728 x 90

صدای مقاومت در برابر فاشیسم

طنین صدای مقاومت...
طنین صدای مقاومت...

«این صدای مقاومت ایران است...» از فردای مقاومت همه‌جانبه مجاهدین خلق ایران علیه خمینی ضدبشر در سال ۱۳۶۰ در ایران، عموم اعضا و هواداران سازمان برای دریافت اخبار و گزارشهای تحولات نبرد با نظام ولایت مطلقه فقیه به رادیو مجاهد تکیه کردند. گوینده آغاز این مقال با صدای مستحکم و پرصلابتش نیروهای جان برکف و فرزندان خلق قهرمان ایران را به مقاومت و مبارزه با استبداد دینی فرامی‌خواند. جالب این‌که او پس از سالیان یکی از گویندگان برنامه همیاری کنونی برای گلریزان سیمای آزادی است.

صدا (و امروزه تصویر مقاومت) هرجا که کانون نبرد و پیکار در برابر دیکتاتوری و استبداد و فاشیسم شعله کشیده است، بازتاب‌دهنده و انعکاس این جنگ سرنوشت بوده است. تاریخچه این پژواک هم‌سو با کشاکش شمشیرها و سلاحها از یک‌سو و نجواها و فریادهای رزمندگان راه آزادی از سوی دیگر است.

 

درخشش صدای مقاومت در برابر فالانژیستها

در تاریخچه رساندن صدای مقاومت به مردم میهن و جهانیان، همواره یکی از درخشان‌ترین آنها رساندن صدای مقاومت در برابر دیکتاتوری فرانکو در اسپانیا به‌دست و قلم گزارشگران فرانسوی است. مطبوعات فرانسه گزارشگران خود را راهی میدان نبرد کردند و شرح مشاهدات مبارزان را منتشر ساختند. بازخوانی متون آنها غوطه‌ور شدن در دوران سیاسی خارق‌العاده‌ای است که در آن امید و نگرانی در کشاکش بودند:

«پرشورترین توصیف ”بارسلونا“ را نزد ”ژرژ سوریا“ گزارشگر کمونیست می‌یابیم که تمام دوران جنگ را دنبال‌می‌کرد. «دلمان‌می‌خواست می‌توانستیم ساعتها راوی دلاوری رزم‌آوران این روزهای غمبار باشیم. قهرمانی این زنان خدمه آتش بارها، این نوجوانان جنگاور که فقط فراخوان ساده سازمانها، آنها را به خیابان کشانده بود، همه این بر و بچه‌هایی که مهمات را به دست بزرگترهایشان می‌رساندند. در اینجا قلم حق خود را به تصاویر بدیع وا‌می‌گذارد. ». (لومونددپیلماتیک- اوت ۲۰۱۶).

 

پژواک مقاومت در برابر نازی‌ها

در دوران اشغال فرانسه به‌دست نازی‌ها باز این صدای مقاومت بود که از طریق رادیو و از لندن به گوش مردم اسیر فرانسه رسید: «ژنرال دو گل اندکی پس از ورود به لندن در پیامی تاریخی که از طریق امواج رادیویی پخش شد، نظامیان، مهندسان، کارگران و مردم فرانسه را به ادامه مبارزه با قوای اشغالگر آلمان نازی فراخواند. ژنرال دو گل پیام خود را با این عبارت به پایان برده بود که: شعله مقاومت فرانسه نباید خاموش شود و خاموش نیز نخواهد شد» (رادیو فرانسه۲۹خرداد۱۳۹۹).

 

صدای حقیقت در برابر امپراتوری دروغ

یکی دیگر از امواج مقاومت که رسالت خود را بیان حقیقت علیه دروغ و فریب می‌دانست صدای واتسلاو هاول بود. در واقع هدف اصلی رسانه‌های مقاومت افشای دروغ‌ها و عوام فریبی‌هایی است که دستگاه پروپاگاندای نظامهای استبدادی و دیکتاتوریهای در پرده‌های ضخیم سلطنتی، دینی و پوپولیستی نشر می‌دهند: «اگر حکومت‌های تمامیت‌خواه را نوعی ”امپراتوری دروغ“ بدانیم، می‌توان گفت که پروپاگاندا سنگ‌بنای این نظام‌ها است. بنابراین، عجیب نیست که در قرن گذشته این حکومتها تا این اندازه از افشای اکاذیب خود توسط رسانه‌یی هم‌چون رادیو (و امروزه تلویزیون و شبکه‌های مجازی) در هراس به سر برده باشند» (آسو۲۴بهمن۱۳۹۸).

