خفگی اقتصادی ناشی از تحریمها، در اثر منع فروش نفت، حادترین بحران رژیم است که سایر بحرانهای رژیم را هم تشدید کرده است. به همین دلیل برجام که قرار بود کلید حل و فصل تحریمهای رژیم باشد خود بهصورت بحران دیگری به درون رژیم ریخته و تضادهای درونی نظام را تشدید کرده است.
چشم امید آخوند روحانی به گرهگشایی برجام، برای شلکردن طناب تحریمها از گلوی نظام، وی را ناگزیر از آویختن به میانجیها کرده است. وی حتی در میان مذاکره با عمرانخان، نخستوزیر پاکستان، برای کاهش تنش با عربستان روضهٔ برجام خوانده و بار دیگر استیصال نظام را در بنبست برجام بارز کرده است:
آخوند روحانی: «همچنین راجع به مسأله تحریمهای ظالمانه آمریکا علیه ملت ایران بحث کردیم و اینکه این تحریمها یک تروریسم اقتصادی است، اینکه چگونه از نو برجام میتواند برگردد به روال سابق خود و این توافق مهم عملیاتی و اجرایی بشود بهطور کامل با هم بحث کردیم همچنین در این زمینه اینکه آمریکا برای حل مسأله باید برگردد به برجام و تحریمها را کنار بگذارد بهعنوان یک نکته اساسی و کلیدی مورد تأکید ما بود».(تلویزیون رژیم ۲۱مهر ۹۸)
حرفهای روحانی در حالی است که در درون رژیم نسبت به ادامه برجام ابراز تردید کرده و به روحانی هشدار دادهاند.
آخوند پژمانفر، عضو فراکسیون موسوم به ولایی مجلس ارتجاع، گفت: «نباید هزینههای سنگین برجام را تکرار کنیم». وی با انتقاد به باند روحانی که قول تصویب جزییات جدید در برجام و تغییر آن را به طرف مقابل دادهاند گفت: «دولت مجلس را فرمایشی تصور کرده و احساس میکنند که پشتشان به چیزی گرم است».
پژمانفر تأکید کرد: «تغییر در جزئیات برجام به هیچوجه راهی ندارد و نباید از مواضع خود عقبنشینی کنیم ضمن اینکه ما در برجام هزینههای سنگینی داده و باختهایم و نباید از این باخت قبلی خود برای باخت جدید برنامهریزی جدیدی صورت گیرد».
همچنین روزنامه جوان وابسته به سپاه پاسداران ۲۱مهر ۹۸ در مورد وضعیت بنبست برجام و بیثمری اقدام باجخواهانهٔ رژیم در کاهش تعهدات برجامی نوشت: «در جلساتی که میان مقامات اروپایی و ایرانی برگزار شده است، طرف اروپایی با تعیین ضربالاجل برای دستگاه سیاست خارجه کشور، از پیامدهای سنگین اجرای گام چهارم توسط ایران سخن به میان آورده است». این روزنامه حکومتی در ادامه نوشته است: «کماکان کشورهای اروپایی هیچ علاقه و ارادهای برای اجرایی کردن کف خواستههای طرف ایرانی صورت ندادهاند و همچنان بر نظریه خود دال بر آغاز مذاکرات موشکی و منطقهای میان ایران و غرب تأکید دارند و به اشکال مختلف اجرای کف تعهدات برجامی خود را منوط و مشروط به چنین موضوعی کردهاند».
این روزنامه با یادآوری این نکته که «از جمعه ۱۵شهریورماه(آغاز گام سوم اجرای تعهدات برجامی ایران) نه تنها لحن مقامات ۳کشور آلمان، انگلیس و آلمان تغییر نکرده است» مینویسد: «حال این پرسش مطرح میشود که تعیین اولتیماتوم رفتار و رویکرد اروپاییها را دچار کمترین تغییری نکرده و در مقابل روحیه زیادهخواهی و گستاخی آنها را در رویارویی با ایران به طرز محسوسی افزایش داده است و در حوزههای مهمی، چون بانکی، تجاری و اقتصادی و پتروشیمی و فروش نفت ایران نیز همانند آمریکاییها عمل کردهاند با این توجیه که ایران باید مطالبات آنها در حوزههای موشکی و منطقهای را اجابت کند».
در همین راستا محمدمهدی برومندی، نایبرئیس کمیسیون امنیت مجلس آخوندی، گفته است: «اروپاییها، نه عزم و اراده و نه توان لازم برای حفظ برجام را ندارند».
حسن بهشتیپور، کارشناس حکومتی، همسو با باند روحانی هم با گوشزد کردن بیثمری اقدامات رژیم در کاهش تعهداتی برجام، گفت: «این نکته را باید بگویم که آنچه تاکنون ایران انجام داده، باعث تحرکاتی از سوی دولتهای اروپایی شده تا دست به اقداماتی بزنند و در کنار آن ایران را تهدید به خروج از برجام کنند».
روزنامهٔ حکومتی جهان صنعت هم در روز ۲۱مهر با یادآوری به صحنه آمدن خامنهای و تأکیدش بر حرام بودن بمب اتمی نوشت بعید است این تأکیدات اتفاقی باشد. این روزنامه در ادامه افزوده است پیش از سخنرانی خامنهای، روحانی چند بار «به تناوب و در مقاطع مختلف، حرمت استفاده و تولید سلاح هستهای را به نقل از خامنهای شرح داده» و در ادامه نوشته است: «این تحول مهم شاید به این معنی باشد که در تهران مقامات کماکان برای رسیدن به تفاهم با اروپا و حصول یک راهحل مرضیالطرفین، بدون توجه به کار کرد و مخالفتهای واشنگتن، تلاش میکنند و به موفقیت این تلاش امیدوارند».
این ابراز خوشبینیهای بلاهتبار قبل از هر چیز ناشی از شکست نظام در برونرفت از تحریمهاست. ظهرهوند یک کارگزار حکومتی در این باره گفت: « مذاکره برای چی؟موضوع مذاکره مهم است زمان مذاکره مهم است نیاز به مذاکره مهم است ضمن اینکه شما وقتی مذاکره کردی وقت میگذاری خودت را در موضعی قرار میدهی که مثلا روی موضوع آماده بده بستان هستی، مذاکره معمولاً یک موضوع داره دیگه من بحثم این است که آمریکایی که میآید عنوان میکند من دنبال رژیم چنج هستم بعد میگه نه حالا من اگر مذاکره کنید دنبال رژیم چنج نخواهم بود ببینید این بوی مذاکره بوی مذاکره تسلیم است».(تلویزیون رژیم ۲۰مهر ۹۸)