728 x 90

گفته‌ها و ناگفته‌ها از میان روزنامه‌های حکومتی سه‌شنبه ۲۶دیماه

گفته‌ها و ناگفته‌ها از میان روزنامه‌های حکومتی
گفته‌ها و ناگفته‌ها از میان روزنامه‌های حکومتی
در روزنامه‌های حکومتی روز سه‌شنبه 26دی، عنوانهای مربوط به غرق شدن نفتکش سانچی موضوع مشترک است که حاکی از بر انگیختگی اجتماعی بر سر این موضوع است. روزنامه‌های حکومتی پاسخ مشخصی به هیچ‌یک از ابهامات نداده و کلی گویی‌های روز قبل مقامات حکومتی را تکرار کرده‌اند، برخی هم موضوع را به دعوای باندی تبدیل کرده‌اند:
 
آفتاب یزد: دریانوردان پس از حادثه زنده بودند – احتمالاً چین صبر کرده تا تمام مواد نفتی بسوزد چرا که در غیراینصورت به محیط‌زیست آسیب وارد می‌شد

ابرار:‌ عضو کمیسیون امنیت مجلس: عملکرد چین در حادثه سانچی ابهامات زیادی دارد

افکار: تأکید نمایندگان مجلس بر کم‌کاری وزارت‌خارجه در ماجرای آتش‌سوزی کشتی سانچی – عملیات ضعیف، دیپلوماسی ضعیف تر

خراسان: رمزگشایی از ابهامها درباره ابعاد حادثه تلخ سانچی؛ موج شایعه پس از فاجعه

شهروند: کارشناسان از ابهامها و پرسشهای پیرامون نفتکش غرق شده گفتند؛ کشتی رازآلود آبهای چین

عصرایرانیان: انتقادات گسترده نمایندگان، حقوقدانان و کارشناسان از عملکرد ضعیف دولت چین در حادثه تلخ سانچی و انفعال دستگاه دیپلماسی؛ سانچی جده و منا نشود

قانون: افکار عمومی منتظر پاسخی برای شایعات مربوط به نفتکش ایرانی هستند، اسرار سانچی

کیهان: نمک پاشی فرصت‌طلبان بر زخم داغ دیدگان نفتکش سانچی

مردم‌سالاری: شایعه‌یی که به سرعت منتشر شد؛ آیا جنگنده‌های آمریکایی به نفتکش ایرانی حمله کرده‌اند؟

ابراز نگرانی از شعله‌ور شدن مجدد قیام مردم ایران موضوع هشدار روزنامه‌های هر دو باند حاکم است:
 
شرق: برخی تجمعات نیز شکل دیگری به خود گرفت که فرصت را برای واکنش‌های داخلی و خارجی ایجاد کرد.

وعده‌های روحانی در زمینه آزادی مثل گشایش‌های سیاسی نیز هنوز جامه عمل پوشانده نشده است... انتظار می‌رود به نظر ات و مطالبات مردم پاسخ مثبت داده شود. در غیراین صورت حتی احتمال نوعی واکنش کور اجتماعی نیز دور از ذهن نیست.

آرمان: عدم توجه به رأی و مطالبات به‌حق مردم و ناکافی بودن بسترهای مناسب برای نقد منطقی، اعتراضات بحرانساز را دامن می‌زند. در هجوم انبوه توفانها، بحرانها، تشنج‌ها و تنشهای اجتماعی که بر ما می‌بارد و سیل‌وار همه چیز را با خود می‌برد، ضروری است همه مسئولان، رابطه با مردم را به‌طور دقیق بررسی و در جهت اصلاح یا تغییر مسیر اقدامات لازم را به‌عمل آورند

سومین سال قرار داد برجام موضوع مطالب متنوع روزنامه‌های هر دو باند است. در این میان اذعان به نقش مقاومت ایران برجسته است:
 
اعتماد: دسترسی ایران به بمب هسته‌ای، خطر حمله نظامی آمریکا را بسیار جدی می‌کرد.

اعتقاد جبهه متحد نئوکانهای آمریکا، اعراب تکفیری به رهبری عربستان و مجاهدین این بود که با استمرار چنین وضعیتی، بحران داخلی و منطقه‌یی جمهوری اسلامی را فراگرفته و از پای در خواهد آورد و آنها به آرزوی دیرینه خود یعنی سقوط نظام جمهوری اسلامی... دست خواهند یافت... تغییرات کلیدی در کابینه دوم اوباما و مکاتبه مهم ایشان با شخص مقام رهبری، بحران هسته‌یی را از طریق دیپلوماسی حل کرد. توافق هسته‌ای... به‌عنوان معامله‌ای برد- برد شناخته شد.

