بهدنبال اجلاس جهانی ورشو و کنفرانس امنیتی مونیخ و فشارهای فزاینده علیه تروریسم و جنگافروزیهای منطقهیی رژیم، بحرانهای اقتصادی و اجتماعی، بالا رفتن مجدد قیمت دلار همراه با هراس از فوران خشم و شورش مردم به ستوه آمده، بحران بر سر تندادن به FATF که جلسات آن هم شروع شده است، هر روز بیشتر از قبل تشدید میشود.
روزنامهٔ ابتکار وابسته به باند روحانی ۳۰بهمن ۹۷ این وضعیت را کشاکش بر سر «یک مصلحت تعیینکننده» در برزخی از «بلاتکلیفی گسترده» توصیف کرده و مینویسد: «اکنون نظام سیاسی در برابر تشخیص یک مصلحت تعیینکننده در وضع برزخی قرار دارد؛ خروج از بلاتکلیفی گسترده که مدیریت اوضاع را با موانع روزافزون روبهرو کرده است. بدیهی است تشخیص مصلحت در وضع غیرعادی انجام میشود؛ وضعی که نه بهطور کامل خوب است و نه بد بلکه انتخابی است میان بد و بدتر و نه خوب و خوبتر».
این روزنامه با تأکید بر اینکه مصلحت در «دامنزدن به اعتراضات» نیست به باند رقیب گوشزد کرده است: «تشخیص مصلحت جز با قبول مسئولیت پیامدهای آن ممکن نیست».
در مقابل، حداد عادل، مهره خامنهای و عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام، در پاسخ به باند رقیب که بهبود معیشت مردم را موکول به تصویب لوایح کردهاند میگوید: «معیشت مردم ارتباطی به پالرمو و FATF ندارد، دولت در رابطه با لوایح مربوط به FATF فرافکنی نکند. خود آقایان هم میگویند هیچ تضمینی نیست که با پیوستن به کنوانسیون پالرمو وضع بهتر شود».(سایت خبرآنلاین ۳۰بهمن ۹۷)
ساختار کنترلی
پاسدار احمد وحیدی، سرکردهٔ سابق نیروی تروریستی قدس و عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام درباره FATF و ساختار آن اظهار کرد: «این سیستم بخشی از نظام سلطه جهانی آمریکا و برخی کشورهای غربی است. هدف از ایجاد این سیستم، کنترل مستقل بر کشورها خارج از چارچوب سازمان ملل است؛ FATF در واقع یک نظام امنیتی، سیاسی و اطلاعاتی است و در پوشش سیستمی اقتصادی عمل میکند».
وی در ادامه اذعان کرد که این سیستم مانع نظام برای دور زدن تحریمهای جامعه جهانی است و تأکید کرد: «ما باید بهطور صریح و روشن به دنیا بگوییم که به هیچکدام از تحریمها و قواعد آنها که مانع از دورزدن تحریمها و تأمین منافع ملت ما شود، عمل نخواهیم کرد و به افراد دیگر هم این اجازه را نخواهیم داد».(باشگاه خبرنگاران جوان ۳۰بهمن ۹۷)
لایحه بدتر از برجام
محمدرضا محمدخانی، عضو سابق مرکز پژوهشهای مجلس ارتجاع هم گفت: «FATF نیز مانند برجام شرایط کشور را برهممیزند. ما یک کار ویژهیی در مرکز پژوهشهای مجلس انجام دادیم و در آنجا رسماً اعلام کردیم که برجام کشور را در سربالایی بهصورت نیمکلاچ قرار میدهد که نه میتوانیم جلو برویم و بلکه ما را رو به عقب باز میگرداند؛ اما در مورد FATF میگویند این لایحه بسیار بدتر از برجام است. هر چند که برخیها انتظار دارند ما از برجام و FATF تعریف کنیم».(خبرگزاری فارس ۳۰بهمن ۹۷)
عضو سابق مجلس ارتجاع در ادامه به وضعیت بنبست برای رد یا قبول این لوایح اذعان کرد و گفت: «ظاهراً برای برخی از مسئولان اصلاً آینده اقتصاد ایران و شرایط کشور مهم نیست زیرا پیوستن به FATF میتواند ایران را در شرایط بدتر از این قرار دهد و ما نباید خودمان طناب دار را به گردنمان بیاندازیم».(خبرگزاری فارس ۳۰بهمن ۹۷)
ناله چه کنیم که رژیم در زمینه پذیرش و یا عدم پذیرش FATF سرداده، ناشی از طینت جامزهری لوایح است، با تجربهای که این حاکمیت از جامزهر برجام دارد باند خامنهای تصویب لوایح را به مصلحت نمیداند.
