چندین سال است که دولت آخوند روحانی سعی میکند با دادن شعار «خودکفایی گندم» وانمود کند که توانسته است گندم مایحتاج کشور را در داخل تولید کند. اما واقعیت چیست؟
دادههایی که تاکنون بهوسیله ارگانها و رسانههای خود رژیم بیرون داده شده به گوشهیی از واقعیت اشاره میکند. خودکفایی در زمینهٔ تولید گندم، مانند دیگر تبلیغات حکومتی از قبیل تولید کار برای بیکاران، فرستادن ماهواره به فضا در «برج بلند دموکراسی!» یک ادعای پوشال بیش نیست... ادامهٔ فریبکاری و شعبده شیخ شیاد است.
واقعیت خودکفایی
«وزیر جهاد کشاورزی رژیم در ۳بهمن ۹۴ با استناد به ماده ۱۶ قانون افزایش بهرهوری بخش کشاورزی در وزارت جهاد کشاورزی، واردات گندم را ممنوع اعلام کرد.(بهجز ورود موقت طبق مقررات گمرکی که فقط برای صادرات است)» (رسالت ۱۵مرداد ۱۳۹۸)
اما از آن تاریخ تاکنون همچنان سالانه بیش از ۲ الی ۳میلیون تن گندم به عناوین مختلف وارد بازار ایران میشود.
با این تفاوت که هر سال سعی شد نامی فریبنده برای لاپوشانی و بهانهتراشی این حجم از واردات گندم روی آن گذاشته شود، یک سال تحت عنوان واردات برای صادرات و سال دیگر به بهانه خرید تضمینی و...
گندم وارداتی!
بنا بهگفته کارگزاران وزرارت جهاد کشاورزی سالانه حدود ۲ تا ۳میلیون تن گندم با قیمت هر کیلو ۲۵۰۰ الی ۳۰۰۰تومان وارد کشور میشود؛ اما همزمان گندمی که از کشاورزان بهصورت نرخ تضمینی و غیرنقدی خریداری میشود، کیلویی ۱۷۰۰ الی ۱۷۲۰تومان است و این تفاوت قیمت خرید گندم ایرانی با گندم خارجی باعث اختلافات بسیار در بین کارگزاران حکومتی شده و از سویی دیگر منشاء رانتخواریهای نجومی پاسداران و عوامل دستاندرکار خرید و واردات گندم بوده است.
ناگفته پیداست که بازنده اصلی این جنگوجدالهای باندی، کشاورزان محروم هستند که محصولشان یا بهوسیله دولت به قیمت ارزان خریده میشود و یا اینکه دلالآن با شرایط مناسب خودشان از آنان خریداری میکنند.
البته بسیاری از دلالآن همین گندمها را با ضایعاتی مانند خاک و شن و سنگ قاطی میکنند و یا اینکه حتی در محلهای مشخص به آن آب اضافه کرده تا به وزن آنها افزوده شود و آنها را به مصرفکنندگان دولتی و غیردولتی میفروشند.