روزنامه‌های باند روحانی ادامه مسیر برجام و نوشیدن جام‌زهر منطقه‌یی را تنها راه‌حل مسائل نظام دانسته و هشدار داده‌اند:
 
اعتماد: برجام محصول تجربه‌ای تاریخی
با ناامن نمایی ایران و احتمال بروز جنگ که برخی شعارهای داخلی هم به آن دامن می‌زنند مانع سرمایه‌گذاری خارجی و حتی موجب کاهش سرمایه‌گذاری داخلی و توسعه اقتصادی می‌شود. اکنون با اعلامیه اخیر اجلاس فوق‌العاده سران کنفرانس اسلامی در استانبول که به مقابله با زیاده‌خواهی‌های اسراییل رنگ جمعی و گروهی می‌بخشد، شاید بتوان با همان ابزار مذاکره و رفع سوءتفاهم‌ها به راه‌حلی آرام‌بخش دست یافت، تا کلید دوم برای رفع تحریم‌های دوجانبه که شعار انتخاباتی دور دوم روحانی بود، کارگر شود.

روزنامه‌های باند علی خامنه‌ای، برجام و مانور نزدیکی به اروپا و کل عملکرد باند روحانی را به باد حمله گرفته و پیشنهاد خروج از برجام داده‌اند:
 
وطن امروز: خودمان را گول نزنیم!
از همان ساعتی که ترامپ در کاخ سفید بر تخت نشست، دیپلوماتهای ما مکرر گفته‌اند اروپا باید به مقابله عملی با اقدامات ترامپ بپردازد. هنوز هم از تکرار این گزاره خسته نشده‌ایم. گاه جناب بعیدی‌نژاد همین حرف را از لندن توئیت می‌کند و گاه عراقچی آن را تکرار می‌کند.
همه اینها اما چه پیامدی در پی داشته است؟ روی کاغذ «تقریباً » و روی زمین، «قطعاً » هیچ!

برجام در حوزه اقتصادی برای ما چه کرد؟ مرور وضعیت قراردادهای پسابرجام، روشن‌ترین پاسخ به این پرسش است. از توتال تا بوئینگ، همه فعلاً دست نگه داشته‌اند و این حتماً معقول است.

وضعیت زمانی به بحران می‌رسد که ما رسانه‌ها به‌عنوان منبع پمپاژ آگاهی به متن جامعه نیز دنده معکوس برویم. دیروز روزنامه‌ای اسم و رسم‌دار از روی نادانی می‌نویسد: «امضای کری تضمین است.» و حالا در فهم چارچوب پیچیده رفتار اروپا با خود مجدداً می‌نویسیم موگرینی گفته: «هر چه تهران بگوید!»

واقعیت اما پیچیده‌تر از اینهاست. بگذارید سؤال ساده‌ای را مطرح کنم: چه کسی حاضر است هزینه بیشتری برای حفظ برجام بپردازد؟ اوباما یا اروپا؟ اوباما طبیعتاً اکنون در جایگاه چک کشیدن برای پرداخت هیچ هزینه‌ای نیست. همیشه اما چنین نبوده است! یادمان بیاید که وزیر محترم امور خارجه، آذر ماه 95با حضور در صحن علنی مجلس، پیرامون تمدید قانون تحریم‌های 10ساله ایران موسوم به ISA اظهار داشت: «ما به دولت آمریکا تذکر دادیم که باید برجام رعایت شود و تمدید قانون ISA مغایر با برجام است.»

منافع اروپا اگر در مقابله با آمریکا بود، تاکنون به اصرارهای مکرر ما مبنی بر مقابله عملی با ایالات متحده پاسخ می‌داد. اروپا اتفاقاً چنانکه بارها اعلام کرده از محدودیت برنامه موشکی ایران به سختی حمایت می‌کند. مادام‌العمر شدن محدودیت‌های برنامه هسته‌یی ایران نیز طبعاً در شمار آرزوهای آنهاست. پس آنها چرا باید به مقابله با ترامپ برخیزند؟! این را اما بفهمیم که ریشه‌های اصلی اقتصاد اروپا به تبع طرح مارشال هنوز هم در نیویورک است و کسی روی چند شاخه کوچک، حاضر به تبر زدن به ریشه خود نخواهد شد! نتیجه 5سال همراهی ما با همین اروپایی‌ها و اوباما، حالا این شده که برای نخستین بار در طول حیات جمهوری اسلامی، آمریکا رئیس قوه قضاییه جمهوری اسلامی را هم تحریم می‌کند. تحریم‌ها علیه شورای‌عالی فضای مجازی و مرکز ملی فضای مجازی نیز بی‌سابقه و البته در دنیای کنونی بسیار تاثیرگذار خواهد بود. مسأله مهم‌تر درباره 14فرد و نهاد جدید تحریم شده اما قرار گرفتن آنها در SDN لیست و تحریم ویروسی افراد و نهادهای مرتبط با آنهاست.

