عبور نگاه از تصاویر، خبرها و گزارشات گوناگون فاجعهٔ ملی سیل و حجم و ویرانی فوق تصور آن، علاوه بر حیرت و آه و سوز، همواره سببساز و اساس ظهور این رویداد را، پرسش مدام ذهن و ضمیر و نگاه و نظر میکند.
مجموع گزارشات داخلی و بینالمللی، نمایش کاروانی از ستم و مرارت و رنج حیرتبار و جانکاه مردمان سیلزده است.
آنچه حیرت را مضاعف و تلخی کام مردم ایران را در روزهای نوروز و آغاز بهار بیشتر و بیشتر میکند، غیرطبیعی بودن حجم و جریان سیل است. همهچیز نشان از زمینهای از ویرانهسازی عظیم در ساختار طبیعت و حیات زیستمحیطی ایران دارد. همهچیز گواه یک جنایت بزرگ ملی طی ۴۰سال حاکمیت ولایت فقیه است.
واقعیت این است که بارانهای مداوم همواره در کشورهای جهان و ایران وجود داشته است. از این رو دولتهایی که دغدغهٔ حفظ و مراقبت محیطزیست و زندگی و جان مردمانشان را دارند، پیشبینیهای فکری و مادی و مالی این کار را کرده و قبل از وقوع بارانهای سیلآسا، از طبیعت و راهکارهای آن محافظت کردهاند. یکی دیگر از اقدامات پیشگیری سیل، اختصاص بودجه کافی برای رسیدگی و نگهداری محیطزیست است. از دیگر اقدامات باید به نقش بلاجایگزین دانشمندان و کارشناسان و دانشگاهها اشاره نمود که دولتهای دموکراتیک همواره به کمکهای علمی و فکری و طرحهای آنان بودجه و میدان عمل کافی اختصاص میدهند.
با عبور نگاه از تصاویر، خبرها و گزارشات گوناگون فاجعهٔ ملی سیل و حجم ویرانی فوق تصور آن، این واقعیتهای تجربه شده و در دسترس در جهان ما به ذهن متبادر میشود. از این رو تردید نباید کرد که اگر ناجمهوری دستاربندان ولایی دست در ویرانهسازی محیطزیست و طبیعت ایران نمیبرد، هرگز این حجم از خرابی و نابودی زندگی و جان مردم و شهرها و راههای ایران رخ نمیداد.
در یک نمونهٔ تجربه شده در ژاپن که یکی از کشورهای سیلخیز است، سیستم فوقالعاده و پیشرفتهٔ کنترل سیل را شاهدیم. ژاپن برای مبارزه با سیل، شهری از کانالها و شبکههای ارتباطی آنها را در کشور ایجاد نموده است. این امر مقایسهٔ دو نوع حکومت را در رویکرد با منافع ملی، زندگی و جان مردمان و حفظ محیطزیست تداعی میکند. مقایسهٔ دو رویکرد در هزینه کردن درآمد ملی و سرمایههای در گردش: در ایران درآمدهای ملی و سرمایههای در گردش، از طبیعت و مردم ربوده میشود و توسط حکومت و ملازمانش چپاول، غارت، اختلاس و دزدیده شده و خرج حفظ حکومت و یک دستگاه عریض و طویل سرکوب و کشتار در سوریه و یمن و... میگردد! در ژاپن درآمد ملی، هزینهٔ ارتقای استاندارد سطح زندگی مردم، رشد آگاهی و دانش عمومی و حفظ محیطزیست میگردد. دولت ژاپن با استفاده از این سیستم تاکنون دهها سیل را کنترل و هزاران انسان و خانههایشان را در امان نگاه داشته است.
نباید تردید کرد که اگر ناجمهوری آخوندی میلیارد میلیارد در سوریه، یمن، عراق، لبنان، زندانسازی، تروریسم و سرکوب هزینه نمیکرد، با نصف آن میشد شبکهٔ کانالسازی مقابله با سیل از یک طرف و نگهداری از طبیعت ایران از طرف دیگر را بهراحتی تأمین نمود.
واقعیت این است که پاسخ حیرت و اعجاب از عبور نگاه بر حجم فاجعهٔ ملی سیل را باید صرف و خرج و هزینه کردن طبیعت و همهچیز ایران و مردمانش طی ۴۰سال گذشته توسط حاکمیت ولایت فقیه برای حفظ آن به قیمت چنین فاجعهیی دانست. علت و اساس و ریشه و سبب این فاجعهٔ ملی همین است و بس.
اگر این ویرانهسازی طبیعت و صرف سرمایه و دارایی ایران و مردم برای حفظ حکومت به هر قیمت، بهطور قانونمند باعث وقوع چنین فاجعهیی شده است، باید گفت که اگر آغاز سال ۹۸ با سیل طبیعت رقم خورد، ادامه و پایان این سال خشم و سیل مردم و جامعه را به جانب سببسازان ویرانی ایران طی ۴۰سال گذشته با خود خواهد داشت...