روزنامههای حکومتی در روز دهم شهریور، نمایشگاهی از بحرانهای مختلف رژیم هستند. از موضوعات مذاکره کردن یا نکردن، برجام، کاهش تعهدات برجامی تا اعترافات حول نمایشی بودن مبارزه با فساد، نفرت مردم از نظام و دعوای سهم قدرت در ساختار حاکمیت در آنها دیده میشود.
روزنامههای باند ولیفقیه با حمله به مذاکره جویی باند رقیب، بیشتر بنبست نظام را برجسته کردهاند:
جوان: خوشبینی مجدد عراقچی به نرمش آمریکا
کیهان: با وجود تجربه تلخ خسارت محض برجام، مدعیان اصلاحطلبی روی مذاکره با آمریکا معرکه گرفتهاند.
عصر ایرانیان: کاخ سفید عهدشکنی کرد، دولتمردان هر کدام به فراخور زمان از این عهدشکنی انتقاد کردند
حالا ظریف هم در اعترافی دیرهنگام میگوید: «توافق با آمریکا، به اندازه جوهر روی کاغذ هم ارزش ندارد.» اعترافی که تجربه آن برای کشور گران تمام شد، خسارت این قرارداد تنها به اعتبار دولت ضربه نزد، بلکه منافع ملی کشور را نیز طبق گفته خود روحانی پایمال کرد، این تجربه تلخ حاصل چشمداشتن به غرب، کدخداباوری و عدم توجه به ظرفیتهای داخلی است...
رسالت: محمد ابراهیم رضایی رئیس کمیته هستهیی: حرف از مذاکرات بدون شک به نفع آمریکا و صددرصد به ضرر ما تمام خواهد شد چرا که همه شاخصهها نشان میدهد که منافع فعلی ما رفتن به سمت مذاکرات تازه نیست. کسانی که حرف از مذاکره تازه با آمریکا میزنند یا نادان و یا مرعوب هستند. اروپا دقیقاً به درخواست ترامپ میکوشد تا ایران و آمریکا مجدداً پای میز گفتگو بنشینند و بدون شک مکرون نقش اصلی این موضوع را برعهده دارد.
موضوع کاهش تعهدات برجامی نظام، در روزنامههای باند ولیفقیه، نمایش بنبست و بیراهحلی نظام شده است:
فرهیختگان: در چنین شرایطی انکار گفتههای پیشین و توسل به مکانیسم ماله و ارائه تعبیر و تفسیرهای خیالی برای آنها، صورتمسأله را تغییری نمیدهد و بیش از هر چیز موقعیت ایران را در آستانه گام سوم کاهش تعهدات هستهیی، متزلزل میسازد... حرفها البته باز مثل قبل در همان حد حرف مانده و چیزی عوض نشده. گام دوم که جای خود، گام سوم هم در راه است اما آش همان آش است و کاسه همان کاسه و اروپا هنوز دستدست میکند تا جایی که باز موگرینی از زمانبر بودن همان یکی، دو معاملهیی که یک ماهی است در حال اجراست، میگوید و وضعیت بهتر را به آیندهای نامعلوم موکول میکند.
فرهیختگان: حسین ملائک سفیر پیشین در چین: شواهد و قرائن نشان میدهد اساساًً هیچ راهکاری برای اینکه گام سوم ایران متوقف شود وجود ندارد،...اروپاییها برای اجرای مطالبات ایران باید از آمریکاییها مجوز داشته باشند یا حداقل اینکه آمریکا را راغب و علاقهمند به تعامل و یافتن راهی برای مذاکره با تهران ببینند، از اینرو وقتی چنین امکانی وجود ندارد، پس اروپا و بهخصوص فرانسویها هم از اجرای هر گونه اقدامی ناتوان هستند...
رسالت: حشمت الله فلاحت پیشه: در شرایط کنونی زمان به ضرر ایران در حال سپری شدن است، ایرانی که برای فروش نفت خود با مشکل و محدودیت مواجه است به مانند عراق نمیتواند دو دهه صبر کند تا این شرایط تغییر کند،
یک روزنامه باند روحانی به عراقچی بهخاطر اذعانش به دخالتهای منطقهیی رژیم حمله کرده است:
ستاره صبح: عراقچی، معاون سیاسی وزارتخارجه در اظهاراتی تأملبرانگیز گفته است که اگر هر فردی به جای ترامپ در آمریکا بر سر کار میآمد، از برجام خارج میشد؛ چرا که برجام موجب شد گروههای مورد حمایت ایران در منطقه تقویت شوند...جمهوری اسلامی از جریانهای اسلامی و آزادیخواه منطقه حمایت میکند؛ اظهاراتی که میتواند برای کشور مسائلی در سطح بینالمللی پیآمد داشته باشد... این اظهارات معاون سیاسی وزارتخارجه در شرایطی مطرح شده که آژانس بینالمللی انرژی اتمی در آخرین و تازهترین گزارش خود درباره برجام اذعان کرده که جمهوری اسلامی از برخی تعهدات خود در برجام تخطی کرده است.
