بعد از سالها کشوقوس و وعده و وعید پوشالی شورای عالی فضای مجازی رژیم اعلام کرد که فیلترینگ واتساپ و گوگلپلی را برداشته است.
واکنش باندهای حکومتی: از حلوا حلوا کردن تا...
این خبر بهسرعت واکنشهای گستردهیی را در رسانههای داخل حکومت برانگیخت.
برخی روزنامههای وابسته به باند اصلاحاتیها مانند آرمان ملی، مردمسالاری، شرق، اعتماد، و هممیهن این تصمیم را حلوا حلوا کردند. تیترهایی همچون: «پیشروی آرام»! «شکستن طلسم فیلترینگ»! و «ضربه به کاسبان فیلترینگ»! فضای رسانهیی این باند را پر کرد. آنها رفع فیلتر واتساپ و گوگلپلی را نشانهای از تغییر تدریجی و گامی به سوی آزادیهای اجتماعی و تحقق وعدههای پزشکیان جا زدند.
اما واکنش دلواپسان نیز به این موضوع قابل توجه بود. کیهان شریعتمداری چندان اهمیتی به خبر نداد، در حالی که روزنامههایی مانند رسالت و خراسان با تیترهایی مانند «ترک بر دیوار فیلترینگ» یا «شکست فیلترینگ» به استقبال این شوی حکومتی رفتند. روحالله مؤمننسب، دبیر ستاد امر به معروف استان تهران، این تصمیم را «گام دوم کودتا» توصیف کرده و در شبکهٔ ایکس نوشت:
«خواسته یا ناخواسته سر فرمان امامتان را بریدید و به نیزه کردید و برای یزید زمان فرستادید، از ترس لشکر مجازی غرب؟!»
رجانیوز سایت وابسته به پاسدار جلیلی در واکنش به رفع فیلترینگ نوشت:
«دولت پزشکیان در یک برنامهریزی سیاسی قصد دارد تا پلتفرمهای بیاهمیتی چون گوگلپلی را رفع فیلتر کند تا هم ظاهراً به وعده خود عمل کند و هم با بهانهجوییهایی نظیر عدم توسعه زیرساخت در دولت سیزدهم، از زیر بار اجرای تعهدات انتخاباتی خود شانه خالی کند» (۴دی ۱۴۰۳).
این رسانه در مطلبی دیگر تیتر زد: «کوه موش زایید»!
فیلترینگ و کنترل اینترنت؛ ابزار سرکوب آزادیها
از آغاز ورود اینترنت به ایران، حکومت ایران، به جای بهرهگیری از تکنولوژی برای پیشرفت جامعه و تسهیل ارتباطات، آن را به انقیاد درآورد. فاشیسم دینی طی چهار دهه حکمرانی، جامعه را به یک زندان بزرگ تبدیل کرد؛ زندانی با دیوارهای بلند، درهای بسته، و پنجرههای مسدود.
ظهور شبکههای اجتماعی و پلتفرمهای رمزگذاریشده مثل تلگرام و واتساپ، چالش جدی برای حکومت ایجاد کرد. خامنهای و متولیان اختناق در واکنش به این اقدام نه تنها پلتفرمهای خارجی را مسدود کردند، بلکه بسیار تقلا کردند که پلتفرمهای بومی خود را جایگزین آنها کنند، اما با مقاومت گسترده مردم مواجه شد.
نصب فیلترشکنها، استفاده از ابزارهای ضد سانسور، و تلاش کاربران برای دسترسی به منابع آزاد، نشان داد که فیلترینگ هرگز مؤثر نیست، حتی قطع کامل اینترنت در اعتراضات آبان ۹۸ نیز نتوانست از گسترش اطلاعات جلوگیری کند و به یک رسوایی جهانی برای رژیم انجامید.
