728 x 90

بحران بی‌راه‌حلی بر سر دوراهی برجام

بر سر دو راهی برجام
بر سر دو راهی برجام

کشمکش در درون رژیم، بین دو باند حاکم بر سر بیرون رفتن از تله برجام، نشان‌دهندهٔ بحران بی‌راه‌حلی و بن‌بست رژیم است. راه‌حلهایی که هر یک از باندها نشان می‌دهند به‌نوعی حرکت نظام به سمت سرنگونی را تسریع می‌کند. از طرف دیگر باندهای مختلف بر ضرورت حل مسألهٔ برجام که مقدمهٔ برداشتن طناب تحریم‌ها از گلوی رژیم است اتفاق‌نظر دارند، اما بحران بی‌راه‌حلی از همین نقطه شروع می‌شود که چگونه طناب تحریم‌ها را می‌شود شل کرد و رژیم را خفگی اقتصادی نجات داد.

فلاحت‌پیشه عضو کمیسیون امنیت مجلس رژیم، در واکنش به اظهارات هایکو ماس وزیر خارجه آلمان روز ۱۹شهریور به‌ صحنه آمد. وزیر خارجه آلمان به رژیم هشدار داده بود که کاهش تعهدات برجامی «اقدامی کاملاً خطاست». فلاحت‌پیشه به بهانهٔ پاسخگویی به هایکو ماس و دفاع از کاهش تعهدات برجامی، تلویحا ضرورت مذاکره با آمریکا را مطرح کرد و گفت: «برجام راه‌حل اروپایی ندارد. راه‌حل را کسی باید انجام دهد که حلال موضوع باشد. اروپایی‌ها از چنین توان و جایگاهی برخوردار نیستند». وی در ادامه به تلاشهای ناموفق دولت روحانی اشاره کرد و گفت: «حفظ برجام نیازمند چیز‌هایی مثل اینس‌تکس و دیگر سازوکار‌ها نیست که مدت زمان زیادی را نیز صرف کند. اگر اروپایی‌ها به تعهدات خود در برجام عمل می‌کردند، به‌طور طبیعی ۷۰میلیارد دلار موافقتنامه پسابرجامی بین ایران و اروپا اجرا می‌شد و عملاً برجام حفظ می‌شد». وی در ادامه اروپایی‌ها را «بازیگرانی حاشیه‌ای» خواند و گفت: «برجام بازیگرانی اصلی دارد که شامل ایران و آمریکاست. دیگر بازیگران حاشیه‌ای بوده و روزبه روز حاشیه‌ای‌تر می‌شوند».

علاءالدین بروجردی عضو دیگر کمیسیون امنیت مجلس رژیم از باند خامنه‌ای با اظهاراتش در روز ۱۹شهریور نشان داد که رژیم هم‌چنان چشم به دست اتحادیه اروپا دارد. وی گفت: «نظام به صراحت و کاملاً شفاف اعلام کرده اگر طرفین مقابل به تعهداتشان عمل کنند ما نیز اجرای کامل تعهدات را از سر می‌گیریم».

وی با اشاره به گام های کاهش تعهدات برجامی از طرف رژیم، گفت: «نظام به‌طور شفاف و رسمی برنامه زمان‌بندی شده برای کاهش تعهدات برجامی را اعلام کرده است که از منطق اصولی برخوردار بوده و هم‌راستا با دو ماده برجام است».

بروجردی در ادامه، اظهار داشت: « نظام برای این‌که حسن‌نیت خود را نشان دهد بارها اعلام کرده اگر اروپاییها به تعهدات خود عمل کنند ما نیز اجرای کامل برجام را در دستور کار قرار می‌دهیم که این نشان از اوج صداقت نظام در ارتباط با توافق بین‌المللی است».

یوسفیان ملا عضو دیگر مجلس آخوندی بدون اشاره به کشمکش‌های پشت‌پرده به طرفهای متخاصم گوشزد کرد: « سیاست‌های کلی جمهوری اسلامی» توسط خامنه‌ای «ترسیم شده و همه ما باید از آن سیاست‌های کلی نظام تبعیت کنیم». وی در ادامه گفت: «مقام رهبری هم اجرای این مسأله را به دولت محول کرده که با توجه به شرایط کشور تصمیم‌گیری کند». این عضو مجلس آخوندی در ادامه وحشت خود را از پیآمد کاهش تعهدات برجامی ابراز کرد و گفت:« گام‌های بعدی ایران باید همراه با کار کارشناسی باشد».

