728 x 90

سال ۹۸و باز هم دوراهی FATF

FATEF
FATEF

 

در شرایطی که حلقهٔ تحریم‌ها برگردن رژیم تنگ‌تر می‌شود، و امید نظام برای مقابله با تحریم‌ها به اینس‌تکس یا همان بستهٔ اروپا وابسته است، و در شرایطی که اجرایی شدن اینس‌تکس هم مشروط به پذیرش لوایح FATF شده، حتی متولیان رابطه با اروپا و برجام اروپایی هم از اروپا اظهار ناامیدی می‌کنند. با این‌حال، هنوز هم ناگزیر آن را تنها راه نجات محتمل می‌دانند.

 

آه و ناله جواد ظریف 

ظریف وزیر خارجهٔ حسن روحانی در یک‌سالگی خروج آمریکا از برجام از بی‌سرانجامی بسته اروپایی آه و ناله کرده و نوشته است: «با گذشت یک سال از خروج آمریکا از توافق هسته‌ای، اروپایی‌ها نه تنها نتوانسته‌اند به وعده راه‌اندازی کانال مالی عمل کنند، بلکه تلاش می‌کنند رضایت «دونالد ترامپ» رئیس‌جمهور آمریکا را جلب کنند».

در همین حال کشمکش برای برخوردار شدن از بستهٔ اروپایی از طریق پذیرفتن لوایح FATF بالا گرفته است.

 

وضعیت ناامید کننده

خبرگزاری دولتی ایرنا هم که در خدمت باند روحانی است، ضمن ابراز ناامیدی از FATF، نسبت به تبعاًت عدم تصویب لوایح مربوطه هشدار داد و نوشت: «وضعیت نامشخص و تا حدی ناامید کنندهٔ تصویب لوایح مربوط به FATF، در حالی ادامه می‌یابد که مدیران و کارشناسان حوزه بانکی پیش از این بارها نسبت به تبعاًت تصویب نشدن لوایح یاد شده و تبعاًت آن برای شبکه بانکی هشدار داده‌اند».

 

فضا سازی منفی بین‌المللی 

ایرنا به‌ نقل از سیدعلی سیدکمال، معاون ارزی سابق بانک مرکزی، می‌افزاید: «اگر ما به این قرارداد بین‌المللی وارد نشویم، هر بانکی می‌تواند به این بهانه با ما کار نکند». (ایرنا ۱۳فروردین ۹۷)

کارگزار دیگر حکومتی، سید رضی حاج آقا میری، رئیس کمیسیون صادرات اتاق بازرگانی تهران، هم گفت: «در سال ۹۸ بحث FATF را داریم که اگر تصویب نشود این فضاسازیهای منفی بین‌المللی علیه ما بدتر خواهد شد» وی افزود: «آمریکا و دشمنان ما به بهانه‌های موشکی و حمایت از تروریسم به‌دنبال فلج کردن اقتصاد ما هستند و ما باید در این زمینه هوشیار باشیم و بهانه دست آنها ندهیم اما به‌طور کلی سال ۹۸سال سختی برای اقتصاد ایران خواهد بود». (سایت اعتماد ۱۲فروردین ۹۸)

مهدی پازوکی یک مهره باند روحانی در مورد احتمال عدم تصویب لوایح FATF با بیان این‌که «مجمع تشخیص باید در قبال این‌گونه تصمیمات پاسخگو باشد و هزینه آن را بپذیرد» گفت: «در صورت عدم تصویب آن با سایر کشورها نیز به‌وجود آید مسئولیت آن برعهده مجمع تشخیص است و این مجمع نباید تافته جدا بافته باشد. همان‌طور که امروز باید حمله کنندگان به سفارت بریتانیا و عربستان پاسخگوی شرایطی که ایجاد کردند، باشند».

پازوکی در عین‌حال اذعان کرد: «البته تصویب FATF به‌معنای حل مشکلات اقتصادی نیست. مشکلات موجود مربوط به مدیریت و درایت ماست اما باید توجه داشت که با جهالت اقتصادی نمی‌توان این مشکلات را از میان برداشت». (سایت اعتماد ۱۱فروردین ۹۸)

 

زورگویی که باید تبعیت کنیم 

از طرف دیگر سایت مشرق از باند خامنه‌ای، ناهید تاج‌الدین، عضو مجلس ارتجاع، را مورد حمله قرار داد، چرا که او گفته بود: « FATF یک زورگویی از طرف آمریکاست، ولی باید تبعیت کنیم!»، نویسنده مطلب مشرق در ادامه نوشت: «طیف اصلاح‌طلب مدعی است که برای نجات برجام باید به FATF پیوست. این در حالی است که پیش از این و به اذعان حامیان توافق هسته‌یی، قرار بود برجام همه مشکلات کشور را رفع کند!».

