدد ارزش پول ملی) وجود نداشته باشد. موضوعی که در حال حاضر هیچگونه علامتی از آن وجود ندارد!».(کیهان ۱۰مرداد ۹۸)

روزنامه جوان وابسته به سپاه پاسداران نیز کم کردن ۴صفر را بی‌فایده می‌داند و می‌نویسد: «مردم زمانی آرامش پیدا می‌کنند که قیمتها متناسب با درآمدشان تغییر کند نه مثل امروز که ۷۰درصد قدرت خریدشان کم شده‌است! با حذف چند صفر از پول ملی، مردم اعتمادشان افزایش نمی‌یابد!».

آنچه که بسیاری از این رسانه‌ ها و کارشناسان اعتراف می‌کنند این است که در صورت تصویب طرح توسط مجلس و شورای نگهبان و تبدیل شدن آن به قانون، اجرای این طرح نمی‌تواند گرهی از بحران خفه‌کننده و کلاف سردرگم اقتصاد رژیم بگشاید.

این رسانه‌ها بعضاً به تجربه ناموفق بسیاری از کشورها که اقدام به حذف صفر از پول ملی خود کرده اشاره می‌کنند که غیر از ترکیه در بقیه موارد نتیجه چندانی نگرفته‌اند. در رابطه با نتیجه مثبت این طرح در ترکیه نیز به این واقعیت اشاره می‌کنند که موفقیت این طرح در آن کشور در قدم اول ناشی از پایین آوردن نرخ تورم و بازسازی زیرساختهای اقتصادی و اجرای اصلاحات حقوقی، مالی و اقتصادی بود که اصلاح این ساختارها در حاکمیت آخوندی و با وجود اقتصاد ضدتولیدی و رانتی،فساد سیستماتیک حکومتی و نهادهای موازی غیرممکن است.

بنابراین واقعیت، تا زمانی که این حاکمیت که خود عامل وضعیت بحرانی اقتصاد کشور است بر سر کار است پیشرفت و شکوفایی اقتصادی جزو محالات است و طرح‌هایی از این قبیل تنها نوشته‌هایی بر روی کاغذ است که هیچ تضمین و قابلیت اجرایی ندارد.

										
											<iframe style="border:none" width="100%" scrolling="no" src="https://www.mojahedin.org/if/bd422b6a-5b76-41ba-83e2-722624de6ff8"></iframe>
										
									

گزیده ها

تازه‌ترین اخبار و مقالات