دولت اما در مقابل، تنها به صدور یک بیانیه اکتفا کرده است. از آن سو ترامپ نیز به پیروی از اوباما- اگر ‌چه آشکارا و سخت‌تر- فشار بر حوزه‌های غیرهسته‌یی را به نهایت رسانده، خواستار محدودیت‌های موشکی، بازرسی از اماکن نظامی ایران و مادام‌العمر شدن محدودیت‌های هسته‌یی تحمیل شده بر ایران است. مقامات دولتی اما اینجا هم‌چنان می‌گویند برجام مستحکمتر از آن است که کسی بتواند آن را نابود کند! ما اما می‌دانیم که در صورت تصمیم ترامپ برای نابودی برجام، اروپایی‌ها هم تنها نظاره‌گر خواهند بود. هولناک‌ترین راه‌کار در شرایط کنونی، می‌تواند امید بستن به اروپا برای قانع کردن ترامپ جهت حفظ برجام باشد.
جوان: صدای مصالحه برجامی اروپا با آمریکا می‌آید...
 
جوان: لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه می‌گوید برای او هم سخت است که بگوید‌ موضع نهایی اروپاییان در مورد برجام، حمایت از آمریکا خواهد بود یا ایران‌.

هر چند هیچ‌کدام از دولتهای اروپایی تاکنون از موضع ترامپ برای تغییر در برجام حمایت نکرده‌اند ولی ناظران در تهران می‌گویند که در خصوص واکنش احتمالی اروپا به سناریوی خروج آمریکا از برجام، تردید‌های جدی وجود دارد، به‌خصوص این‌که تهران سابقه چندان روشنی از قرار گرفتن کشورهای اروپایی در جانب خود ندارد.

لاوروف دیروز یک بار دیگر موضع شفاف روسیه در مورد تغییر در برجام را تکرار کرد و در یک کنفرانس مطبوعاتی گفت: «اظهارات ترامپ درباره ایران با هدف نابودی برجام بر خوش‌بینی‌ها نمی‌افزاید. هدف او نابودی این توافق است اما حفظ توافق هسته‌یی اولویت روسیه در سال ۲۰۱۸خواهد بود.» لاوروف با این حال گفته که «سخت است بگوییم» کشورهای اروپایی چه مسیری را انتخاب خواهند کرد. وزیر خارجه روسیه گفت: «من معتقدم آنها (اروپایی‌ها) تا حدی درخواست برای مصالحه (با آمریکا) را شروع کرده‌اند.» لاوروف هشدار داد: «این لغزیدن در مسیری بسیار خطرناک خواهد بود.» دیپلومات روس نگفته که چرا معتقد است اروپایی‌ها مصالحه با آمریکا بر سر برجام را شروع کرده‌اند ولی پیش از این منابع آمریکایی گفته بودند که کنگره آمریکا مذاکره با اروپا را بر سر برجام شروع کرده است.

جوان: آنها که در داخل پازل دشمن را تکمیل می‌کنند
تأمل در برخی از مواضع فعالان داخلی و پیامدهای بیرونی آن نشان از نوعی همپوشانی دارد که در خوشبینانه‌ترین حالت می‌توان گفت که برخی در داخل در حال تکمیل قطعات پازل دشمنان نظام اسلامی هستند. در این زمینه به برخی از این نشانه‌ها اشاره می‌شود.

- یکی از اقداماتی که هیأت حاکمه آمریکا پس از ناکامی در هدایت آشوب‌های اخیر برخی از شهرهای ایران انجام داد، تحریم برخی از شخصیتها و شرکتهای فعال ایرانی است که در آن میان تحریم آیت‌الله آملی لاریجانی از همه بارزتر بود. در زمینه تخریب شخصیت ایشان طی ماه‌های اخیر اگر ‌چه نقش فضای مجازی و خبرسازی برخی از سایتها که پیوند آنها با برخی از سایتها و رسانه‌های داخلی، غیرقابل انکار است، اما فضاسازی رئیس دولت دهم و اولتیماتوم 48ساعته او به رئیس قوه ‌قضاییه برای استعفا و آن هم به‌خاطر جلوگیری از بررسی اتهامات برخی از مسئولان آن دولت، حتی بیش از فضاسازی صدای آمریکا و آن شبکه تلگرامی، بازتاب داشت و این در حالی بود که مستندات احمدی‌نژاد علیه رئیس قوه ‌قضاییه همان اباطیل صدای آمریکا بود

در طول آشوب‌های اخیر دفاتر ائمه جمعه و مراکز حوزه‌های علمیه و امامزاده‌ها و مساجد یکی از عمده‌ترین آماج‌های آشوب‌طلبان بودند.

