آخوند محمد مصدق، معاون دادستان کل رژیم& به تاریخ ۴تیر ۹۷ اعلام کرد: «فیلترینگ شبکه اجتماعی اینستاگرام در دستورکار دادستانی کل کشور قرار گرفته است». بهانه فیلترینگ از قول این آخوند قضاییه اینگونه عنوان شد: «فعالیت برخی از افراد تحت عنوان سلبریتی در فضای مجازی و جمعآوری پول به بهانه کمک به افراد بیبضاعت که منجر به کلاهبرداریهای متعددی شده است» و دادستانی کل کشور بهعنوان مدعیالعموم به این موضوع ورود کرده است. آخوند مصدق سپس گفت: «تعدادی از این افراد را شناسایی کرده و در برخی استانها، پروندههایی نیز در حال رسیدگی است». مضحکتر اینکه وی سعی کرد فیلترینگ را به یک اعترافگیری تلویزیونی ربط دهد و گفت: «برخی استانها پروندههایی در حال رسیدگی است و دادستانی کل وظیفه خود میداند با کسانی که از احساسات پاک مردم سوءاستفاده میکنند و اخیراً هم در تلویزیون یک موردی بوده است، برخورد کند».
از آنجا که یک روده راست در شکم آخوندها نیست و از آنجا که در داستان فیلترینگ تلگرام هم بهانههایی از این دست عنوان میشد، خوب است ببینیم دیکتاتوری آخوندی چرا به فکر فیلترینگ اینستاگرام افتاده است.
اینستاگرام چیست؟
اینستاگرام یک شبکه اجتماعی است که این امکان را به کاربران میدهد تا عکسها و فیلمهای ۶۰ثانیهیی خود را به اشتراک گذاشته و در شبکههای دیگر مانند فیسبوک، توئیتر، تامبلر و فلیکر همرسانی کنند. اینستاگرام همچنین دارای امکان استفاده از فیلتر برای عکس است.
نخستین نسخه این اپلیکیشن در اکتبر ۲۰۱۰ راهاندازی شد و تعداد کاربران آن هر سال بهطور تصاعدی افزایش یافت. نگاهی به ارقام زیر میتواند این رشد را بهخوبی نشان دهد:
• ۱۰میلیون کاربر در سپتامبر ۲۰۱۱
• ۸۰میلیون کاربر در جولای ۲۰۱۲
• ۱۳۰میلیون کاربر در ژوئن ۲۰۱۳
• ۱۵۰میلیون کاربر در سپتامبر ۲۰۱۳
• ۳۰۰میلیون کاربر در دسامبر ۲۰۱۴
• ۴۰۰میلیون کاربر در سپتامبر ۲۰۱۵
• ۵۰۰میلیون کاربر در ژوئن ۲۰۱۶
• ۶۰۰میلیون کاربر در دسامبر ۲۰۱۶
• ۷۰۰میلیون کاربر در آوریل ۲۰۱۷
این شبکه اجتماعی در ماه سپتامبر ۲۰۱۷ با بیش از ۸۰۰میلیون کاربر فعال در سراسر جهان به رکورد شگفتی دست پیدا کرد. در سپتامبر ۲۰۱۲ شرکت فیسبوک، اینستاگرام را به ارزش یک میلیارد دلار خریداری کرد. روزانه در حدود ۷۰میلیون نفر عکس و فیلمهای خودشان را روی این سایت آپلود میکنند.
اینستاگرام در ایران
اینستاگرام برخلاف سایر شبکههای اجتماعی نظیر تلگرام، توئیتر، یوتیوب و فیسبوک در ایران فیلتر نبود. بهدنبال قیام دی ۹۶ این پیامرسان اجتماعی نیز به همراه تلگرام فیلتر و بعد از چند روز از فیلتر خارج گردید. در حال حاضر تعداد کاربران اینستاگرام در ایران به ۲۴میلیون بالغ شده است. اینستاگرام در بین جوانان و نوجوانان یک شبکه اجتماعی محبوب بهشمار میآید.
