تحریمهای شدید آمریکا، قطعنامه شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی، و بیانیه کشورهای آلمان، فرانسه، انگلستان در مورد تحریم تسلیحاتی رژیم تا سال۲۰۲۳، باعث هراس، سردرگمی و جدال باندها، رسانهها و مهرههای حکومتی شده است.
باند روحانی همچنان به کالبد بیروح برجام چسبیده و امیدوار است که فرجی حاصل شود و دوباره نیمه جانی بر آن بدمد.
در این رابطه سعید لیلاز از باند کارگزاران وابسته به هاشمی رفسنجانی امیدوار بازگشت آمریکا به برجام است و در این رابطه میگوید: «من هیچگاه مخالف یک مصالحه شرافتمندانه نبودهام و اینگونه نیست که اساساً با هر گونه مصالحهای مخالف باشم، ایالات متحده باید به برجام بازگردد و ما باید مطالبه خسارت کنیم. اگر موفق شویم از نظر دیپلماتیک عاقلانه رفتار کنیم آمریکاییها بیشتر از این ضربهای که به ما زدند قادر نخواهند بود بزنند» (روزنامه همشهری ۳تیر ۹۹).
در مقابل این ابراز امیدواری که روزی آمریکا به برجام و مذاکره برگردد، کیهان خامنهای هواداران برجام و مذاکره با آمریکا را «کاسه لیسها»یی توصیف میکند که «به صف میشوند» و در رابطه با آنها «نکته» دارد.
این رسانه وابسته به خامنهای به عناصر باند روحانی هشدار داده است: «کاسهلیسان» نباید به فکر مذاکره باشند زیرا: «هنوز ترامپ دهانش را از پیشنهاد مذاکره با ایران نبسته است که کاسهلیسها به صف میشوند و توئیت میکنند که ببینید، الآن دیگر وقت مذاکره است! نتانیاهو موشکهای ایران را خطر جدی برای اسراییل میداند و پادوها دَم میگیرند که موشک به چه دردمان میخورد؟!». (کیهان ۳تیر ۹۹)
در واکنش به قطعنامه شورای حکام روزنامه رسالت از باند خامنهای با ذکر مواضع اعضای کمیسیون امنیت مجلس ارتجاع و حمله همزمان به شورای حکام، دولت و باند روحانی، نگرانیاش را از اتفاقات ناخوشایند بعدی که ممکن است پیش بیاید ابراز کرده است.
این رسانه حکومتی بهنقل از عباس مقتدایی نایبرئیس کمیسیون امنیت مینویسد: «روند برخورد آژانس با پرونده ایران» را غلط «وبرخورد کاملاً سیاسی» میداند که به این ترتیب «سه کشور اروپایی که موافق این قطعنامه بودند عملاً دست به تخریب روابط ایران با آژانس زدهاند و همکاری آنان با آمریکا کاملاً مشهود است تا روابط ایران و آژانس را دستخوش تنش کنند».
عضو دیگری به نام ابراهیم عزیزی عناصر دولت و باند روحانی را «آقایانی» توصیف میکند «که به دیوار کاغذی و خیس اروپاییها تکیه» کردهاند در صورتی اروپاییها «کشورهای قابل اطمینانی نیستند و این اقدام اخیر آنها این موضوع را ثابت کرده است» بنابراین «گره زدن زلف اقتصاد کشور» از طرف دولت روحانی و باندش «به اروپا اقدام بیحاصلی بود» (روزنامه رسالت ۳تیر ۹۹).
روزنامه سیاست روز هم آژانس بینالمللی اتمی را زیر ضرب گرفته که چرا «گزارشی دوپهلو و غیرکارشناسانه را ارائه میکند که نتیجه آن صدور قطعنامه ضدایرانی در شورای حکام بوده است».
