در روزنامههای حکومتی پنجشنبه دوم دی، بیشترین عنوانها اختصاص دارد به شکاف و ضد و نقیضگویی در تیم اقتصادی رئیسی و سردرگمی در مورد برنامههای اقتصادی و هشدار نسبت به آن. در کنار آن اعترافات در مورد شروع پیک ششم و هشدار نسبت به پیامدهای آن دیده میشود. در روزنامههای باند مغلوب موضوع حذف لاریجانی و حمله به شورای نگهبان اوجگیری جنگ قدرت در باند خود خامنهای را به نمایش گذاشته و در کنار آن ضرورت مذاکره و اوضاع انفجاری جامعه را روزنامههای باند مغلوب گوشزد کردهاند.
سم مهلک در میان جراحان اقتصاد
اینکه شکاف در باند رئیسی از کجا باز شده را روزنامه آفتاب یزد در مطلبی با عنوان دردسر خود رئیسجمهور پنداری توضیح داده و علت را روی توهمهای پاسدار محسن رضایی برده. و به مقامات نظام گوشزد کرده که پاسدار قالیباف و پاسدار محسن رضایی دچار سندروم ریاستجمهوری شدهاند. اما این شکاف که با اعلام ضدونقیض دادن یا ندادن یارانه یا قطع یا عدم قطع ارز ۴۲۰۰تومانی بین اظهارات محسن رضایی و خاندوزی وزیر اقتصاد و برخی از سایر مهرههای دولت رئیسی پیش آمده، اسباب وحشت در باند خامنهای شده. کافی است به فرهیختگان که زیر دست ولایتی منتشر میشود نگاه کنیم. این روزنامه در مطلبی با عنوان «حداقل جراح اقتصادی را مشخص کنید هشدار داده «اختلافنظری که وجود دارد و به رسانهها کشیده میشود، برای سرمایه اجتماعی دولت هزینهزاست و یک آسیب بزرگ است. این تعجبآور است که چگونه دولت از اتفاقاتی که در گذشته رخ داده درس نگرفته است. این اختلافنظر مسألهیی را تشدید میکند بهنام نااطمینانی که در ادبیات اقتصادی عبارت معروفی است. نااطمینانی برای اقتصاد سم مهلکی است و باعث میشود هر سیاستی که دولت اقدام به اعمال آن میکند متزلزل تلقی شده و اقتدار لازم را نداشته باشد». شایان یادآوری که این روزنامه حکومتی هر جا خواسته از نفرت مردم و ریزش نیروهای دور و بر رئیسی اسم ببره بهصورت سربسته گفته «سرمایه اجتماعی» آسیب نبیند. جالب است که همین روزنامه در مطلب دیگری با عنوان «در مذمت ناهماهنگی تیم اقتصادی» نسبت به برباد رفتن «سرمایه اجتماعی» چندین جا هشدار داده و از جمله نوشته است: « رئیسی و تیمش باید مهمترین اولویت خود را به بازگشت و حفظ سرمایه اجتماعی دولت بگذارند» در ادامه تلویحا قیام ۹۸ را یادآوری کرده و افزوده: «تجربه تاریخی نشان میدهد گرانی این اقلام در شرایطی که سفرههای مردم بهدلیل تحریمها و اتخاذ سیاستهای غلط اقتصادی دولتمردان قبلی کوچک شده است با نارضایتی مردم و کاهش سرمایه اجتماعی دولت همراه خواهد شد، بنابراین کاهش سرمایهیی صرفاً تاثیرش را بر مدیریت داخلی کشور نیز نخواهد گذاشت بلکه در پیشبرد مذاکرات هستهیی میان ایران و کشورهای ۱+۴ در وین هم میتواند مؤثر باشد».
آخرین فرصت
در روزنامههای هر دو باند حاکم به فضای انفجاری جامعه و ضرورت رفع تحریمها برای کاهش فشار از مردم تأکید شده است و نسبت به تعلل در این مورد هشدار دادهاند.
«کاسبان تحریم چه کسانی هستند؟» عنوان مطلب ابتکار است که ضمن تأکید بر ضرورت مذاکره با حمله به دلواپسان باند خامنهای نوشته است: «بهنظر میآید مافیای قدرت و ثروت در کشور دست به دست هم دادهاند تا اجازه ندهند آب خوش از گلوی مردم ایران پایین برود. در کنار اینان مافیای ثروت نیز تلاش میکنند که تحریمها برداشته نشود بلکه برعکس شدیدتر هم شود. صدقهسری همین تحریمها بازار بیرقیب خودرو کلاً به چنگ خودروسازان فرصتطلب داخلی افتاد. ده برابر دارند خودروهای بیکیفیت را به مردم میفروشند». در ادامه نوشته است: «اینها در این شرایط تحریم کاسبیهای بینظیری دارند که امکان ندارد به برداشتن تحریمها رضایت دهند. این گروهها در پشت شعارهای قشنگ و دهن پرکن سنگر میگیرند و به نام دفاع از منافع هستهیی و دفاع از اقتصاد مقاومتی و دفاع از آرمانهای انقلاب و از این دست حرفها مخالفتهای خود با برداشتن تحریمها و احیای برجام را توجیه میکنند».
وطن امروز همسو با رئیسی هم در مطلبی با عنوان «تیم اقتصادی با مخبر» در مورد گرانی اقلام اساسی هشدار داده و نوشته: «از آنجا که در مقوله اصلاح ارز ترجیحی قرار است قیمت کالاهایی مانند روغن، گوشت، تخممرغ و روغن خوراکی تحت تأثیر حذف ارز دولتی دانههای روغنی، کنجاله، روغن خام، ذرت، جو، گندم و دارو تغییر کند، دولت باید شفاف به مردم توضیح دهد حمایت جایگزین چگونه خواهد بود». در ادامه هم گوشزد کرده که اگر قیمتها را تعدیل نکند «با مشکلاتی مواجه خواهد شد».
«در انتظار پایان تحریم ها» عنوان مطلب جهان صنعت است که ضمن حمله به قالیباف که گفته بود مردم با نظام تعامل میکنند بر ضرورت عقبنشینی از ادعاهای هستهیی بر سر مذاکره تأکید کرده و از جمله نوشته: « مردم خسته جان در تحمل سالها مشکلات و تنگناها و محرومیتهای اقتصادی ناشی از تحریمها، چشم به نتیجه نشست وین دارند با این امیدواری که دستهای تدبیری به کار آیند تا گرههای فرو بسته را باز کنند و راهگشای آیندهای روشن برای مردم رنجدیده و مصیبت کشیده شوند».