۴روز بعد از بازگرداندن عجولانه ظریف بر سر کار، رژیم تلاش کرد مسأله را بزرگ نکند و در حد اشتباهی که رفع شده آن را جمعوجور کند. اما بحران درونی حاکمیت بر سر نقشهمسیر برای لوایح FATF، بار دیگر با حمله به ظریف و روحانی تشدید شد.
حتی رسانههای باند روحانی هم ارزیابی منفی از رفتن و آمدن ظریف داشتند، ۱۵نفر از اعضای مجلس ارتجاع طی نامهای خواستار حضور ظریف در مجلس و پاسخ به سؤالاتی در مورد استعفایش شدند و گفتند ظریف صلاحیت حضور در جایگاه وزیر خارجه را ندارد.
به این ترتیب بهنظر میرسد با پسگرفتن استعفای ظریف موضوع استعفای او نه تنها پایان نیافته، بلکه تبدیل به یک بحران جدید در نظام شده است.
این اقدام در کارنامه ظریف خواهد ماند
آخوند پژمانفر، عضو مجلس ارتجاع، با اشاره به استعفای ظریف و تاثیر آن بر به حاشیه رفتن دیدار دیکتاتور سوریه با خلیفهٔ ارتجاع گفت: «بنده فکر نمیکنم این موضوع یک اتفاق معمولی باشد». وی افزود: «ظریف باید توضیح دهد چرا چنین اقدامی را آن هم دقیقاً در شامگاه دیدارهای بشار با خامنهای و روحانی انجام داده است». آخوند پژمانفر با بیان اینکه اقدام ظریف «تاثیرات منفی به همراه داشت» خط و نشان کشید که «این اقدام در کارنامه ظریف و روحانی خواهد ماند».
خیانت به کشور
روزنامهٔ وطن امروز ۱۱اسفند ۹۷ با عنوان «هدیه به دشمن» نوشت: «کارشناسان مسائل منطقهای و بینالملل در اینباره گفتهاند این اقدام ظریف، تبعات و هزینههایی در اندازه خیانت به کشور دارد. آنها میگویند نباید از این موضوع بهسادگی گذشت».
هادی افقهی، از کارگزاران باند خامنهای، پذیرش ظریف را در حد اکل میته یعنی خوردن گوشت مرده از سر ناچاری توصیف کرد و گفت: «میگویند نظام ظریف را تأیید کرده است، بله اگر نظام وی را تأیید کرده در حد اکل میته است تا دوره ظریف و روحانی تمام شود و بروند؛ واقعاً مگر چقدر میشود به نظام و مردم ضربه زد؟ آن از برجام و حالا هم FATF».
خوردن گوشت مرده، آخرین چاره برای زنده ماندن است و با این تشبیه، نهایت بیچارگی و اضطرار ولیفقیه ارتجاع تصویر میشود.
حملات امام جمعههای خامنهای به ظریف
در جمعه بازارهای شهرهای مختلف هم این حملات ادامه داشت:
در قزوین آخوند عبدالکریم عابدینی با اشاره به سفر دیکتاتور سوریه به تهران گفت: «امروز زمان قهر و استعفای ظریف نبود».(سایت بسیج ۱۰اسفند ۹۷)
آخوند ابراهیم بُحرانی در نمایش جمعهٔ دیر گفت: «با اقدام کودکانه ظریف این سفر تحتالشعاع قرار گرفت و با ایجاد شکاف بین نیروهای داخلی بازتاب این سفر دوام پیدا نکرد». (خبرگزاری سپاه پاسداران -فارس ۱۰اسفند ۹۷)
آخوند محمد تابش در جمعهبازار بندر شاپور سابق گفت: «برخی شاید وادار شده باشند استعفا دهند تا این دیدار مهم را تحت شعاع قرار دهند».(خبرگزاری سپاه پاسداران - فارس ۱۰اسفند ۹۷)
با بازگشت ظریف به وزارتخارجه نه تنها بحران درونی فروکش نکرده است، بلکه با شدت وحدت بیشتری ادامه دارد، تا جایی که عناصر باند خامنهای و امامجمعههای خامنهای او را زیر ضرب گرفته و بهخاطر این استعفا شلاقکش میکنند.
صرفنظر از حملاتی که باند خامنهای بهخاطر این استعفا به آخوند حسن روحانی و جواد ظریف میکنند، استعفا و بازگشت جواد ظریف نمیتواند دستآورد جدی برای دولت روحانی و وزات خارجه در مقابل باند خامنهای داشته باشد.
