در مهمترین مطالب عنوانهای روزنامههای حکومتی در روز پنجشنبه چهارم مهر، بازتاب شکست سفر روحانی به نیویورک بهصورت حملات باندی دیده میشود. ابراز نگرانی از بیانیه سه کشور اروپایی و سایر بحرانهای رژیم هم در سایر عنوانها دیده میشود.
در روزنامههای باند خامنهای روحانی را بهخاطر نطقش در ملل متحد و ملاقاتهایش با سران کشورهای اروپایی مورد حمله قرار دادهاند، و نسبت به سازش پنهانی با طرف حسابها ابراز نگرانی کردهاند:
عصر ایرانیان: عنوان «تغییرکوچک در دل برجام، رمز اجرایی کردن برجام۲: توطئه گسترده برای انجام مذاکرات تحمیلی
کیهان: حسین شریعتمداری: دست مریزاد روحانی!... اگر چه هنوز بر این باوریم که بعد از بیانیه مشترک خصمانه و اهانتآمیز سه کشور اروپایی، ملاقات آقای روحانی با آنان و قهقهه و... شایسته و در شأن رئیسجمهور ایران نبود و اهانت به مردم این مرز و بوم تلقی میشد
جوان: روحانی تلاش کرد پنجره کوچکی برای تماشای منظره امیدی که به اروپا و آمریکا دارد، باز نگه دارد: «اگر به اسم برجام حساس هستید بهرسم آن برگردید و به جای نمایش مذاکره به واقعیت مذاکره بازگردید».
حمله به روحانی بهخاطر بیانیه سه کشور اروپایی در محکومیت رژیم برای حمله به تأسیسات نفتی عربستان، و مواضع این سه کشور علیه رژیم موضوع مشترک اغلب روزنامههای باند روحانی است:
جوان: تروئیکای اروپا متشکل از آلمان، فرانسه و انگلیس سهشنبه در بیانیهیی همسو با سیاستهای آمریکا علیه ایران از ایران خواستند وارد چارچوب مذاکرات طولانیمدت بر سر برنامه هستهیی، مسائل منطقهیی و برنامه موشکی شود... این نخستین بار است که کشورهای اروپایی در مواضع خود بهصورت رسمی همصدا با آمریکا از برجام عبور کردهاند و از لزوم مذاکرات جدید هستهیی سخن میگویند.
فرهیختگان: مخلص کلام اینکه در داخل کارشناسان معتقد بوده و هستند که کنش سیاسی هیات اعزامی ایران در مقابل تندیها، مواضع غیرمنطقی و تغییر مواضع اروپا محکم نبود... ترامپ و متحدان اروپایی او در این دو روز بیش از آن که در پاسخ به فشارهای سیاسی خود بر ایران، پالسهای اقتدارآمیز و بازدارنده دریافت کرده باشند، شاهد مواضع یک در میان و متزلزل درباره برجام و البته خندههای غیردیپلماتیک بودهاند... و پربیراه نیست اگر گفته شود جریان خوشبین به اروپا در تمام این یکسال سر کار بودهاند. این بیانیه و مواضع بعدی مکرون و جانسون گذشته از شکلگیری مطالبه تجدیدنظر جدی در مواجهه با اروپا، اقتضا میکرد دستکم عکسالعملی متوازن را از سوی هیات ایرانی بهدنبال داشته باشد که اروپاییها لااقل در این چند روز ماستهایشان را کیسه کنند. اتفاقی که البته هیچوقت نیفتاد...
سیاست روز: در حالی رئیسجمهوری که بهمنظور شرکت و سخنرانی در هفتاد و چهارمین اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل به نیویورک عزیمت میکرد که همزمان سه کشور اروپایی با ادعایی واهی ایران را به حمله برای آرامکو متهم کرد... بر اساس برخی گمانهزنیها و اخبار منتشر شده از حاشیه جلسه مجمع عمومی سازمان ملل، دولت سعی دارد در این اجلاس و در دیدارها با اروپاییان به توافقی برای ادامه راه برجام برسد.
جوان: انتشار عکسی از دیدار رئیسجمهور با بوریس جانسون نخستوزیر انگلیس در نیویورک موجی از انتقاد را در فضای مجازی متوجه حسن روحانی کرد... دیدار روحانی با چه کسی است؟ نخستوزیر یکی از کشورهای حاضر در برجام که در برابر ملت ایران به عهدش وفادار نمانده است. کشوری که همان روز دیدار بیانیه مشترک با آلمان و فرانسه صادر و ایران را مسئول حمله پهپادی به تأسیسات نفتی عربستان دانسته است.
