در مورد سازوکار جدید اروپا موسوم به اینستکس بازار اظهارنظر در رژیم داغ است، ایادی ریز و درشت رژیم در هر تریبونی، آه و ناله از تحقیر و توهین اروپاییها به رژیم را سر داده و بهخصوص باند خامنهای که سرنوشت بیفرجام برجام را به باند رقیب یادآوری میکنند و نسبت به برجام بعدی هشدار میدهند.
تلویزیون رژیم در مصاحبههایی که با نمایندگان مجلس ارتجاع انجام داده، موضع آنها را در ارتباط با سازوکار جدید اروپا مورد سؤال قرار میدهد.
گزارشگر شبکه خبر رژیم میگوید: «نمایندگان مردم در مجلس با گرایش مختلف سیاسی، یکصدا جهتگیری اتحادیه اروپا را دخالت در امور داخلی کشور دانسته و آن را محکوم کردند».
تحقیر دیپلماسی کشور
حاجی بابایی، یکی از نمایندگان مجلس رژیم، در پاسخ به سؤالی در همین رابطه نسبت به موقعیت رژیم در تعادلقوای بینالمللی سوزوگداز کرده و میگوید: «این توهین به ملت ایران و تحقیر دیپلماسی کشور ماست، باید دیپلماسی کشور جواب بدهد. از کجا معلوم است اولاً FATF را نباید بهدلیل پیشنهاد اروپا تصویب کنیم، بر فرض اینکه مصوب کردیم از کجا معلوم است که اروپا درست میگوید و پسفردا نمیگوید که فشار آمریکا باعث شده ما نمیتوانیم تصمیم بگیریم، حالا باید موشکهایتان را بریزید دریا تا ما تصمیم بگیریم».
اما فلاحتپیشه، رئیس کمیسیون امنیت مجلس ارتجاع، خودش و سایر ایادی رژیم را اینطور دلداری میدهد که گویا رژیم مخیر به پذیرش یا عدم پذیرش لوایح FATF است و میگوید: «این موضوع را گفتند انتظار میرود که به هر حال این کار در قالب پذیرش سازوکارهای FATF شکل بگیرد که مانعی ایجاد نشود ولی اینکه ما بگوییم شرط سیاسی گذاشتند نخیر نگذاشتند و نمیتوانند هم شرط سیاسی بگذارند»!
این در حالی است که متن بیانیه ۳کشور آلمان، انگلیس و فرانسه هنگام رونمایی از اینستکس تأکید مشخص بر روی استاندارهای جهانی که در FATF نیز لحاظ شده است کرده و نوشته است: «اینستکس با رعایت دقیقترین استانداردهای جهانی در زمینه مبارزه علیه پولشویی، تأمین مالی تروریسم (AML/CFT) و نیز با رعایت تحریمهای اتحادیه اروپا و سازمان ملل عمل خواهد کرد. در این راستا، انتظار دارد که ایران هر چه سریعتر به تمامی تعهدات خود در چهارچوب مفاد FATF عمل کند».
دخالت در امور داخلی رژیم
در ادامه موضعگیری نمایندگان مجلس یکی دیگر از نمایندگان آن به نام ذوالنور ربط دادن اینستکس به FATF را دخالت در امور داخلی رژیم قلمداد کرده و در ترس از پذیرش این لوایح ۴گانه که هر کدام از آنها طنابی بر گردن این رژیم خواهد انداخت میگوید: «چه شرط باشد چه توصیه، اینها حق ندارند در امور داخلی ما دخالت کنند با توجه به اینکه FATF یک معاهده بینالمللی نیست بلکه یک کار داوطلبانه است و ما میتوانیم به FATF ملحق شویم یا نشویم لذا اینها نمیتوانند برای ما شرط بگذارند».
لوایح چهارگانه FATF که حاکمیت آخوندی باید قبول کند عبارتند از لایحه مبارزه با پولشویی، لایحه مبارزه با تأمین مالی تروریسم، لایحه الحاق به کنوانسیون سازمان ملل متحد برای مبارزه با جرایم سازمانیافته فراملی(پالرمو)، لایحه الحاق به کنوانسیون بینالمللی مقابله با تأمین مالی تروریسم.
