دولت آخوند حسن روحانی که با ورشکستگی و خفگی اقتصادی مواجه است برای برونرفت از این وضعیت و برای جبران کسری بودجه دولت درهم شکستهاش، هر روز به یک راهحل فریبکارانه و عوامفریبانه میآویزد.
طبعا دود این راهحلهای کاذب و پوشالی در نهایت به چشم مردم فقیر میرود و ضرر آن بیشازپیش اقتصاد در هم شکسته را به سقوط کامل نزدیک میکند.
دولت روحانی چند ماه پیش با بوق و کرنا و علم و کتل در حباب بورس دمید و مردم را تشویق به سرمایهگذاری در بازار سرمایه کرد.
این در شرایطی است که در تمامی دنیا بازار سرمایه پشتوانه عظیمی برای سرمایهگذاریهای مولد و رشد اقتصادی است و نه سرمایهگذاری در بازاری که اساساً متنبی بر دلالی، سفته بازی و دیگر مفاسد اقتصادی است.
درچند ماه گذشته بازار سرمایه در ایران تحت حاکمیت آخوندها رشد شگفتانگیزی داشت، این رشد غیرمعقول و نا متناسب با هیچیک از شرایط اقتصاد درهم شکسته همخوانی ندارد.
بسیار واضح است که دمیدن دولت روحانی بر رشد بادکنکی بورس، و روی آوردن نقدینگی به سمت بازار سرمایه، دلالی و سفتهبازی بهدلیل ورشکستگی تولیدی است.
در شرایطی که تولید ورشکسته و رکود بر آن حاکم است به جای اینکه سرمایهها به سمت تولید سوق پیدا کند به سمت بازار بورس میل میکند و دولت روحانی نیز برای جبران بخشی از کمبود بودجه به این فضا دامن زد.
حسین مرعشی از «کارگزاران» وابسته به هاشمی رفسنجانی در مصاحبه با خبرگزاری ایرنا ۲۸مرداد۹۹ گفت: «میتوان در بورس هم کارهایی انجام داد. از نظر من دولت در سه چهار ماهه اخیر، اشتباه بزرگی انجام داد که اجازه داد درآمدهای قمارگونه در بورس حاصل شود. هرگز اقتصاد ایران توجیه نمیکند که بورس، ظرف سه ماه، ۲۵۰درصد رشد کند. این با اقتصاد واقعی فاصله دارد. هیچ کسب و کاری در ایران نمیتوانید پیدا کنید که سالانه ۲۵درصد به شما سود دهد. چطور بورس میتواند ظرف سه ماه، ۲۵۰درصد سود بدهد؟ دو احتمال بیشتر ندارد. یا حباب است که در جایی میترکد و گرفتاری درست میکند، یا تخلیه تورم در بورس است. سرمایهگذاریهای قبلی با دلار هزار تومان، ۲هزار تومان و ۳هزار تومان است که الآن با دلار ۱۸هزار تومان محاسبه میشود و ارزش جایگزینی آن قرار میگیرد. اگر این طور هم باشد، تخلیه تورم در بورس باید طی دوره سه ساله، خودش را نشان دهد».
دولت روحانی که از رشد کاذب و بادکنکی بورس در بازار سرمایه طرفی نسبت، اکنون با عنوان فریبکارانه طرح گشایش اقتصادی در نظر دارد به طرح پیش فروش کردن نفت روی بیاورد .
طرحی که از هماکنون مورد مخالفت مهرهها و رسانههای هر دو باند حکومتی شده است.
سایت اعتماد آنلاین وابسته به باند روحانی ۲۹مرداد۹۹ نوشت: «ایدههایی که برای عرضه نفت در بازار سرمایه مطرح شده، چون بستر و زیربنای مناسبی ندارد؛ بدون تردید به نتایج مورد نظر نخواهد رسید. طرح گشایشهای رئیسجمهوری هم در یک چنین اتمسفری مطرح شده و طبیعی است که در نهایت تحت تاثیر این فضای اقتصادی غیر سامانیافته از اهداف ترسیمیاش دور خواهد شد».
به فرض اینکه دولت روحانی موفق به پیشبرد این طرح بشود آن کسی هم که خریدار نفت در بازار سرمایه است مردم ایران نیستند.
زیرا در میان اکثریت قریب به اتفاق ایران کسی نیست که بتواند قدرت پیش خرید کردن نفت آن هم در حد و اندازهای که دولت روحانی در نظر دارد را داشته باشد. عناصر و نهادهایی که قدرت این کار را دارند، نهادهای غارتگری مانند سپاه پاسداران، بنیاد مستضعفان، ستاد اجرایی فرمان امام و سایر هلدینگهای گردن کلفت وابسته به بیت خامنهای و یا به وابسته سایر سردمداران و نهادهای رژیم هستند که در این عرصه وارد شده و مثل همیشه این عرصه را هم در قبضه خود در میآورند و سوداگری مالی علیه مردم محروم باز هم شکل میگیرد.
