در سومین سال امضای قرارداد برجام رویارویی باندهای حاکم بهخاطر «بیفرجامی» آن بیانگر بنبست و بیراهحلی حکومت آخوندی در حلقهٔ تنگ تحریمها و تشدید انزوای جهانی رژیم شده است.
برجامی که قرار بود مشکلگشای مشکلات و بنبستها بهخصوص بنبست خفگی اقتصادی باشد، اکنون به جنازه روی میزی تبدیل شده است که حاکمیت آخوندی نمیداند با آن چکار کند.
دلیل اصلی که نظام آخوندی پای میز مذاکره رفت و خامنهای هم از اول مذاکرات تا روزی که برجام امضا شد با آن موافقت کرد خفگی اقتصادی بود. اکنون در سومین سالگرد امضای قرارداد آن، بهمثابه تف سربالایی برای حکومت آخوندی تبدیل شده است.
جدال بر سر برجام
با خروج آمریکا، برجام به یک قرارداد روی کاغذ و بیمصرف تبدیل شده است، ضمن اینکه طی سال گذشته یک معضل و مشکل اصلی درونی رژیم بوده است و جدال بین باندها بر سر آن هم پایان ندارد.
بیخاصیتی برجام آنچنان گویا است که جواد ظریف، وزیر خارجه دولت آخوند حسن روحانی، اخیراً اعلام کرده است که هدف برجام رفع تحریمها و اقتصادی نبود، تا شاید بتواند در تهاجم باند خامنهای به خودش و برجام، آنها را خلعسلاح کند، اما در بیانیه اخیر خبرگان ارتجاع به این ادعای ظریف پاسخ داده شده است.
در بیانیهٔ پایانی اجلاس خبرگان با حمله به ظریف آمده است: «انتظار از دولتمردان بهویژه وزارتخارجه، اقدام عملی در لغو تحریمها در چارچوب توافق هستهای است. هدف مذاکرات بهطور مشخص، لغو غیرمشروط و کامل همه تحریمهای اقتصادی، مالی، بانکی و هستهای است و نباید از این هدف کوتاه آمد». این بیانیه افزوده است وزیر خارجه برخلاف مسیر مذاکرات اعلامی از خامنهای «اعلام میدارد که هدف برجام، اقتصادی و رفع تحریمها نبود، این بهمعنای انحراف از راهبرد اصلی مذاکرات در رفع تحریمها و کوتاهآمدن در برابر دشمن است».(سایت انتخاب ۲۷دی ۹۷)
جنتی رئیس خبرگان ارتجاع هم با بیان اینکه: «دلبستن به اروپاییها برای ایفای تعهدات برجامیشان سفاهت است»، باند روحانی را مورد حمله قرار داد و گفت: «برخی خیال میکنند که با خروج آمریکا از برجام، اروپاییها برای ما کاری میکنند در حالی که آنان نیز امروز و فردا میکنند و هیچ وقت کاری به نفع ما انجام نمیدهند». جنتی با سوز و گداز افزود: «همین فرانسه از (مجاهدین) دعوت میکند برای آنان جلسه میگذارد، از آنان پذیرایی میکند و ضد جمهوری اسلامی تقویتشان میکند».
