درست یک سال و یک ماه پس از خروج آمریکا از برجام و دلبستن نظام آخوندی به اروپا و بهطور خاص به کانال اروپایی تجارت با ایران (اینستکس)، خبر مهم «تمدید تحریمهای ایران توسط هشت کشور عضو و شریک اتحادیه اروپا» رسانهیی و علنی شد. متن کامل خبر و گزارش آن به نقل از العربیه فارسی، ۱۶خرداد ۹۸:
«هشت کشور عضو و شریک اتحادیه اروپا به تصمیم این اتحادیه درباره تمدید تحریمهای اعمال شده علیه ایران بهخاطر نقض حقوقبشر در این کشور پیوستند.
به گزارش رسانهها، فدریکا موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا پنجشنبه ۶ژوئن این مطلب را در بیانیهیی اعلام کرد.
در این بیانیه آمده است: «مقدونیه شمالی، مونته نگرو و آلبانی کشورهای نامزد عضویت در اتحادیه اروپا، بوسنی و هرزگوین نامزد بالقوه عضویت در اتحادیه، ایسلند، لیختن اشتاین و نروژ اعضای اتحادیه اروپا و همچنین مولداوی به تصمیم اتحادیه اروپا درباره تمدید تحریمهای حقوقبشری علیه جمهوری اسلامی پیوستند.
پیشتر اتحادیه اروپا تحریمهای اعمال شده علیه ایران در سال ۲۰۱۱بهخاطر نقض حقوقبشر در این کشور را تمدید کرده بود. این تحریمها علیه ۸۲نفر و یک سازمان ایرانی اعمال شده که ورودشان به اتحادیه اروپا ممنوع بوده و اموالشان در بانکهای این کشورها در صورت کشف، توقیف میشود. طبق این تحریمها همچنین ارسال تجهیزات قابل استفاده در «سرکوب» به ایران ممنوع است».
همانطور که در متن بیانیه عنوان شده، علت تمدید تحریم رژیم آخوندی از جانب اتحادیه اروپا، استمرار نقض حقوقبشر توسط حاکمیت ولایت فقیه است. اما نکتهیی که قابل توجه است، موازی و همراه شدن این تحریم با تحریم جامع آمریکا علیه نظام آخوندی میباشد.
یادآوری میشود که در سال گذشته با خروج آمریکا از برجام، همة امید نظام آخوندی و دولت روحانی به اروپا بود و حسابها باز میکردند. روحانی و خامنهای بارها اعلام کردند که «اروپا باید تعهد بدهد که به برجام وفادار میماند». با گذشت چند ماه از خروج آمریکا از برجام، موضوع اینستکس (کانال تجارت با ایران) از جانب اروپاییان پیش کشیده شد. نظام آخوندی برای این طرح کیسهها دوخته بود و روحانی با آن، برگ برنده را در جنگ گرگها و تضادهای داخلی بازی میکرد.
با شدت یافتن و گسترده شدن دامنهٔ تحریم نظام توسط آمریکا، پیامدهای جهانی آن نیز برای ناقضان تحریم، سنگین و جبرانناپذیر گشت. پیشرفت این روند که با خود، تغییرات مدام شرایط علیه نظام آخوندها را ایجاب میکرد و رقم میزد، باعث شد که اینستکس اروپایی نیز زیر سؤال برود.
تصمیم به تمدید تحریم نظام آخوندی بهخاطر نقض مستمر حقوقبشر، بیتأثیر از تحریم جامع آمریکا و تبعاًت آن نیست. ضمن اینکه اینستکس هم که رژیم آن را حلوا حلوا میکرد، در سایهٔ سنگین تحریم کلیت نظام، آبی برای آخوندها گرم نکرد: «اینتکس قرار نیست تحریمی را لغو کند. در این تجارت نیز بهنظر نمیرسد ارز حاصل از فروش نفت ایران یا هر کالایی که از ایران صادر میشود، به کشور بازگردد». (اتاق خبر ۲۴، ۱۴بهمن ۹۷)
اکنون در ادامهٔ طرد و انزوای منطقهیی و بینالمللی نظام آخوندی که از ۱۸اردیبهشت ۹۷شروع شده است، تحریم حکومت ملایان بهخاطر نقض حقوقبشر به تحریم همهجانبة آمریکا میپیوندد. آثار تحریم از جانب اتحادیهٔ اروپا را باید در تعادلقوای سیاسیای که علیه خامنهای و نظامش رقم میزند مد نظر داشت.
نکتهٔ قابل توجه در تمدید تحریم نظام آخوندی، پیوستن کشورهای نامزد عضویت در اتحادیه اروپا چون مقدونیه شمالی، مونته نگرو، آلبانی و بوسنی و هرزگوین به جرگهٔ این تحریم است. برخی از این کشورها پس از تجزیهٔ یوگسلاوی سابق، مورد نفوذ و دخالت رژیم آخوندی واقع شدند تا سیاست همسو با آن اتحاذ کنند. اکنون اما دامنهٔ تحریم این رژیم بهدلیل افسارگسیختگی در نقض حقوقبشر، به جنوب شرقی اروپا نیز کشیده شده است.
بنابراین شاهدیم که جهان دارد صدایی واحد و پیامی مشخص را به نظام آخوندی میرساند. موازی شدن تحریم همهجانبهٔ رژیم ملایان توسط آمریکا با تحریم آن بهدلیل نقض حقوقبشر از طرف اروپا، برآیند روشنی در رقم زدن تعادلقوای سیاسی جدید خواهد داشت.
اکنون نوک تیز تحریمها موجودیت نظام ولایت فقیه را نشانه گرفته است. آثار این تحول مهم از جانب اروپا، پارامتر تازهیی را به شرایط سخت پیشین علیه آخوندها میافزاید. بیشک این تحول جدید هم بر سیر شتابان انزوا و طرد داخلی و منطقهیی رژیم خواهد افزود و تضاد و جنگ درونی گرگها را تشدید خواهد کرد.