۴دهه بعد از سرقت انقلاب ضدسلطنتی مردم ایران توسط نظام قرونوسطایی ولایتفقیه، بحرانهای مرگباری که زیستبوم ایران را از هر سو احاطه کرده است نه تنها سمت و سوی کاهش و تخفیف ندارد بلکه هر روز ابعاد عمیقتر و فاجعهبارتری به خود میگیرد تا آنجا که تمامی مرزهای ممکن در تخیل انسانی را هم درنوردیده است.
پیامدهای عمیق این بحرانهای زیستمحیطی که به خشک شدن زنجیرهای دریاچهها، تالابها، رودخانهها و همچنین از بین رفتن بخش اعظمی از منابع آبهای زیرزمینی کشور راه برده است اکنون چهره کریه خود را در تخریب گسترده جنگلهای تاریخی میهنمان به نمایش گذاشته است.
در این باره رسانههای حکومتی تحت عنوان تاراج جنگلهای مازندران ضمن اعتراف به تخریب نیمی از جنگلهای کشور با وقاحت تمام مینویسند: «طبیعت در گوشهگوشه کشور به تاراج رفته است. با گشتی در شمال کشور میتوان به این امر اذعان داشت. در سالهای اخیر در این خطه با پدیدههای کوهخواری، دریاخواری، جنگلخواری و... روبهرو بودیم. در واقع این مسأله محیطزیست کشور را فلج کرده است». (سایت حکومتی سلامت نیوز ۷آبانماه ۹۷)
در یک اعتراف دیگر خبرگزاری حکومتی ایسنا ۲۱آبانماه ۹۷ پس از اقرار به اینکه «در حال حاضر ۴۲درصد از جنگلهای شمال در معرض نابودی است» بهنقل از یک کارگزار حکومتی اینگونه اعتراف مینماید: «همان نشانههایی که طی ۳۰سال گذشته منجر به نابودی جنگلهای زاگرس شد، امروزه در جنگلهای شمال مشاهده میشود و اگر این روند ادامه یابد تا ۳۰سال آینده جنگلی نداریم... دستبردهایی که به طبیعت وارد شده، چنان مرگومیر ایجاد کرده که طی ۵ تا ۶سال اخیر شاهد مرگ میلیونها درخت در شمال کشور بودیم. گاها ۴ تا ۵برابر ظرفیتهای اکوسیستمی از منابع چوبی جنگلها بهرهبرداری کردهایم که همین امر سبب کاهش و سیر قهقهرایی طلای سبز در شمال کشور شده است».
پیشینه تاریخی جنگلهای هیرکانی در ایران
جنگلهای استثنایی، کهنسال و تماشایی هیرکانی با قدمت ۴۰میلیون ساله یکی از غنیترین سرمایههای ملی میهن محسوب میشود که از منطقه هیرکان در جمهوری آذربایجان شروع شده و تا نزدیک آستارا ادامه دارد. مساحت این جنگلها ۵۵هزار کیلومترمربع است که ۲میلیون هکتار آن در ایران و ۲۰هزار هکتار در آذربایجان قرار گرفته است و بهدلیل قدمتشان از مهمترین و کهنترین جنگلهای کره زمین بهشمار میآیند. ارتفاع جنگل که از سطح دریا شروع میشود تا ۲۸۰۰متر میرسد.
رشد بیامان ویلاسازی و تغییر کاربری جنگلها برای غارت چوب و یا تبدیل آن به مراتع و احداث راهها و سدها بدون مطالعه و کارشناسی دقیق و بدون تبعات تخریبی آنها از سوی باندهای غارتگر حکومتی از مهمترین مولفههای تخریب و نابودی این سرمایه ملی است تا آنجا که بر اساس آمار منابع طبیعی و جنگلداری کشور، جنگلهای شمال در طول ۴۰سال گذشته از ۳میلیون و ۶۰۰ به یک میلیون و ۸۰۰هزار هکتار رسیده است که از این مقدار بیش از ۸۰۰هکتار آن نیز در حال حاضر مخروبه میباشد. نتیجه چنین سیاستهای خانمانسوز دیکتاتوری غارت و چپاول عملاً به افزایش میزان سیل در این مناطق دامن زده است.
بهعنوان نمونه سیل ماه گذشته در شمال کشور که ۲۹شهرستان این استان را دربرگرفت و منجر به بروز خسارات زیادی از جمله قطع شدن برق، گاز و اینترنت در برخی مناطق و لغو پروازها در فردوگاه ساری و ویرانی راهها و خانهها در این استان را بههمراه داشت از جمله مواردی است که بسیاری از کارشناسان دلایل وقوعش را تخریب، پاکتراشی و تغییر کاربری جنگلهای بالادست حوزههای آبخیز برای ساخت ویلا اعلام کردهاند.
در تأیید این نکته خبرگزاری ایسنا ۲آبانماه ۹۷ تحت عنوان جنگلهای شمال به نصف رسید! بهنقل از یکی از کارگزاران حکومتی اینچنین اعتراف میکند: «بر اساس آمار منابع طبیعی و جنگلداری کشور، جنگلهای شمال در طول ۴۰سال گذشته از ۳میلیون و ۶۰۰ به یک میلیون و ۸۰۰هزار هکتار رسیده است... وقتی نصف جنگل را از بین بردیم، دیگر باران نعمت نیست و هر بارش تبدیل به سیل میشود. میزان بارش در ۵۰سال اخیر ۲۰درصد کاهش پیدا کرد و برخلاف آن میزان سیل ۵۰برابر بیشتر شده است» در نتیجه «باران امروز برای شمال کشور یک مصیبت محسوب میشود چرا که در بالادستها درختان را تحت عنوان توسعه، ویلاسازی و بسیاری از عنوانهای دیگر از بین بردیم».
ملاحظه میشود که در سایه حاکمیت غارت و چپاول آخوندی جنگلهای شمال کشور که تا پیش از این، یک ثروت طبیعی و نعمت بسیار بزرگ در این قسمت از میهن بهشمار میآمد بنا به اعتراف رسانههای حکومتی به مصیبتی برای اهالی این مناطق تبدیل میشود.