مهمترین موضوع مشترک روزنامههای حکومتی شنبه ۲۵آبان، گرانی بنزین است. در کنار آن ادعاهای روحانی و مهرههای دولتش در مورد خواص گرانی بنزین دیده میشود. و برخی هم اظهارات خامنهای را انعکاس دادهاند.
روزنامههای هر دو باند حاکم در مورد اعتراض گسترده مردم در شهرهای مختلف کشور به گرانی بنزین سکوت کردهاند و در کلیات اقدام دولت را برای در بردن نظام از خفگی اقتصادی را مورد تأیید قرار دادهاند. اما در دعوای باندی ناگزیر از طرح پارهیی از واقعیتها شدهاند.
روزنامههای باند ولیفقیه نسبت به پیامدهای گرانی بنزین ابراز نگرانی کرده و باند روحانی را مقصر پیامدهای احتمالی این طرح معرفی کردهاند.
رسالت: با (این طرح)که اکنون در حال اجراست با تورم مستقیم، غیرمستقیم و روانی؛ بخش بزرگی از قشر فرودست جامعه تحت فشارهای مضاعف اقتصادی قرار میگیرند که متأسفانه در ماههای آینده التهابات اجتماعی و روانی در آستانه انتخابات را دامن میزند. در عینحال بهدلیل افزایش بیثباتی در فضای اقتصادی کشور، محیط کسبوکار را برای کارآفرینان ناپایدارتر از گذشته مینماید.
وطن امروز: بنزین نهتنها نسبت به درآمد سرانه و قدرت خرید ما ایرانیها ارزان نیست، بلکه شاید بتوان گفت خیلی هم گران است. محاسبه و اثبات این موضوع بسیار ساده است؛ یک شهروند کویتی یا آلمانی با حداقل حقوق میتواند مقدار بیشتری بنزین از یک شهروند ایرانی با حداقل حقوق خریداری کند
رسالت: اینکه یکشبه دولت این افزایش نرخ را اعلام میکند باعث ایجاد بیاعتمادی شده فعالان اقتصادی را با مشکل مواجه میکند.
روزنامههای همسو با روحانی نسبت به ادعاهای دولت روحانی در مفید بودن گرانی بنزین واکنش نشان داده و در دعوای باندی به برخی واقعیتها اعتراف کردهاند.
ابتکار: برای افزایش نزخ بنزین همیشه چند هدف محتمل بود. جبران کسری بودجه، مبارزه با قاچاق بنزین و یا اصلاح توزیع یارانه، اهدافی است که میتوان برای آن متصور بود. اگر به هدف اول انجام شده باشد، امری مردود است. جیب و سفره مردم دیگر کششی برای جبران کسریهای دولت را ندارد. اگر به هدف دوم نیز انجام شده باشد، باز هم اقدامی بدموقع است.
آرمان: چه اتفاقی افتاده که در یک مرحله دولت که باید به تورم حساس باشد، به یکباره قیمت بنزین را در شرایط آزاد سه برابر میکند و ۳۰۰درصد افزایش میدهد و در شرایط سهمیهبندی هم ۵۰درصد افزایش میدهد؟ باید روشن شود که دولت چگونه میخواهد پاسخگوی تغییر و تحولات در بازار باشد.
جهان صنعت: نتیجه دروغ گفتن به مردم... کمتر از ۳۶ساعت بعد از (تکذیب)سخنگوی دولت و اظهارنظر برخی دیگر از اعضای کابینه، به ناگاه قیمت بنزین افزایش یافت و سهمیهبندی بر آن اعمال شد.
