روزنامهٔ واشنگتن پست در روز چهارشنبه ۲۰آذر ۹۸ از یک لایحه دیگر در کنگرهٔ آمریکا جهت تحریمهای بیشتر رژیم آخوندی خبر داد و نوشت:
«قانونگذاران در کاپیتال هیل [بنای کنگره شامل مجلس نمایندگان و سنا] در این هفته اولین قسمت لایحهٔ رسمی برای حمایت از اعتراضات در ایران که تهران را تکان داده و همچنین لایحهای که در آن واکنش خشونتبار دولت محکوم شده را ارائه کردند».
این روزنامه ضمن اشاره به اینکه «این اعتراضات... بعد از انقلاب اسلامی ۱۹۷۹ خشونتبارترین از نوع خود بوده»، در بارهٔ علت این تحریمها توضیح داد که:
«کنگره فشار بر ایران را در میان ادامه ناآرامیها در سراسر کشور بالا میبرد که تاکنون صدها نفر از اعتراض کنندگان جانشان را طی آن از دست دادهاند و پایانی هم در کار نیست».
مذاکره جویی ذلیلانه برای خروج از بنبست
ارائهٔ لایحه جدید کنگرهٔ نمایندگان آمریکا بهمنظور اعمال تحریمهای بیشتر بر علیه رژیم، آن هم در شرایطی که آخوند روحانی در حسرت مذاکره، با آویختن ملتمسانه به دامن عمان و ژاپن چشمک و چراغ میزند، یک توسری محکم دیگر به رژیم محسوب میشود.
روحانی که به عبث معاملهٔ پنهانی با آمریکا را که منجر به مبادلهٔ زندانیان از هر دو طرف شد، یک چراغ سبز از جانب آن کشور پنداشته بود؛ دلش را صابون زده بود که دل «شیطان بزرگ» را بهدست آورده و باب مذاکره با او را باز کند. رئیس جمهور ارتجاع به این منظور حتی رو در روی ولیفقیه مذاکره را واجب و لازم دانست و گفت:
«اگر مذاکره برای این باشد که توطئه دشمن شکسته بشود آن مذاکره واجب است، لازم است، کار انقلابی است».(سخنرانی روحانی در دانشگاه فرهنگیان ۱۸آذر ۹۸)
وی پیشتر هم در روز ۱۳آذر با سخره گرفتن موضع خامنهای که گفته بود: «مذاکره نمیکنیم»، بر مذاکره اصرار ورزیده و گفته بود:
«اینکه آدم بگوید من مذاکره نمیکنم، خیلی راحت است؛ یک شعار میدهد میگوید مذاکره نمیکنم. هنر و زحمت در مذاکره کردن است».
روزنامه رسالت نیز در واکنش به این اظهارات با توسری زدن به روحانی و متصف کردن وی به «بی معرفتی» به او یادآور شد که: «آقای رئیسجمهور!... یادتان نرود، یکقدم یا کمتر از آن برای لهشدن زیر پای مردم، مراجع تقلید، مجلسیها و سایرین فاصله داشتید که «آقا» یکتنه نجاتتان داد. سلسلهمراتب و ولایت و همه اینها بهکنار، لااقل قدری معرفت داشتهباشید.».(رسالت ۱۴آذر ۹۸)
حقوق بشر علت اصلی تحریمهای جدید
نکتهٔ برجسته و قابل توجه در این لایحه این است که این بار پارامتر قیام و نقض حقوقبشر بهعنوان محور و علت اصلی تحریمهای جدید وارد معادله شده است.
به گزارش واشنگتن پست نماینده دموکرات کنگره، تد دویچ که او نیز اسپانسر و حامی این لایحه میباشد در مورد تحریمهای جدید به سرکوبگری رژیم اشاره کرده و چنین گفته است: «رژیم ایران یک سابقه بیآبرویی رسوا در سرکوب مردم خودش دارد از جمله اینترنت را سانسور میکند، آزادیهای مذهبی و تجمعات سیاسی را محدود میسازد، خبرنگاران را زندانی میکند و مخالفان سیاسی را شکنجه مینماید».(واشگنتن پست ۲۰آذر ۹۸)
مارک اسپر، وزیر دفاع آمریکا، نیز در همان روز خطاب به یک پنل کنگره به قیام سراسری مردم ایران اشاره کرده و گفته بود: «این روزها آشوبهای زیادی را در بسیاری از شهرهای ایران میبیند».
پیشتر از این نیز برایان هوک، نماینده ویژه امور ایران در وزارتخارجه آمریکا، طی یک سخنرانی در «بنیاد دفاع از دموکراسیها» در روز سهشنبه ۱۹آذر ۹۸ ضمن تأکید بر اینکه «کارزار فشار حداکثری ما [به رژیم] ادامه مییابد» درباره اعتراضات در ایران، اظهار داشتهبود:
«در اعتراضات اخیر ایران، نیروهای سپاه پاسداران جمهوری اسلامی بدون هشدار قبلی، معترضان را در نیزارهای ماهشهر کشتند؛ در ویدیوهای ارسالی، صدای معترضان و جیغ آنها شنیده میشد.... بیش از ۱۰۰نفر از معترضان یا تعداد بیشتری کشته شدهاند و اجساد آنها را با کامیون بردهاند».
پاشنه آشیل نظام و ادامهٔ تحریمها
در این تردیدی نیست که سردمداران رژیم قبل از هر کس تغییر فاز ناشی از قیام بزرگ آبان را حس کردهاند؛ در این هم شکی نیست که آنها بهخوبی واقفند که طرف مقابل نیز همین تغییر فاز را دریافتهاست. اما اینکه روحانی با این وجود تلاش میکند شانس خودش را بیازماید، بازتاب وضعیت زار و نزار رژیم درماندهٔ آخوندی است. رژیمی که هنوز از ضربه کاری قیام آبان کمر راست نکرده و کابوس قیامهای بعدی خواب از چشمانش ربوده؛ چارهای جز این کرنشهای خفیف ندارد.
روحانی میداند حتی اگر هم این مذاکره صورت بگیرد، تعادل، آن تعادل قبلی نخواهد بود. طرف حسابهای خارجی هم این را خوب حس کردهاند. وارد کردن پارامتر حقوقبشر در لایحهٔ جدید تحریمها مؤید همین واقعیت است. این همان کابوسی است که ولیفقیه ارتجاع همواره در هراس از آن هشدار میداد. این ضربه کاری دیگری است که قیام آبان بر فرق رژیم درماندهٔ آخوندی نواخته است.
باش تا صبح دولتت بدمد کاین هنوز از نتایج سحر است.