روزنامه شرق ۲۹مرداد۹۹ نوشت: «گیریم دولت از فروش ۲۲۰میلیون بشکه نفت در داخل به فرض بشکهیی ۲۵دلار مبلغ ۵/۵ میلیارد دلار به دست بیاورد. آیا میخواهد این پول را به دلار از مردم بگیرد یا معادل ریالی آن را که با ارز ۲۰هزارتومانی میشود معادل ۱۱۰هزار میلیارد تومان. به جز تأمین کسر بودجه چه اتفاقی برای مردم میافتد. به جز تشویق سوداگری چه اتفاقی در جامعه رخ میدهد».
نایبرئیس کمیسیون اقتصادی مجلس هم در مصاحبه با سایت مجلس رژیم در رابطه طرح گشایش اقتصادی دولت روحانی گفت: «با توجه به اینکه طرح گشایش اقتصادی مدنظر رئیسجمهور مربوط به تأمین بودجه میشود، همکاران ما نسبت بهعملکرد آقای روحانی انتقاد داشتند. دولت طرح گشایش اقتصادی را در جلسه شورای عالی اقتصادی سران قوا ارائه کرد و در همان جلسات هم قالیباف رئیس مجلس انتقادات جدی را نسبت به این طرح مطرح و اعلام کرد، این طرح با جزئیات کنونی به نفع مردم نخواهد بود زیرا با فروش ۲۰۰میلیون بشکه نفت دولت بعدی مقروض شده و مشکلاتی را بهوجود خواهد آمد». (سایت مجلس ۲۹مرداد۹۹)
مالک شریعتی سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس هم در مخالفت با این طرح گفت: «هدف از این طرح صرفاً تأمین کسری بودجه با پیش فروش نفت به مردم است» (سایت مجلس ۲۹مرداد۹۹).
جالب اینجاست که روزنامه حکومتی مستقل آب پاکی را روی دست رژیم ریخت و روشن ساخت که از این امامزاده آبی گرم نمیشود. این روزنامه در مطلبی با عنوان «کوه موش زایید» نوشت: «کالبد اقتصاد کشور اینقدر نحیف شده که هر گونه دارویی برای تجویز آن بهجای بهبودیاش، بهسادگی قادر است آنرا به کما ببرد. نسخه تجویزی دولت برای برونرفت از بحرانهای درهم تنیده اقتصادی که منشاء آن بیشتر از آنکه اقتصادی باشد ریشه در سیاست دارد، گشایش اقتصادی بود.
مجموعهای از عوامل پیشبینی میکردند که گشایش قادر نخواهد بود گرهی از مشکلات کور اقتصادی بگشاید! کارشناسان تلویحاً و صراحتاً گفتند، ما را به خیر تو امید نیست، شر مرسان!
دقیقا همین گونه هم شد؛ یعنی گشایش عملاً نقطه اتکاء دولت در بازار بورس را نیز متزلزل کرد.
پیش فروش نفت برای سالهای آتی به مردم جوهر طرح اقتصادی دولت بود! چیزی که در چرخ دنده مناسبات جناحی راه به جایی نخواهد برد.
دولت صرفاً بنا دارد از باتلاق خارج شود، هر گونه تعهدات و دستاندازی برای دولت آینده برایش مهم نیست!
سیاست گنجشک رنگ کردن و بهعنوان قناری فروختن تقریباً برای مردم نخنما شده است. اینقدر سرمایههای ارزشمند اعتماد عمومی و اجتماعی قربانی منافع کوتاه مدت غیرمردمی شده است که اساساً مردم هیچ نشانههایی از خیر عمومی در ورای این برنامهها نمیببیند» (مستقل ۲۷مرداد۹۹).
واقعیت این است که این طرح نیز مانند سایر طرحها نمیتواند گرهی از گرههای کور اقتصاد درهم شکسته رژیم بگشاید.
اقتصادی که بر فساد و چپاول و رانت سوار است و سرمایههای ملی را خرج سرکوب و تروریسم میکند، نتیجه این اقدامات فریبکارانهاش همان میشود که روزنامه حکومتی مستقل نوشت: «کالبد اقتصاد کشور اینقدر نحیف شده که هر گونه دارویی برای تجویز آن بهجای بهبودیاش، بهسادگی قادر است آنرا به کما ببرد».
بنابراین تا وقتی که در ایران نظام فاسد و سرکوبگر ولایت فقیه بر سرکار است، برای بحران عمیق اقتصادی راه برون رفتی نیست.نظامی که بهدلیل نفرت عمیق اجتماعی با بحران موجودیت و سیاسی مواجه است هرگز نمیتواند بر بحران اقتصادی فائق آید. بنابراین برونرفت از این وضعیت تنها با کنار زدن تمامیت این حاکمیت غاصب سیاسی میسر میشود.