واتسلاو هاول، در قیام چکسلواکی و پیش از آن‌که حکومت بتواند شبکه‌ٔ رادیویی لیبرچ را تعطیل کند با ایراد چند سخنرانی همشهریانش را به مقاومت فراخواند و البته از آنها خواست تا برای دفاع از خود آماده باشند. هاول همشهریانش را تشویق کرد که به آرمانهای آزادیخواهانه بهار پراگ وفادار بمانند و ایستادگی کنند.

«هاول از رادیو برای مقایسه‌ٔ زندگی اصیل و کاذب بهره برد زیرا به عقیده‌ٔ او، تا وقتی زیستن در چنبرهٔ دروغ که ستون اصلیِ نظام است در مقابل زیستن در دایره‌ٔ حقیقت و واقعیت قرار نگیرد کذب و جعلی بودن آن آشکار نمی‌شود. برای همین است که حقیقت بیش از هر چیز دیگری سرکوب می‌شود» (کتاب قدرت بی‌قدرتان).

 

همیاری برای پژواک صدای آزادیخواهان ایران

بار دیگر سیمای آزادی برنامه همیاری و درخواست مساعدت و کمک هموطنان و ایرانیان آزاده داخل و خارج میهن اسیر در دستان خون آلود فاشیسم دینی را ارائه کرد. این گلریزان نیز هم‌چون دفعات پیش، آوای پرطنین همبستگی، همیاری و همکاری عموم ایرانیان شریف و فداکاری است که با روح و قلب و دست و دل خویش پشتیبان اعضای مقاومت و کانون‌های شورشی و بازتاب دهنده درد و رنج میلیون‌ها مردمی است که خواهان آزادی و فردای بهتر در میهن شکوفان از زدودن ضحاک زمانه است.

صدای مقاومت، تاریخی به عمر تاریخ پیکار رزمندگان آزادی خلق‌های سراسر جهان داشته و خواهد داشت. هر زمان بسته به توانایی‌ها و امکانات و سطح مشخصی از تکنولوژی‌های زمانه اثری از خود به جای می‌گذارد. این جاودانه‌ها همواره در زبان مردم جاری‌اند.

 

بلا چاو، سرود رزمندگان مبارزه با فاشیسم

یکی از آن جاودانه‌ها، ترانه بلاچاو (بدرود ای زیبا) است که پارتیزانهای جنبش مقاومت ضدفاشیسم ایتالیا‌می‌خواندند. مردم ا‌یتالیا «روز آزادی» که یادآور پیروزی جبهه مقاومت ایتالیا در برابر آلمان نازی است، آن را شادی‌کنان فریاد می‌زنند. این ترانه سرود پس از مدت کوتاهی در رسانه‌های نیروهای مقاومت سراسر جهان نیز منتشر گردید و به نمادی برای مقاومت در برابر حکومت‌های استبدادی بدل شده است.

«یک روز صبح از خواب برخاستم

بدرود ای زیبا، بدرود ای زیبا، بدرود، بدرود

یک روز صبح از خواب برخاستم

و مهاجم را در مقابل خود دیدم

آه‌ای پارتیزان، مرا با خود ببر

...»

***

روزی - که دیر نیست - سیمای آزادی، به‌مناسبت پیروزی در برابر فاشیسم دینی، ترانه‌های جاودان آزادی را به خلق قهرمان ایران، همیاران و کانون‌های شورشی تقدیم می‌کند.

										
											<iframe style="border:none" width="100%" scrolling="no" src="https://www.mojahedin.org/if/8e685e90-a698-48ac-bb82-ba4e7b0ed5a5"></iframe>
										
									

گزیده ها

تازه‌ترین اخبار و مقالات