728 x 90

پیامدهای انتشار اظهارات ۸ماه پیش خامنه‌ای

انتشار کلیپ ۸ماه قبل اظهارات ولی‌فقیه ارتجاع
انتشار کلیپ ۸ماه قبل اظهارات ولی‌فقیه ارتجاع

انتشار کلیپ ۸ماه قبل اظهارات خامنه‌ای تحت عنوان «معطل اروپا نمانید»، درباره سرخوردگی از مذاکره با اروپا، پس از ناتوانی مجمع تشخیص مصلحت نظام در تصمیم‌گیری بر سر لوایح FATF، بحران درونی رژیم را دامن زده است. باند روحانی آنرا نشینده گرفته‌اند اما در نقطه مقابل باند خامنه‌ای و دلواپسان که در وحشت از تصویب لوایح به‌خاطر «مصلحت نظام» افسرده بودند، جان تازه‌ای پیدا کرده‌اند.

 

همه‌پرسی خروج از برجام

در حالی که بعد از روحانی و ظریف، جهانگیری هم به صحنه آمد و گفت: «تأکید بر تصویب FATF به‌خاطر نیاز کشور است»، سایت فرارو وابسته به باند روحانی با عنوان «جدال رفراندومی در مجلس» به‌ نقل از حاجی دلیگانی، عضو مجلس ارتجاع، نوشت: «گروهی از مهره‌های باند ولایی مجلس طرح همه‌پرسی خروج از برجام را طرح کرده‌اند. حاجی‌ دلیگانی تأکید کرد: با توجه به این‌که پیشنهادات مختلفی درباره این طرح از سوی اعضای مجلس مطرح شده است در حال جمع‌بندی آنها هستیم تا طرح کاملی ارائه کنیم».(سایت فرارو ۱۴اسفند ۹۷)

 

جبران خروج ترامپ از برجام

رسانه‌ها و مهره‌های خلیفه ارتجاع اظهارات خامنه‌ای را دستاویز انداختن گناه بن‌بست برجام و ناکامی در مذاکره با اروپا بر سر باند رقیب قرار دادند.

کیهان خامنه‌ای ضمن تلاش برای تبرئه خامنه‌ای باند روحانی را مسبب شکستها و رسیدن به وضعیت موجود معرفی کرد و از جمله نوشت: «خامنه‌ای در سال‌های اخیر بارها نسبت به پرهیز از گره‌زدن اقتصاد کشور به سیاست خارجی تأکید کرده‌اند اما متأسفانه دولت روحانی در این خصوص عملکرد قابل‌قبولی ندارد. مقامات ارشد دولت هم‌اکنون FATF را به معیشت مردم گره زده و مدعی هستند که برای رفع مشکلات اقتصادی باید FATF تصویب شود!».

کیهان در ادامه افزوده است: «حال دولت و وزارت‌خارجه باید بگویند در این دوره ۸ماهه پس از پیش‌بینی و هشدار دقیق(خامنه‌ای) چه کرده‌اند؟! چرا با پشت‌هم‌اندازی اروپا درباره جبران خروج ترامپ از برجام(از اردیبهشت تا به آبانماه) کنار آمدند؟!».(کیهان ۱۴اسفند ۹۷)

 

رهاشدگی جامعه و اقتصاد

سایت الف متعلق به احمد توکلی، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام، نوشت: «با گذشت ۸ماه از جلسه فوق، این سؤال مطرح می‌شود که دولت روحانی تا چه اندازه به فرامین و سخنان (خامنه‌ای) توجه و آنها را عملیاتی کرده است».

سایت احمد توکلی با اشاره به ناکارآمدی دولت روحانی افزوده است: «اوضاع و شرایط به‌گونه‌ای شده که تصور وجود دولت ناظر و سیاست‌گذار که پیگیر حل مشکلات باشد، به‌سختی قابل‌باور است. گویی جامعه و اقتصاد به نوعی رهاشدگی گرفتار شده و نباید انتظاری از دولت داشت».(سایت الف ۱۴اسفند۹۷)

سایت احمد توکلی که معتقد به رد لوایح FATF است انتشار متن سخنان ۸ماه قبل ولی‌فقیه را برای مجمع تشخیص و مجلس ارتجاع «سرلوحه تصمیمات و سیاست‌گذاری‌های» بعدی خوانده است.

