«بورس ایران بزرگترین بورس دنیا میشود»!
این ادعا در دورانی که ویروس کرونا در جان و روان مردم ایران رسوخ کرده و کشتار زیادی راه انداخته است؛ و وجود انبوه بیمارانی که از نبود امکانات پزشکی در رنج و عذاب هستند، دیگر کسی را فریب نمیدهد.
مردم ایران به تجربه ۴۰ساله دریافتهاند زیر این قبیل کاسههای پر ادعا، چندین نیم کاسه دروغ و جعل و غارت و رانتخواری نهفته است. مشابه ادعای سخیف بالا این بار توسط رئیس سازمان خصوصیسازی مطرح شد که:
«بورس ایران با ۶۰میلیون سهامدار، به بزرگترین بورس دنیا تبدیل میشود». (برنا. ۱۰اردیبهشت ۹۹)
در دورانی که کرونا و رکود ناشی از آن بورسهای پر قدرت جهان از نیویورک و لندن و توکیو را به سراشیبی کشانده است، بوده و هستند بورسهایی که بازار بورس رژیم آخوندی را پشت سر گذاشتند اما مرکز آنها نه آمریکا و بریتانیا و فرانکفورت بلکه کاراکاس(ونزوئلا) و هراره(زیمباوه) است!
این طبیعی است که در دو کشور فوق که خود در گرداب فقر و تورم و بیکاری دست و پا میزنند، هر کسی که اندک پول و سرمایهای دارد، برای حفظ قدرت خرید آن به بورس مراجعه کند تا با خرید سهام، دارایی خود را از گزند بلایا حفظ کند... و این چنین، بورس این کشورها در صدر بورسهای جهان قرار میگیرند اما از روی فلاکت و بدبختی!
علاوه بر این و از قضا مهمتر اینکه، رژیم آخوندی از این شرایط برای تأمین کسری سرسامآور بودجه خود سوءاستفاده هم میکند و پولهای اندوخته شده در بورس را خرج نیازهای روزمره و دیگر هزینهها نظیر حقوق گروههای نیابتی در خاورمیانه و پروپاگاندای تبلیغاتی و سپاه ضدمردمی میکند.
رشد ۵۵۰۰ واحدی بورس ونزوئلا در سال۲۰۱۹
روزنامهٔ حکومتی تجارتنیوز(۱۶ اسفند ۹۸) در مورد عوامل رکورد شکنی شاخصهای بورس ونزوئلا ـ کشوری که سالهاست با ابر تورم دستوپنجه نرم میکند و در سال۲۰۱۹ حدود ۵هزار و ۵۲۱درصد رشد کرده ـ نوشته است:
«ونزوئلا در سالهای اخیر با ابر تورم دستوپنجه نرم میکند و بر اساس آخرین رتبهبندی شاخص فلاکت، برای پنجمین سال متوالی رتبه اول فهرست را به خود اختصاص داده است. نمودار زیر روند شاخص بورس ونزوئلا از دسامبر ۲۰۱۸ تا فوریه ۲۰۲۰ نشان میدهد:»
<
تجارت نیوز با اشاره به اینکه «در شرایط فعلی ونزوئلا، شرکتهای این کشور هیچگونه فعالیتی ندارند،» و با یادآوری سرازیر شدن «جریان نقدینگی کسب و کارهای کوچک و همچنین سرمایههای شخصی به بورس» این کشور که «منجر به رشد بازار سهام شده است» میافزاید:
«در شرایط تورمی سود اسمی شرکتها و بهدنبال آن قیمت اسمی سهام افزایش مییابد. این در حالی است که از ارزش ذاتی هر سهم کاسته میشود. به عبارت دیگر، بازار سهام از جمله بازارهای مالی است که میتواند به حفظ ارزش پول در مقابل تورم کمک کند. به همین دلیل، رشدهای تورمی در بازار سرمایه تنها برای هماهنگی با قیمتهای نسبی صورت میگیرد؛ در حالی که این رشد هیچ رفاهی برای اقتصاد کشورها به ارمغان نمیآورد».
این روزنامه در ادامه با یادآوری این واقعیت که «بازار سرمایه در کشورهایی چون ونزوئلا نشاندهنده واقعیات اقتصادی آن کشور نیست. [و] وابستگی اقتصاد این کشور به نوسانات ارزی معمولاً تاثیر قابل توجهی بر رشد شاخص بورس این کشور دارد». به رشد کاذب ۱۹۵درصدی بورس در ایران اشاره کرده و نوشته:
«در ایران هم بهرغم تحریمهای یکسویه ایالات متحده، شاخص بورس تهران، شاهد بیشترین رشد در سال۲۰۱۹، در مقایسه با سایر شاخصهای بورس در جهان بوده است. رشد ۱۹۵درصدی شاخص بورس تهران در حالی رخ میدهد که تمامی شاخصها حکایت از تضعیف وضعیت اقتصادی این کشور دارند».
