در روزنامههای حکومتی امروز دوشنبه ۱۱تیر۹۷، مهمترین عنوانهای مشترک روزنامهها عبارتند از: بحران آب خرمشهر، فضاحت دلارهای ۴۲۰۰تومانی در دولت روحانی و سوزوگداز از برپایی گردهمایی بزرگ مقاومت ایران در پاریس. در کنار اینها بحرانهای اجتماعی اقتصادی و انزوای جهانی رژیم و جدالهای باندی حول این موضوعات سایر عنوانها را به خودش اختصاص داده. اول مهمترین تیترهای روزنامههای باند حسن روحانی را نگاه میکنیم:
آرمان: علی مطهری: رئیسجمهور ساختار را اصلاح کند
آرمان: هاشمی طبا: سیاستها را تغییر دهیم تا کابینه
آفتاب یزد: خرمشهر آرام است اما...
آفتاب یزد: میلیاردها دلار ارز دولتی کجا خرج شد؟
ابتکار: زمین سوخته، زمین تشنه؛ چند و چون مواجهه حاکمیت با اعتراض مردم خرمشهر و آبادان در خصوص آب آشامیدنی،
اعتماد: یزله برای آب – چرا خوزستان امروز چنین تجربهیی دارد
بهار: در خرمشهر چه میگذرد؟ مردم شهر تشنه اند
بهار: رحمانی فضلی: اعتراضات به آب امنیتی نیست
تجارت: انحراف در تخصیص ارز دولتی – کاسبی نجومی با دلار ۴۲۰۰تومانی
تجارت: روزگار تلخ حقوق بگیران
شرق: پشت پرده لیست ارز بگیران دولتی
قانون: خشکسالی مدیریت منابع آبی
عنوانهای روزنامههای باند ولیفقیه ارتجاع هم کم و بیش مشابه همین هاست فقط آنها از خط استیضاح روحانی برگشته و در وحشت از قیام مردم ایران با شرطهایی به ادامه کارش را پذیرفتهاند:
کیهان: نه استیضاح نه چک سفید تعامل با دولت برای تأمین مطالبات ملت
تلاطم در وضعیت اقتصادی کشور از جمله نابسامانی بازارهای سکه، ارز، طلا و مسکن و همچنین فشار دشمن، موضوع اصلی و اساسی که در برابر ما قرار داده آن است که چگونه میتوان بر این چالش ناشی از نقشه دشمن و سوءتدبیرهای داخلی فائق آمد؟... موضوع استیضاح رئیسجمهور در این شرایط بهمعنای بحرانسازی و اضافه کردن یک مشکل سیاسی به سایر مشکلات است. که البته شاید راز ذوقزدگی جریانهای آلوده سیاسی داخلی و خارجی و رسانههای بدنامی مثل بیبیسی از استیضاح روحانی، در همین نکته نهفته باشد. اما مسأله مهم، تغییر کابینه است یا قبل از آن تغییر رویکرد کابینه مهم است و یا هر دو ضرورت دارد؟ حتماً کابینه نیازمند تغییر است اما قبل از آن، نیازمند اصلاح رویکرد، ابراز بیاعتمادی به غرب و نقشه «پلیس خوب- پلیس بد» آن و بازگشت به ظرفیتهای درونی کشور است... راهکار درست کمک به دولت برای برآوردن مطالبات واقعی مردم بهخصوص در حوزه معیشت... است.
کیهان: حسین شریعتمداری گفت: مهمترین نکتهیی که در سخنان چهارشنبه گذشته رئیسجمهور دیده میشد آن است که ایشان باور کردهاند که ما درگیر یک جنگ تمامعیار اقتصادی هستیم و از این روی به دولت و مراکز پیرامونی آن دستورالعملهایی برای مقابله دادهاند.
باید در جنگ تمامعیار اقتصادی مانند هر جنگ دیگری، اطلاعات و اسرار جنگی محفوظ بماند
به همین علت معتقدم که باید از تصویب FATF و پیوستهای پیرامونی آن که چهار لایحه است جلوگیری شود زیرا با تصویب آن تمامی تراکنشهای اقتصادی ما در اختیار دشمن قرار میگیرد. شریعتمداری گفت: مواضع اخیر رئیسجمهور اتفاق مبارکی است...امیدواریم این همدلی که اکنون در کشور ایجاد شده است ادامه پیدا کند و همه بدانند ماجرای کنونی ماجرایی فراگیر است
و هیچکس نباید همه را برای خود تلقی کند و اختلافات و سلایق سیاسی خود را دخالت دهد.
