728 x 90

برجام و ادامه جنگ باندی بر سر تجربه کره شمالی

دوراهی بن‌بست
دوراهی بن‌بست

توافق رهبران آمریکا و کره شمالی برای خلع‌سلاح هسته‌یی کره شمالی، ضمن این‌که باعث هراس حاکمیت آخوندی، باندها و مهر‌ه‌های آن شده است، باعث تشدید تضادهای درونی در زمینه چگونگی برخورد با آمریکا بر سر برجام و هم‌چنین چگونگی برخورد با خواست جامعه جهانی در زمینه برنامه موشکی و سیاست منطقه‌یی آن شده است.

البته پیشاپیش روشن بود که در صورت توافق آمریکا با کره شمالی این رویداد آثار مشخصی را هم روی رژیم ایران خواهد گذاشت که در حال حاضر تحت فشار قرار گرفتن آن در داخل و تشدید تضادهای درونی آن است.

حاکمیت آخوندی هیچ‌گاه در زمینه مسایل خارجی و در زمینه بحرانهای گریبانگیر داخلی‌اش موضع یکدستی ندارد و هر باند بسته به تضاد منافع خودش ساز خود را کوک می‌کند. در این رابطه است که عناصری از باند روحانی به صراحت پیشنهاد می‌کنند که کره شمالی را الگوی خود قراردهند و در رابطه با اختلاف آمریکا با آن بر سر برجام و مسایل دیگر کوتاه بیاید.

در این رابطه مصطفی تاج‌زاده، از عناصر باند موسوم به اصلاح‌طلب، در توئیتی نوشته است: «تهران هم می‌تواند اعلام کند در صورت آمادگی آمریکا برای خروج نیروهایش از خلیج‌فارس و اطراف ایران حاضر به مذاکره دوجانبه برای حل مشکلات است».

پیش از این نیز برخی از رسانه‌های وابسته به باند روحانی تلویحا از کوتاه‌آمدن کره شمالی استقبال کردند از جمله روزنامه ابتکار وابسته به این باند ۲۳خرداد ۹۷ نوشت: «شاید کیم‌ جونگ اون چنین نتیجه گرفته است که با افول قدرت ایدئولوژی و شدت‌گیری ملی‌گرایی در فضای عمومی جامعه جهانی و به‌ویژه منطقه شرق آسیا، از انقلابی‌گری مدت‌دار دست کشیده و بکوشد از کره شمالی کشوری قدرتمند بسازد.

شاید او بر این تصور است که اگر همانند ژاپن و کره‌جنوبی امنیت خود را با آمریکا پیوند زند، مطمئن‌تر از گذشته می‌تواند نظام سیاسی منحصربه‌فرد خود را مصون از بلایای ناشی از تهدیدها و آسیب‌ها کند...».

روزنامه‌ ایران هم اقدام کره شمالی را جنین تعبیر و تفسیر کرد: «هم‌اکنون تابوی مصالحه کیم در برابر آمریکا و فشارهای سیاست بین‌الملل تا حدی خدشه‌دار شده است. اگر کیم بتواند از طریق مصالحه و خلع‌سلاح هسته‌یی اهداف سیاسی و اقتصادی خود را در راستای «عادی‌سازی روابط با سیاست جهانی» و «غیر امنیتی‌سازی کره شمالی» فراهم آورد، نتایج مثبتی برای امنیت منطقه‌یی خواهد بود».

اما پس از این واقعه عناصر و رسانه‌هایی از باند خامنه‌ای حملات خود را به آخوند روحانی و دولتش در زمینه پذیرش قرارداد ذلت‌بار برجام و هم‌چنین قصد او و دولتش برای مذاکره در زمینه مسایل منطقه‌یی و موشکی افزایش داده‌اند.

در این رابطه فواد ایزدی، از باند خامنه‌ای، دولت روحانی را مورد حمله قرار داده است: «دولت در زمینه توان هسته‌یی تمام قدرت کشور را ذیل برجام به تاراج گذاشت، برجام هم که روی هوا رفت. اکنون دولت تصمیم دارد همین پروسه توافق هسته‌یی را با برجام ۲ و۳ در خصوص توان موشکی و دیپلوماسی منطقه‌‌یی انجام دهد. با انجام این دیدار(دیدار رئیس‌جمهور آمریکا با رهبر کره شمالی) و کاهش سطح تنش میان آمریکا و کره شمالی، تنها پرونده ایران است که روی میز کاخ سفید می‌ماند».(سایت الف ۲۴خرداد ۹۷)

سایت جهان نیوز ۲۴خرداد ۹۷ مشکلات و مصائب گریبانگیر نظام را «نتیجه بزرگ‌نمایی از توافق ناکارآمد برجام و معرفی کردن آن به‌عنوان «فتح‌الفتوح» و وعده‌های نجومی انتخاباتی» روحانی می‌داند و به او توصیه می‌کند «به اشتباهات خود در مقابل مردم» اعتراف کند.

ملاحظه می‌شود که تحول توافق کره شمالی با آمریکا چگونه از همان ابتدا باعث تشدید تضادهای درونی بر سر برجام و هم‌چنین افزایش تضاد در زمینه تمایل روحانی و دولتش برای خوردن جام‌زهرهای دیگر در زمینه برنامه موشکی و سیاست منطقه‌یی شده است.

البته این هنوز از نتایج اولیه است و شکی نیست که توافق کره شمالی با آمریکا فشار را بر رژیم هم از بیرون و هم از داخل بیش از این افزایش خواهد داد و آن را در سر دوراهی کوتاه‌آمدن و زهرخوران و یا پذیرش وارد شدن هر چه بیشتر فشار بر آن هم در صحنه داخلی و هم در صحنه جهانی قرار خواهد داد.

دوراهی که برای آن به‌مثابه دوراهی بن‌بست است و نتیجه هر یک از راهها برای آن عواقب زیانباری در برخواهد داشت. به‌خصوص این‌که رژیم در داخل نیز با مردمی عاصی و شورشی که خواهان سرنگونی آن هستند مواجه است که آنها روزانه در جای‌جای ایران صدای اعتراض و مقاومت خودشان را در برابر سرکوب و چپاول آن بلندتر می‌کنند.

										
											<iframe style="border:none" width="100%" scrolling="no" src="https://www.mojahedin.org/if/2b28a5b3-29dd-4c3e-80cd-1c9b290f7ffe"></iframe>
										
									

گزیده ها

تازه‌ترین اخبار و مقالات