728 x 90

نقش بازار در مبارزه با دیکتاتوری (۲)

اعتراض بازاریان
اعتراض بازاریان

در نخستین شماره «نقش بازار» با نگاهی کوتاه به تاریخچه و جایگاه بازار از زمان قاجار تا دوران حکومت ملی دکتر مصدق و نقش آن در قیام ضدسلطنتی، به اعتصاب سراسری بازاریان بعد از قیام سراسری دیماه ۹۶ اشاره کردیم و دیدیم ۴۰سال بعد از اعتصاب گسترده بازار در سال ۱۳۵۷، قیام دوباره و اعتصاب بازاریان در سال ۱۳۹۷ هم‌چون شلاقی بر پیکر فرسوده نظام ولایت فقیه فرود آمد.

شروع این اعتصاب در فروردین ۹۷ از بانه آغاز شد که در میان بهت و حیرت حاکمان و پاسداران، بیش از یک ماه ادامه یافت و راه را برای قیام بازار در سایر شهرها گشود.

 

نگاهی به اعتصاب بانه

اعتصاب بانه از روز ۲۶فروردین ۹۷ شروع شد و به شکل بی‌سابقه‌ای نزدیک به یک ماه ادامه پیدا کرد.

حکومت آخوندی در یک اقدام ضدمردمی مرزهای شهر بانه با کشور همجوار را بست، مرزهایی که شمار کثیری از شهروندان زحمتکش بانه زندگی خود را از طریق کولبری در گذرگاههای پرپیچ‌وخم آن می‌گذرانند.

اعتصاب مردم بانه در اعتراض به بسته شدن مرزها و افزایش تعرفه‌های گمرکی انجام شد. آنها اعلام کرده‌اند تا رسیدن به این خواسته مغازه‌هایشان را باز نخواهند کرد.

نبض اقتصادی شهر مرزی بانه با مرز می‌زند. وقتی این گلوگاه بسته باشد، اقتصاد بانه نیز به مرز خفگی نزدیک می‌شود؛ زیرا مردم فقیر این شهر جنگ‌زده محل درآمد دیگری ندارند.

 

اعتصاب مردم دردمند بانه در اعتراض به بستن مرزها

اعتصاب مردم دردمند بانه در اعتراض به بستن مرزها

اعتصاب مردم دردمند بانه در اعتراض به بستن مرزها

 

مردم شریف بانه با تجربه‌گیری از چند رشته اعتصاب، موفق شدند طولانی‌ترین اعتصاب در بانه را پیش ببرند. آنان موفق شدند زیرا:

  • هم‌صدا بودند و یک خواست مشترک داشتند.
  • با تجمعات اعتراضی مقابل فرمانداری بانه اعتصاب را عمق بخشیدند.
  • پشتیبانی و حمایت سایر شهرهای کردستان مانند بوکان، سردشت،‌ پیرانشهر، جوانرود، پاوه، مریوان و سقز آنان را متحد و منسجم و دشمن را سست و پراکنده کرد.
  • با تهدید و ارعاب رژیم عقب ننشستند و اعتصاب را با همه سختی‌اش ادامه دادند.

 

اعتصاب در ماه اردیبهشت ۹۷

شنبه ۲۲اردیبهشت ۹۷:

جمعی از مغازه‌داران بازار پوشاک عباس آباد تهران دست به اعتصاب زدند و از باز کردن مغازه‌های خود؛ خودداری کردند.

در این روز بخشی از بازاریان و صرافی‌های تهران نیز دست به اعتصاب زدند.

دوشنبه ۲۴اردیبهشت:

بازار کویتی‌ها، کفاش‌ها، پاساژ صدف و نیز بخشی از بازاریان خیابان سیروس، فروشندگان موبایل در چارسو و پاساژ علاءالدین در خیابان حافظ به اعتصاب‌کنندگان پیوستند و اعتصاب کردند.

در میان خبرهای داغ مربوط به اعتصاب بازاریان، خبر رسید که بازار طلافروشان اردبیل هم در همبستگی با فراخوان بازاریان به اعتصاب روز دوشنبه، مغازه‌هایشان را باز نکردند. جمعی از کسبه و بازاریان تهران هم در حمایت از اعتصاب همگانی و سراسری، اطلاعیه صادر کردند.

 

سه‌شنبه ۲۵اردیبهشت‌ماه ۹۷:

بازاریان و کسبه شهر بانه بار دیگر اعتصاب خود را در همبستگی با بازاریان سراسر کشور به‌طور هم‌زمان آغاز کردند.