 

خطای راهبردی بسیار بزرگ

رسالت، ارگان باند مؤتلفه هم نوشت: «باید به یاد آورد که (خامنه‌ای) برای ادامه برجام (منحصراً با طرف‌های اروپایی) شروطی را مطرح فرمودند که هیچ‌کدام از آنها تحقق پیدا نکرده است. در صحنه عمل، اروپاییها توجهی به این شروط نکرده و دولتی‌ها نیز نتوانستند تضمین عملی از طرف مقابل بگیرند و اوضاع به شکلی کج‌دار و مریز پیش رفت. همین سهل‌انگاریهای نگران‌کننده حالا باعث شده تا دفتر (خامنه‌ای) بخش‌هایی از سخنان ایشان را با اعضای هیأت دولت در تیرماه ۹۷ منتشر کند».

ارگان باند مؤتلفه در ادامه نوشته است: «عمل‌گرایی دولتی‌ها و گره‌زدن اقتصاد و معیشت کشور به وعده چند کشور اروپایی و آمریکا خطای راهبردی بسیار بزرگی بود که البته این خطا با اروپایی‌ها هم ادامه پیدا کرده است و حالا هشدار (خامنه‌ای) را نیز صریح‌تر از همیشه کرده است».(رسالت ۱۴اسفند ۹۷)

 

برخورد گزینشی با سخنان خامنه‌ای

سیاست روز هم به باند روحانی گوشزد کرده است: «نمی‌توان اصل ولایت فقیه را پذیرفت و سخنانش را گزینشی شنید و عمل کرد» و سپس هشدار داده: «این‌که برخی از مسئولان کشور بنا بر آنچه مصلحت خودشان است ترجیح می‌دهند از این توصیه‌ها عبور کرده و طور دیگری مملکت‌داری کنند تا جایی قابل اغماض است که نخواهند با نسبت دادن این توصیه‌هایی که برداشت خودشان است به (خامنه‌ای) افکار عمومی را از آنچه باید اتفاق بیافتد به سمت آنچه تمایل دارند رخ دهد هدایت کند».(سیاست روز ۱۳اسفند ۹۷)

 

موضع‌گیری دوپهلو و رندانه خامنه‌ای

واقعیت این است که پخش اظهارات خامنه‌ای پس از ۸ماه و جدال بر سر آن و تصویب لوایح FATF ناشی از درماندگی ولی‌فقیه ارتجاع و باندهای درونی رژیم است.

حاکمیت آخوندی و در رأس آن علی خامنه‌ای در رابطه با برجام و اینس‌تکس دچار آن‌چنان مخمصه‌ای شده‌اند که ولی‌فقیه ارتجاع با انتشارات حرف‌های ۸ماه پیش می‌خواهد بگوید که من مقصر اوضاع نیستم.

اما به اذعان مقامات دست‌اندرکار مذاکرات برجام در وزارت‌خارجه و آخوند حسن روحانی مذاکرات برجام با موافقت خودش کلید خورد و با نظارت او پیش رفت.

ولی‌فقیه ارتجاع پیش از این اذعان کرد که مذاکرات برجام در اواخر دولت احمدی‌نژاد و با وساطت عمان کلید خورده است: «یک نفر از محترمین منطقه به‌عنوان واسطه به دیدار ما آمد... ما به آن واسطه گفتیم به آمریکایی‌ها و حرفهایشان اطمینانی نداریم، اما با اصرار آن واسطه، قبول کردیم که این مسأله را یک بار دیگر امتحان کنیم و مذاکرات شروع شد».(سایت خامنه‌ای ۲تیر ۹۴)

 

کنار کشیدن خامنه‌ای از قضیه آویختن دولت روحانی به اروپا و اینس‌تکس بیان‌کننده شکست و بن‌بست حکومت آخوندی است. در حالی که خامنه‌ای رندانه تلاش می‌کند خود را از فضاحت این شکست کنار بکشد، اما این موضع او حاکمیت را بیش‌از‌پیش در بن‌بست و مخمصه قرار می‌دهد.

 

شکست نظام در آویختن به دامن اروپا

از این واقعیت که بگذریم آنچه که عیان می‌شود شکست سیاست حاکمیت در آویختن به دامن اروپا برای کم کردن فشار سیاسی آمریکا و تحریم‌های اقتصادی این کشور است.

