مرکز آمار رژیم ایران، نرخ تورم را با شاخصهای مختلف در مهرماه سال جاری منتشر کرد. این اطلاعات نشان میدهد بالاترین نرخ تورم در یک دهه اخیر در آبان۹۹ اتفاق افتاده است. تورم در مهرماه نیز نسبت به همین ماه در سال گذشته ۷درصد افزایش داشته است. همچنین تورم سالانه با ۱.۲ درصد افزایش به ۲۷.۲ درصد رسید که بیشترین افزایش طی یک ساله گذشته است. شاخص دیگری که در این گزارش آمده است نرخ تورم خانوارهای شهری و روستایی است که به ترتیب ۲۷.۳درصد و ۲۶.۷درصد است که هر دو با افزایش بیش از یک درصدی مواجه بودهاند.
نرخ تورم در مهرماه رکورد شکست
«اگر تورم ماهانه مهر سال۱۳۹۷ با ۷.۰۵درصد را در نظر نگیریم، تورم ماهانه ثبت شده در نخستین ماه فصل پاییز امسال، بالاترین تورم ماهانه از ابتدای دهه۹۰ بهشمار میرود. همچنین میانگین قیمتها در مهر امسال نسبت ماه مشابه سال گذشته بیش از ۴۱درصد افزایش یافتهاست. تورم ماهانه برای گروههای عمده «خوراکیها، آشامیدنیها و دخانیات» و «کالاهای غیرخوراکی و خدمات» به ترتیب ٥.٧ درصد و ٧.٦ درصد بوده است». (ایسنا. آبان۹۹)
تورمی که می تازد
در بررسی اقتصاد کلان ایران نقش ساختارهای معیوب و ناسازگار با دیگر بخشها، پایهییتر و همیشگی است. برنامههای غیرعملی و بدون پشتوانه علمی نیز مزید بر علت است . نقش کارگزاران و باندهایی که برای غصب و سرقت منابع کشور در رقابت و جنگی تمامعیار هستند، امروز چون تشت رسوایی نظام به زمین افتاده است، دادگاههای نمایشیاش پروندههایی را رو میکنند شامل اختلاسها و خرید و فروشهای صوری و بنگاههای کاغذی و رشوههای میلیاردی و گرفتن وامهای صدها میلیارد تومانی و پس ندادن آنها و نهایتاً خروج دهها میلیارد دلاری ارزهایی که قرار بود با آنها کالاهای مورد نیاز مردم وارد شود. این وضعیت بیانگر گوشهیی کوچک از علل گرانیها و تورم و بحرانهای اقتصادی رژیم آخوندی است.
با شروع تحریمها و انزوای رژیم آخوندی در مناسبات بینالمللی و مسائلی نظیر لیست سیاه اف.ای.تی.اف، سقوط قیمت نفت و مهمتر از همه اینها ابربحران کرونا و بیکفایتی رژیم آخوندی در مهار آن و کشتار مظلومانه مردم ایران و ... بازارهای ارز و طلا و خودرو و مسکن و دیگر کالاهای اساسی و ارزاق عمومی شروع به افزایش قیمت کردند. حبابهای خواسته و ناخواسته بازار بورس و از همه پایهییتر کسری سرسامآور بودجه دولت و انتشار پول بیپشتوانه، همه و همه این عوامل دست به دست هم دادند تا رشد نقدینگی و تورم به رکوردهای افسانهای برسند.
در یک بررسی انجامشده حول روند جدید افزایش تورم، سایت حکومتی اقتصادآنلاین (۳ آبان۹۹) نوشته است: «در سال۱۳۹۷ وقتی قیمتها شروع به افزایش کرده بودند که تقریباً ۵سال از جهش قیمتی سالهای ۹۱ و ۹۲ گذشته بود و تورم نقطه به نقطه در سطح ۷درصد قرار داشت. اما افزایش قیمتهای امسال در حالی اتفاق افتاده است که اولاً کمتر از یکسال از جهش قیمتی قبلی که یکی از سختترین جهشهای قیمتی چند دهه اخیر بود، گذشته است و ثانیاً تورم نقطه به نقطه هنوز در سطح بالای ۲۰درصد قرار داشت. همه اینها نشان میدهد جهش تورمی که امسال با آن روبهرو هستیم چه فشار مضاعفی را بر خانوار وارد کرده است».