پورمختار عضو دیگر مجلس ارتجاع از باند خامنه‌ای هم در همین روز ۱۹شهریور خط دولت روحانی کاهش تعهداتی برجامی را تأیید کرد و گفت: «اروپایی‌ها طرف برجام باید در این فرصت مجدد به برجام برگردند و به تعهدات خود جامه عمل بپوشانند. اروپایی‌ها باید دست از شعار بردارند، متأسفانه رفتارهای آنها بیانگر عدم اراده آنها در اجرای تعهدات است».

مشابه ضدو نقیض گویی اعضای مجلس ارتجاع در میان کارشناسان حکومتی هم دیده می‌شود.

رحمان قهرمانپور، کارشناس حکومتی هم در روز ۱۹شهریور با بیان این‌که «اروپا در موقعیتی نیست که بتواند هزینه ایستادن در برابر آمریکا را بدهد»، تنها مسیر گشایش بن‌بست نظام را در مذاکرات مستقیم با آمریکا دانست و گفت: « موفقیت این توافق به این بستگی دارد که آیا در اجلاس سالانه مجمع عمومی سازمان ملل، اروپایی‌ها، آمریکایی‌ها و ایران مذاکرات سازنده‌یی داشته باشند یا خیر».

وی در ادامه افزود «اروپا در سطح بین‌الملل و سیاست خارجی خودش در شرایط ضعف است لذا امکان این‌که بتواند بدون توافق آمریکا برجام را حفظ کند و هزینه آن را بپردازد نسبت به سال‌های گذشته کمتر و کمتر است». این کارشناس حکومتی همچین از تشتت نظرگاه حقوقی در درون باند روحانی خبر داد و نوشت: «آنها که معتقدند برجام حقوقی است می‌گویند باید گام‌به‌گام جلو برویم به‌طوری که نقض صریح برجام نباشد، ولی آن‌هایی که می‌گویند توافق سیاسی است معتقدند، می‌شود گام‌های تندتری برداشت و نیت اروپا را برای اقدام در زمان کوتاهی آزمایش کرد. اگر معلوم شد اتحادیه اروپا دنبال این است که کاری کند تکلیف ما معلوم است و اگر معلوم شد کاری نمی‌تواند بکند یا نمی‌خواهد زودتر تکلیف ما مشخص می‌شود».

امیرعلی ابوالفتح کارشناس دیگری حکومتی در روز ۱۹شهریور تلویحا ضرورت مذاکره با آمریکا را مطرح کرد و گفت: «باید به این موضوع توجه داشت که اروپاییها ناتوان‌تر از آن هستند که بتوانند بدون چراغ سبز آمریکا اقدامی را در راستای اجرای تعهدات برجامی و تأمین خواسته‌های ایران بردارند و نتیجه‌ گرفتن این مذاکرات منوط به چراغ سبز آمریکا به اروپا است».

جالب این‌که در همین روز ۱۹شهریور، آخوند احمد خاتمی به مذاکره جویان درون نظام هشدار می‌دهد: «مسئولان به کلی دندان امید به بیگانگان را بکنند؛ برخی هم‌چنان به اروپا امید دارند و این اشتباه است، چرا که اروپا و آمریکا سر و ته یک کرباسند». وی در همین حال به ضدو نقیض گویی پرداخته و می‌گوید: «سخن گفتن و مذاکره با اروپا را منع نمی‌کنیم، ولی مذاکره با آمریکا سم مهلک است، ما مذاکره با آمریکا را در این شرایط حرکتی ضد انقلابی دانسته ایم».

 

										
											<iframe style="border:none" width="100%" scrolling="no" src="https://www.mojahedin.org/if/804542ff-93b9-447b-ba67-eff5025efa5e"></iframe>
										
									

گزیده ها

تازه‌ترین اخبار و مقالات