در روزنامههای حکومتی امروز اغلب تیترها و مقالات اصلی یا مهم روزنامهها اختصاص یافته است به موضوع مذاکرات وین و نتایج سفر گروسی و شایعات حول نزدیک شدن به توافق نهایی. در کنار آن اخبار و انعکاس تحولات جنگ اوکراین در درون رژیم بیشترین مطالب را شامل میشود، جنگ باندهای حاکم بر سر طرح سانسور اینترنت موسوم به صیانت موضوع بعدی روزنامه هاست. بعد نوبت به مسائل اقتصادی اجتماعی میرسد که شامل بیکاری، ادامه گرانیها، وضعیت محیطزیست از انتشار ریزگردها در استانهای جنوبی تا فرو نشست زمین در تهران و تهدیدات تالاب میانکاله که بهحال خود رها شده. البته برخی هم مثل رسالت از باند مؤتلفه سرمقاله خود را به زوزه علیه کانونهای شورشی اختصاص دادهاند.
نظام در ۳پیچ توافق
با یک نگاه کلی به روزنامههای هر دو باند حاکم تصویری از بنبست نظام در مذاکرات دیده میشود. وجه داخلی این بنبست که شکاف در باندهای حاکم است را حسین شریعتمداری در کیهان برجسته کرده و در مطلب خودش با عنوان «اجازه ندهیم آمریکا لغو تحریمها را دور بزند!» نوشته است: «اصلیترین امتیازاتی که در این توافق رد و بدل شده و دادهایم و گرفتهایم چیست؟ برخی از گزارشها -که امید است صحت نداشته باشد- حکایت از آن دارند که آمریکا حاضر نیست سپاه پاسداران و یا وزارت دفاع و... را از شمول تحریم یاد شده خارج کند! که در این صورت و چنانچه به این فرمول تحمیلی تن بدهیم آمریکا به خود حق میدهد که ایران را به بهانه پیوند غیرقابل انفکاک جمهوری اسلامی با سپاه، به نقض برچسب SDGT متهم کرده و تحریمهای تازهیی اعمال کند!».
وطن امروز هم در گزارش مفصلی با عنوان «توافق ۳پیچ» نوشته است: «موضوعات «تضمینها»، «تحریمهای وضعشده علیه ایران در دوره ترامپ (فهرست قرمز)» و «باقی ماندن سپاه در فهرست سازمانهای تروریستی خارجی آمریکا (FTO)» حل نشده است».
وجه خارجی بنبست مذاکرات را در روزنامههای باند مغلوب میشود دید. مثلا جهان صنعت در مطلبی با عنوان «پیام سفر گروسی» بهنقل از فریدون مجلسی کادر بازنشسته وزارتخارجه رژیم نوشته است: «مدیرکل آژانس به ایران آمد و باید دید که سفر او چه تاثیری در روند مذاکرات دارد. اگر او در این سفر راضی نشود قاعدتاً موضوع به شورای حکام ارجاع شده و مسیر جریان عوض خواهد شد. اگر هم راضی شود اما در رویکرد منطقهیی و بینالمللی ایران تغییری بهوجود نیاید، تصور نمیکنم که نتیجهیی حاصل شود».
دوستی با روسیه عاقبت خوبی برای نظام ندارد!
روزنامههای حکومتی از باند مغلوب روی تناقضهای سیاستهای اعلامی و اعمالی رژیم در قبال تحولات اشغال اوکراین دست گذاشته و به نظام هشدار دادهاند.
آرمان بهنقل از پیروز مجتهدزاده تحلیل گر حکومتی نوشته است: «امروز درسی بالاتر از این برای مقامات جمهوری اسلامی وجود ندارد که دوستی یکطرفه با روسیه به سود منافع ملی نیست و عاقبت خوبی ندارد و این احتمال وجود دارد که خطرات عظیمی متوجه (نظام) کند».
همدلی زیر عنوان «رفتار متناقض روسوفیلهای وطنی با مفهوم مقاومت» نوشته است: «برخی جریانهای دست راستی و محافظهکار از همان ابتدای حمله روسیه به اوکراین، در جبهه روسوفیلها قرار گرفتند و دست به آسمان و قرآن بهسر خواهان شکست غربگرایان شدند و با طنز و کنایه، مقاومت رئیسجمهوری اوکراین یعنی ولادیمیر زلنسکی را دستمایه تمسخر گرفته و سرنوشتی چون شکست را برایش آرزو کردند».
«تا اوکراینی دیگر نباشیم» عنوان مطلبی است در مردمسالاری که به نظام گوشزد کرده: «اقوام و ملتها و حکومتهایی که در حفظ بقا و موجودیت جغرافیایی آنها، خون و مال دادیم به مصلحت منافع ملی خود ما را تنها رها کردند! بههمین دلیل است که ضرورت دارد تا «نرم» های جامعه بینالمللی را برای فرداهای خود رعایت نماییم».