گردوخاک سؤال و جواب از روحانی در مجلس ارتجاع هنوز فرو ننشسته و در حالیکه زخم جراحی ۲وزیر دولت درمانده روحانی هنوز همنیامده، صحبت از استیضاح چند تن دیگر از وزیران است. از جمله وزیر آموزش و پرورش، وزیر کشور، وزیر کشاورزی و وزیر صنعت و معدن و تجارت.
این در حالی است که خامنهای ضمن حمایت از دولت روحانی گفت که هر کس دولت را تضعیف کند، در نقشه دشمن کار میکند. واقعیت این استیضاحها چیست؟ چرا باند خامنهای و حتی بخشی از باند روحانی پشت استیضاحها هستند؟ آیا استیضاحها مسألهیی از رژیم حل میکند؟
«سونامی استیضاح» تیتر روزنامه ابتکار وابسته به روحانی است این تیتر بر این اساس است که همچنان که اشاره شد در حال حاضر بطحایی، وزیر آموزش و پرورش، در سکوی استیضاح است و پس از او وزیران کشور، کشاورزی و صنعت در نوبت هستند.
برخی مهرههای باند روحانی آن را بازی سیاسی باند رقیب و حتی تلاش برای جایگزین کردن مهرههای خودشان میدانند. از جمله صادق زیباکلام که در سرمقاله روزنامه آرمان ۱۰شهریور ۹۷ با اشاره به اینکه «برخی نمایندگان مجلس نوعی بازی سیاسی مقابل دولت انجام میدهند» مینویسد: «در جریان استیضاح آقای علی ربیعی، وزیر برکنار شده کار، دیدیم برخی که میخواستند اعوان و انصارشان در سمتهای مدیریتی شرکتهای زیرمجموعه شستا حضور داشته باشند و با مقاومت آقای ربیعی مواجه شدند، چگونه در جهت استیضاح وی صف بستند».
برخی هم با وجود اعتراف به سوءمدیریت و بیماری ساختاری در نظام، معتقدند هر گونه تغییر و جابهجایی مهرهها مسألهیی را حل نمیکند. از جمله روزنامه جهان صنعت وابسته به باندهای همسو با روحانی نه تنها استیضاح بلکه هر اقدام دیگری از این قبیل را بیفایده میداند و مینویسد: «فقر فراگیر و کاهش شدید قدرت خرید مردم خصوصاً در یکی دو سال اخیر، هیچ علتی جز ندانمکاریها و سوءمدیریتها و نبود نظام بازخواست از مدیران ناکارآمد نمیتواند داشته باشد. این یک بیماری ساختاری است که به جان جامعه امروز ایران افتاده است. با وجود این بیماری ساختاری نه تغییر رئیس بانک مرکزی و نه استیضاح و برکناری وزرا و نه ارائه بستههای موهوم ارزی نمیتواند اعتبار را به پول ملی ما بازگرداند و چهره سیاه فقر و کاهش قدرت خرید را از جامعه ما پاک کند».(جهان صنعت ۱۰شهریور ۹۷)
یکی از اعضای مجلس به نام خضری گفته است روحانی سؤالات نمایندگان را جدی نگرفته است. شرایط بد اقتصادی باعث شده که جوانان از کشور خارج شوند و شاهد سونامی مهاجرتها هستیم. اما رئیسجمهور اشارهای به محورهای اصلی سؤالها نداشت. آقای روحانی برای حل مشکلات اقتصادی یا توان نداشت و یا توان نگذاشت. هم رئیسجمهور و هم کابینه عملکرد ضعیفی دارند و اگر توجه نکنند استیضاحهای زیادی در راه است.
اما شماری از اعضای مجلس نظر دیگری دارند، محمدرضا تابش که از او بهعنوان رئیس فراکسیون امید(باند اصلاحطلبان) نام برده میشود، گفت: «تحولات اقتصادی صرفاً ریشه اقتصادی ندارد، ما معتقدیم اگر ساختار اصلاح نشود نفر بعدی خیلی هم نمیتواند کاری از پیش ببرد... با این ساختار فرسوده هر کس رئیسجمهور یا وزیر اقتصاد باشد راه به جایی نخواهد برد».(خبرگزاری ایسنا ۱۰شهریور ۹۷)
پزشکیان، نایبرئیس مجلس ارتجاع، این موضوع را بیشتر توضیح داده و طی مصاحبهیی که در روزنامه حکومتی آرمان به چاپ رسیده، گفت: «ما همواره به جای اینکه رویکردها و روشها را تغییر بدهیم مقصرها را معرفی کردهایم و تلاش کردهایم افراد را مقصر مشکلات قلمداد کنیم. به همین دلیل نیز ۴۰سال است نتوانستهایم مشکل مدیریت کشور را حل کنیم. در هفتههای اخیر ۲وزیر در مجلس استیضاح شدهاند. سؤال اینجاست که آیا وزرای جدید میتوانند مشکلات این ۲وزارتخانهها را حل کنند. پاسخ من به این سؤال منفی است. ما باید به جای اینکه افراد را مقصر مشکلات کشور تلقی کنیم تلاش کنیم رویکردها و روشهای مدیریتی را در کشور تغییر بدهیم... ما باید به جای اینکه افراد را مقصر مشکلات کشور تلقی کنیم تلاش کنیم رویکردها و روشهای مدیریتی را در کشور تغییر بدهیم».(آرمان ۱۰شهریور ۹۷)
صرفنظر از اینکه وزرای مزبور استیضاح بشوند یا نشوند، بمانند یا تغییر کنند، همانطور که این مهرههای حکومتی اعتراف میکنند روشهای مدیریتی مشکل دارد که اشاره تلویحی به استبداد مطلقه ولایت فقیه است که عملاً رژیم را در بنبست قرار داده است.
واقعیت این است که وقتی ساختار فاسد و معیوب است، بازی با مهرهها که خود حلقهای از همین زنجیره فاسد و معیوب هستند، آب در هاون کوبیدن است. تغییر مدیریت در نظام ولایت فقیه با ساختار فاسدش وقتی محقق خواهد شد که در اصل تغییر در کلیت این نظام تبهکار و جایگزین شدن آن با یک نظام مردمسالار صورت پذیرد. این تنها راهحل واقعی این بحران است.