از روزی که دولت آخوند روحانی بودجه سال۱۴۰۰ را به مجلس ارتجاع تحویل داد تا امروز روزی نیست که باندهای حکومتی در مورد حجم عجیب و غریب کسری بودجه و سایر مشکلاتی که این بودجه بهوجود میآورد هشدار ندهند.
بهرغم اینکه طی سالیان گذشته در مقطع تقدیم لایحه بودجه توسط دولت به مجلس، بحث و بررسی آن در مجلس بهطور معمول با جر وبحثهای طولانی مواجه بوده است، اما بهطور مشخص جنگوجدال بر سر بودجه سال۱۴۰۰نسبت به سالیان گذشته بسیار متفاوت است.
این تفاوت بهدلیل مجموعه بحرانهای اقتصادی و اجتماعی و بنبستی است که رژیم در آن دست و پا میزند.
بنابراین بودجه سال۱۴۰۰ تصویری همهجانبه و در واقع آیینهای است از تمامی بحرانهایی که حاکمیت آخوندی با آنها دست و پنجه نرم میکند آن هم در شرایطی که راه برون رفتی از این بحرانها برایش متصور نیست.
در بودجه سال۱۴۰۰هم مانند بودجههای سالهای گذشته دخل و خرج واقعی در آن منعکس نیست.
آنچه که در بودجه سال۱۴۰۰ اظهر من الشمس است تحمیل فقر بر مردم است و حتی برای درمان بیماری کرونا که بسیاری از مردم درگیر آن هستند چارهای اندیشیده نشده است.
در این بودجه هیچ چارهجویی برای کارگرانی که در اثر بیماری کرونا بیکار شدهاند و حتی بیمه حداقلی هم برای آنها در نظر گرفته نشده است.
برای پرستاران و دکترهایی که با جانفشانی بیماران را نجات میدهند هیچ راه و چارهای در نظر گرفته نشده است.
بسیاری از مهرههای دو باند هم اعتراف میکنند هزینه خرید واکسن کرونا که میبایست در سال آینده خریده شود در این بودجه جایی ندارد.
پیآمد این بودجه برای مردم و اقتصاد کشور طوری است که عناصر و رسانههای وابسته به هر دو باند به وحشت افتادهاند، زیر که اکثر منابع آن قابل تحقق نیست.
پاسدار محسن رضایی دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت ما تا ۵سال آینده در تحریم هستیم چطور امکان دارد که بیش از ۲میلیون بشکه نفت در سال آینده فروخته شود.
رئیس مرکز پژوهشهای مجلس ارتجاع نیز میگوید: «بودجه ۱۴۰۰دقیقاً ۳۲۰هزار میلیارد تومان کسری دارد! این یعنی شکلگیری یک ابر تورم، یعنی یک پولی در جیب مردم بگذاریم و چند ده برابر آن را از جیب مردم درآوریم»
روزنامه جوان وابسته به سپاه پاسداران هم روز ۲۳آذر بهنقل از اقتصاددانان حکومتی نوشت: «اقتصاددانان معتقدند لایحه بودجه سال آینده، منهای نفت و استقراض از بانک مرکزی یعنی ٦٠٠هزار میلیارد تومان کسری که معادل ١٣برابر خط اعتباری مسکن مهر یا یارانه نقدی پرداختی به مردم است و تصویب آن موجب ایجاد ابر تورم در سال آینده خواهد شد».
در زمینه عدم تحقق منابع و آثار تورمی بودجه ۱۴۰۰روزنامه جهان صنعت وابسته به باند روحانی روز ۲۳آذر با عنوان «دو سناریوی کسری بودجه ۱۴۰۰به روایت بازوی پژوهشی مجلس» نوشت: «در لایحه تقدیمی دولت به مجلس، تمرکز بر افزایش هزینههای جاری و همچنین تکیه بر منابع غیرواقعی و غیرقابل تحقق بوده است. در نتیجه افزایش ۶۰درصدی مصارف عمومی و رشد بسیار کم درآمدها، ۳۲۰هزار میلیارد تومان از مخارج هزینهای دولت (شامل حقوق و مستمری) از محل فروش دارایی یا استقراض تأمین شده است بررسیهای کارشناسی نشان میدهد که بهدلیل برآورد بیش از واقع منابع حاصل از صادرات نفت، حتی با فرض فروش کامل اوراق در نظر گرفته شده در بودجه، حدود ۳۲۰هزار میلیارد تومان کسری تأمین نشده برای پوشش مخارج بودجه وجود خواهد داشت. حتی در صورت استفاده از ظرفیت خرید اوراق بیشتر توسط بانکها و صندوقهای سرمایهگذاری (به میزان ۱۴۵هزار میلیارد تومان) همچنان حدود ۱۷۵هزار میلیارد تومان کسری تأمین نشده باقی میماند که میتواند مستقیم یا غیرمستقیم به افزایش پایه پولی و نقدینگی بیانجامد و تورمهای شدیدی در سال آتی و سالهای بعد در پی داشته باشد… بررسی لایحه بودجه سال۱۴۰۰ نشاندهنده وجود برخی ایرادات اساسی است که اهم آنها عبارتند از کاهش سرمایهگذاری دولت، افزایش قابل توجه هزینههای جاری، افزایش مخارج هزینهای دولت علاوه بر اینکه منجر به کاهش سرمایهگذاری دولت و بالا رفتن سهم هزینههای غیرقابل اجتناب در بودجه دولت میشود بهدلیل تأمین مالی از محل منابع غیرواقعی، شدیداً تورمزا خواهد بود؛ تورمی که طبقات محروم جامعه را بیش از همه تحت فشار قرار خواهد داد»