در روزنامههای حکومتی بهرغم تلاش برای کوچکنمایی ابعاد اعتراضات مردمی وحشت از قیام مردم و پیامدهای آن بهطور خاص در وقایع اخیر تهران و خرمشهر در مطالب مختلف دیده میشود:
ابتکار: خوزستان و بهطور خاص، خرمشهر و آبادان درگیر مسأله تأمین آب آشامیدنی است و بیم آن میرود که رویکردهای امنیتی موجب شود تا روند اعتراضها و درخواستهای مردمی پیرامون آن رنگ و بوی دیگری پیدا کند. همین مسأله باعث شده تا این بار موضوع آب و نسبت آن با امنیت ملی کشور مجدداً محل بحث و گفتگو باشد. معمولاً اعتراضات در ایران بلافاصله به امنیت ملی گره زده و سرکوب به جای مدیریت چاره کار میشود.
فیاض زاهد تحلیلگر مسائل سیاسی در این مورد به «ابتکار» میگوید: «مجموعه حوادثی ظرفیت و تحملپذیری اجتماعی را بهشدت کاهش داده و انباشتی از مطالبات برآورده نشده، نادیده گرفته شده و سرکوبشده را رقم زده و باعث شده تا هر پدیدهیی تبدیل به یک بحران شود و این برای ثبات و امنیت کشور میتواند بسیار خطرناک باشد. متأسفانه دولت و مدیران کشور برنامهریزی و دقت لازم برای جلوگیری از بحران امروز را نداشتند. این عصبانیت مردم در کنار بسیاری از سوءمدیریتهای دیگر و بیتوجهی مسئولان در این حوزه باعث شده تا مردم خوزستان؛ استانی که بزرگترین حوضچههای آبی مثل کرخه، کارون و دز در آن وجود دارد خیابان را برای بیان اعتراض خود انتخاب کنند چرا که حاکمیت به شرب آنها و مسأله حیاتشان بیتوجه است. ما مشاهده میکنیم که ایران در کشورهای دیگر سرمایهگذاری میکند اما از مسائل داخلی خود غافل میشود همین امر منجر به این میشود که مردم احساس کنند چراغی که به خانه رواست به مسجد حرام است.
متأسفانه برخی از نهادهای امنیتی و انتظامی ما هم به جای حل مسأله با برخورد سلبی با ماجرا نظیر کازرون و خرمشهر به تشدید بحرانها میافزایند. من فکر میکنم که مکانیزم تدبیر و حل منازعه در ایران دچار یک اختلال جدی است و متأسفانه در سالهای آینده هم ما با بحران آب در بسیاری از مناطق مرکزی ایران روبهرو هستیم و تا این رویکرد باشد ما به نتیجه مثبتی نخواهیم رسید». این عصبانیت مردم در کنار بسیاری از سوءمدیریتهای دیگر و بیتوجهی مسئولان در این حوزه باعث شده تا مردم خوزستان؛ استانی که بزرگترین حوضچههای آبی مثل کرخه، کارون و دز در آن وجود دارد خیابان را برای بیان اعتراض خود انتخاب کنند چرا که حاکمیت به شرب آنها و مسأله حیاتشان بیتوجه است. ما مشاهده میکنیم که ایران در کشورهای دیگر سرمایهگذاری میکند اما از مسائل داخلی خود غافل میشود همین امر منجر به این میشود که مردم احساس کنند چراغی که به خانه رواست به مسجد حرام است
متأسفانه برخی از نهادهای امنیتی و انتظامی ما هم به جای حل مسأله با برخورد سلبی با ماجرا نظیر کازرون و خرمشهر به تشدید بحرانها میافزایند. من فکر میکنم که مکانیزم تدبیر و حل منازعه در ایران دچار یک اختلال جدی است و متأسفانه در سالهای آینده هم ما با بحران آب در بسیاری از مناطق مرکزی ایران روبهرو هستیم و تا این رویکرد باشد ما به نتیجه مثبتی نخواهیم رسید». اسماعیل کهرم فعال محیطزیست هم میگوید:«مردم حق دارند تا برای آنچه که حق خود میپندارند دست به اعتراض بزنند. آنها به حاکمیت میگویند حرف ما را بشنوید اما در جواب این مسأله مردم را سرکوب میکنند». مشاور اسبق سازمان محیطزیست کشور میافزاید: «سؤال ما از مسئولان در شرایط فعلی این است که آیا فصل زمستان نمیتوانستید بحران آب را پیشبینی کنید و مسأله را حل کنید؟ لوله غدیر که آب را از کارون به خرمشهر میآورد هشت سال است که نشتی دارد و این آب آلوده شده دولت تدبیر و امید باید در این باره زودتر ازا ینها تدبیری میاندیشید. اکنون هم آب کم است هم دمای هوا بالا است طبیعی است که مردم عصبانی شوند و نتیجتا مسأله آب منجربه درگیری شود. ما در یک مملکت جهان سومی و بسته هستیم و هر اعتراضی جنبه امنیتی مییابد چنانچه این اتفاق در سوئیس میافتاد مقامات عذرخواهی میکردند یا دست به استعفا میزدند اما در کشور ما تجمع بیش از دو سه نفر را امنیتی میکنند.
