امواج وحشت از شرایط انفجاری جامعهٔ به ستوه آمده، به حوزه قم نیز رسیده و نهادهای حوزه و آخوندهای دانهدرشت را به چارهجویی واداشته است.
رسانههای حکومتی از برگزاری جلسهای توسط جامعه مدرسین حوزه قم با عنوان «راهکارهای صیانت از انقلاب و نظام اسلامی» خبر دادهاند، که بیانگر هراس و نگرانی آنها از سرنوشت حاکمیت است.
خبرگزاری صدا و سیمای رژیم از اجلاس ۲روزهٔ جامعهٔ مدرسین حوزه قم خبر داد. مقتدایی، قائممقام جامعه مدرسین، در سخنرانی افتتاحیه این اجلاس گفت: «هدف از برگزاری این اجلاس، هماندیشی اعضای جامعه مدرسین با علمای سراسر کشور است».(خبرگزاری صدا وسیما ۱۲دی ۹۷) جامعهٔ مدرسین طی نامهای به سران سهقوه با امضای شیخ محمد یزدی، رئیس این جامعه و رئیس اسبق قوه قضاییه، نوشت: «قوه قضاییه باید گریبان مفسدان اقتصادی را بگیرد و ضمن برخورد قاطع با آنها، روزنههای فساد در سیستم اقتصادی را شناسایی و مسدود کند. مبارزه با گرانفروشی، احتکار و کمفروشی بخشی از فشارهای مالی و معیشتی مردم را کاهش خواهد داد». نامهٔ جامعهٔ مدرسین همچنین دولتمردان و مدیران اقتصادی را مخاطب قرار داده و میافزاید: «تمام تلاش خود را بکار گیرید تا خروجی تمام تدابیر و اقدامات دولتمردان در زندگی مردم منعکس و احساس شود و روح امید را با عمل خود به جامعه تزریق کنید».(خبرگزاری ایسنا ۱۰دی ۹۷)
برخی مراجع و آخوندهای دانهدرشت حوزه نیز جداگانه نسبت به شرایط کنونی که سرنگونی حاکمیت ولایت فقیه را در چشمانداز قرار داده، ابراز نگرانی کردند. از جمله آخوند جوادی آملی که از او بهعنوان مرجع نام برده میشود، طی اظهاراتی که در رسانههای حکومتی امروز انتشار یافت، گفته است: «مشکل اساسی کشور آن سرطان فکری است که امروز با آن درگیر هستیم؛ همه امکانات و منابع در این مملکت وجود دارد با این حال سرطان اختلاس، حقوقهای نجومی و بیمدیریتی، کشور را فلج میکند و تا این غدههای بدخیم سرطانی حل نشود دیگر مشکلات کشور در حوزههای مختلف از جمله حوزه بهداشت و درمان حل نخواهد شد».
جوادی آملی همچنین از نخبگان علمی خارج کشور خواست به کشور بازگردند و در این سرزمین تلاش و کوشش کنند و اداره کشور خود را به دست بگیرند.(سایت فرارو ۱۲دی ۹۷) جوادی آملی پس از قیام دیماه سال گذشته نیز نسبت به فقر مردم و "بیعدالتی" موجود در کشور هشدار داده و گفته بود که "اگر با وجود این مشکلات ملت قیام کند همه ما را به دریا خواهد ریخت". وی در ادامه فاش کرده بود که "بسیاری از کشور فرار کردهاند یا جای فرار خود را فراهم آوردهاند اما ما جای فرار نداریم".
فاضل میبدی، یکی دیگر از آخوندهای شناخته شده حوزه نیز طی گفتگویی که در روزنامه آرمان ۱۲دی ۹۷ به چاپ رسیده، در پاسخ به این سؤال که مسئولان، برای حل مشکلات مردم چقدر زمان دارند؟ آیا امروز نیز دیر نشده است؟ گفت: «مشکلات کنونی مردم مانند اتفاقی است که در دانشگاه آزاد رخ داد. هنگامی که اتوبوس واژگون شد و تعدادی از دانشجویان کشته شدند تازه مسئولان به فکر افتادند که باید ناوگان حملونقل دانشگاه آزاد را ترمیم کنند و امروز که کار از کار گذشته همه دستور صادر میکنند. مسئولان اگر میخواستند کاری انجام بدهند باید در گذشته چارهاندیشی میکردند».
وی هشدار داد که مردم محروم که در حاشیه شهرها به شکل فلاکتباری زندگی میکنند با مشاهده اشرافیگری آخوندها و هزینههای هنگفتی که آنها به عنوان ساخت و ساز مسجد و حسینیه و امثالهم صرف میکنند، ناراحت میشوند.
ملاحظه میشود شرایط جامعه چطور جوشان و اوضاع رژیم چگونه درهمریخته و فلاکتبار است که آخوندها خصوصا مراجع آنها که ید طولایی در سفیدنمایی اوضاع و مجیرزگویی از ولایت علی خامنهای را دارند، به ورطه هولناکی که رژیم آن مواجه است اذعان میکنند.
این وضعیت ناشی از بحرانها و در راس آن بحران سرکوب و فقری است که نظام بر مردم تحمیل کرده است، تاجایی که آخوندهای حکومتی را نیز در هراس فرو برده است. آخوندهایی که شریک دزدیهای این حاکمیتاند و سالانه بودجههای هنگفتی از اموال مردم فقیر را تحت عنوان بودجه حوزه علمیه به جیب میزنند و میبلعند. آخوندهایی که سهم چپاولشان تحت عنوان سهم نهادهای مذهبی و... از بودجه سال ۹۷، ۵۳۰۰میلیارد است که برابر با حدود ۱۳برابر بودجه ۴۰۳میلیارد تومانی "محیط زیست" است.
با این وجود شرایط انفجاری جامعه و پتانسیل آن برای تبدیل شدن به قیام و اعتراضی بنیانکن اینچنین آخوندها را از تاریکخانههای خود بیرون آورده تا به سردمداران رژیم هشدار بدهند و چارهجویی و «هماندیشی» کنند.
اما واقعیت این است که هیچ راه چارهای برای نظام وجود ندارد جز سرنگونی.