روزنامه همدلی ۲۳آذر هم بهنقل از یک کارشناس ضمن اشاره به بحرانهای اجتماعی و ابراز وحشت نسبت به خیزش حاشیهنشینان محروم و سقوط بیش از پیش مردم به زیر خط فقر و فقر مطلق، به بودجه ناکافی سازمانهای بهزیستی اشاره کرده و مینویسد: «اگر همین سازمانهای دولتی و خصوصی که در حوزه آسیبهای اجتماعی فعالیت میکنند بودجه کافی نداشته باشند، چطور میخواهند جوابگوی خیل کسانی باشند که امروز به آنها محتاج هستند کارشناسها معتقدند لایحه پیشنهادی بودجه ۱۴۰۰ توجه اندکی به آسیبهای اجتماعی داشته است. حاشیهنشینی جزء پنج اولویت ما در حوزه آسیبهای اجتماعی است. طبق آمارهای رسمی بین ۲۰ تا ۲۱میلیون نفر از مردم کشور ما در جاهایی زندگی میکنند که حداقل خدمات عمومی را ندارند، بین ۱۰ تا ۱۱میلیون آنها در سکونتگاههای غیررسمی زندگی میکنند. خدمات عمومی مانند خدمات بهداشتی، آموزشی، درمانی، در حوزه حاشیهنشینی طبق لایحه بودجه ۱۲. ۹درصد نسبت به سال گذشته رشد منفی داشته است. با چه منطقی بودجهیی را که قرار است برای بالا بردن شاخصهای رفاه در مناطق حاشیهنشین استفاده شود، کاهش میدهیم در حالیکه میدانیم بسیاری از شورشهای اجتماعی بعد از انقلاب از همین مناطق شروع شده است. ما میدانیم آسیبهای اجتماعی با امنیت جامعه گره خورده است».
کارشناسان و رسانهها از درآمدهای پیشبینی شده در لایحه بودجه سال۱۴۰۰ با عنوان درآمدهای ناپایدار و موهوم نام میبرند، وقتی درآمدهای دولت بیپایه و کسری بودجه وحشتناک است قطعاً دولت نمیتواند این کسری را جبران کند.
بنابراین سادهترین مسیر برای جبران کسری بودجه در نظام آخوندی چاپ اسکناس است که با عناوین مختلف انجام میشود
یک کارشناس حکومتی به طنز به این واقعیت اعتراف کرد و گفت: «چرا میگویید درآمدهای بودجه قابل تحقق نیست در حالی که درآمدهای بودجه از طریق چاپخانه بانک مرکزی قابل تحقق است. بودجه سال آینده بر اساس فعالیتهای دستگاههای چاپ پول بانک مرکزی محقق میشود» (خبرگزاری میزان۱۷ آذر۹۹).
نتیجه این امر این است که ارزش پول ملی در عرض یک سال یکسوم و دلار ۱۰هزار تومانی ۳۰هزار تومان شد.
بنابراین رژیم برای جبران کسری بودجه هیچ راهحلی ندارد جز غارت مردم و ویران کردن اقتصاد کشور. درآمدهای مالیاتی هم عمدتاً از اقشار حقوق بگیر است که فیش حقوقی دارند و دولت بهراحتی میتواند از آنها مالیات را بردارد، در حالی که غارتگران حکومتی که تماماً وابسته به نهادهای حاکمیت هستند بهراحتی از دادن مالیات میگریزند. کیهان خامنهای ۴آذر۹۹ نوشت: «فرار مالیاتی تا ۱۰۰میلیارد تومان در سال۹۸عنوان شده است»
خبرگزاری حکومتی تسنیم ۱۹آذر ضمن اعتراف به اینکه تأمین مالی بودجه از طریق منابعی که مشخص شده امکان پذیر نیست نوشت: «طبیعتاً دولت به روشهای قبلی برای جبران کسری بودجه روی خواهد آورد و در این حالت هم با افزایش حجم پایه پولی و انتشار پول، اقتصاد به همان چرخه معیوب قبلی برمیگردد که نتیجه آن چیزی جز افزایش تورم و فشار مشکلات متعدد معیشتی و نابرابری اجتماعی نخواهد بود».
نابرابری که لاجرم معنایش انفجار خشم ارتش گرسنگان و حاشیهنشینانی است که روزنامه حکومتی همدلی چنانچه فوقا آمد به ناگزیر به آن اعتراف کرد.