در همین روز ـ ۲۵اردیبهشت ـ بازار نقش جهان در اصفهان، بازار اوزیها در بندرعباس، تاریکه بازار در کرمانشاه و بازاریان و کسبه قشم در اعتراض به افزایش بی‌سابقه قیمت دلار که تولید و تجارت و خرید و فروش را متوقف کرده و اقتصاد کشور را دچار رکود کرده، دست به اعتصاب زدند.

 

شنبه ۲۹اردیبهشت ۹۷:

بازاریان در شاهرود برای سومین روز متوالی، دست به اعتصاب و راهپیمایی زدند. آنان بنرهای بزرگی در دست داشتند که روی آنها نوشته شده بود: «عدالت استانی، ندای هر شاهرودی»!

 

اعتصاب بازار ۵خرداد ۹۷

بازاریان در شهرهای مختلف از جمله تهران، اصفهان، بجنورد، کرج، قم، ماکو و جلفا و برخی دیگر از شهرها صبح روز شنبه ۵خرداد ۹۷ دست به اعتصاب زدند و از باز کردن مغازه‌های خود امتناع کردند.

در تهران، بازاریان و کسبه بخشی از بازار اصلی، بخشی از اصناف اکباتان و پاساژ بوستان در پونک یا به‌طور کامل تعطیل شدند یا به‌صورت نیمه‌تعطیل درآمدند.

در بجنورد در سبزه‌میدان، بازارچه قدیم، آهنگرها و خیاطها به‌طور کامل تعطیل شدند. بازارچه شهر ماکو نیز تعطیل شد.

در کرج پاساژ امیرکبیر بسته شد و در بازار بزرگ اصفهان و کوچه‌ هارونیه مغازه‌ها در اعتصاب بودند.

 

قیام بازار 

اعتصاب به سراسر بازار تهران گسترش یافت.

چهارم تیر ۹۷ ـ ساعت ۱۴۰۰ در چهارراه استانبول تهران جمعیت شعار می‌دهند:‌ «مرگ بر اصل ولایت فقیه»

از صبح دوشنبه ۴تیر ۹۷ بازار زرگرها، پارچه‌فروشها، طلا‌فروشان، سرای پاچنار، بازار کفاش‌ها در چهارسوق بزرگ، بازار بزرگ در چهارسوق کوچک، بازار کیلوی‌ها، سبزه میدان، سرای ملی، سرای بوعلی و ۱۵خرداد دست به اعتصاب زده و از بقیه بازاریان می‌خواهند که به آنها بپیوندند. این اعتصاب در اعتراض به افزایش سرسام‌آور قیمت دلار صورت گرفته است.

 

سومین روز اعتصاب بازاریان و قیام مردم تهران

شلیک پاسداران با تفنگهای ساچمه‌یی در سبزه میدان و لاله‌زار تهران تعدادی مجروح بر جای گذاشت. در خیابان جمهوری تهران قیام‌آفرینان شعار می‌دادند «بی‌غیرت حیا کن، مملکت رو رها کن»!

جنگ و گریز و درگیری در خیابان لاله‌زار تهران شدیدتر شد.‎

در تهران جوانان در خیابان ملت و اکباتان و لاله‌زار در حال درگیری و جنگ و گریز با مأموران ضدشورش بودند. این مناطق به میدان جنگی تبدیل شده بود و صدای شلیک گاز اشک‌آور به گوش می‌رسید. جوانان دلیر سنگربندی کرده و با آتش زدن سطلهای زباله و پرتاب سنگ به مقابله با مأموران خامنه‌ای پرداخته بودند. در خیابان لاله‌زار جوانان شعار مرگ بر خامنه‌ای سردادند.

ساعت ۱۹۱۵: بازار موبایل کرج به اعتصاب بازاریان تهران پیوست.

در خیابان امیرکبیر تهران جوانان قیام‌آفرین در حال جنگ و گریز و بزن در رو با مأموران یگان ویژه بودند.

جوانان تهرانی در خیابان امیرکبیر خطاب به مأموران سرکوبگر:‌ «بی‌ناموس، بی‌ناموس»!

دویچه وله آلمان: فیلمهای اعتراض در بازار تهران با کیفیت بالا در شبکه‌ٔ اجتماعی می‌چرخد و بازاریان در چند شهر دیگر مانند مشهد، کرج، قشم، بندرعباس و شهریار نیز دست به اعتصاب و تظاهرات زده‌اند.