اذعان یک مقام ارشد دستگاه سیاست خارجی کشور به حمایت ایران از جریانهای آزادیخواه شیعه و مسلمان در کشورهای دیگر میتواند مهر تأییدی بر ادعاهای دولت آمریکا باشد. مسألهای که هزینه آن را در درجه نخست مردم باید به دوش بکشند، آن هم در شرایطی که امکان اعلام نظر عمومی در این باره را ندارند.
سهمخواهی در ساختار قدرت موضوع یک روزنامهٔ باند روحانی است:
آرمان: مهدی مطهرنیا: نمیشود دولت بهعنوان مرکز قدرت در ایران شناسایی شده و بخواهد پاسخگوی مردم باشد اما در عینحال آنچنان که باید و شاید دارای قدرت نباشد. این مسأله دیر یا زود خود را نمایان خواهد کرد. از این منظر بهنظر میرسد که در آینده فارغ از آن که چه مدلی از حکومت در بازنگری قانون اساسی در ایران وجود داشته باشد، باید بهگونهیی قدرت و جایگاه آن مشخص شود
آرمان: فریدون مجلسی: بهنظر میرسد که نیروهای داخل ایران هر کدام یک وزارتخارجه جداگانه دارند. از برخی تریبونها هم اظهارنظرهایی صورت میگیرد که برخی از اینها با سیاست خارجی کشور و مأموریت وزیر خارجه اصلی کاملاً مغایرت دارد
اذعان به نمایشی بودن مبارزه با فساد موضوع یک روزنامهٔ باند روحانی است:
همدلی: چندیست رئیس جدید قوه قضاییه با شعار مبارزه با فساد به میدان آمده... گروهی معتقدند؛ گذار از اندکسالاری به دموکراسی قوامیافته و استوار، راهکار بنیادین مبارزه با فساد است. چرا که همه فسادهای کشفشده با گروههای اندکی از قدرت سیاسی ارتباط دارند و تا این قدرت سیاسی تحت نظارت مدنی درنیاید، فساد ادامه خواهد داشت... در شیوه قوه قضاییه که برای مبارزه با فساد پیش گرفته است، سازوکار توزیع ارز با نرخ ترجیحی، یارانه پنهان، رانت اطلاعاتی، فقدان قانون مدیریت تعارض منافع، فقدان شفافیت و انتشار آزادانه اطلاعات، بهرهبرداری از رانتهای انتساب به نهادهای قدرت، انواع سهمیهها، امضاهای طلایی، خریدهای تضمینی، تحریمها و عوارض ناشی از آنها و دهها ساز کار دیگر، هنوز برقرارند و بگیر و ببند متهمان، این سازوکارها را مختل نمیکند.
اذعان به نفرات مردم از رژیم و سایر بحرانهای اجتماعی اقتصادی در روزنامههای هر دو باند حاکم دیده میشود:
آرمان: جامعه در وضعیتی قرار دارد که شاید بدترین شرایط اقتصادی و معیشتی خود را میگذراند... از این رو شاهد بالاترین میزان بیاعتمادی و ناامیدی نسبت به بهبود روندها در جامعه هستیم.
آرمان: در بُعد اقتصادی و بحث تحریمها و خروج آمریکا از برجام از حدود سال ۹۶به بعد، وضعیت ویژه اقتصادیای شکل گرفت و در نتیجه نارضایتی گستردهیی در بین مردم ایجاد شده است.
عصر ایرانیان: در حالیکه تنها حدود ۱۹روز تا بازگشایی مدارس فرصت باقی است و خرید لوازم التحریر به دغدغه خانواده ۱۴میلیون دانشآموز تبدیل شده، نه از دهها میلیون دفترچههای دولتی وعده داده شده خبری هست نه از اعلام قیمت لوازم التحریر.
رسالت: حدود ۳درصد کل نقدینگی در دست مردم و ۹۷درصد بقیه نزد سیستم بانکی است بنابراین عامل اصلی خلق پول، سیستم بانکی است.