728 x 90

نقش بازار در مبارزه با دیکتاتوری (۴)

اعتصاب سراسری بازار
اعتصاب سراسری بازار

در ۳شماره قبل از سلسله مقالات «نقش بازار در مبارزه با دیکتاتوری» دیدیم که بازاریان شریف توانستند به‌رغم تهدید و ارعاب حکومت، نقش مؤثری در رویش، همبستگی و خیزش‌های مردمی ایفا کنند. همچنین در جریان قیام مرداد دیدیم چگونه بازار کفاشان تهران، در همبستگی با مردم و در اعتراض به گرانی با شعار «مرگ بر دیکتاتور» دست به اعتصاب زدند و یک ماه بعد مردم، اقشار و بازاریان غیرتمند کردستان در اعتراض به اعدام ۳زندانی سیاسی کرد هم‌زمان در ۲۸شهر وارد اعتصاب سراسری شدند.

در این شماره به آزمون و اعتصاب مهم مهرماه ۹۷ بازار اشاره می‌کنیم. اعتصابی که بسیاری از معادلات نظام و محاسبات عوامل سرکوبگرش را بر هم زد و اثبات کرد با هم‌دلی و همبستگی می‌توان هیولای وحشی و زخمی غرق در بحران را به عقب راند.

 

نخستین فراخوان و آغاز اعتصاب 

فراخوان به اعتصاب از ۲هفته قبل توسط بازارایان در تهران و سایر شهرستانها مطرح شد.

۳مهر در شبکه‌های اجتماعی روز دوشنبه ۱۶مهر به‌عنوان روز اعتصاب سراسری بازار اعلام شد. این کار نوعی رجزخوانی، رودرویی آشکار و قدرت‌نمایی از جانب بازار بود زیرا با همین اطلاعیه تمامیت نظام را به چالش می‌طلبید و روشن بود که رژیم تمام قوای خود را علیه آن بسیج خواهد کرد. به همین علت رئیس اتاق ضداصناف طی مصاحبه‌یی به صراحت گفت: «این که اعتصاب بازاریان فراتر از خواسته‌های صنفی، یک رویارویی با نظام است» و سایر اقشار نیز در حمایت از اعتصاب بازاریان و کسبه کل کشور، در اعتراض به گرانی، به تجمع مردمی در ۱۶مهر فراخوان دادند.

 

پیوند سایر اقشار به اعتصاب سراسری بازار

پیوند سایر اقشار به اعتصاب سراسری بازار

 

اعتصاب سراسری بازار پتکی بر فرق نظام 

۲روز قبل از شروع اعتصاب یعنی شنبه ۱۴مهر ۹۷، علی فاضلی، رئیس نهاد حکومتی موسوم به اتاق اصناف ایران، در رسانه‌های حکومتی به صحنه آمد و گفت:

«خیال همه کسانی که هر روز در شبکه‌های اجتماعی حرف از اعتصاب و بستن بازار می‌زنند را راحت کنم، بازاریان به هیچ روی اقدامی علیه انقلاب نمی‌کنند و اینجا خبری نیست».

اما روز دوشنبه ١٦مهرماه ۱۳۹۷ بازاریان و کسبه در بیش از ۵۰شهر میهن، با پیوستن به اعتصاب سراسری مشتی محکم بر دهان او و پتکی بر فرق نظام شدند.

از صبح دوشنبه بازاریان در تهران، قزوین، ورامین، مهاباد، قم، مبارکه، سراوان، جوانرود، ‌ابهر، کرج، شهریار، شهررضا، رشت، آبادان، رفسنجان، گناوه، ایرانشهر، پارس آباد مغان، ارومیه، زاهدان، کازرون، گرگان، کرمانشاه، کرمان، میاندواب، بندر ترکمن، اصفهان، تبریز، اراک، مشهد، برازجان، کرمانشاه، زنجان، سنندج، مریوان، بانه، مریوان، سقز، سردشت، پیرانشهر، چابهار، کنارک، هیرمند، پاوه و چندین شهر دیگر به اعتصاب پیوستند.

