در میانهٔ کشمکشهای شدید و حملات رو به افزایش باندی بر سر تصویب لایحهٔ «اقدام راهبردی برای لغو تحریمها» در مجلس ارتجاع، صبح ۱۲ آذر شورای نگهبان ارتجاع پس از وارد کردن دو اصلاحیه، طرح دوفوریتی مجلس رژیم را برای تعلیق پروتکل الحاقی و محدودیت بازرسیها و افزایش غنیسازی تصویب کرد.
رسانههای حکومتی گزارش دادند؛ شورای نگهبان به «یک ماه» زمان تعیین شده در ماده۶ ایراد وارد کرد وکمیسیون امنیت مجلس مجدداً بررسی کرد و زمان «یک ماه» در ماده ۶ را به «دو ماه» تغییر داد. مجلس همچنین بر اساس ایراد شورای نگهبان ارتجاع، زمان اجرایی شدن خروج رژیم از پروتکل الحاقی را از «پس از تصویب» به «پس از لازمالاجرا شدن»، تغییر داد. احمد امیرآبادی عضو هیأترئیسه مجلس اعلام کرد: «قالیباف طی نامهیی به روحانی قانون اقدام راهبردی را ابلاغ کرد. این نامه بهمنظور اجرای این قانون توسط دولت ابلاغ شده است».
این در حالیست که صبح ۱۲ آذر آخوند روحانی در جلسهٔ هیأت دولت خود تأکید کرد: «دولت با مصوبه مجلس موافقت ندارد و آن را برای روند فعالیت دیپلماتیک مضر میداند».
جهانگیری، معاون آخوند روحانی نیز گفت: «مصوبه دیروز مجلس را دخالت در قوه مجریه و شورای امنیت ملی میدانیم و با آن مخالفیم» (۱۲ آذر۹۹).
روز ۱۱ آذر، پس از تصویب لایحه در مجلس ارتجاع نیز، مهرههای باند روحانی بهصورت زنجیرهای اقدام به حمله به باند رقیب نمودند و نسبت به پیامدهای خطرناک این طرح هشدار دادند؛ آنها با نگرانی گفتند که این طرح میتواند به بازگشت تمامی تحریمهای بینالمللی و حتی قرار گرفتن نظام ذیل فصل هفتم منشور ملل متحد و مشروع شدن اقدام نظامی علیه نظام، راه ببرد.
تعمیق بنبست مرگبار
ریشهٔ این بحران درون نظام، به دو دیدگاه سراپا متضاد راه میبرد که هر باند مدعیست مسیرش میتواند نظام را از باتلاقی که در آن گرفتار شده، نجات دهد. باتلاق خفگی، اقتصادی فروپاشیده، بحران اجتماعی و خطر بسیار جدی فوران خشم اجتماعی و قیامی دیگر.
باند روحانی میگوید با توجه به تغییرات سیاسی در دولت آمریکا، بهجای «فرصت سوزی» باید پای میز مذاکره با آمریکا رفت و با احیای برجام، دست کم بخشی از تحریمها را لغو کرد تا نظام بتواند نفسی بکشد.
باند خامنهای میگوید هر گونه پالس مذاکره، به طرفهای اروپایی و بایدن این پیام را میدهد که ما در برابر سیاست فشار حداکثری چقدر آسیبپذیر و مستأصل هستیم، بنا بر این نه تنها سر کیسه تحریمها را شل نمیکند، بلکه با ادامه و حتی افزایش فشارها نظام را مجبور به سرکشیدن جامهای زهر منطقهای، موشکی و حقوقبشر میکند.
هر دو استدلال سراپا متضاد که پا در واقعیت دارد، نشان از بنبست مرگباری است که رژیم آخوندی گرفتار آن است و هر کدام از دو مسیر را که برود، به پرتگاه راه خواهد برد.
اکنون نیز با تأیید شورای نگهبان، پاسدار قالیباف طرح «اقدام راهبردی برای لغو تحریمها» را به روحانی ابلاغ کرده است. آخوند روحانی ۵روز فرصت دارد تا آن را امضا کرده و قانونی کند. اگر نکند، پس از ۵روز شخص قالیباف میتواند این اقدام را انجام بدهد. نتیجهٔ این اقدام، در شرایطی که دولت آخوند روحانی و تمامیت باند او بهشدت مخالف این طرح هستند، تنها راه به تعمیق بحران درونی نظام میبرد. فرایندی که بهگفته فریدون مجلسی دیپلمات پیشین رژیم «نوعی خرابکاری در آستانهٔ ریاستجمهوری بایدن است» و بهگفته ساداتیان دیپلمات دیگر پیشین نظام «وضعیتی که دارد ایجاد میشود دست دولت و نظام را میبندند که شرایط موجود (تحریم و...) را تغییر دهد».
البته آنچه مشخص است این فرایند هر چه بیشتر تخاصم درونی نظام را افزایش داده، بر سرعت باز شدن داربست پوسیدهٔ نظام ولایت میافزاید.