اکنون دولت روحانی میداند که اگر شرط مندرج در اینستکس مبنی بر پذیرش لوایج FATF را عملی نکند اجرایی شدن این سازوکار اروپایی زیر علامت سؤال است و اروپا را هم در مقابل خود قرار خواهد داد.
خفت و خواری نظام
صرفنظر از جنگ و جدال و منافع باندی، تمامی نمایندگان مجلس ارتجاع که از آنها نام برده شد بر اینکه اینستکس خفت و خواری برای نظام بههمراه دارد تأکید کردند. واقعیت هم این است که اینستکس اتحادیه اروپا حداکثر چیزی که برای رژیم تأمین میکند مبادله نفت در مقابل غذا و یا حداکثر مبادله کالا در مقابل کالا است.
اما آنچه که پذیرش اینستکس را خفتبارتر میکند و نمایندگان مجلس ارتجاع نیز بهدرستی نسبت به آن سوزوگداز میکنند، شرط پذیرش لوایح FATF برای اجرایی شدن همین سازوکار اروپایی است.
دلیل روی آوردن دولت روحانی به اروپا
با خروج آمریکا از برجام و تهدید آن کشور که تحریمهای هستهای را در زمان مقرر اعلام خواهد کرد، به فاصله چند روز آخوند حسن روحانی ظریف را به بروکسل فرستاد تا دست بهدامن کشورهای اروپایی امضاکننده برجام و رئیس سیاست خارجی اروپا شود تا نظام را از مخمصه برجام بیرون بیاورد.
هدف از دست بهدامان شدن در رابطه با اروپا مقابله با تحریمهای آمریکا بود، اما اکنون چیزی که بهعنوان یک طرح و آن هم نه بهصورت نقد روی میز گذاشته شده، اینستکس است که فایده حداکثری آن برای رژیم مبادله نفت در مقابل غذا و یا کالا در مقابل کالا آن هم با این شرط است که نظام ولایت لوایح FATF را بپذیرد.
با این وجود از آنجایی که نظام در بنبست و خفگی کامل اقتصادی است، باز هم دولت آخوند روحانی ناگزیر شده است که بهرغم حرفهای نمایندگان مجلس آخوندی مبنی بر تحقیرآمیز بودن اینستکس باز هم لایحه دوفوریتی برای تصویب لوایح FATF را به مجلس ببرد.
بنبست رژیم و کارآیی اینستکس!
اکنون دولت روحانی میداند که اگر شرط مندرج در اینستکس مبنی بر پذیرش لوایج FATF را عملی نکند اجرایی شدن این سازوکار اروپایی زیر علامت سؤال است.
سازوکاری که دولت روحانی حدود ۸ماه بهدنبال این بود که از طرف اتحادیه اروپا تصویب و عملی شود و اگر حاکمیت آخوندی به خواسته اروپا عمل نکند اروپا را هم در مقابل خود قرار خواهد داد.
این در شرایطی است که اینستکس کارآیی آنچنانی ندارد که توانایی دورزدن تحریمهای آمریکا را داشته باشد و فضای تنفسی برای اقتصاد خفهشده و درهمشکسته رژیم ایجاد کند.
در شرایط کنونی که اقتصاد رژیم بهشدت نیازمند سرمایهگذاری توسط شرکتهای خارجی است، شرکتهای اروپایی که جدا از دولتهایشان عمل میکنند از ترس تحریمهای آمریکا حاضر به ریسک معامله با رژیم نیستند حتی شرکتهای کوچک نیز از وارد شدن به این عرصه ابا دارند.
در سازوکار اینستکس اروپایی پیشبینی شده است که شرکتهای کوچکی که خودشان بخواهند با رژیم وارد معامله شوند توسط این سازوکار مورد حمایت قرار میگیرند، اما آنچه هم که تابهحال دیده شده، همانطور که گفته شد فاصله گرفتن شرکتهای حتی کوچک از معامله با رژیم است.