در روزنامههای همسو با باند روحانی نیز از زوایای مختلف به شکست سفر روحانی اذعان کردهاند، و بعضاً علت این شکست را متوجه باند رقیب کرده و یا خواهان عقبنشینی بیشتر شدهاند:
آرمان: واقع مطلب آن است که نطق ترامپ که قبل از نطق روحانی بود، عملاً راه هر گونه تغییر و تحول را بست. این احتمال وجود دارد که طرح پیشنهادی آقای روحانی با واکنش مثبت کشورهای منطقه همراه نشود. چرا که وقتی در کشور روزنامهای به نقل از انصارا... یمن از نابودی کامل امارات در صورت آغاز جنگ سخن میگوید، قبول طرح آقای روحانی خیلی خیلی دشوار میشود. در واقع نمیشود روزنامهای چنین تیتری بزند و دستگاه سیاست خارجه کشور سکوت کند، و بعد از آن کشورهای منطقه و دنیا ابتکار صلح هرمز را بپذیرد. در یک جمله میتوان گفت شرایط به قبل از مجمع عمومی بازگشته و عملاً هیچ پیشنهاد کارآمدی نه از سوی دولت آمریکا و نه از سوی دیپلماتهای ایران مطرح نشد.
ابتکار: حسن روحانی سعی میکند با ادبیاتی دوگانه که هم به مسأله پایبندی ایران به معاهدات بینالمللی توجه دارد و هم لحنی تهدیدآمیز را چاشنی خود کرده است، تلاش میکند تا امتیازی حداکثری از جامعه بینالملل برای کشورش کسب کند. نکتهیی که سخنرانی روحانی به چشم میخورد، عدم ارائه یک برنامه مدون، یا طرح آن در این سطح بود.
جهان صنعت: علی بیگدلی: انتظار میرفت روحانی دست و دلبازی بیشتری در مورد کشورهای منطقه به خرج میداد.
جهان صنعت: پیامی که از بطن سخنان ترامپ درباره تهران مخابره میشود آن است که با وجود نقش مخرب تهران، طرح و ابتکاراتی چون ایده صلح هرمز راه به جایی نمیبرد و نمیتوان افکار عمومی منطقه را با نقاب دروغینی چون صلح و سازش فریب داد... آنچه در شرایط حاضر به قوت گرفتن چنین نگاهی از سوی ترامپ در قبال تهران کمک کرده است، وقوع برخی از حوادثی است که آن را به تهران نسبت دادهاند. خرابکاری کشتیها در بندر الفجیره امارات و حمله به تأسیسات نفتی عربستان در ریاض و اخیراً نیز حمله به زیرساختهای نفتی عربستان در آرامکو همگی در زمره اتفاقاتی هستند که مجموعههای عربی به همراه واشنگتن و لندن وقوع آن را به تهران نسبت دادهاند
آرمان: روزهای سختی پیش روی ایران است...تلاشهای رئیسجمهور فرانسه نیز در راستای حفظ برجام راه به جایی نبرده و شرایط بهنحوی است که احتمالاً اروپاییها در آینده نزدیک بخواهند توپ را به زمین ایران بیندازند.
در روزنامههای حکومتی روز پنجشنبه بخشی از سایر بحرانهای رژیم که اغلب بازتابی از شکست سیاست خارجی رژیم برای شل کردن طناب تحریمها میباشد دیده میشود:
آرمان: علی لاریجانی به پژمانفر: دیکتاتور شمایید که مملکت اینطوری شده است
آفتاب یزد: شکست استراتژی شیرجه همزمان؛ مکرون و جانسون موفق نشدند روحانی را وادار به گفتگوی بدون شرط با ترامپ کنند؛
ابرار: الجبیر: تمام گزینهها برای پاسخ به ایران را بررسی خواهیم کرد!
ابرار اقتصادی: هزینه خانوار ایرانی ۳۵درصد افزایش یافت
ابرار اقتصادی: واردات ایران از آلمان نصف شد
ابتکار: بنویس تولید ملی، بخوان محصولات خارجی
اسکناس: اقتصاد بیمار عامل شکاف طبقاتی
ایران: کمبود معلم در مدارس وارد وضعیت قرمز شد
رویش ملت: عضو هیأترئیسه خبرگان رهبری: بیانیه اروپاییها نشان داد نسخه مذاکره نسبت به اروپا جواب نمیدهد