این تحقیق نشان میدهد علایم افزایش نرخ تورم از اوایل امسال بروز یافته بود «با کاهش شیب تغییرات نزولی تورم سالانه این هشدار داده شده بود که امکان شکلگیری موج تورمی جدید وجود دارد و سیاستگذار اقتصادی و بهطور مشخص وزارت اقتصاد نه تنها از بحران کنونی جلوگیری نکرد، بلکه با اتخاذ سیاستهای اشتباهی همچون تشدید صعود بازار سرمایه و پولیسازی سقوط آن بر آتش افزایش تورم دمید». در ادامه بررسیهای این روند متوجه افزایش بیدنده و ترمز قیمت خودرو و کالاهای اساسی نظیر روغن میشویم و از اینها تاثیرگذارتر صعود نرخ دلار و کاهش ارزش پول ملی است که به آتش تورم دامن زده است. عموم متخصصان و حتی مردم عادی نیز تاثیرات متقابل افزایش قیمت آرزو کالاهای بادوام و اساسی را میدانند و میبینند. منتهی مردم ایران این افزایش مداوم کالاها و خدمات را پوست و گوشت خویش لمس میکنند آنقدر که کودکانشان نیز در اثر این محنتها و تهیدستی، دست به خودکشیهای جگر سوز میزنند.
آخرین وضعیت تورم در کشورهای همسایه
اگر چه مقایسه نظام ولایت فقیه در هیچ زمینه و حوزهای با کشورهای دیگر، درست و منعکسکننده واقعیتها نیست، و نمیتوان یک رژیم غارتگر و سرکوبگر با افکار عقبمانده و ارتجاعی با دیگر کشورهای ولو دیکتاتوری متعارف سنجید. اما در همین موضوع تورم این مقایسه میتواند میزان مردمستیزی این رژیم را نشان دهد؛ رژیمی که در روی دریایی از منابع خدادادی و امکانات و ذخایر یک تمدن باستانی قرار گرفته است.
تورم در بسیاری از کشورها سالهاست که در مدار تکرقمی قرار دارد و اتفاقاً بسیاری از کشورهای مشابه با ایران در موضوع اقتصاد نیز به این امر دست یافتهاند. بنابراین نمیخواهیم کشورهای اروپایی را مثال بیاوریم که متوسط نرخ تورمشان منفی شده است.
محاسبه نرخ تورم کشور پاکستان مثال گویایی است: «متوسط نرخ تورم پاکستان در ۱۲ماه منتهی به آگوست با ۱.۱درصد کاهش نسبت به مدت مشابه منتهی به ماه قبل به ۸.۲درصد رسید که این نرخ، کمترین تورم ثبتشده در پاکستان از ژوئن سال گذشته تاکنون محسوب میشود. همچنین نرخ تورم در بحرین از منفی ۲.۷درصد در ماه قبل به منفی ۳.۴درصد در ماه آگوست کاهش یافته است که این نرخ، کمترین نرخ تورم از ژوئن سال۲۰۱۹ تاکنون محسوب میشود». (اقتصاد آنلاین. ۱۲شهریور۹۹)
جالبتر اینکه کشور کوچک ارمنستان که سالها از آرامش لازم برای ثبات اقتصادی کم بهره است ـ تورم زیر ۲درصد دارد. «نرخ تورم در ارمنستان از ۱.۵درصد در ماه قبل به ۱.۸درصد افزایش یافته است که این نرخ، بیشترین نرخ تورم از ژوئن سال گذشته تاکنون محسوب میشود». (خبرآنلاین.۲۳شهریور۹۹)
راهحل واقعی چیست؟
در فاشیسم مذهبی حاکم که غارتگری و فساد با شرع آخوندی توجیه میشود و سرمایههای ملی با تفکر ارتجاعی خلافت ولیفقیه بر همه کشورهای منطقه نه خرج مردم ایران بلکه هزینه دخالتهای گسترده در آن کشورها میشود، هیچ راهحل اقتصادی برای خروج از بحران تورم و گرانی و... وجود ندارد. مشکل قبل از هرچیز حاکمیت غاصب سیاسی است که منافع مردم در آن محلی از اعراب ندارد و همه چیز خرج حفظ نظام میشود. بنابراین قبل از هرچیز باید برای برپایی یک جامعه آزاد و دموکراتیک جنگید که در آن شکوفایی اقتصادی بهمعنای واقعی میسر خواهد شد.
این همان واقعیتی است که مردم ایران طی سالیان اخیر بهخصوص قیام آبان۹۸ نشان دادند که با تمام وجود در پی تحقق آن هستند.