هادی هاشمیان، از کارگزاران قضاییه استان گلستان بدون اینکه نامی از عوامل حکومتی و پشتپردهٔ مافیای گندم بیاورد میگوید: «مافیای گندم با مساعدت عواملی که در سازمان غله دارد، گندم را به انبارهای روباز منتقل میکند، به آن شن و ماسه اضافه میکند یا آن را به آب میبندد و به این ترتیب هزاران تن به وزن گندم خریداری شده اضافه میکند و سود کلان میبرد. در استان خراسان رضوی و در اغلب استانهایی که زیر کشت گندم قرار دارند، این روش شایع شده است».(ایسنا۲۴ شهریور ۹۸)
اضافه کردی شن و ماسه به گندم و بهجیب زدن سودهای کلان
یک کارگزار دیگر رژیم با سمت رئیس کانون انجمنهای صنایع غذایی نیز در منتهای وقاحت و لاپوشانی به مافیای شکل گرفته در خرید گندم اشاره میکند:
«متأسفانه یک سیستم مافیایی و فساد گسترده در سیستم خرید تضمینی گندم شکل گرفته که بارها در مورد آن به وزیر جهاد کشاورزی هشدار دادیم اما جوابی که از ایشان شنیدیم این بود که "اشکالی ندارد به جیب کشاورز میرود"، در حالیکه ما مطمئنیم این اقدامات کار کشاورز نیست بلکه کار دلالانی است که گندم را از کشاورز خریده و به دولت میفروشند و دست برخی از مدیران نیز در کار است».(ایسنا ۲۴شهریور ۱۳۹۸)
در این جنگوجدالها هر کس و هر جریانی در پی کسب بیشترین منافع خود از دسترنج کشاورزان محروم ایران است. عدهای از دلالان بهدنبال واردات هستند و عدهای دیگر بهدنبال خرید ارزانقیمت گندم از کشاورزان میباشند. کارگزاران دولتی نیز هر کدام با یکی از طرفهای معاملات مافیایی زدوبند داشته و یا اینکه خود طرف این معاملات پنهانی با سودهای کلان و غیرمتعارف هستند و البته هر کدام هم دارای رسانهای برای انعکاسی نقطهنظرات خود هستند. مانند نمونه زیر که در آن میتوان بهخوبی جنگوجدالهای پشتصحنه باندهای چپاول را مشاهده کرد.
«یک منبع آگاه در وزارت جهاد کشاورزی به خبرنگار مهر گفت: این حجم آلودگی که مطرح شده(سالانه ۷۰۰هزار تن ضایعات در گندم) بسیار زیاد است و صحت ندارد عدهای با مطرح کردن این مسائل بهدنبال واردات گندم با ارز دولتی هستند».(اقتصاد کشاورزی و دامداری ۲۷شهریور ۹۸)
میزان خودکفایی واقعی گندم چقدر است؟
محمدعلی شاعری، عضو کمیسیون کشاورزی مجلس آخوندی، در مورد وضعیت گندم و گندمکاران و احتمال از بین رفتن خودکفایی آن میگوید: «میزان تولید گندم برای امسال کافی است... برآورد ما از تولید گندم امسال بیش از ۱۲میلیون تن است و این میزان برای مصرف داخلی کافی است اما متأسفانه دولت قیمت گندم را واقعی اعلام نکرد و خرید تضمینی را بر اساس نرخ واقعی انجام نداد و دلالان، گندم را از کشاورزان میخرند، قاچاق میکنند یا به خوراک دام میرسانند و بهدلیل اینکه دلالان گندم را به قیمتی بیشتر از نرخ اعلامی دولت از گندمکاران میخرند بعضی از کشاورزان محصولشان را به دولت نمیفروشند. به همین دلیل تاکنون حدود ۱۲درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل با کاهش خرید گندم از کشاورزان مواجه هستیم و اگر این روند ادامه پیدا کند، شاید مجبور شویم ۲ الی ۳میلیون تن گندم از کشورهای خارجی وارد کنیم... این اتفاق زنگ خطری برای کشور ما در شرایط تحریم است.(رسالت ۱۵مرداد ۹۸)
تمام از این شاخ به آن شاخ پریدنهای کارگزاران دولتی، نمایندگان مجلس، مافیای خرید و واردات گندم و رسانههایی که وابسته به این جریانهای هستند، به این منظور است که اعتراف نکنند رژیم آخوندی در زمینه تولید گندم هیچ زمان به نقطه خودکفایی نرسیده است. در واقع میزان حداقل خودکفایی گندم در ایران باید بیش از ۱۴میلیون تن تولید سالیانه باشد که دولت روحانی و وزارت جهاد کشاورزی هیچگاه و بهرغم تمامی ریخت و پاشهایی که در زمینه مصرف آب و از بین بردن سفرههای آب زیرزمینی و محیطزیست داشتهاند، نتوانستهاند از سقف ۱۲میلیون تن تولید گندم داخلی بالاتر بروند و مجبور شدند که هر سال به بهانههای مختلف ۲ الی ۳میلیون تن گندم به نام صادرات و یا خرید تضمینی با قیمت ۲برابر گندم ایرانی وارد کشور کنند.
