از زمانی که دوران طلایی ادعایی روحانی با توافق برجام و پسابرجام با برگشت مجدد تحریمها از جانب آمریکا تبدیل به مس شد، سردرگمی و هذیانگوییها در موضعگیریهای او و وزرایش در «دولت تدبیر و امید» افزایش یافته است؛ روحانی یک بار از بیفایده بودن تحریمها صحبت میکند و از اینکه توانسته ۲۰میلیارد دلار صادرات غیرنفتی داشته باشد ابراز خوشحالی میکند، بار دیگر از فشار سخت اقتصادی مینالد که در حال گذر از سختترین و بدترین روزهای دوران خود میباشد، یک بار از اینکه فاقد قدرت سیاسی است در شکوه است و میگوید دستانش برای انجام اصلاحات بسته است و توان انجام کاری را ندارد و یک روز هم تبلیغ شرکت در انتخابات را میکند.
زمانی که سیل و زمینلرزه میآید، وعده بازسازی خانهها و جبران خسارات را میدهد و «وعدهدرمانی» میکند و زمانی که عاجز از فروش نفت است اعلام میکند که دولت او برای اولین بار است که یک بودجهٔ غیرنفتی را در کشور ساری و جاری کرده است.
هنگامی که به روحانی میگویند که چرا به وعدههایت عمل نکردهای؟ میگوید: «آن وعدهها را در زمان صلح داده بودم اما اکنون زمان جنگ است»!
هدف نهایی روحانی در استفاده از تریبونهای دولتی برای تناقضگوییها و ایزگمکردنها ایجاد یک بستر سیاسی ـ اجتماعی برای بهزعم خودش کنترل خیزشهای مردمی و گذراندن این دوران به هر شکلی است. او در این مسیر از معاون اول خود جهانگیری، همتی و دژپسند و بقیه وزرایش نیز کمک میگیرد.
در آخرین پرده از این نمایشها روحانی به قدرت اقتصادی دولتش اشاره کرد و گفت: «اینکه امروز در سایه صادرات غیرنفتی درآمدهای کشورمان افزایش یافته و ۲۰میلیارد دلار صادرات به بانک مرکزی و سامانه نیما واریز شده، این نشاندهنده قدرت اقتصادی کشورمان در سایه صادرات غیرنفتی است».(جمهوری اسلامی ۳بهمن ۹۸)
اینکه روحانی از صادرات ۲۰میلیارد دلاری اینهمه احساس قدرت میکند به خودش بستگی دارد اما معاون او جهانگیری چندی پیش ارقام بزرگتر و مهیجتری را در رابطه با همین صادرات غیرنفتی اعلام کرده بود.
جهانگیری در ۱۲دی طی سخنرانی برای پرستاران و پزشکان گفته بود که: «با وجود تحریم در طی ۹ماه گذشته حجم مبادلات کشور با دنیا بیش از ۷۰میلیارد دلار بوده که تا پایان سال به ۱۰۰میلیارد دلار خواهد رسید».
البته در همان ایام ادارهٔ گمرگ ایران آماری را انتشار داده بود که خلاف گفتههای جهانگیری را اثبات میکرد.
با اینکه «گمرک ایران، انتشار آمارهای تفصیلی ماهانه را از ابتدای سال جاری خورشیدی متوقف کرده، اما گزارشهای کلی گمرک و وزارت صنعت، همچنین اتاق بازرگانی حاکی از افت بالای ۱۱درصدی صادرات غیرنفتی ایران و رسیدن آن به ۲۴.۴میلیارد دلار است».(سایت ۲۴ساعت ۴آذر ۱۳۹۸ )
ورژن جدیدی از دروغگوییهای باند روحانی
این ورژن جدید از دروغگوییهای باند روحانی اینبار با دژپسند، وزیر اقتصاد او، رقم خورد. دژپسند در یک مصاحبه گفته است که: «میزان سرمایهگذاری خارجی امسال ۳۲درصد رشد داشت»!(ایرنا ۳ بهمن ۹۸)
اینکه یک وزیر اقتصاد آن هم در یک شرایط بحرانی اقتصادی در یک جمله بهصورت گنگ و مبهم چنین آماری را بدون هیچ توضیحی ارائه کند و برود جای تأمل بسیار دارد.