ساعتی بعد از شروع اعتصاب خبر رسید بازاریان تبریز و اصفهان و کرمانشاه هم به اعتصاب بازاریان پیوستند و مغازه‌های خود را بستند.

این اعتصاب در شرایطی صورت گرفت که دور جدید اعتصاب سراسری رانندگان کامیون نیز هجدهمین روز خود را با موفقیت پشت سر گذاشته و در فراخوانی که از طرف بازاریان و کسبه در شبکه‌های اجتماعی منتشر شد، آنان ضمن اعلام مشکلات خود، گفتند این اعتصاب را در حمایت از اعتصاب رانندگان کامیون برگزار خواهند کرد.

 

خواسته‌های اعتصاب‌کنندگان

این اعتصاب در اعتراض به کاهش شدید ارزش پول ـ که نتیجه‌ غارت و چپاول مسئولان است ـ و مشکلات اقتصادی فراگیری است که کار و معیشت مردم را به‌شدت مشکل کرده است.

در فراخوان اعتصاب سراسری بازاریان آمده است:

اعتراض به گرانی و تورم؛ به بی‌ثباتی ارز، کمبود و گرانی مواد اولیه و کسادی و رکود...

در دور قبلی اعتصاب بازاریان، خبرگزاری نیروی تروریستی قدس ـ تسنیم ـ در تشریح علت اعتصاب نوشت:

- حاکمیت بحران ارزی و استمرار آن،

- ناپایداری شدید قیمت‌ها،

- غیرممکن بودن عملی خرید جنس جدید متناسب با بهای اجناس فروخته‌شده،

و در نتیجه راکد بودن چرخه «فروش ـ خرید ـ فروش» باعث تعطیلی عملی بازارها شده است.

 

اهمیت اعتصاب ۱۶مهر

این دور از اعتصاب نسبت به دور قبل در ۴تیر ۹۷ و اعتصاب‌های استانی و موضعی مانند اعتصاب کردستان و بانه و اعتصاب بازار کفاشان و طلافروشان و... از اهمیت خاصی برخورد بود. علاوه بر گسترش و همبستگی چشم‌گیر بازاریان در اعتصاب ۱۶مهر، به چند عامل در اهمیت آن می‌توان اشاره کرد. عواملی که باعث افزایش تأثیرگذاری آن در جامعه و تشدید بحران در نظام حاکمیت شد.

 

  • اعتصاب با برنامه و فراخوان قبلی و از موضع بالا انجام شد

از ۲هفته قبل موضوع اعتصاب در شبکه‌های اجتماعی علنی شد.

ناگهانی، فی‌الفور و بی‌سمت و سو نبود. از قبل درست برنامه‌ریزی و ساماندهی و تمام مسیر پیش‌بینی شده بود به همین علت رژیم نتوانست با آن مقابله کند. رژیم از دو روز قبل از شروع اعتصاب تمام قوای خود را بسیج کرد و همه شیوه‌های تهدید و تطمیع را به‌کار گرفت تا جلوی اعتصاب را بگیرد. این یک زورآزمایی و رودرویی اعلام شده و علنی بود و رژیم شکست خورد.

  • هم‌زمانی و همبستگی با اعتصاب کامیون‌داران، کارگران و سایر اقشار 

اعتصاب ۱۶مهر بازاریان در شرایطی انجام شد که اعتصاب کامیون‌داران در هفدهمین روز در ۳۲۰شهر گسترش یافته و اعتصاب کارگران فازهای پارس جنوبی هم از روز قبل آغار شده بود. این نشان می‌دهد رژیم نتوانست مانع از گسترش اعتصاب‌ها و پیوند سایر اقشار در مقابله با سیاست‌های جنایتکارانه حاکم شود. به این ترتیب عموم اصناف از کامیون‌داران تا کارگران و بازاریان دریافته‌اند که رژیم «نه می‌خواهد» و «نه می‌تواند» کوچکترین تضادی از تضادها و بحرانهای درهم‌تنیده اقتصادی و اجتماعی را حل کند و اظهارات و وعده‌های ایادی و سردمداران رژیم، جز مشتی اباطیل شیادانه بیش نیست.