سیاست نابودی کشاورزی و کشاورزان
تردیدی نیست که هدف از واردات بیرویه گندم و نابودی کشاورزان زحمتکش، سودجویی بیشتر عوامل حکومتی و پوشاندن سایر حفرههای اقتصادی در کشور است. یک سایت حکومتی ضمن اعترافی ناگزیر به سیاست نابودی کشاورزان در واردات بیرویه محصولات کشاورزی نوشت: «واردات بیرویه محصولات کشاورزی همواره در سالهای اخیر موجب شده است تا کشاورزان با ضررها و زیانهای هنگفتی مواجه شوند و انتقاداتی را به وضع موجود داشته باشند. آمارها نشان میدهند که در سال گذشته واردات محصولات کشاورزی در صدر کالاهای وارداتی قرار داشته و تقریباً ۵میلیارد دلار از بودجه کشور صرف واردات محصولات کشاورزی شده است». این سایت حکومتی در ادامه با اشاره به انتقاد یکی از کشاورزان به وزیر جنایتکار کشاورزی افزود: «یکی از کشاورزان لنگرود در جریان بازدید وزیر جهاد کشاورزی از عملکرد وی انتقاد کرد و گفت: رک به شما بگویم، هدف دولت و وزیر این است کشاورز را نابود کند، آقازادهها کیا هستند؟ چرا واردات بیرویه انجام میشود؟ چرا قیمت برنج اینقدر باید پایین باشد؟ وزیر جهاد کشاورزی که پاسخی به سؤالات این کشاورز گیلانی نداشت به همراه خود خطاب به کشاورز منتقد گفت: کمی از این سبوسها به وی بدهید»!(سایت حکومتی تابناک ۱۷مرداد ۹۸)
خودکفایی گندم یا مافیای گندم؟
بنا بر آنچه گفته شد، شعار پوشالی خودکفایی در عمل منجر به واردات بیشتر اما بدون حساب و کتاب و البته یک منبع درآمد پرسود و منفعت دیگر برای عوامل دخیل در این ماجرا شده است. برای پی بردن به کنه فاجعه، یک قلم باید یک قلم مهاجرت گستردهٔ کشاورزان را مورد بررسی قرار داد. مهاجرت سالانه حداقل ۷۰۰هزار کشاورزی که از زمین خود دست کشیده و به حاشیه شهرها پناهنده میشوند آن روی سکه تبلیغات گستردهای است که به نام «خودکفایی گندم» انجام میگیرد. بهتر است اسم آن را غارت بیحد و حصر کشاورزان توسط مافیای گندم نامگذاری کنیم. برخلاف تبلیغاتی که در رسانههای حکومتی شاهد آن هستیم، سیاستهایی که دولت روحانی تحت عنوان رشد اقتصادی کشاورزی بر کشاورزان و زمین آنها اعمال کرده است، باعث شده که بسیاری از روستاها به ورطه نابودی سوق پیدا کرده و از صفحه جغرافیا پاک شوند.
تنها امید کشاورزان برای ادامه حیات خود و روستا و زادگاهشان و البته اقتصاد کشاورزی جز این نیست که با آگاهی نسبت به بیحاصل بودن راهحلهای خانمانبرانداز کارگزاران رژیم و با مستحکم کردن صفوف خود به تغییرات و دگرگونیهای بنیادی برای نفی تمامیت رژیم ولایت فقیه روی آورده و خود تصمیمگیرنده برای خود و حاصل دسترنج خود باشند.