نکته جالب توجه آن است که گران کردن قیمت سوخت، از سوختی که بیشترین مصرف داخلی را دارد (بنزین) شروع شده است و سوختی که بیشترین میزان قاچاق را دارد (گازوییل) از این افزایش قیمت بهرهمند نشده است. به این ترتیب میتوان دریافت که دستکم اولویت نخست دولت برای افزایش قیمت سوخت مبارزه با قاچاق نیست بلکه درآمدزایی از محل منابع شهروندان هدف نخست دولت را تشکیل میداده است... اگر یک خانواده دو یا سه نفره صاحب خودرو بهطور متوسط روزی پنج لیتر بنزین مصرف کنند ماهانه ۵۰تا ۸۰هزار تومان بیش از یارانه دریافتیشان، هزینه افزایش قیمت بنزین به دولت پرداخت میکنند که این اضافهپرداخت با ادعای دولت مبنی بر اینکه تمام پول حاصل از افزایش نرخ سوخت بهصورت کمک به اقشار متوسط و فقیر بازمیگردد همخوان نیست.
جهان صنعت: در سال سخت اقتصادی و کاهش شدید درآمدهای نفتی، دولت قادر به اتخاذ گزینهیی مطلوبتر از اصلاح قیمتها نبود. با این حال بهای افزایش قیمتها از هر نوعی که باشد را قشر ضعیف جامعه میپردازند، حتی با وجود حمایتهای معیشتی دولت!
جهان صنعت: انتخاب بین بد و بدتر
این موضوع نشان میدهد که دولت در باتلاق سیاستگذاری خود گرفتار شده که هر چه بیشتر دست و پا میزند بیشازپیش در این باتلاق فرو میرود. آنچه جای سؤال دارد این است که چرا سیاستگذار باید چنین شرایطی را برای خود و کشور رقم بزند؟
اگر مجموعه درآمدهای اندک مردم، افزایش تورم، بیکاری، افزایش قیمتها و ناامیدی جامعه مردمی را در کنار یکدیگر قرار دهیم، میتوان به ترسیم افق تاریکی از آینده اقتصادی کشور دست زد که حمایتهای معیشتی دولت نیز در این شرایط راه به جایی نخواهد برد.
برخی از روزنامههای حکومتی ضمن توجیه اقدام دولت برای گرانی بنزین برای گرانیها بعدی زمینه چینی کردهاند:
آرمان: اکبر ترکان (مشاور پیشین روحانی):تهران در روز ۸۰میلیون مترمکعب گاز مصرف میکند، ضمن اینکه این روش آلودهسازی و اتلاف منابع به نفع کشور نیست. بخش زیادی از بودجه کل کشور را یارانه سوخت تشکیل میدهد. یعنی اثر یارانه سوخت ۴برابر بودجه کل کشور است. بنابراین باید فکری کرد که جلوی این اضافه مصرف و رفتار اسرافکارانه را بگیریم
آرمان: محمدعلی خطیبی مدیر امور بینالملل شرکت ملی نفت: برای کسانی که مصرف بیرویه بنزین دارند، نه بنزین ۳هزار تومان، بلکه قیمت بنزین را باید تا ۶هزار تومان هم بالا برد.
بخشی از سایر بحرانهای رژیم در عنوانهای روزنامهها دیده میشود:
ابتکار: چرا بیاعصاب شدهایم: خشن بودن ما رابطه مستقیمی با شادی و رضایت از زندگی دارد؛ ملاکی که آمارهای آن نیز چنگی به دل نمیزند. بر اساس آماری که شبکه راهکارهای توسعه پایدار از ردهبندی شادترین کشورهای جهان در سال ۲۰۱۹طبق روال سالهای گذشته به سفارش سازمان ملل منتشر کرده است، ایران در میان ۱۵۶کشور دنیا در جایگاه ۱۱۷قرار دارد.
آرمان: کشورهای غربی استانداردهای دوگانهای را در زمینه حقوقبشر با ایران به کار میبندند تا بر سیاست خارجی ایران فشار وارد نموده و بدین وسیله کشور مان را از منظر داخلی منفعل نمایند... در بسیاری از موارد مشاهده میشود که بر اثر بیسلیقگی و یا بیتدبیری باعث بهانه دادن به غربیها میشویم که بهدنبال چنین بهانههایی برای استفاده ابزاری از حقوقبشر میشویم.