پس از یک دوره فترت در اعتصاب نواحی راهآهن کشور، مجدداً خبر اعتصاب در میان کارگران و پرسنل راهآهن فضای کارگری کشور را در خود گرفت.
کارگران اعتصابی راهآهن اساساً در قسمت خط و ابنیه فنی راهآهن مشغول به کار هستند، قسمتی که اساساً کارش با پیمانکاران است و کارگران با پیمانکار طرف هستند و به همین علت دستمزدشان تضمین شده نیست و گاه تا ۲۰ماه حقوق خود را از پیمانکار طلب دارند!
این کارگران که عموماً فاقد استخدام رسمی بوده و با قراردادهای ظالمانه موقت و روزمزد و پیمانی و گاه با قراردادهای موسوم به «قرارداد سفیدامضا»! به کار گرفته میشوند هیچ تضمین حقوقی یا پشتوانه قانونی برای احقاق پایهایترین حقوق خود که همان دستمزدشان است، ندارند.
کارگران خط و ابنیه فنی راهآهن به همین علت به تنهایی قادر به ایجاد حرکتی که ضامن تحقق اهدافشان باشد، نیستند مگر اینکه در اتحاد با دیگر گروههای کارگری راهآهن و با تشکیل کانونهای صنفی بزرگتر، منافع صنفی خود را با منافع دیگر همکارانشان گره بزنند تا وزن خود را در برابر کارفرما و دولت بالا ببرند.
نگاهی به مشکلات کارگران راهآهن
روز پنجشنبه ۲۵بهمن ۹۷ نزدیک به ۶۰۰کارگر راهآهن در مرند، جلفا و عجبشیر در اعتراض به دریافت نکردن حقوق خود دست به اعتصاب زدند.
یکی دیگر از مشکلات این کارگران، مشکل بیمه، تعویق سنوات و سایر ملحقات مزد نیز میباشد که به مشکل عدم دریافت حقوق ماهیانه اضافه میگردد.
قراردادهای کار ۱۵روزه!
یکی دیگر از مشکلات پرسنل راهآهن، بلبشو در قراردادهای کار است که اینک به ظالمانهترین شکل درآمدهاند.
اکنون کارگران و دیگر پرسنل راهآهن با قراردادهایی روبهرو هستند که مدتها به ۱۵روز تقلیل یافته است! امری که در هیچ نقطه دنیا سابقه نداشته و اکنون نیز وجود ندارد! به این ترتیب مدت قراردادهای موقت کار پیوسته کوتاه و کوتاهتر میشود و در شرایطی که برخی کارگران بدون قرارداد کار میکنند و مهمانداران قطار در برخی مناطق قراردادهای ۱۵روزه دارند، صحبت از امنیت شغلی هم بیمعناست.
اعتراض کارگران راهآهن و بستن خط تبریز-مشهد(آرشیو)
اعتراض کارگران راهآهن و بستن خط تبریز-مشهد(آرشیو)
حذف واگنهای فرسوده و حذف ردیفهای شغلی موجود!
یکی دیگر از مشکلات پرسنل راهآهن اعم از کارگر تا کارمند، حذف حدود ۴۰۰واگن فرسوده از ناوگان حمل و نقل، که جایگزینی نخواهند داشت. این واقعه در تداوم خود بیکاری قریب به ۳هزار مهماندار، کارگر برقکار و تعمیرکار را در پی دارد.
در حالیکه از سوی دیگر کارخانه واگنسازی اراک به آرامی به سوی تعطیل شدن پیشمیرود و پرسنل آن گروهگروه منتظر ورود به صف بیکاران نشستهاند، ضمن اینکه مشکل ایاب و ذهاب مردم نیز حل ناشده باقیمانده است اما رژیم سرمایههای همین کارگران و ملت را هزینه جنگ در کشورهای دیگر یا ساختوساز برای مزدورانش در حزبالله لبنان میکند!
متلاشی شدن زندگی کارگران راهآهن
اکنون بسیاری از کارگران و کارکنان راهآهن که این روزها در تأمین هزینههای اولیه زندگی نیز ماندهاند، در مواردی به قرض از دوستان و آشنایان و فروش اسباب و اثاثیه زندگیشان روی آوردهاند.
آنها میگویند گویا برای مسئولان امری عادی است که حقوق ما با چند ماه تأخیر پرداخت شود. کوه مشکلات ویرانگر بر سر ما و خانوادههایمان آوار شده و هیچکس پاسخگو نیست، آنها فقط وعده میدهند، اما شکم کارگران با وعده سیر نمیشود. ما ساکت نمینشینیم.
نگاهی به اعتصاب کارگران راهآهن آذربایجان
اعتصاب کارگران و کارکنان خط فنی راهآهن تبریز و عجبشیر که از ۲۳بهمنماه شروع شده همچنان ادامه دارد. این کارگران حقوق آذرماه، سنوات و عیدی خود را قبل از نوروز از شرکت گسترش راهآهن دریافت نکرده و نسبت به عدم پرداخت اضافهکاری و حق مأموریت معترضاند.
کارگران و کارکنان خط فنی راهآهن تبریزـعجبشیر، بنری در تجمع خود در دست داشتند که بر روی آن نوشته شده بود: کارگر شرم دارد از گرسنگی اهل و عیال، از بدهی به دیگران و بانکها و مغازههای محله. مسئول محترم پاسخگو باش راهآهن؟؟؟ تراورس؟؟؟ آهن راهگستر؟؟؟
اعتصاب در راهآهن جنوب
همچنین روز دوشنبه ۱۵بهمن ۹۷ کارکنان و کارگران نگهداری راهآهن زاگرس در اندیمشک نیز در اعتراض به پرداخت نشدن ۳ماه حقوق معوقه خود دست از کار کشیده و اعتصاب کردند.
همین کارگران پیش از این در روز سهشنبه ۲مردادماه ۹۷ در اعتراض به پرداخت نشدن ۳ماه حقوق خود اعتصاب کرده و در مقابل اداره کل راهآهن در اندیمشک تجمع کرده بودند.
همچنین در روز سهشنبه ۱۹تیرماه ۹۷ نیز کارگران راهآهن زاگرس اندیمشک اعلام کرده بودند در صورتیکه در این هفته حقوق نگیرند روز شنبه ۲۳تیر ۹۷ دست به اعتصاب خواهند زد و در ادامه، چندین اعتراض و اعتصاب دیگر نیز توسط کارگران راهآهن نیز بهوقوع پیوست، حرکتی که ظاهراً تا پایان دوره خصوصیسازی صنایع و دیگر بخشهای سرمایهای صنایع و خدماتی مردم ایران ادامه خواهد یافت.