کار وزارتخارجه سختتر میشود
حسن بهشتیپور، مهرهٔ همسو با ظریف و روحانی هم در مورد دستآورد ظریف در این بازی استعفا، به دست بالای باند خامنهای در تعیین سیاست خارجی اشاره کرد و گفت: «بسیار بعید میدانم که یک استعفا بتواند تغییری در این سطح را ایجاد کند. حتی من معتقدم که امکان دارد وضعیت برای ادامه کار وزارت امور خارجه در آینده سختتر هم بشود، چرا که مرجع نهایی این دست از مسائل، شورای عالی امنیت ملی است که آن هم یک پروسه کاملا مفصل و طولانیمدت را میطلبد تا در خصوص تقسیم وظایف در امر دیپلماسی تغییرات جدی حاصل شود».(سایت حکومتی دیپلماسی ایرانی ۱۱اسفند ۹۷)
سایت بهار وابسته به باند روحانی۱۱اسفند ۹۷ در مقابل تبلیغات این باند نوشت: «آنچه در این روزها برای مردم از کمترین اهمیتی برخوردار است همین رفتن و آمدن مقامات دولتی است. واقعیت آن است که مردم میپرسند بود و نبود دولت و مسئولانی که توان فراهم کردن حداقلهایی از شرایط زندگی را برای مردم را ندارد چه تفاوتی میکند که رفتن و آمدن وزیری مانند ظریف بخواهد اثری بر زندگی مردم داشته باشد؟!».
تمامیت حاکمیت در بحران
واقعیت این است که استعفای جواد ظریف وجهی از بحران فزاینده و اوجگیرنده داخلی حاکمیت آخوندی است.
در میان محافل حکومتی در مورد استعفای ظریف ۲نظریه وجود دارد، یک نظر این است که ظریف در میانه دیدار خامنهای و بشار اسد عمد داشته استعفا کند و میخواسته دیدار خامنهای را تحتالشعاع استعفای خود قرار داده و آن را خراب کند. این نظر اغلب رسانهها و مهرههای باند خامنهای است.
نظر دیگر این است که با این استعفا میخواسته فشارهای باند خامنهای بر وزارتخارجه را خنثی کند و از خامنهای امتیازاتی در زمنیه FATF و... بگیرد.
اما واقعیت این است که دستآورد این استعفا برای تمامیت حکومت آخوندی ایجاد یک بحران بود، در ادامه بحرانهای دیگری که بین دولت روحانی و باندش با باند خامنهای وجود دارد.
بازگشت ظریف بحران را فروکش نکرده
با بازگشت ظریف به وزارتخارجه نه تنها بحران درونی فروکش نکرده است، بلکه با شدت و وحدت بیشتری از قبل ادامه دارد، تا جایی که عناصر باند خامنهای و امامجمعههای خامنهای او را زیر ضرب گرفته و بهخاطر این استعفا شلاق کشمیکنند.
صرفنظر از حملاتی که باند خامنهای بهخاطر این استعفا به آخوند حسن روحانی و جواد ظریف میکنند، استعفا و بازگشت جواد ظریف نمیتواند دستآورد جدی برای دولت روحانی و وزات خارجه در مقابل باند خامنهای داشته باشد.
اوجگیری جنگ و جدال درونی رژیم
در شرایط کنونی روحانی و دولتش در زمینه مسایل خارجی خصوصاً در مورد لوایح FATF، آنچنان در مخمصه قرار دارند که آخوند حسن روحانی ناچار شد در مقابل باند خامنهای و مجمع تشخیص مصلحت از کیسه خامنهای خرج کند و بگوید خامنهای خودش با لوایح مخالف نیست و این مجمع تشخیص مصلحت است که سنگاندازی میکنند.
در این رابطه روحانی گفت: «رهبری مخالف تصویب لوایح چهارگانه نیست... تمام کشورهای دنیا در گروه مالی شرکت کردهاند. یعنی هیچکدامشان عقل و تدبیر ندارند؟ دولت و مجلس و شورای نگهبان ایران تدبیر نداشته است. نمیشود کشور را دست ۱۰، ۲۰نفر داد و گفت که هر تصمیمی گرفتند ما تابع آنیم».
موضعگیری روحانی بلافاصله با واکنش شدید آخوند صادق لاریجانی مواجه شد و در جواب به روحانی گفت: «مسئول عالی مقام نظام جمهوری اسلامی، که سوگند خورده پاسدار قانون اساسی باشد، باید اینطور صحبت کند؟ اولاً اعضای مجمع، ۱۰، ۲۰نفر نیستند و این یک سخن خلاف است، دوم آنکه اگر یک نفر در قانون اساسی اختیارات و مسئولیتهایی دارد مانند خود رئیسجمهور، آیا در هر موردی به آرای عمومی مراجعه میکند؟».
دست بالای باند خامنهای
یک وجه فروکش نکردن بحرانها در زمینه سیاست خارجی آنچنان که آن مهره حکومتی(حسن بهشتیپور) اذعان میکند دست بالای باند خامنهای در تعیین سیاست خارجی و بهخصوص سیاست منطقهای رژیم است آنچنان که پاسدار سلیمانی در ملاقات بشار اسد با خامنهای و روحانی حضور داشت اما ظریف و یا مقامات بالایی وزارتخارجه در ملاقات حضور نداشتند.
واقعیت این است که در زمینه مسایل داخلی و خارجی سیاستهای کلان را خامنهای بهعنوان ولیفقیه ارتجاع تعیین میکند و دولت هم موظف به اجرای آن است.
و بحران بر سر استعفای ظریف و بازگشت او به وزارتخارجه بحرانی است که با سایر بحرانهای رژیم گره خورده و ابعاد جدیدی به جنگ قدرت داخلی داده است.