حدیث نجفی، دختر جوان ۲۳سالهای که ۳۰ شهریور۱۴۰۱ برای اعتراض به رژیم دیکتاتوری در ایران به تظاهرات پیوست، بر اثر اصابت گلوله های نیروهای امنیتی کرج به قلب و گردنش بهشهادت رسید. مادرش گفت گلولههای دیگری هم به او زدند و خواهرش وسایل همراه حدیث در آن شب را نشان داد. یک کوله پشتی خون آلود که صورتی بود.
چهل روز پس از قتل ناجوانمردانه گلی که ناشکفته پرپر شد، هزاران جوان شورشی و آگاه برای بزرگداشت و ادای سوگند به ادامه راه و آرمان همرزم دیروزشان در شهر کرج یک حماسه آفریدند. رسانه پروپاگاندای فاشیسم آخوندی بخشهایی از نبرد را بازگو کرد: «در مراسم چهلم حدیث نجفی در کرج، در محدوده کمالشهر ترافیک سنگینی در هر دو خط اتوبان کرج قزوین شکل گرفته است، یک کیوسک پلیس و یک دستگاه ون به آتش کشیده شد. همزمان شدن شلیک گاز اشکآور توسط نیروهای امنیتی و پرواز هلیکوپترها باعث شده تا رسانههای ضد انقلاب اعلام کنند هلیکوپترهای غیرنظامی در حال شلیک هستند. در جریان درگیری بین نیروهای انتظامی و اغتشاشگران ۳نفر از نیروهای انتظامی بهشدت مجروح شدهاند. ». (فارس۱۲ آبان ۱۴۰۱).
بخش دیگر رویارویی در چهلم حدیث که رسانههای نظام ولایت فقیه از بیانش وحشت دارند عبارتند از شعارهای سرنگونی طلب معترضان: «امسال سال خونه، سید علی سرنگونه»، «مرگ بر خامنهای»، «هر یک نفر کشته شه، هزار نفر پشتشه» و «قسم به خون یاران ایستادهایم تا پایان»... همچنین جوانان رزمنده با دست خالی به پاسداران وحشی و مسلح تهاجم میکردند. نیروهای امنیتی با قمه، شاتگان و تیراندازی، انفجار بمب صوتی، شلیک گاز اشکآور به معترضان حمله کردهاند. قیامیها که در پی تیراندازی نیروهای امنیتی با گلوله ساچمهای زخمی میشوند پس از زخمی شدن هم با قمه مورد حمله قرار میگیرند.
در وسط خیابان دیواری از بلوک سیمانی کشیدند. ویدئوها هلیکوپتری را نشان میدهد که برای پرتاب بمب صوتی و گاز اشکآور به سوی معترضان استفاده میشده است. نیروهای سرکوبگر سپاه مجبور شدهاند مصدومان خود را با آن انتقال دهند. نیروهای سپاه و بسیجی در لباسهای رسمی و شخصی به خانههای مردم و یا وسائل نقلیه پارک شده حمله میکنند و عامدانه به اموال مردم آسیب میزنند. دهها نفر دستگیر شدهاند و تا انتهای این جنگ نابرابر تعداد دیگری به صف شهدایی پیوستند که مهسا و نیکا و حدیث و غزاله و صدها شهید گلگلون کفن در آن آرمیدهاند.
بال پروانهای که توفان بپا میکند
«اثر پروانهای» به تغییرات کوچک آب و هوایی گفته میشود که میتواند باعث تغییرات بسیار شدید مانند یک طوفان شوند! با نتایجی گسترده و غیرقابل پیشبینی! که سنگبنای «تئوری آشوب» گردیده است! (آیس استار)
دانشمندان علوم طبیعی با مشاهده تغییرات کوچک در یک سیستم پیچیده که منجر به تغییرات بزرگ میشوند را با مثال بال زدن پروانهای در آمازون برزیل و ایجاد یک طوفان در تگزاس آمریکا توضیح میدهند. این وضعیت در شرایط بحرانی و انقلابی در نظام های سیاسی و اجتماعی نیز قابل رویت است و دانشمندان علوم اجتماعی از قواعد و قوانین آن برای توصیف آشوبها و دگرگونیهای گسترده جامعه بهره میبرند (مجله دانشمند ۱۳۹۴).