  • اوج‌گیری اعتصاب ـ در اعتراض به بی‌ثباتی ارز ـ در فردای کاهش نرخ ارز 

یکی از نکات بسیار جدی و قابل‌تأمل در اعتصاب بازاریان و کسبه که نباید نادیده گرفت این است که اعتصاب بازار زمانی شکل گرفت که قیمت دلار از ۱۹هزار به ۱۵هزار تومان کاهش یافته بود و طبیعی بود که با کاهش نرخ ارز انگیزهٔ اعتصاب هم پایین می‌آمد. اما برعکس انتظار حکومت و کارشناسان سیاسی و اقتصادی، اعتصاب در روز ۱۶مهر ـ طبق فراخوان اعلام شده ـ آغاز شد و با سرعتی چشمگیر در نزدیک به ۵۰شهر کشور گسترش یافت. حتی این بار اعتصاب تا قلب بازار تبریز هم پیش رفت. موضوعی که رژیم را به‌شدت به وحشت افکند.

این موضوع(گسترش اعتصاب به‌رغم سقوط ارز خارجی که موضوع اصلی اعتراض بود) دوباره اثبات کرد که اعتصاب بازار نتیجه وسعت دید بازاریان و محصول نگرش عمیق و عینی اصناف کشور نسبت به دیکتاتوری حاکم و درک ملی و میهنی آنان از شرایط فعلی میهن است. شرایطی که همبستگی ملی را فراتر از هر عامل دیگری مد نظر دارد.

 

ادامه اعتصاب...

با وجود تهدید مقامات و تطمیع سران رسمی و غیررسمی رژیم، اعتصاب بازار در روز بعد هم ادامه داشت. حوالی ظهر سه‌شنبه ۱۷مهر ۹۷ خبر رسید که بازاریان و کسبه تبریز، کرج، شهریار، شهرضای اصفهان و سراب اردبیل در اعتصاب هستند. در تبریز بازار کفاشان در اعتصاب هستند. در اصفهان بازار موبایل و بازار احمد آباد در اعتصاب هستند و در تهران بازاریان خیابان جمهوری اعتصاب کردند.

ساعتی بعد نیز خبر رسید بازاریان، کسبه و اصناف در مناطقی از تهران، تبریز، خوی، کرج،‌ شهریار، فردیس، شهررضا، کرمانشاه، اصفهان و سراب اردبیل نیز در حال اعتصاب هستند.

در تهران بازاریان پاساژ علاالدین، پاساژ ایران مهر در خیابان جمهوری و بازار موبل فروشان اعتصاب کردند.

 

نگرانی و ناامیدی نظام 

سایت حکومتی دنیای اقتصاد در مطلبی با عنوان «رد پای ضدانقلاب در ناآرامی‌های بازار؟» ضمن ابراز نگرانی از ادامه اعتصاب و اعتراضها در بازار به‌نقل از علی فاضلی رئیس اتاق [ضد] اصناف ایران نوشت:

«در مورد احتمال اعتصاب سراسری بازاریان و کسبه سراسر کشور «در اعتراض به گرانی و موضوعاتی از این قبیل در فضای مجازی برای اولین و آخرین بار نیست و اخیراً گروه‌های ضد انقلاب هر چند مدت یکبار مردم را دعوت به اعتراض می‌کنند».

یک رسانه دیگر حکومتی ضمن اشاره به اعتصاب گسترده کامیون‌داران و بازاریان به ۲نوع رویکرد دولتی (سکوت و تحریف) اشاره کرد و نوشت:

«این دو رویکرد با همه تفاوتهایی که با یکدیگر دارند در یک نقطه به اشتراک می‌رسند و آن نگرانی است؛ نگرانی از بروز و ظهور آشکار اعتراضاتی که همه مسئولان کم و بیش از وجود آن در زیر پوست جامعه با خبر هستند و نمی‌توانند اصل وجود چنین اعتراضاتی در حوزه‌های مختلف را کتمان کنند».