تجارت نیوز در ادامه بهنقل از کارشناسان نتیجه میگیرد:
«بهدلیل اشتیاق تبدیل نقدینگی به دارایی به همراه جو روانی رکوردشکنیها، بیشتر سهمها رشد کردهاند؛ حتی سهمهایی که از نظر بنیادی ضعیف هستند. اما این روند صعودی بیش از آن که ناشی از سودآوری شرکتها و بهبود تولید و فروش آنها باشد، از افزایش انتظارات تورمی و رشد اسمی قیمتها در این بازار نشات گرفته است»
بورس زیمبابوه
سایت حکومتی بورس۲۴ (۲اردیبهشت ۹۸) در مورد بورس زیمباوه نوشته است: «جالب است بدانید که زیمباوه هم بورس دارد؛ بورسی با ۶۲ شرکت و رشدهای چند هزار درصدی. بورس زیمباوه نیز همچون ونزوئلا نان تورم را میخورد.کشوری که سال۱۰۱۷ با کودتای ارتش و کنارهگیری اجباری رابرت موگابه، حالا بورس آن نمایانگر تورم افسار گسیختهای است که مردم برای حفظ ارزش دارایی به آن هجوم آوردهاند. در ماه ژانویه بورس زیمباوه سه روزکاری را از دست داد زیرا درگیریهای خشونتآمیز به قطع اینترنت منجر شد. همچنین ائتلاف اتحادیه تجاری این کشور و برخی سازمانهای مردم نهاد خواستار تعطیلی مراکز اقتصادی شده بودند. در آن ماه کل ارزش بورس زیمباوه با ۵/۷درصد معادل ۵/۱میلیارد دلار به حدود ۲۱میلیارد دلار رسید..».
رشد بورس معلول تورم و افت ارزش پول ملی
کشورهای درمانده و مفلوکی که از قضا دوستان سوق الجیشی! رژیم آخوندی هستند، به واسطهٔ همین شرایط مشابه به روز سیاه کشیده شدهاند. رژیم این تبهکاری را رونق اقتصادی تبلیغ میکند تا در چشمان مردم خاک بپاشد. این کلاهبرداریهای کلان که از سال گذشته شدت گرفته بود، با ورود کرونا ابعاد سرسام آوری گرفته است.
جوان آنلاین (۱۸ شهریور ۹۸) خطاب به روحانی نوشت: «آقای رئیسجمهور، رشد بورس از بابت تورم و افت ارزش پول ملی است نه از بابت رونق تولید» و یادآوری کرد:
«اگر شاخص بورس ایران ۳۰۰درصد رشد کرد شاخص بورس ونزوئلا رشد ۲۰۰هزار درصدی هم داشته است»
این رسانهٔ حکومتی در پاسخ به روحانی که گفته بود: «اگر مردم به تولید امیدوار نباشند به بازار سرمایه رجوع نمیکنند» پرسید:
«واقعا چنین نتیجهگیری از اتفاقات این روزهای بازار صحیح است و رجوع و اقبال خریداران به سهام و بازار بورس از بابت رشد اقتصادی و تولید است؟» و سپس افزود: «اتفاقات یکسال گذشته در اقتصاد ایران را با نظر روحانی همخوانی» ندارد.
جوان آنلاین در توضیح نوشت: «در سالهای۹۲ تا ۹۶ بهعلت دسترسی آسان دولت به دلارهای نفتی و بالا بودن قیمت نفت دولت یازدهم و دوازدهم در کنترل بازار ارز دست بالا را داشتند، اما در سال۹۷ از یکسو بهدلیل بازگشت یکباره تحریمهای آمریکا و از سوی دیگر بهعلت عملکرد اشتباه دولت در فشرده کردن فنر قیمتی دلار و پس از آن اصرار به عرضه ۴۲۰۰تومان بازار ارز دچار آشفتگی فزایندهیی شد بهطوری که قیمت ارز به یکباره به بیش از ۴ برابر هم رسید»
جوان آنلاین با اشاره به اینکه «در حال حاضر نیز قیمت نسبت به اواخر سال۹۶ بیش از ۳برابر شده است» یادآور شد: «همین اتفاق باعث تورم بیش از ۵۰درصدی در سال۹۷ اقتصاد ایران شد» و سپس نتیجه گرفت:
«بنابراین قیمت سهام نیز بر اثر بالارفتن قیمت محصولات تولیدی کارخانهها دچار تورم شد و باعث گران شدن قیمت سهام شد».
