رژیم آخوندی که با بحرانهای بیسابقه داخلی و بینالمللی دست و پنجه نرم میکند، اکنون از خطر مکانیسم ماشه و بازگشت خودکار همهٔ تحریمهای بینالمللی بسیار هراسان است.
عراقچی، وزیر خارجهٔ رژیم دربارهٔ احتمال فعال شدن این مکانیسم توسط سه کشور اروپایی، با نگرانی گفت: «این بزرگترین اشتباه تاریخی اروپا خواهد بود. مسأله هستهیی ایران با اسنپ بک بهمراتب پیچیدهتر و سختتر خواهد شد». خبرگزاری حکومتی ایسنا این وضعیت را با تیتر «دعوت به مذاکره اما انگشت روی ماشه» توصیف کرد.
از سوی دیگر، اروپا در شرایط کنونی نگاهی ویژه به این اهرم دارد و به گفتهٔ وزیر خارجهٔ آلمان مکانیسم ماشه «برگ برنده واقعی» در مذاکرات با رژیم آخوندی است. وزیر امور خارجه فرانسه هم در وضعیت وخیم رژیم بیشتر آن را به گوشهٔ رینگ قرار داد و با اشاره به مکانیسم ماشه بهروشنی اعلام کرد: «ما همراه با متحدان اروپاییمان قصد داریم نقش محوری در مذاکرات آینده در خصوص پرونده هستهیی ایران ایفا کنیم. اگر ایران از مذاکره با حسننیت خودداری کند، ما میتوانیم بهسادگی (با مکانیسم ماشه) بازگشت به تحریم جهانی علیه آنها را اعمال کنیم».
یک علت پایهیی نگرانی رژیم این است که در فرایند مکانیسم ماشه دیگر سیاست «نگاه به شرق» هم هیچ کارآیی ندارد و چین و روسیه نیز نمیتوانند نقش امداد غیبی برای خامنهای را بازی کنند. این واقعیت را روزنامهٔ حکومتی شرق با نگرانی توصیف کرده و مینویسد: مکانیسم ماشه «امکان بازگرداندن یک جانبه تحریمهای سازمان ملل علیه نظام را بدون حق وتو (چین و روسیه) فراهم میکند».
آن چه شرایط را برای رژیم پیچیدهتر کرده، محدودیت زمانی اروپا در فعال کردن مکانیسم ماشه است. چرا که مهرماه سرآمد برجام و پایان مهلت استفاده از مکانیسم ماشه است. از آنجا که روند این مکانیسم از نقطهٔ چکاندن تا عملی شدن حدود ۳ماه بهدرازا میکشد. از این رو به گفتهٔ کارشناسان اروپا، فرصت باقیمانده در عمل تا اواخر مرداد است.
این موضوع البته باعث نگرانی بیشتر رژیم آخوندی شده است. رسانههای حکومتی نظام را «زیر سایه ماشه» گرفتار توصیف میکنند و کارشناس حکومتی، فرجیراد میگوید «این روزها مذاکره با اروپا نیز اهمیت فزایندهیی یافته است، بهویژه بهدلیل مسائلی نظیر مکانیسم ماشه و بازگشت احتمالی تحریمها».
خبرگزاری حکومتی ایسنا با اشاره به تهدیدهای اروپا برای استفاده از مکانیسم ماشه از موج جدید «فشارهای سیاسی و دیپلماتیک» سخن میگوید. سایت حکومتی دیپلماسی ایرانی در تیتری سؤالی، این وضعیت را بازتاب میدهد: «مکانیسم ماشه، برگ برنده یا سرریز بحران؟». روزنامهٔ هفت صبح هم هشدار میدهد: «تهدید اروپا به استفاده از اسنپبک (ماشه) میتواند جرقهیی برای بحران تازهیی باشد».