جمهوری اسلامی: در حالیکه مسئولان در برنامههای بلندمدت دو- سه دهه گذشته خود حداقل باید این مسأله را میدیدند که «بعید نیست تا فقر به کفر بیانجامد»وآنها میبایست همواره حاشیه امنی برای بروز خشکسالی در تدابیر و برنامهریزیهای خود لحاظ میکردند.
چنین حوادثی نظیر آنچه در گذشته در اصفهان و کانال آب انتقالی به یزد رخداده بود، ما را بیشتر به اهمیت سیاسی، اجتماعی و امنیتی آب آشنا میسازد.
رسالت: دادستان کل کشوربا بیان اینکه با سرشاخههای نا آرامیها برخورد قاطع میکنیم، گفت: اصل اعتراض قانونی وبیان مطالبات حق مردم وجزءحقوق شهروندی است وهیچکس نمیتواند جلوی آن را بگیرد.
حمایت: پروژه کشتهسازی لو رفت
در پی اتفاقات شنبه شب در خرمشهر که برخی رسانههای ضد انقلاب در پروژهای تکراری برای کشته سازی و موج سواری بر مطالبات مردمی، مدعی کشته شدن جوان خرمشهری شدند
هشدارهای پیدرپی پلیس در شب درگیری، راهگشا نبود و اغتشاشگران و خرابکاران لحظه به لحظه بر خرابکاری خود میافزودند و تا جایی پیش رفتند که تعدادی مغازه، ماشین، ساختمان و دیگر اموال عمومی را به آتش کشانده و آسیب رساندند. برخی از اغتشاشگران با داشتن سلاح سرد و گرم درگیری خود با نیروهای امنیتی را افزایش دادند و شرایط ناامنی را در سطح شهر برای مردم ایجاد کردند...عبدالرضا رحمانی فضلی وزیر کشور بیان داشت: در اعتراضاتی که به کف خیابان میآید ممکن است افرادی سوءاستفاده کنند و یا عدهیی احساسی و یا هیجانی شوند که موجب خدشهدار شدن نظم و انتظامات شده و به آشوبها دامن بزنند لذا قوه قضاییه و نیروی انتظامی در این شرایط بر اساس مسئولیتهایی که دارند به موضوع ورود میکنند.
در مواجهه با این تجمعات سعی میکنیم آنها را به روند قانونی خود هدایت کنیم، دیگر اینکه اعتراضات را به مکانهایی ببریم که کمترین برخورد با مردم را دارند و در نهایت تلاش کنیم با روشهای مسالمتآمیز این تجمعات را در کوتاهترین مدت، تمام کنیم. رحمانی فضلی تصریح کرد: درباره آب اگر مدیریت نشود بامشکل مواجه میشویم...
رسالت: ایران، نگران و امیدوار برای خوزستان
تجمع شنبه شب مردم خرمشهر به حاشیه کشیده شد و حضور عدهیی اغتشاشگر سبب به انحراف کشیده شدن اعتراضات مردم شد.