-دژپسند توضیح نداد و یا اینکه لزومی ندید که به این موضوع مهم بپردازد که این ۳۲درصد را از کجا آورده است؟
-و یا چه نشانههایی از این رشد ۳۲درصدی سرمایهگذاری وجود دارد؟
-آیا با این سرمایهگذاریها چرخ کارخانهها شروع به چرخیدن کردهاند و سطح تولیدات بالا رفته است؟
- آیا درصدی از بیکاران در کشور صاحب کار شدند؟
-آیا قدرت خرید مردم بالا رفته است و یا حقوقشان افزایش پیدا کرده است؟
-و...
هر چند که بنا بر سیاق همیشگی، دژپسند هم مانند استاد خود روحانی جزییاتی به مردم ارائه نداد، اما مجدداً باید به او و همکیشان محترمش! یادآوری کرد که در عصر ارتباطات و اشتراک گذاشتن اطلاعات و با وجود دهها مؤسسه و سازمان معتبر مالی که وضعیت اقتصادی رژیم را مستمراً از نزدیک رصد میکنند و بهطور مستمر آمارهای واقعی از شرایط اقتصادی را به بیرون انعکاس میدهند، چنین رجزخوانیهایی عمر چندانی نخواهد داشت.
در رابطه با میزان سرمایهگذاری خارجی در ایران، آنکتاد(کنفرانس تجارت و توسعه سازمان ملل) اعلام کرد: «سرمایهگذاری مستقیم خارجی در ایران در سال ۲۰۱۸ افت ۳۰درصدی داشته و به ۳.۴۸۰میلیارد دلار رسیده است. میزان سرمایهگذاری مستقیم خارجی در ایران در سال ۲۰۱۷ به ۵میلیارد و ۱۹میلیون دلار رسیده بود».(فارس ۲۲خرداد ۹۸)
گزارش جدید وزارت صنعت، معدن و تجارت ایران از وضعیت ۷ماهه صنایع کشور نشان میدهد که میزان جذب سرمایههای خارجی در این بخش طی دوره یادشده به ۷۸۴میلیون دلار رسیده است. این رقم در دوره مشابه در سال ۹۶ که هنوز آمریکا از برجام خارج نشده بود، یک میلیارد و ۸۸۴میلیون دلار بود. وزارت صنعت قبلاً جزئیات جذب سرمایهگذاری خارجی را منتشر میکرد، اما اکنون این بخش را حذف کرده است.
این در حالی است که آخرین گزارش وزارت صنعت، معدن و تجارت حاکی از آن است که سرمایهگذاری خارجی در این بخشها طی ۸ماه سال جاری خورشیدی با ۶.۳درصد کاهش نسبت به دور مشابه پارسال به ۷۸۷میلیون دلار رسیده است.
اینکه چرا روحانی و باند او دست به ارائه چنین نمایشهای سخیفی از قدرت خود میزنند و تمایل دارند که وضعیت اقتصادی کشور را متعادل نشان دهند یک دلیل بیشتر ندارد. دروغدرمانی و گفتاردرمانی تا هم نیروهای فلکزده داخل نظام را سر و دستی بکشد و هم بهزعم خود نیروهای مخالف و برانداز را عقب برانند؛ در حالی که علاوه بر آمارهایی که سازمانهای بینالمللی از وضعیت اسفبار و فاجعه انگیز اقتصادی ایران ارائه میدهند واقعیت صحنه اجتماعی کشور بیش از هر چیزی نشان میدهد که مردم محروم تا چه اندازه با تنگدستی در زیر خط فقر دست و پنجه نرم میکنند و چرا ناهنجاریهای اجتماعی تا این حد در جامعه ایران رشد پیدا کرده که هیچگاه در تاریخ ایران سابقه نداشته است.
هر چند روحانی و باندش هنوز تریبونها را در اختیار دارند و میتوانند به دادن آمارهای دروغین ادامه دهند اما اکنون در صحنه اجتماعی مردم ایران عنصر جدی و تعیینکننده حضور جوانان شورشی و قیامآفرین در خیابانها برای به دست گرفتن سرنوشت خود و مردمشان میباشد. آنها آمادهاند از جان و هستی خود مایه بگذارند و به کمتر از سرنگونی این حاکمیت فاسد و باندهای مختلف آن قانع نیستند.