طبق آماری که وبسایت Statista در ژانویه ۲۰۱۸ از تعداد کاربران اینستاگرام در کشورهای مختلف جهان منتشر کرد، ایران جزو ۱۰کشور اول دنیا در این زمینه محسوب میشود و در رده هفتم جدول قرار میگیرد. (۱)
کشورهایی مانند آمریکا، برزیل، هند و روسیه که بالاتر از ایران قرار گرفتهاند، جمعیت بسیار بیشتری از کشور ما دارند و اگر درصد کاربران اینستاگرامی نسبت به جمعیت کل را در نظر بگیریم میبینیم که درصد قابلملاحظهیی از مردم ایران وقت خود را با این شبکه اجتماعی سپری میکنند.
آیا «سوءاستفاده از احساسات پاک مردم» دلیل فیلترینگ تلگرام است؟
هر چند دادستان کل رژیم دلیل بررسی فیلتر شدن اینستاگرام را به کلاهبرداریهای مالی ربط داده است اما شاید دلیل را بتوان در ۲ویژگی بهتازگی اضافه شده از جمله چت تصویری گروهی و تلویزیون اینستاگرام دانست.
همانطور که گفتیم معاون دادستان کل رژیم مدعی است دلیل اینکه رژیم میخواهد اینستاگرام را فیلتر کند کلاهبرداری مالی از طریق این شبکه اجتماعی است و مدعی شده است آخوندهای رقیقالقلب از اینکه «احساسات پاک مردم» از طریق اینستاگرام مورد «سوءاستفاده» قرار میگیرد آزرده خاطر شده و به فکر فیلتر اینستاگرام افتادهاند. روشن است که در مقابل این ادعاهای مضحک مردم کوچه و خیابان خواهند پرسید: «از کی تاکنون ولیفقیه و مهرههای سرکوبگرش مدافع احساسات پاک مردم شدهاند و دلشان برای کلاهبرداری از آنها سوخته است و اگر راست میگویند چرا دست دکل دزدها، اختلاسگران، آقازادهها و دزدهای میلیاردی را آزاد گذاشتهاند تا هر طور که میخواهند جولان بدهند». به یاد داریم که در جریان فیلترینگ تلگرام هم مهرههای سرکوب و سانسور رطب و یابس به هم میبافتند تا حرف اصلی را نزنند و نگویند که چرا تلگرام را فیلتر میکنند.
اما دلیل اصلی چیست؟
واقعیت این است که بعد از فیلتر شدن تلگرام، استفاده از اینستاگرام رو به افزایش گذاشته است. عموم کاربران آن نیز از قشر جوان و نوجوان هستند. با اضافه شدن قابلیتهایی مثل تلویزیون اینستاگرام که میتواند راه ارتباطی غنی و ویدیویی بین ارائهکننده محتوا و مخاطب باشد و نیز چت گروهی تصویری، کارآیی اینستاگرام بالا رفته و به بستری برای تبادل عکسها و فیلمهای قیام و حرکتهای اعتراضی مردمی تبدیل گشته است.
ناگفته نماند که نفس وجود شبکه اجتماعی برای دیکتاتوری آخوندی خطرناک است؛ زیرا جوانان و کانونهای شورشی میتوانند از بستر آن برای اطلاعرسانی گسترده استفاده کنند و قیام شهرها را سازمان دهند. این است علت اصلی که هر چند آن را کتمان کند جز خود را نفریفته است زیرا تجربه نشان داده است هر چیزی را که حکومت ممنوع کند، استقبال عمومی از آن بیشتر خواهد شد و وقتی پدیدهیی زیرزمینی شود برای موجودیت رژیم خطرناکتر خواهد بود.
پانویس: ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
۱-سایت گجت نیوز ـ ۵اسفند۹۶