به گفتهٴ جوان آنلاین:
«سهامهای صادراتمحور بابت برخورداری از سودهای چشمگیری که به سبب گرانی دلار در محصولات آنها ایجاد شده بود، جزو اولین سهامهایی بودند که خریداران به آنها هجوم بردهاند و پس از آن با شکلگیری تورم در بخش زمین و مسکن و قوانین تجدید ارزیابی و شناسایی سودهای دارایی در صورتمالی شرکتها باعث بالارفتن قیمت دیگر سهامها شد.... اگر شاخص بورس به تنهایی نشانه اقتصاد سالم در کشور بود در حال حاضر ونزوئلا با ثبت رکوردهای نجومی در رشد شاخص بورس میتوانست به الگویی برای تمام کشورها تبدیل شود.... اما نگاهی به بازار بورس این کشور نشان میدهد که هر روز با افزایش چند صدردرصدی قیمت شاخص مواجه است؟ آیا آن نشانه بهبود اقتصاد این کشور است. اگر چه در بورس ونزوئلا هر روز بر ثروت تعدادی از ثروتمندان انباشته میشود، اما اکثر مردم برای به دست آوردن امکانات اولیه زندگی مثل نان، غذا، پوشک و... دچار مشکل هستند».
حباب بورس در زمان خواب تولید و اشتغال
در روزگار نابسامان اقتصاد دنیا، هجوم نقدینگی به بازار بورس سه کشوری که بالاترین نرخ تورم را دارند، گویای چیست؟ بورس تهران در سال جدید با رقم ۵۰۰هزار واحد آغاز به کار کرد و در پایان فروردین به ۷۰۰هزار واحد رسید و حالا از سقف یک میلیون واحد هم گذشته است؛ در حالی که بورس آمریکا همچنان ریزشی است و بورس های اروپایی و آسیایی هم حال و روز خوشی ندارند. کارشناسان رژیم میگویند این رشد بادکنکی است و حباب دارد و احتمال سقوط آن در ماههای آینده را میدهند. از سوی دیگردر همین چند روز اخیر از سوی مراکز تحلیلی رژیم آخوندی تخمین میزنند که کسری بودجه دولت بین ۱۲۰ تا ۱۵۰میلیارد تومان بالغ شود و این خود دلیلی است که چرخ اقتصاد حرکتی نداشته است. این نشان میدهد سرمایههای نهفته در بورس به سوی میدان تولید و اشتغال میل نکرده است و تنها یک حباب خطرناک بوجود آمده است.
محمود جامساز یک کارشناس حکومتی دلیل استقبال مردم برای حضور در بازار سرمایه را نیاز دولت به درآمدهای ناشی از فروش اموال دولتی دانست و اظهار داشت:
«دولت تلاش داشته است تا با عرضه سهام شرکتهای دولتی به منابع مالی دست پیدا کند... در کنار این مسأله ارزشگذاری شرکتهایی که واگذار شده، چندان دقیق نیست؛ بهعنوان مثال شرکتی که ارزش واقعی آن تنها ۲۰میلیارد تومان بوده، ۳۸۰۰میلیارد تومان به فروش رسیده است یا سهام شرکتی که هیچگونه فعالیتی نداشته و کاملاً تعطیل بوده، ناگهان از ۶۰تومان به ۶هزار تومان میرسد. این نمونهها نشان میدهد که در بازار بورس، خریداران و فروشندگان با اطلاعات نامتقارن مواجه هستند که این عدم تقارن باعث ایجاد حباب قیمتی میشود و احتمالاً این حباب قیمتی به زودی از بین خواهد رفت و سرمایهداران خرد از این مسأله ضرر خواهند کرد» (شهروند. ۱۵اردیبهشت ۹۹)
به گفتهٴ جامساز «بیشتر تحلیلگران اقتصادی معتقدند رشد بورس ناشی از ورود نقدینگی سرگردان به این بازار است و زمانی که سهامداران عمده، که به قصد سفتهبازی وارد این بازار شدهاند، تصمیم بگیرند سهام خود را نقد کنند دوران خوش بورس به پایان خواهد رسید و احتمالاً این حجم نقدینگی دوباره به سمت بازارهایی مانند طلا و ارز بازمیگردد». (همان منبع)
مشرق نیوز
خامنهای: اقتصادمان متأسفانه دچار میکروبها و ویروسهای متعددی است
بهراستی چرا بورسی که بهزودی بزرگترین بورس در نوع خود در جهان میشود! نمیتواند اقتصاد آخوندی را از دچار شدن به میکروبها و ویروسهای متعدد نجات دهد؟!
پاسخ ساده است از مجموعههای دزد و غارتگر اموال مردم ایران، جز تداوم امر چپاولگری هنر دیگری ساخته نیست. اگر میتوانند با خرید قطعات موشک و ماهواره از کشورهای از خودشان عقب افتادهتر و با صنعت مونتاژ فیلی هوا کنند تنها بهخاطر فریب افکار عمومی برای انجام کارهای پشت پردهای است که حاصل آن خروج میلیارد ها دلار از کشور و فرستادن آقازادهها به ینگه دنیا برای روز مبادا است.