این رسانه حکومتی در ادامه ضمن نگرانی از شرایط موجود و رسیدن به نقطه پایانی حکومت می‌نویسد:

«بی توجهی‌ها و یا حتی شاید بی‌خبری مقامات ارشد دولت از آنچه در جامعه می‌گذرد سبب آن می‌شود که روزی به خود بیایند که دیگر دیر شده باشد و فضایی برای اصلاح خطاهای گذشته فراهم نباشد».(سایت حکومتی بهار ـ‌ ۱۸مهر ۹۷)

یکی از ایادی و دیپلماتهای سابق رژیم به‌نام محمود موسوی طی مصاحبه‌یی که در رسانه‌های رژیم منعکس شد ضمن اعتراف به نفرت و ناامیدی مردم از نظام گفت:‌

«امید اجتماعی آن‌قدر صدمه دیده که موضع جامعه در برابر هر چیز حتماً همراه با خشم و بدبینی و ناامیدی است... مجموعه ‌این مسائل امنیت روحی و روانی را از جامعه گرفته است. اگر هم مسئولان حکومت صحبتی می‌کنند از سوی جامعه گفتاردرمانی تلقی می‌شود و فایده‌ای ندارد».

موسوی سفیر سابق رژیم در هند و پاکستان در ادامه ضمن اعتراف به قیام مردم و بن‌بست نظام در برابر خشم فزاینده اقشار مختلف گفت:

«مردم می‌خواهند به سمتی حرکت کنند که مشکلات‌شان حل شود و وقتی کسی نیست خود دست‌به‌کار می‌شوند».(سایت حکومتی خبرآنلاین ـ ۱۴مهر ۹۷)

 

مریم رجوی ـ اعتصاب بازار بخشی از قیام مردم برای سرنگونی

«خانم مریم رجوی رئیس‌جمهور برگزیده مقاومت به بازاریان و کسبه شجاع که در تهران و دهها شهر کشور دست به اعتصاب زده و به ‌اعتراض علیه رژیم غارتگر آخوندی برخاسته‌اند درود فرستاد و گفت: «اعتصاب بازاریان در ادامه اعتصاب رانندگان زحمتکش از خواست عموم مردم برای تغییر خبر می‌دهد. تا زمانی که آخوندهای فاسد و تبهکار بر سر کار هستند گرانی و رکود و فقر، هم‌چنان‌که روند نابودی محیط‌زیست ادامه دارد تنها راه‌ حل فاجعه‌یی که همه کشور را فراگرفته، استقرار دموکراسی و حاکمیت مردم است».

خانم رجوی اعتصاب سراسری بازار و کامیون‌داران را بخشی از قیام مردم برای سرنگونی رژیم و دستیابی به‌آزادی و عدالت اجتماعی توصیف کرد و گفت: «در رژیم آخوندی تمامی دارایی‌های مردم ایران به‌جای رونق اقتصادی و رفاه مردم، هزینه سرکوب و صدور تروریسم و جنگ خارجی می‌شود و یا توسط آخوندهای حاکم به سرقت می‌رود».(دبیرخانه شورای ملی مقاومت ایران ـ ۱۶مهر ۱۳۹۷)

مسئول کمیسیون اصناف شورای ملی مقاومت هم در همین روز «اعتصاب بازار همزمان با ادامه اعتصاب سراسری رانندگان زحمتکش کامیون و تظاهرات و اعتراضات سایر اقشار» را «نشانگر ایستادگی و استمرار مبارزه عموم مردم ایران برای سرنگونی حاکمان غارتگر» توصیف کرد و ضمن درود بر به همه بازاریان و اصناف اعتصابی، از همه هم‌میهنان درخواست کرد به حمایت از اعتصاب‌گران برخیزند و آنها را یاری کنند.(مسئول کمیسیون اصناف شورای ملی مقاومت ـ ۱۶مهر ۱۳۹۷)

ادامه دارد...

 

برای مطالعه بیشتر می‌تونید به قسمت‌های پیشین در لینک زیر مراجعه کنید:

										
											<iframe style="border:none" width="100%" scrolling="no" src="https://www.mojahedin.org/if/dc498a61-c050-4ef4-87e6-1156683be6ea"></iframe>
										
									

گزیده ها

تازه‌ترین اخبار و مقالات