در روزنامههای باند روحانی ضمن یادآوری پیامدهای شکاف در حاکمیت و خواندن روضه وحدت، بر ضرورت خوردن جامزهر داخلی و اف.ای.تی.اف و منطقهیی تأکید شده وسهمخواهی هم دیده میشود:
ایران: حمیدرضا جلاییپور، استاد جامعهشناسی دانشگاه تهران در گفتگو با روزنامهایران، دلیل جالبی برای کاهش خصومتهای لفظی در قبال دولت روحانی مطرح کرد. او با بیان اینکه اعتراض بازار در چهارم تیرماه ۱۳۹۷هسته اصلی قدرت را شوکه کرد، معتقد است که هسته قدرت به تندروها تذکر داده است و تأکید دارد که وضعیت ایجاب میکند دولت روحانی به گونهای وضعیت را توجیه کند تا تمام حاکمیت قدمهای مناسب برای تغییر اوضاع بردارند. این استاد جامعهشناسی توصیه میکند: «حاکمیت نباید اجازه بدهد برنامههای سیاسی صدا و سیما جولانگاه استثناگرایان باشد؛ تمام حاکمیت باید هلدینگهای بزرگ اقتصادی را به سوی شفافیت و مالیاتدهی تشویق کنند؛ محصورین دیگر در حصر نباشند و مردم امیدوار شوند انتخابات آزادی در پیش خواهد بود.» جلالی پور: همه باید توجه کنیم که جامعه ایران در وضعیت مطالباتی، اعتراضی و جنبشی است. اعتراضات جامعه ایران نه با اعتراضات تیرماه ۹۷شروع شده و نه با این اعتراضات پایان میپذیرد. فردا دوباره برای معترضان جامعه فرصت و زمینه دیگری پیدا میشود و دوباره اقشار جامعه دست به اعتراض میزنند. مشکل جامعه ایران با بگیر و ببند حل نمیشود اگر این طور بود با بگیروببندهای سال ۸۸یا دیماه ۹۶حل میشد... حاکمیت دنبال بازی برد- برد با جهان است؛ حاکمیت نباید اجازه بدهد که برنامههای سیاسی صدا و سیما جولانگاه استثناگرایان باشد؛ تمام حاکمیت باید هلدینگهای بزرگ اقتصادی را به سوی شفافیت و مالیاتدهی تشویق کنند؛ محصورین دیگر در حصر نباشند؛ مردم امیدوار شوند انتخابات آزادی در پیش خواهد بود. چون مردم دیدهاند که نظارت حداکثری استصوابی چه بلایی بر سر کیفیت مدیریت جامعه آورده است؛ نظامیان در سیاست خارجی و منطقهیی ایران مداخله نکنند؛ دستگاه قضایی بخش ویژه برای برخورد با منتقدان سیاسی نداشته باشد و مجری عدالت باشد؛ محذوفان سیاسی بتوانند تشکل و رسانه خود را داشته باشند... هماکنون جامعه ایران در وضعیت «بیاعتمادی نهادی» از یک طرف و «وضعیت جنبشی» از طرف دیگر است. حاکمیت (نه فقط دولت روحانی) اگر امروز علامت عملی مثبت به جامعه بدهد بهتر از فردا است. زیرا اگر پاسخ به جامعه دارای مطالبات دیر شود جامعه از مرحله جنبشی امروز میتواند وارد مرحله مخرب «ناامنی و بیدولتی» شود و حتی خود نظام سیاسی وارد مرحله گره خوردگی و سردرگمیشود.
در روزنامههای باند روحانی نسبت به تشدید انزوای جهانی رژیم ابراز نگرانی شده است.:
شرق: خروج ایالات متحده از برجام، تقاضای روسها از ایران برای خروج از سوریه، آغاز تحریمهای جدید علیه ایران، نزدیکی اسراییل به روسها، دعوت ترامپ از روسها برای بازگشت به گروه کشورهای صنعتی، همآوایی روسها و عربستان در اوپک و چندین نکته دیگر همگی نشانههایی از آن است که خاورمیانه آبستن حوادثی ناگوار... است.
رسوایی دلارهای دولتی و رو شدن دست مقامات دولت روحانی بسیاری از روزنامههای این باند را هم به حمله به دولت کشانده و برخی هم اونو مایه طنز کردهاند:
جهان صنعت: یه شرکت تولید پارچه و یه شرکت سنجش بتن ۱۲۰هزار یورو لوبیا چیتی وارد کردن. کسی که متخصص سنجش بتُنه ۱۴۰هزار یورو هم بابت چای گرفته، ۶هزار یورو هم بابت واردات کاغذ!
این وسط یه باشگاه ورزشی هم به اسم «البدر» یک میلیون و ۶۸۲هزار و ۶۸۹یورو ارز دولتی از بانک مرکزی گرفته و تایر خودروی سواری وارد کرده. اما این همه ماجرا نیست. «البدر» ۵۱۰هزار و ۳۳۶یورو هم گرفته تا تایر اتوبوس و کامیون وارد کنه. به اندازه کافی طنزه؟ لازمه من حرف طنزی بزنم؟
آقای روحانی! حالا هی بیا سخنرانی کن، داد بزن بگو ما میتوانیم. ما مقاومت میکنیم...
من جای تو بودم به جای اینکه سخنرانی کنم، یه کم به خودم ارز دولتی میدادم میرفتم پاستیل وارد میکردم.