نٍزار زَکا شهروند لبنانی آمریکایی در شهریور ۹۴در حالی که توسط شهیندخت مولاوردی مشاور آخوند روحانی برای شرکت در یک کنفرانس در مورد زنان به تهران دعوت شده بود در مسیر بازگشت قبل از رسیدن به فرودگاه توسط سپاه پاسداران ربوده و بعد اعلام شد بهعنوان جاسوس او را به ده سال حبس و پرداخت چهار و نیم میلیون دلار جریمه نقدی محکوم کردهاند. رژیم آخوندی در جریان تنگ شدن حلقهٔ تحریمها و مذاکرات پشت پرده، مجبورشد نزار زکا را آزاد کند. این اقدام از یکسو بار دیگر ماهیت تروریستی رژیم را در معرض انظار جهانیان قرار داد و از سوی دیگر به تضادهای درونی رژیم شدت بخشید.
روز ۲۱خرداد سخنگوی قوه قضاییه رژیم آخوندی با اعلام آزادی نزار زکا، در مورد علت آزادی وی مدعی شد که به غیر از خود نزار زکا، میشل عون رئیسجمهور و حزبالله لبنان خواستار آزادی مشروط او شده بودند. سخنگوی قضاییه آخوندی در تلاش برای انکار و پردهپووشی معامله برای آزادی نزار زکا تأکید کرد: «موضوع را به دادگاه ارجاع دادیم. طبق قانون، قاضی میتواند حکم آزادی مشروط کسانی را که تا ۱۰سال حبس داشته باشند، حداقل یکسوم دوران مجازات خود را سپری کنند و قرائن و اماراتی باشد که بعد از آزادی مرتکب جرم نمیشوند، صادر کند. از آنجا که نزار زاکا در دوران حبس، حسن رفتار داشت و با درخواست رئیسجمهور و تقاضای حزبالله لبنان مطمئن شدیم که بعد از آزادی مرتکب جرم نمیشود؛ دادگاه امروز با آزادی مشروط وی موافقت کرد، تا طی یک فرایند کاملاً قضایی به نمایندگان کشور لبنان تحویل داده شود».
سخنگوی قضاییه رژیم تأکید کرد که اسم نزار زکا در لیست عفو خامنهای نبوده است و آزادی او بر اساس خواسته رئیسجمهور لبنان و سرکردهٔ حزبالله بوده. این همه تأکید برای این بود که بگوید معامله و سازشی در کار نبوده است.
خسروی سخنگوی شورایعالی امنیت رژیم هم بیقافیه به صحنه آمد و برای تکذیب هر گونه سازش گفت: «هیچ کشور سومی در آزادی زکا نقش نداشت و این اقدام صرفاً بنا به درخواست میشل عون رئیسجمهور لبنان و وساطت سید حسن نصرالله دبیرکل حزبالله لبنان انجام گرفت».
ولی نزار زکا در اولین اظهاراتش پس از آزادی در روز ۲۲خرداد به معاملات پشت پرده اشاره کرد و گفت: «صفر تا صد این داستان ـ آزادی ـ در لبنان شکل گرفت، اما نمیتوان نقش آن را در ابتکار عمل مثبت برای منطقه ـ کاهش تنش ـ نادیده گرفت».
نزار زاکا همچین در اولین سخنرانیاش موضوع خود را «آدمربایی» نامید که رژیم طی یک سال اول بازداشت، با انواع شکنجهها تلاش کرد او را وادار به پذیرش اتهامات آخوندساخته کنند تا از آن بهعنوان برگی در معامله استفاده کند.
نزار زکا تأکید کرد در آغاز بازداشتش با "انواع شکنجه" روبهرو بوده است. او گفت در این چهار سال، "با شکنجههای روحی و جسمی" در زندان اوین، که آن را یکی از زشتترین زندانهای جهان توصیف کرد، مواجه بوده است. نزار زکا اشاره کرد که از او خواستهاند از جنایات رژیم چیزی نگوید اما او دم فرو نخواهد بست.
در واکنش به روشنگریهای زکا از آدمربایی و گروگانگیری رژیم، آخوند منتظری در واکنشی زبونانه به صحنه آمد و و دست خالی خود و نظام را با بیان اینکه: «اگر نزار زکا به ادعاهایش ادامه دهد، اسناد و مدارک خود را رو میکنیم» نشان داد.
آخوند منتظری توضیح نداد، اگر اتهام جاسوسی که رژیم به نزار زکا نسبت داده، واقعی است، چرا او را بعد از ۴سال آزاد کرده است و اگر عنوان آزادی او عفو نیست و خامنهای در آن دخالت ندارد، جز فرض معامله چه فرض دیگری میتواند در میان باشد.
در این میان آنچه برای رژیم در این ماجرا مانده فضاحت و رسوایی آدمربایی و داستان همیشگی در گروگانگیری و باجخواهی است.