ماهیت رفع قطرهچکانی فیلترینگ اینترنت
در واکنش به ماهیت رفع قطرهچکانی اینترنت سایت حکومتی انتخاب نوشته بود:
«واتساپ و گوگلپلی رفع فیلتر شد، اما این همه ماجرای جلسه روز سهشنبه شورای عالی فضای مجازی نیست. بهگفته محمد قمی، عضو حقوقی شورای عالی فضای مجازی، در جلسه اخیر این شورا مصوبهیی ۳۲ بندی تصویب شده است و آنطور که اخلاقی امیری، عضو کمیسیون فرهنگی مجلس، گفته است بر اساس این مصوبه برای رفع فیلترینگ ۱۰ سیاست و ۳۰ گام اجرایی در نظر گرفته شده است و اجرای این سیاستها ۱۴ ماه طول میکشد» (۵دی ۱۴۰۳).
بر اساس این طرح ۴مرحلهای آنگونه که پیداست اقدامات زیر در دست اجراست:
یکم- تقویت پیامرسانهای داخلی با رانتهای عظیم: پول مردم صرف توسعه ابزارهایی میشود که هدفشان تنها جایگزینی ناقص و نظارتی برای پیامرسانهای جهانی است.
دوم- تقویت دانش فنی برای مقابله با فیلترشکنها: این اقدام بهمعنای محروم کردن میلیونها ایرانی از دسترسی به اطلاعات آزاد است.
سوم- ساماندهی اینترنت طبقاتی: این یعنی تنها اقشار خاصی از جامعه به اینترنت آزاد دسترسی خواهند داشت، در حالی که اکثریت مردم از آن محروم خواهند بود.
تا همین جا میتوان این نتیجه را گرفت که رفع فیلترینگ واتساپ و گوگلپلی، نه نشانهای از تغییرات مثبت، بلکه پوششی برای سیاستهای سختگیرانهتر است.
آزادیهای بنیادین؛ حق مسلم مردم
حق آزادی بیان، دسترسی به اطلاعات، و انتخاب پوشش، از جمله آزادیهای بنیادینی هستند که در سراسر جهان بهعنوان حقوق انسانی بهرسمیت شناخته شدهاند. در ایران تحت حاکمیت عمامه و نعلین این حقوق بهطور سیستماتیک نقض میشوند.
آزادی بیان و دسترسی به اطلاعات: اینترنت ابزاری قدرتمند برای اطلاعرسانی و ارتباط است. حکومت ایران با فیلترینگ و محدودسازی، تلاش میکند تا مردم را از این حق محروم کند.
حق انتخاب پوشش: حجاب اجباری، بهطور آشکار، نقض حق انتخاب زنان است.
حق اعتراض: سرکوب اعتراضات مردمی در ایران، بیانگر آن است که حکومت هیچ صدای مخالفی را تحمل نمیکند.
این حقوق، در کنار دیگر مفاد اعلامیهٔ جهانی حقوقبشر و قوانین انساندوستانهٔ حق بدیهی و مسلم هر انسان است. آزادی، صدقهٔ حکومت نیست. مردم ایران حق دارند آزادانه زندگی کنند، ارتباط برقرار کنند، و انتخاب کنند. این حقوق بدیهی، نه از سوی حکومت بخشیده میشود و نه قابل معامله است. برای احقاق آنها، باید دیکتاتوری را از ریشه برانداخت و بهسوی آیندهای آزاد و عادلانه حرکت نمود.
پایان دیکتاتوری و حکمرانی اجباری
آری، مردم ایران از سرکوب و محدودیتهای سیستماتیک خسته شدهاند. سالهاست که فاشیسم دینی به بهانههای مختلف، زندگی، آزادی، و آیندهٔ مردم را به گروگان گرفته است.
رفع فیلترینگ واتساپ و گوگلپلی، یا هر اقدام قطرهچکانی دیگر با نقطهعزیمت سرکوب بیشتر، تنها سرپوشی بر بحرانهای عمیقتر است.
مردم ایران خواهان حکومتی هستند که به حقوق و آزادیهای آنها احترام بگذارد. این مهم تنها و تنها با برانداختن نظام آخوندسالار و اصل ضدایرانی ولایت فقیه محقق خواهد شد.