این رسانه باند خامنهای با اشاره به موضع اخیر سه کشور اروپایی در مورد تحریم تسلیحاتی رژیم، موضعگیری جدید رئیسجمهور اوکراین و تهدید اوکراین به طرح دعوا در دادگاه بین الملی در رابطه با سقوط هواپیمای اوکراینی و. … مجموعه این مواضع را فشار علیه حاکمیت میداند، و به دولت آخوند حسن روحانی گوشزد میکند «هر گونه کوتاهآمدن در قبال حق ایران مبنی بر لغو تحریمهای تسلیحاتی و نیز تندادن به مذاکره به استمرار این نمایشنامه منجر خواهد شد» (سیاست روز ۳تیر۹۹).
واقعیت این است گزارش آژانس به واقع ضربهای اساسی به حکومت آخوندی و افشای مخفی کارهایی آن بود بهخصوص آنجا که در بیانیه آژانس تأکید شده است که رژیم در تمامی زمینهها، مرتکب نقض برجام شده است.
عدم پاسخگویی رژیم به آژانس و اصرار بر مخفیکاری امکان ارجاع پرونده به شورای امنیت را فراهم میکند که این امر برایش بسیار مشکل ساز است.
پیش از تصویب قطعنامه شواری حکام آخوند حسن روحانی نگرانیاش از اقدام شورای حکام و قدم بعد از اقدامات شورای امنیت ابراز داشت و در این رابطه گفت: «آمریکا شروع کرده هم آژانس و هم شورای امنیت را تهدید کرده و در استخدام خود قرار داده است». (خبرگزاری مهر ۲۵خرداد ۹۹)
وحشت باندهای حکومتی آنجا بیشتر میشود که سه کشور اروپایی علاوه بر اینکه قطعنامه محکومیت رژیم را به شورای حکام ارایه کردند، در بیانیهیی بر ضرورت تحریم تسلیحاتی آن تا سال۲۰۲۳ تأکید کردند و در بیانیهشان نوشتند: «ما بر این اعتقادیم که لغو تحریم تسلیحاتی ایران در اکتبر آینده پیچیدگیهایی در امنیت و ثبات منطقه ایجاد میکند؛ ما یادآور میشویم که تحریمهای اتحادیه اروپا بر تسلیحات متعارف و تکنولوژی موشکی تا ۲۰۲۳ بهقوت خود باقی بماند» (سایت وزارتخارجه آلمان ۳۰خرداد ۹۹).
چنین اجماع بینالمللی علیه نظام است که باعث نگرانی مهرهها و رسانههای وابسته به هر دو باند حکومتی شده است.
آخوند حسن روحانی هم از آنجایی که میدانست اجماع بینالمللی علیه حاکمیت در تقدیر است پیش از تصویب قطعنامه نسبت به آن سوز و گداز کرد.
چر که او خوب میداند که این وضعیت ممکن است خطرات جدی ایجاد کند، آنچنانکه پیش از این در دفاع از دستآوردهای برجام در سال۹۴ و اینکه پرونده رژیم از شورای امنیت ملل متحد خارج شده است گفت هر کشوری که بهشورای امنیت رفت سرنگون شد و فقط ما توانستیم، بهیمن برجام از شورای امنیت زنده خارج شویم.
پس از قطعنامه شورای حکام و بیانیه سه کشور اروپایی مبنی بر ضرورت تحریم تسلیحاتی رژیم تا سال۲۰۲۳ جواد ظریف در یک واکنش عجزآلود در پیامی توئیتری با راهانداختن گرد و خاک نوشت: «سه کشور اروپایی باید از حفظ ظاهر نزد عموم دست بردارند و شجاعت به خرج داده و آنچه را که در ملاقاتهای خصوصی به آن اذعان دارند، علنی بیان کنند.
ناتوانی از حتی عمل به وظایف خود در برجام بهدلیل ناتوانی مطلق در مقاومت در برابر زورگویی ایالات متحده. پشت نقاب موجود، سه کشور اروپایی همدست ترامپ و نتانیاهو هستند و به هیچوجه در موضع توصیه به ایران نیستند». (خبرگزاری ایرنا ۳۰خرداد ۹۹)