پس از خروج آمریکا از برجام نیز خامنه‌ای ضمن یک دوگانه‌گویی مذاکره دولت روحانی با اروپا را تأیید کرد از جمله این‌که در ۱۹بهمن ۹۷ در دیدار با پرسنل نیروی هوایی تحت‌امرش خطاب به دولت روحانی گفت: «نمی‌گوییم با آنها مراوده نداشته باشیم بلکه با چشم بدبینی به اروپایی‌ها نگاه کنید».(سایت خامنه‌ای ۱۹بهمن ۹۷)

سؤال این است که دولت روحانی که با اذن خامنه‌ای با اروپا مذاکره کرد و به‌قول خامنه‌ای «مراوده» داشت چه هدفی را دنبال می‌کرد؟

هدف دولت روحانی از آویختن به دامن اروپا و مذاکره با آن برای مقابله با خروج آمریکا از برجام و مقابله با تحریم‌های اقتصادی این کشور بود.

به این دلیل بود که به فاصله چند روز از خروج آمریکا از برجام ظریف عازم بروکسل شد و با وزرای خارجه ۳کشور اروپایی امضاکننده برجام و فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اروپا، در بروکسل ملاقات کرد و از آنها قول حمایت گرفت.

اکنون پس از گذشت حدود ۱۰ماه که از مذاکرات در ۲۵اردیبهشت ۹۷ و مشخص شدن این که از اینس‌تکس اروپایی آب آن‌چنانی گرم نمی‌شود و این سازوکار نمی‌تواند رژیم را از مخمصه تحریم‌ها و خفگی اقتصادی نجات بدهد، خامنه‌ای با انتشار سخنرانی ۸ماه پیش خودش را کنار می‌کشد تا وانمود کند در رابطه با اروپا هم مقصر نیست.

 

مخمصه بیش‌از‌پیش نظام

کنار کشیدن خامنه‌ای از قضیه آویختن دولت روحانی به اروپا و اینس‌تکس بیان‌کننده شکست و بن‌بست حکومت آخوندی است در حالی که خامنه‌ای رندانه تلاش می‌کند خود را از فضاحت این شکست کنار بکشد. اما این موضع خامنه‌ای نیز حاکمیت را بیش‌از‌پیش در بن‌بست و مخمصه قرار می‌دهد.

مخمصه این است که به فرض این‌که حکومت آخوندی اینس‌تکس را بپذیر و لوایح FATF را هم تصویب کند ضمن این‌که دست‌آورد جدی ندارد، باید از بسیاری از مواضعش در مقابل آمریکا و اروپا و کشورهای منطقه کوتاه بیاید.

چنان‌چه از قبول اینس‌تکس و تصویب لوایح FATF سربازبزند هم در زمینه روابط بین‌المللی و هم در زمینه مسایل داخلی با مشکلات فزاینده‌ای مواجه خواهد شد.

زیرا در داخل کشور دارای هیچ اهرمی نیست که بتواند با فشارهای فزاینده سیاسی و اقتصادی آمریکا مقابله کند مضاف بر این‌که با تصویب نکردن لوایح FATF نیز باید فشارهای سیاسی و اقتصادی این موضوع و فشارهای سیاسی اروپا را نیز بپذیرد، فشار مضاعفی که اساساً ظرفیت پذیرش آن را ندارد.

مخمصه دیگر این‌که این موضع‌گیری علیه دولت روحانی و مذاکره‌کنندگان وزارت‌خارجه، بیش‌از‌پیش به تضادهای درونی حاکمیت دامن می‌زند. آن‌چنان که پس از انتشار سخنان ۸ماه پیش خامنه‌ای هم تضادهای درونی را تشدید کرده است و هم دولت در گل مانده روحانی را در رابطه با اروپا، اینس‌تکس و FATF دچار بلاتکلیفی و سردرگمی کرده است. سردرگمی که از اظهارات مهره‌ها و نوشته‌های رسانه‌های هر دو باند که به آنها اشاره شد به عیان دیده می‌شود. این است پیامدهای انتشار اظهارات ۸ماه پیش خامنه‌ای که بیش‌از‌پیش رژیم را در بن‌بست قرار می‌دهد.

										
											<iframe style="border:none" width="100%" scrolling="no" src="https://www.mojahedin.org/if/1ac3b054-6468-42d8-9732-e85e27582cdf"></iframe>
										
									

گزیده ها

تازه‌ترین اخبار و مقالات