در قسمت چهارم از سری مقالههای کارگر و کارگران، سخن از تشکل کارگران نیشکر هفتتپه بهمیان آمد. این تشکل موفق توانست صدای کارگران باشد و خواست آنان را بخروشد. تا آنجا که به استبداد مذهبی حاکم بر میهنمان برمیگردد از ایجاد هیچ تشکل آزاد استقبال نمیکند؛ زیرا سازمانیافتگی کارگران و سایر اقشار محروم را منافی موجودیت خود میداند. تشکل کارگری از دید او تشکلی است که از طرف دولت و ارگانهای سرکوبگر آن در کارخانه و کارگاه و محیطهای کار گماشته شده باشد و به مثابهٔ بازوی استثمارگران عمل کند. به جاسوسی در محیط کار بپردازد، کارگران انقلابی را به حکومت معرفی نماید، به نفع دولت تبلیغ کند و تحت عنوان «بسیج کارگری» برای رژیم مزدور استخدام نماید. کارگران نیشکر هفتتپه نشان دادند که کارگر ایرانی میتواند و باید تشکل مستقل خود را داشته باشد و با تکیه بر آن حقوق خود را بهدست بیاورد.
یکی برای همه، همه برای یکی
در جریان اعتصاب و تحصن و تظاهرات کارگران نیشکر هفتتپه و همچنین کارگران فولاد اهواز نقش تشکل مستقل کارگری بهخوبی بارز شد. کارگران دیدند وقتی صدای خود را به هم گره بزنند، این صدا قدرت پیدا خواهد کرد و گوشهای کرشده و سنگین را وادار به شنیدن خواهند کرد؛ بازتاب اتحاد آنان از مرزهای ایران فراتر خواهد رفت و وجدانهای جهانی را به حمایت برخواهد انگیخت.
طی مدتی که از شروع اعتصاب کارگران نیشکر هفتتپه میگذرد این آنها هستند که مشخص میکنند در چه زمان و مکانی دست به اعتراض بزنند. این عزم برخاسته از تشکل و همبستگی آنان است. چون متشکل و همبستهاند دشمن جرأت رویارویی با آنها ندارد و صدایشان بهسرعت در جامعهٔ ایران و نیز در بیرون ایران منعکس میشود. بنابراین تا هنگامی که همبسته باشند شکستناپذیر خواهند بود.
به مشام رسیدن رایحه انقلاب ضدسلطنتی
این روزها که اعتصاب کارگران نیشکر هفتتپه و نیز کارگران فولاد اهواز در جریان است، رایحه همبستگی در بین مردم به مشام میرسد و یادآور روزهای انقلاب ضدسلطنتی هستند؛ روزهایی که مردم بهرغم قرارداشتن در شرایط بد اقتصادی به حمایت از یکدیگر برمیخاستند و فضای خیابانها با این حمایتها عطرآگین میشد. این روزها دیگر بار در تاریخ ایران دارند تکرار میشوند و آن را باید به فال نیک گرفت.
شعارهای امروز این است:
«کارگر، معلم، راننده، کشاورز، زحمتکش، اتحاد! اتحاد!»
زندان و دستگیری نتیجهٔ معکوس داد
حاکمیت آخوندی تصور میکرد با دستگیری نمایندگان کارگران خواهد توانست اعتراضات را بخواباند اما تدوام اعتراضات و گردهمایی در جلو فرمانداری شوش خیلی زود به او فهماند که نسبت به فهم این مرحله از خیزشهای اجتماعی در یک کودنی آشکار قرار دارد. واقعیت این است که آنگونه که کارگران شعار میدهند: «نه تهدید، نه زندان، دیگر اثر ندارد!» دستگیریها باعث گسترش اعتراضات میشود و خود به سوژه اعتراض تبدیل میگردد.
تشبثات حکومت برای منحرف کردن خواستهای کارگران
خواست اصلی کارگران نیشکر هفتتپه همانطور که گفتهاند آزادی کارگران زندانی تا نفر آخر و لغو خصوصیسازی است و در شعارهای زیر متبلور میشود:
«کارگر زندانی، آزاد باید گردد!
نان کار آزادی، ادارهٔ شورایی!»
آنها ۲راهکار پیشنهاد کردهاند: ادارهٔ کارخانه توسط شورای کارگران یا مدیریت دولت بر کارخانه زیر نظر شورای کارگری. در هر ۲راهکار گفتهاند که خود کارگران قادر هستند کارخانه را اداره کرده و از بخش خصوصی خلعید نمایند. این بخش خصوصی همان باند پاسداران چپاولگر و فاسد دایرهٔ حکومتی هستند؛ کسانی که در مافیای قدرت سهم اصلی دارند. همان دوایر و شرکتهایی که وابسته به خامنهای و نزدیکانش هستند و اخیراً دوباره از پرداخت مالیات معاف شدند. «بخش خصوصی»، اسم مستعار مافیای اقتصادی پاسداران است. کارگران خواهان آن هستند که کارخانه و مزارع نیشکر از تیول آنها بیرون آید و در اختیار کارگران قرار گیرد و بهصورت شورایی و با مشارکت فعال کارگران اداره شود.
حکومت آخوندی آگاهانه و عامدانه این خواست را سانسور میکند و به جای آن درصدد جاانداختن این تلقی است که گویا کارگران بهخاطر پرداخت دستمزد به تعویق افتادهٔ خود دست به اعتصاب زدهاند. دادن وعده و وعید پوشالی برای پرداخت حقوق یک ماه به آنان، در این راستاست که کارگران دست از خواستههای خود برداشته و پراکنده شوند.
حاکمیت آخوندی مانند سیاست «بستهٔ معیشتی»، میخواهد با صدقه دادن، اعتراض کارگران را بخواباند. کارگران آگاه نیشکر هفتتپه با پی بردن به این ترفند رژیم اعلام کردند: «ما صدقه نمیخواهیم، حقوق خودمان را میخواهیم».
***
در یک جمعبندی کلی تا همینجا این رژیم بوده که از ترس گر گرفتن قیام شهرها، گام به گام عقبنشینی نموده و در نقطهٔ مقابل این کارگران بودهاند که پیشروی کردهاند.
مطالب مرتبط:
هجدهمین روز اعتصاب کارگران نیشکر هفتتپه با شعار کارگر زندانی آزاد باید گردد+ فیلم و عکس
همبستگی فزاینده با کارگران بپا خاسته هفتتپه
از همین سلسله مقاله:
کارگران - آشنایی با حقوق بینالمللی (۱)
کارگران - کارگر و روز کارگر از منظر نظام آخوندی (۲)