جنتی که سخنگوی دلواپسان شده بود با پیشیگرفتن از ولیفقیهاش و با یادآوری ادعای او افزود: «رهبر معظم فرمودند که اگر آنان برجام را پاره کردند ما آتش میزنیم اما این کار را نکردیم و حالا باید این کار را بکنیم».(سایت صدا و سیما ۲۷دی ۹۷)
محسن کوهکن، عضو مجلس ارتجاع، با اشاره بهنظر برخی مهرههای همسو با باند روحانی مبنی بر لزوم ادامه مذاکرات با اروپا بر سر موضوع موشکی گفت: «ما با طناب پوسیده اروپاییها به چاه برجام رفتیم و این افراد ابتدا باید بگویند برجام چه منافعی برای ما در پی داشته است که بخواهیم این مذاکرات را با موضوعات دیگر ادامه دهیم».(سایت موسوم به خبرنامه دانشجویان ایران ۲۷دی ۹۷)
جهانگیری معاوناول روحانی هم لاعلاجی در ماندن در برجام را به نمایش گذاشت و به خبرگزاری صدا و سیمای حکومتی گفت: «باید هر چه زودتر با اروپاییها به نقطه مشترک خوبی برای بهرهمندی از مواهب برجام برسیم و به هیچوجه نباید در مسائل منطقی خود که به سرنوشت کشور و ملت بستگی دارد تصمیمگیری احساسی داشته باشیم».(سایت صدا وسیما ۲۷دی ۹۷)
برای برجام باید نماز میت خواند!
صرفنظر از تضاد منافع و جدالهای باندی بر سر برجام، واقعیت این است که در شرایط کنونی برجام بهعنوان یک مشکل و معضل روی میز نظام قرار دارد طوری که در رابطه با چگونگی برخورد با این معضل در بنبست است.
حرف اصلی در رابطه با برجام یک مهره حکومتی به نام محسن جلیلوند گفت: «برای برجام باید نماز میت خواند ما باید به فکر پسابرجام باشیم. اینکه ایران همچنان منتظر هست برجام دوباره جان بگیرد، بسیار عجیب است».(سایت فرارو ۷تیر ۹۷)
لزوم خواندن نماز میت بر برجام آنجا مضاعف میشود و ضرورت پیدا میکند، که آمریکا از برجام خارج شد و تحریمهای گستردهای هم اعمال کرد، ضمن اینکه از برجام اروپایی هم خبری نیست. بهنظر میرسد برجام اروپایی بیش از اینکه واقعی باشد و از حاکمیت آخوندی مسألهای حل کند، تنها باعث دلخوشی و دلمشغولی دولت روحانی و باندش شده است.
بنبست در رابطه با برجام این است که با خروج آمریکا از برجام و اعمال مجدد تحریمهای هستهای این کشور، برجام نه آنچنان خاصیتی برای رژیم دارد که بتواند از طریق آن مشکلات لاینحل اقتصادی را حل کند و با تحریمهای گسترده مقابله کند و نه میتواند از آن خارج شود و آنرا منتفیشده اعلام کند.
تلاش بیحاصل دولت روحانی
از تلاش و تقلای دولت روحانی در راستای عملیشدن سازوکار ویژه اروپا نیز نتیجهای حاصل نشده است، جز اینکه هر از چندگاهی مقامی از اتحادیه اروپا در مصاحبهاش وعده «بزک نمیر بهار میاد» به دولت روحانی بدهند.
بنبست در رابطه با برجام این است که با خروج آمریکا از برجام و اعمال مجدد تحریمهای هستهای این کشور، برجام نه آنچنان خاصیتی برای رژیم دارد که بتواند از طریق آن مشکلات لاینحل اقتصادی را حل کند و با تحریمهای گسترده مقابله کند و نه میتواند از آن خارج شود و آن را منتفیشده اعلام کند.
عواقب خروج از برجام
به مجرد اینکه حاکمیت آخوندی از برجام خارج شود سروکارش با قطعنامه شورای امنیت و تحریمهای گسترده جامعه جهانی و حتی چکاندهشدن ماشه اقدامات نظامی علیه خودش است. بنبست دولت روحانی و نظام آخوندی در این رابطه است.
اگر خروج از برجام چنین عواقبی دربرنداشت، دلیلی نداشت که رژیم پس از خروج آمریکا از برجام به آن پایبند باشد و قیمت کلانی هم با جنگ و جدالهای درونی خودش بر سر التزام به برجام بپردازد.
مجموعه این شرایط است که آن مهره حکومتی(محسن جلیلوند) را ناگزیر به اذعان به این واقعیت کرده است: «باید برای برجام نماز میت خواند».