ادوارد لورنتس دانشمند و ریاضیدان آمریکایی در سال۱۹۷۲ در مقالهای «اثر پروانه ای» را معرفی کرد. بعدها در دهها درس گفتار اجتماعی، سیاسی، اقتصادی و ادب و هنر، از این ایده برای اینکه رخدادها و فعالیتهای به ظاهر کوچک را نادیده و بیاهمیت تلقی نکنیم، استفاده شد.
هزاران پروانه مشتاق آزادی
در قیام حماسه آفرینی که بیش از ۵۰روز از آن میگذرد و سر بازایستادن ندارد، هزاران پروانه مشتاق آزادی نظیر حدیث و نیکا همچون پروانههای مشتاق رهایی از قفس ارتجاع آخوندی، چنان بال و پر خویش را به دیوار استبداد کوبیدند که آثار توفانی آن کاخ خامنهای ضحاک را به لرزه درآورد. همرزمانشان زکریا خیال، ۱۶ساله، سارینا اسماعیل زاده، ۱۶ساله، امین معرفت۱۶ ساله، نیکا شاکرمی، ۱۷ساله، پارسا رضادوست، ۱۷ساله، اسرا پناهی، ۱۵ساله، سیاوش محمودی ۱۶ساله، آرنیکا قائممقامی، ۱۷ساله، سارینا ساعدی، ۱۶ساله، ... نیز در هر کوی و خیابانی چنین بیباک و سبکبال رفتند.
«جوانان و دانشآموزانی که این روزها اعتراضات آنها تحت عنوان دهه هشتادیها نظام سیاسی و صاحبنظران حوزه جامعهشناسی را غافلگیر کرده و جامعه را با پدیدهیی روبهرو کرده که انگار هیچ شناختی از آن ندارد. نسلی که بهیکباره همه را شگفتزده کرد. مهمترین ویژگی این نسل جسارت است، این جسارت از یک دانایی مبتنی بر آگاهی حاصل میشود. وقتی من از فرزندم میخواهم موبایل من را که ایراد پیدا کرده درست کند، یعنی اقتدار دانایی بزرگترها شکسته شده است» (همدلی۱۴آبان۱۴۰۱).
توهمات پیشوای درمانده
حال ولیفقیه ارتجاع چنان سردرگم و بیرمق به گوشهای خیزیده و در انتظار آن است که سپاه و نیروی نیابتی و همه اراذل و اوباشی که به خدمت گرفته، بلکه بتوانند این قیام گسترده و این نسل شورشی را سرکوب کنند ولی «آب در هاون میکوبد و شن میپزد!»
«دیگر برایم یقین شده است که در مدیریت بحران جاری پلن B وجود ندارد. قرار است بدون انعطاف پذیری و به هر قیمتی که شده همین دست فرمان را ادامه دهیم... و همه چیز را گردن دشمن بیاندازیم و چند خبرگزاری خارجی! منتقدان معترض فریب خورده و بیبصیرت!... ده سال قبل سر انتشار یادداشت «خاله خرسهای جمهوری اسلامی» در موضوع قتل «ستار بهشتی» کوتاه آمدم. دیشب که همان متن را میخواندم، بغضم گرفت. درد امروز ما همان درد دیروز است؛ بیتوجهی به عقلانیت، جمهور، عدالت و اخلاق! چه تلخ است تکرار تکرارها! (مستقل۱۴آبان۱۴۰۱)
و باز تکرار میکنند: «اگر روند کنونی ادامه داشته باشد بیشک با نسل "عصبانیتر"،"خشنتر"،"معترضتر"و"عبور کرده از چهارچوبهای اسلامی" روبهرو خواهیم بود» (همان).
رنگ صورتی کوله پشتی حدیث، چه میگوید؟!
در دانش معنایابی رنگ ها (color-meanings) میخوانیم که رنگ صورتی نماد عشق بیقید و شرط، محبت و امید است.
پروانه هم همچنان که از اسمش برمیآید نماد بیپروایی و جسارت و عشق است:
ای مرغ سحر عشق ز پروانه بیاموز کان سوخته را جان شد و آواز نیامد
کولهٴ حدیث را به امانت برگیریم.