روز پنجشنبه ۱۸اردیبهشت ۱۴۰۴ برابر با ۸مه ۲۰۲۵، دفتر نمایندگی شورای ملی مقاومت ایران در واشنگتن طی یک کنفرانس مطبوعاتی از وجود یک سایت مخفی اتمی در ایوانکی، استان سمنان، پرده برداشت. این افشاگری که بر مبنای اطلاعات سازمان مجاهدین خلق ایران از داخل کشور صورت گرفته، بازتاب گستردهیی در فضای سیاسی و دیپلماتیک یافت و بار دیگر سوداگریهای اتمی فاشیسم دینی را در کانون توجهات بینالمللی قرار داد.
انعکاس فوری این خبر در فاکس نیوز و دیگر رسانههای خارجی باعث شد که خبرگزاریها و سایتهای حکومتی مانند میزان، خبرآنلاین، خبر فوری، ایلنا، جماران، فرارو، هممیهن و... نیز بیدرنگ به آن واکنش نشان دهند. سایت «انصافنیوز» با نقل از یادداشت مصطفی نجفی، یک تحلیلگر مسائل منطقه از این افشاگری با عنوان «گزارش خطرناک فاکسنیوز؛ یادآور مرداد ۸۱»! نام برد و نوشت:
«انتشار این گزارش در بحبوحه مذاکرات تعلیق شده ایران و آمریکا، بدون تردید با اهداف امنیتیسازی مجدد پرونده هستهیی کشورمان ترتیب داده شده است که خود میتواند علاوه بر تحتالشعاع قرار دادن دیپلماسی، تنش و تقابل را به شکل فزایندهیی بالا ببرد».
ابعاد پنهان پروژه از پوشش صنعتی تا اهداف نظامی
سایت مورد اشاره که در داخل رژیم به نام «رنگینکمان» شناخته میشود، بهعنوان تأسیساتی برای تولید مواد شیمیایی مورد استفاده در صنایع نفت و پتروشیمی و تحت نام شرکت «دیبا انرژی سینا» فعالیت میکند. اما طبق اطلاعات ارائهشده توسط نمایندگی شورای ملی مقاومت ایران در آمریکا، این سایت بخشی از یک پروژه بزرگ و پیچیده با هدف تولید تسلیحات هستهیی است که در قالب ساختار سازمان «پژوهشهای نوین دفاعی» یا «سپند» تعریف شده است.
سپند نهادی است که پس از افشای فعالیتهای احتمالی نظامی برنامه هستهیی ایران توسط آژانس بینالمللی انرژی اتمی(IAEA) و برخی سازمانهای اطلاعاتی غربی، همواره در مظان اتهام بهعنوان مغز متفکر توسعه سلاحهای اتمی قرار داشته است. در گزارش اخیر، اعلام شد که این نهاد از سال ۱۳۹۲ اقدام به جذب متخصصان هستهیی، بهویژه در زمینه گداخت، از سازمان انرژی اتمی کرده تا زیرساختهای فنی لازم برای پروژهیی گسترده در حوزه تسلیحات اتمی را فراهم آورد.
استفاده از تریتیوم؛ گامی فراتر از غنیسازی
آنچه که اهمیت این افشاگری را ضریب میزند، افشای استفاده از عنصر تریتیوم در پروژه «رنگینکمان» است. تریتیوم بهعنوان ایزوتوپ رادیواکتیو هیدروژن، کاربرد مستقیم در افزایش قدرت انفجار بمبهای هستهیی دارد و اغلب در کلاهکهای هستهیی با طراحی پیشرفتهتر بهکار میرود. بر اساس گزارش شورای مقاومت، هدف این پروژه ارتقای قدرت کلاهک هستهیی بر روی موشکهای بالستیک با برد بیش از ۳۰۰۰کیلومتر است؛ قابلیتی که نه تنها تهدیدی برای امنیت منطقه بلکه برای کشورهای دورتر از خاورمیانه نیز تلقی میشود.
ساختار شرکتهای پوششی و نقش نیروهای نظامی
افشای نقش شرکتهای پوششی از جمله «دیبا انرژی سینا» و شرکت مادر آن یعنی «پیشتازان توسعه صنعتی آریا رازی» در این فعالیتها نیز اهمیت زیادی دارد. این ساختارها بهگونهیی طراحی شدهاند که فعالیتهای حساس و نظامی را در پوشش پروژههای صنعتی یا تحقیقاتی پنهان کنند. ریاست این شرکت مادر در مقطعی برعهده ناصر مالکی، از فرماندهان سپاه پاسداران و معاون وقت سازمان هوافضای وزارت دفاع بوده که نام وی از سال ۲۰۰۷ در لیست تحریمهای شورای امنیت سازمان ملل قرار دارد.
ابعاد حقوقی و دیپلماتیک مسأله
بهلحاظ بینالملل، فعالیت پنهانی در این سطح و عدم اعلام داوطلبانه سایتهای هستهیی به آژانس بینالمللی انرژی اتمی، تخلف از تعهدات ایران ذیل پیمان منع گسترش سلاحهای هستهیی(NPT) و پروتکل الحاقی است. بر همین اساس، نمایندگی شورای ملی مقاومت در واشنگتن خواستار فعال شدن فوری مکانیسم ماشه و بازگشت قطعنامههای قبلی شورای امنیت سازمان ملل شد.
این اظهارات در شرایطی مطرح میشود که ازسرگیری فعالیتهای غنیسازی با غنای بالا، توسعه سانتریفوژهای پیشرفته و اکنون افشای سایتهای اعلامنشده، همگی گویای نوعی حرکت خزنده بهسوی قابلیت تسلیحات هستهیی است.
ضرورت نظارت و اقدام قاطع جامعه بینالمللی
نمایندگی شورای ملی مقاومت در واشنگتن با تأکید بر ناکارآمدی مذاکرات و سازوکارهای نظارتی موجود، بر این باور است که تنها راه تضمین امنیت بینالمللی در برابر تهدید هستهیی جمهوری اسلامی، سرنگونی کامل این رژیم توسط مردم ایران و مقاومت سازمانیافته است.
افشای سایت «رنگینکمان» در ایوانکی، بار دیگر بیانگر تلاشهای مخفیانه فاشیسم دینی برای دستیابی به سلاحهای هستهیی است. این اقدامات نهتنها تهدیدی برای امنیت منطقهیی و جهانی محسوب میشوند، بلکه تأکیدی بر ضرورت نظارت و اقدام قاطع جامعه بینالمللی در برابر برنامههای هستهیی این رژیم است.
پانوشت:
(۱) منظور این سایت از «مرداد ۸۱» اشاره به افشای پروژه غنیسازی اورانیوم و رآکتور آب سنگین در نیروگاههای اتمی نطنز و اراک از جانب مقاومت ایران است که برای اولین بار پروژه ضدایرانی تولید مخفیانه بمب اتمی را در معرض دید جهانیان قرار داد.