تعبیر «طناب دار» هم که آن کارشناس حکومتی(محمدرضا خانی) برای پذیرش لوایح میکند ناشی از طینت جامزهری پذیرش لوایح است.
در جریان برجام نیز بهرغم اینکه این حاکمیت زهر خورد و از مزایای آن ۳سال استفاده کرد، اما پس از ۳سال برجام نتوانست اقتصاد خفهشده را از خفگی بیرون آورد، و در شرایط کنونی آنچنان دچار فروپاشی شده که کارشناسانی وضعیت را با وضعیت ونزوئلا مقایسه میکنند.
شباهت با ونزوئلا
روزنامه شرق وابسته به باند روحانی ۲۸بهمن ۹۷ به نقل از یک کارشناس اقتصادی مینویسد: «تمام بخشهای اقتصادی با مشکل کار میکنند... متأسفانه شباهتهایی بین ایران و ونزوئلا دیده میشود».
پیش از این نیز سایت سلام نو ۳۱شهریور ۹۷ نوشت: «متأسفانه امروزه با وجود ارائه راهحلهای مشابه با راهکارهای تجویز شده در اقتصاد ونزوئلا، بیشتر میتوان این ادعا(ی) شباهتهای اقتصادی میان این دو کشور را سرداد».
بر اساس نتیجه «تقریباً هیچ برجام» و طینت جامزهری پذیرش لوایح FATF است که باند خامنهای با تصویب لوایح مخالفت میکند.
باند روحانی نیز با استناد به این وضعیت بحرانی است که اصرار دارد که باید FATF را پذیرفت و بهقول آن رسانه حکومتی در انتخاب بین بد و بدتر میبایست بد را انتخاب کند.
ذکر مصیبت توسط روحانی
آخوند حسن روحانی در جریان سفر به بندرعباس اوضاع بحرانی و وخامتبار را چنین توصیف کرد: «بعضیها باورشان نشده که ما در شرایط جنگیم. در شرایط جنگ در میدان جنگ هم خمپاره میآید هم توپ میآید، هم بمباران میشود هم گلوله مستقیم میآید و عدهیی شهید، مجروح و یا مفقود میشوند. ما نمیتوانیم بگوییم که جنگ را رها کن به فکر این جوان باش که گلوله خورده. این دارد میمیرد تو در فکر استقلال کشوری؟ استقلال کشور را میخواهیم چه کار کنیم؟ نان بده! جان این جوان را نجات بده! ما باید شرایط کشور را درک کنیم و ببینیم در چه شرایطی هستیم».
این باند بهخوبی میداند که تن ندادن به جامزهر پذیرش لوایح FATF، نظام را دچار مخمصهای بزرگتر از این خواهد کرد.
دوراهی چه کنم
اما واقعیت این است که پذیرش جامزهر دیگر هم نمیتواند نظام را از مخمصه و بنبست کنونی بیرون بیاورد و نظام در دوراهی چه کنیم قرار گرفته است که انتخاب هر یک از راهها برای آن بهمثابه خوردن جامزهر است.
به فرض اینکه لوایح را نپذیرد وضعیت بسیار روشن است که با فشارهای بیشتر سیاسی و اقتصادی خارجی مواجه میشود که تاثیرات آن مخرب خواهد بود و اقتصاد در حال فروپاشی توان چنین فشاری را ندارد.
به فرض اینکه لوایح را بپذیرد ضمن اینکه میبایست در زمینه سیاسی از بسیاری از دعاوی و مطامعش دست بکشد، ولی با توجه به تحریمهای اعمال شده از طرف آمریکا قطعاً وضع تفاوت چندانی با وضعیت کنونی که روحانی با صریحترین بیان آن را تشریح کرد نخواهد داشت.
با شرط پذیرش این لوایح کمک پیشکش شده اتحادیه اروپا در اینستکس مزایایی است که به اذعان بسیاری از کارشناسان و ناظران حداکثر مزایای آن مبادله نفت در برابر غذا و نفت در مقابل کالا است.
بحران مرگبار
بنبستی که رژیم در زمینه پذیرش لوایح FATF با آن مواجه است، بیارتباط با بحران بزرگتری که عبارت از بحران سرنگونی باشد نیست.
اگر حکومت آخوندی با این بحران مرگبار در داخل مواجه نبود و چنانچه مردم خواهان سرنگونی آن نبودند با اتکا به مردم و ظرفیتهای موجود میتوانست راه نجاتی داشته باشد. ولی جامعه ایران واجد یک شرایط انقلابی است. پایینیها نمیخواهند و بالاییها نمیتوانند.