مشرق در ادامه حملات به باند رقیب افزود: «می‌گویند برجام را امضا کنید تا اقتصاد نجات یابد، کانال مالی اروپا را بپذیرید تا برجام نجات یابد، FATF را بپذیرید تا کانال مالی اروپا نجات یابد، برجام موشکی و منطقه‌یی را بپذیرید تا FATF نجات یابد، برجام حقوق‌بشری را بپذیرید تا برجام موشکی و منطقه‌یی نجات یاید». (مشرق ۱۱فروردین ۹۸)

 

کلاف سردرگم

اصرار رسانه‌ها و مهره‌های باند روحانی بر ضرورت تصویب لوایح FATF و اصرار دلواپسان باند مقابل در زمینه رد آنها بیانگر سردرگمی نظام است.

عناصر باند روحانی هم به‌رغم این‌که باند خامنه‌ای را زیر ضرب قرارداده و در زمینه تصویب لوایح زود باش و تند باش می‌کنند، خودشان نیز به نوعی سردرگم‌ هستند.

آنها در عین‌حال که بر ضرورت تصویب لوایح تأکید می‌کنند، اذعان می‌کنند که این لوایح گرهی از کار حاکمیت و اقتصاد به بن‌بست رسیده آن باز نمی‌ کند، و تازه جواد ظریف اتحادیه اروپا را متهم می‌کند که در تعللش در زمینه راه‌اندازی کردن کانال مالی «تلاش می‌کنند رضایت آمریکا را جلب کنند».

FATF برای نظام تبدیل به کلاف سردرگم شده است وهر چه زمان می‌گذرد پیچیدگی موضوع آن بیشتر می‌شود. مهم‌تر این‌که حکومت آخوندی هر مسیری را در رد یا قبول لوایح برود لاجرم به زیانش تمام شده و به سمت سرنوشت محتوم نظام نزدیک‌تر می‌شود.

پیچیدگی وضعیت آنجا مضاعف می‌شود که هر یک از باندها نیز که پیوستن یا نپیوستن به FATF را به‌عنوان تهدیدی برای حاکمیت مطرح می‌کنند، استدلال خودشان را دارند و پر بیراهه نمی‌روند.

 

 

مخاطرات بزرگ 

هر یک از راههای تصویب و یا عدم تصویب لوایح مخاطرات بزرگی را برای رژیم در برخواهد داشت که در اظهارات نقل شده از طرف مهره‌ها و رسانه‌های باند روحانی به‌خوبی مشخص شده است.

دلایل باند مقابل هم در زمینه عدم تصویب لوایح، واقعی است زیرا تصویب این لوایح به‌معنای پذیرش شروطی از جانب اتحادیه اروپا، گروه اقدام مالی است که راه کمک به تروریستها را می‌بندد.

این دوراهی بن‌بستی است که حاکمیت آخوندی در سال ۹۸در رابطه با FATF با آن مواجه شده‌ است.

آخوند مصباحی مقدم در تشریح بن‌بست، بلاتکلیفی و نگرانی نظام گفت: «آنچه را که تحت عنوان بیانیه مطرح کردند موجب نگرانی سیاست‌مداران و تصمیم‌گیران ما شده است، هم‌چنان که می‌بینید دو لایحه کنوانسیونهای پالرمو و سی اف تی به مجمع تشخیص می‌آید و بلاتکلیف سال پایان می‌یابد. چرا؟ به‌دلیل این‌که می‌گویند فقط ما باید به مطالبات آنها پاسخ دهیم و دیگران نباید پایبند به تعهدات خود باشند...» (خبرگزاری حکومتی ایلنا ـ ۱۴فروردین ۹۸)

بن‌بست در این است که هیچ‌یک از راه‌هایی که باندهای درونی رژیم توصیه می‌کنند برای آن گره گشا نیست، بلکه آن‌را بیش‌از‌پیش با دشواریهای پیچیده‌تری مواجه می‌کند.

بیش از هر باند و هرمقام حکومتی دیگر این علی خامنه‌ای است که به‌عنوان تصمیم‌گیرنده اصلی در بن‌بست و درمانده از این است که با کلاف سردرگمی که نظامش با آن مواجه شده چکار کند؟.

										
											<iframe style="border:none" width="100%" scrolling="no" src="https://www.mojahedin.org/if/8a55e56c-5931-43be-a629-8a3776237331"></iframe>
										
									

گزیده ها

تازه‌ترین اخبار و مقالات