وقتی به روند تبلیغاتی که در هفته‌های قبل از آشوب به‌نحوه‌ انعکاس ارقام بودجه سال 97و بزرگنمایی بودجه سالانه مراکز دینی و حوزه‌ها نگریسته می‌شود، تردید باقی نمی‌ماند که اگر اقدامات آشوب‌طلبانه برخی در حمله به این مراکز را ناشی از ضعفها و ناکارآمدی‌های دیگر دستگاهها بدانیم، برخی مسئولان خود در ایجاد انگیزه و دامن زدن به این حساسیتها کمک کرده‌اند.

- سیا‌ه‌نمایی بعضی مسئولان و رسانه‌ها نسبت به شرایط کشور و بزرگنمایی برخی اخبار منفی، در ایجاد حس ناکارآمدی دستگاههای اجرایی در میان مردم به‌ویژه جوانان نقشی اساسی داشت. وقتی یک مسئول بلندپایه اجرایی برای توجیه سیاست‌ها، تعداد بیکاران فارغ‌التحصیل کشور را سه نفر در هر خانواده اعلام می‌کند و آن یکی با محاسبه عددی 24میلیون خانوار، بیکاران تحصیل کرده را 72میلیون اعلام می‌کند و آنگاه به خبر اول رسانه‌ها تبدیل می‌شود و یا یک نماینده مجلس به استناد گزارش وزارت بهداشت ایران را در رتبه اول خشونت اجتماعی در دنیا قرار می‌دهد، همین گزاره هاست که سبب می‌شود ترامپ توئیت کند که ملت ایران سال‌هاست که تحت فشار است و...

- توصیه به تسلیم و معامله بر سر داشته‌های موجود هم‌چون برجام، توصیه دیگر این جریان فرصت ساز برای بیگانه است. در این میان موضع مشترک اروپایی‌ها و برخی از واداده‌های داخلی در ضرورت مذاکره بر سر توان موشکی است که هیأت حاکمه آمریکا را در قرار دادن مذاکره بر سر توان موشکی به‌عنوان شرط تمدید تحریم‌های هسته‌یی جری می‌کند.

وقتی این قلم به دستان با هیچ واکنشی از سوی دولتمردان مواجه نمی‌شوند جری‌تر شده و چند روز بعد روزنامه جامعه فردا در سر مقاله خود تأکید می‌کند که برای برداشتن موشکها از روی میز مذاکره باید تن به معامله بدهیم.

در نفوذ جدید دشمن در پی تغییر محاسبات و نظام تصمیم‌سازی و تصمیم‌گیری دست‌اندرکاران اداره کشور است تا آن‌گونه مشی کنند که مطلوب دشمن است.

جنگهای باندی حول فساد و چپاول و قبضهٴ پستهای حکومتی موضوع سایر عنوانهای روزنامه‌های روز سه‌شنبه است:
 
آرمان: تخلف 1000میلیاردی در یک واگذاری، 60درصد بازار آلومینیوم کشور در انحصار یک خانواده

ابرار: جهانگیری: کشور با مسائل و تنگناهای مختلفی روبه‌رو است!

افکار: صالحی امیری در جدیدترین مسئولیت خود به‌عنوان رئیس کمیته ملی المپیک انتخاب شد، مرد هزار شغله

جهان صنعت: عضو انجمن شهر تهران تأکید کرد: پیگیری تخلفات شهرداری در دوره قالیباف

روزان: حقوق معوقه دلیل اصلی اعتراضات کارگری
رسالت: ‌آملی لاریجانی: ایران در برابر تحریمهای آمریکا ساکت نمی‌ماند

رویش ملت: تحریم رئیس قوه یک کشور، عبور از خطوط قرمز بین‌المللی است.
										
											<iframe style="border:none" width="100%" scrolling="no" src="https://www.mojahedin.org/if/421787bf-f287-437c-9936-2df0c395c2ae"></iframe>
										
									

گزیده ها

تازه‌ترین اخبار و مقالات