 

اعتصاب بازار تهران - بازار مولوی ۶تیر ۹۷ 

اعتصاب بازار تهران روز چهارشنبه ۶تیرماه ۲۷ژوئن) ادامه یافت. در بازار سلطانی مردم با شعار «بازاری باغیرت، حمایت، حمایت! نترسید، نترسید، ما همه با هم هستیم»! دست به تظاهرات زدند.

بازاریان در بازار بزرگ تهران، بازار طلافروشان، چهارسوق، خیابان ملت، مولوی، لاله‌زار و پاساژ علاالدین نیز از باز کردن مغازه‌های خود خودداری کردند. در حسن‌آباد مردم و بازاریان با شعار «تورم، گرانی، نمی‌خواهیم، نمی‌خواهیم»! دست به اعتراض زدند.

 

بازتاب اعتصاب و قیام مردم تهران در رسانه‌های بین‌المللی

سی.ان.ان:‌ این بزرگترین تظاهرات بود. هر دلار ۹۰هزار ریال معامله می‌شود در حالی‌که قبل از خروج آمریکا از برجام هر دلار ۶۵هزار ریال بود. یعنی ارزش ریال حدود ۵۰درصد افت کرده است.

 

نقش بازار ـ انعکاس رسانه‌های بین‌المللی از قیام بازار

نقش بازار ـ انعکاس رسانه‌های بین‌المللی از قیام بازار

نقش بازار ـ انعکاس رسانه‌های بین‌المللی از قیام بازار

 

آسوشیتدپرس:‌ اعتراض‌کنندگان روز دوشنبه در بازار بزرگ تاریخی تهران جمع شدند و مغازه‌داران را وادار کردند مغازه‌ها و دکه‌های خود را ببندند. این اقدام بیانگر خشم و اعتراض آنها علیه اقتصاد غرقه در بحران رژیم است. این حرکت در تهران چند ماه بعد از تظاهراتی است که کشور را تکان داد.

در پایان سال گذشته اعتراضات مشابهی در ایران پیش آمد که به ۷۵شهر گسترش یافت. این بزرگترین تظاهراتی بود که در کشور بعد از انتخابات مورد منازعه در ۲۰۰۹ رخ داد.

اعتراضات ژانویه از کنترل خارج شد و مردم به‌طور علنی هم روحانی و هم خامنه‌ای به‌عنوان ولی‌فقیه را مورد اعتراض قرار دادند.

تلویزیون اسکای نیوز: این تظاهرات نشانه‌ای از نارضایتی گسترده در ایران است.

خبرگزاریهای حکومتی فارس، ایسنا و تسنیم نوشتند برخلاف این‌که رژیم تلاش می‌کند تا قیمت ارز را در کنترل خود داشته باشد با سقوط ارزش ریال و رسیدن قیمت دلار به ۹هزار تومان در بازار سیاه این تظاهرات شروع شد.

روز بعد خبرگزاری حکومتی میزان از قول عباس جعفری دولت‌آبادی، دادستان عمومی و انقلاب تهران، نوشت:

«همان روزی که این تجمعات شکل گرفت به پلیس و دستگاههای امنیتی دستور دادیم تا عوامل بروز تجمعات شناسایی شوند زیرا ما معتقدیم که این تجمعات و عوامل آنها از بازاریهای نبودند».

و این‌چنین با کتمان ناشیانه و ترس‌آلود، وحشت و نگرانی تمامیت رژیم را از تجمعات و شعارهای بازاریان برملا کرد.

 

فراخوان مریم رجوی برای جوانان تهرانی

مریم رجوی گفت: «بحران گرانی و افزایش قیمت دلار و شرایط سختی که مردم ایران در آن به‌سر می‌برند چیزی نیست جر نتیجه سیاست رژیم ایران و سرکردگان آن که صدها میلیارد دلار را به تاراج برده‌اند و دارایی‌های ایران را برای سرکوب مردم یا برای جنگ در سوریه و سایر کشورهای منطقه صرف کرده‌اند».

رجوی تأکید کرد:‌ «همه جوانان و بازاریان در تهران را به پیوستن به معترضان فرامی‌خوانم. بحران ارز و گرانی بی‌سابقه که کمر مردم را شکسته است نتیجه سیاست‌های آخوندهای حاکم است که طی سال‌های اخیر صدها میلیارد از اموال مردم را به تاراج برده‌اند و یا برای سرکوب داخلی و کشتار در سوریه و سایر کشورهای منطقه هزینه کرده‌اند».

ادامه دارد...

										
											<iframe style="border:none" width="100%" scrolling="no" src="https://www.mojahedin.org/if/16a2ac95-e7aa-484a-9f3d-8086f05d4086"></iframe>
										
									

گزیده ها

تازه‌ترین اخبار و مقالات