در حالی که مدتی است طرفهای مذاکرات اتمی از رسیدن به مرحله پایانی سخن میگویند، تنگناهای حاکمیت آخوندی هنوز نتیجه نهایی آن را در هالهای از ابهام قرار داده است.
اخیراً ۲۵۰تن از اعضای مجلس ارتجاع ضمن ارسال نامهیی به رئیسی جلاد مواردی را بهعنوان شرط توافق نهایی مشخص کردهاند، که تاکنون مواردی از آنها توسط دولت آمریکا رد شده است.
یکی از شروط مجلس آخوندی تضمین قانونی از طرف آمریکا برای خارج نشدن از توافق احتمالی است به این معنا که به رژیم تضمین داده شود دولت بعدی آمریکا نیز مانند دولت ترامپ از برجام خارج نشود، شرطی که رابرت مالی، مسئول تیم مذاکرهکنندهٔ آمریکا بهصراحت آن را رد کرده است.
عباس زاده مشکینی سخنگوی کمیسیون امنیت مجلس رژیم هم گفته است: «ما فعلاً بهدنبال رفع همه تحریمها هستیم. ما بهدنبال این هستیم که تمام تحریمها، اعم از تحریم شرکتها، نهادها، اشخاص و تحریمهای موضوعی برداشته شود وقتی تمام فعالیتهای ما در چارچوب پادمانهای آژانس بینالمللی انرژی اتمی است و بالاترین نظارتها را پذیرفتهایم، چه لزومی دارد اینقدر ما را تحریم کنند. طبیعتاً ما باید بهدنبال این باشیم که همه تحریمها لغو شود» (سایت انتخاب ۲۰فروردین ۱۴۰۰).
این امر نیز غیرممکن است و بارها مقامات آمریکایی اعلام کردهاند در صورت توافق و بازگشت رژیم ایران بهمحدودیتهای برجامی، تحریمهای مغایر با برجام را لغو میکنند و تحریمهای دیگر را لغو نمیکنند و آنچنانکه از لابهلای خبرها و رسانهها درز کرده، یکی از موانع جدی امضای توافق، خودداری آمریکا از پذیرش خارج کردن نام سپاه پاسداران از لیست تروریستی آمریکا است.
امیر عبداللهیان وزیر خارجه رژیم در مصاحبهیی با تلویزیون شبکه خبر بهطور تلویحی این خواسته رژیم را کم رنگ کرد و از قول سرکردگان سپاه گفت: «مقامات ارشد سپاه همواره بهما یادآوری میکنند که در راستای منافع نظام، موضوع سپاه را در اولویت خود قرار ندهید».
در مورد رد اظهارات عبداللهیان روزنامه جهان صنعت۲۲ فروردین ۱۴۰۰ نوشت: «اظهارات امیر عبداللهیان البته خیلی سریع با واکنش تند برخی از افراد طیف تندرو مواجه شد و تقریباً به حاشیه رفت اما از اهمیت آن کاسته نشد، بهخصوص که بعد از یکی دو هفته اهمیت و تأثیرگذاری موضوع تحریمهای سپاه در روند مذاکرات مشخص و عیانتر شده است. از این رو است که تحلیلگران و کارشناسان با اشاره به منافع ملی و شرایط خاص کشور از نظر اقتصادی و سیاسی با استناد به رویکرد همان فرماندهان سپاه که امیر عبداللهیان به آنها اشاره کرده بود، از لزوم در اولویت قرار دادن منافع ملی میگویند... بهنظر میرسد که معضل اصلی در مذاکرات برجامی که حدود یک ماه است، متوقف شده همین بحث تحریمهای سپاه باشد».
همان زمان که امیر عبداللهیان از «ایثار» سرکردگان سپاه صحبت کرد و عملاً شرط خروج سپاه از لیست را بهقول معروف برای نظام «مرده مال» کرد، کمال خرازی رئیس شورای راهبردی حکومتی در کنفرانس بینالمللی در پایتخت قطر بر حذف سپاه از لیست تروریستی آمریکا تأکید کرد و گفت: «قطعاً سپاه پاسداران باید از لیست تروریستی آمریکا حذف شود».
در همان جلسهیی که خرازی این سخنان را میگفت، بلافاصله رابرت مالی نماینده ویژه آمریکا در امور ایران و سرپرست هیأت نمایندگی این کشور در کنفرانس وین خواست خرازی را رد کرد و گفت: «حتی در صورت توافق، تحریم سپاه برداشته نمیشود».
بهاین ترتیب آنچنانکه از موضعگیریهای طرفین مشخص است بعد از هشت دور مذاکره در وین توافق بر سر بازگشت به برجام همچنان نامشخص است.
در زمینه اختلاف بر سر تحریمها و مواضع طرفین روزنامه فرهیختگان وابسته به باند خامنهای مینویسد: «آمریکاییها تحریمهای ایران را در سه لیست سبز، زرد و قرمز دستهبندی کردهاند. تحریمهای سبز از ابتدای مذاکرات قابل رفع هستند، تحریمهای زرد تحریمهایی است که بر سر رفع یا تعلیق آنها نیاز به مذاکره است و تحریمهای قرمز غیرقابل رفع هستند»
در ادامهٔ مقالهٔ فرهیختگان ـ۲۲فروردین ۱۴۰۱ ـ آمده است: « آنطور که از کنشهای طرفین برداشت میشود نه ایران و نه آمریکا حاضر به کوتاهآمدن از خطوطقرمز خود نیستند»
البته با وجود اینکه مقامات حکومتی بارها از خطوط قرمز صحبت کردهاند هیچگاه رسماً مشخص نکردهاند که این خطوط مرزسرخ چیست.
حتی در نامه اعضای مجلس به رئیسی نیز موضوع مرز سرخ مطرح نشده است و سعید خطیبزاده سخنگوی وزارتخارجه هم میگوید: «خطوط قرمز تا به امروز رعایت شده است، اگر قرار بود ما خطوط قرمز را رد کنیم توافق چندین ماه قبل به دست میآمد. ما هنوز به آن نقطهای نرسیدیم که طرف آمریکایی نشان دهد به تعهدات پایبند است»، اما او هم مشخص نمیکند که خطوط قرمز چه مواردی هستند (خبرگزاری ایرنا ۲۲فروردین ۱۴۰۰).
بنابراین میتوان گفت مذاکرات در وضعیتی که دو طرف مذاکراه آن را خط پایان مینامند، در پشت بنبستهای درونی رژیم آخوندی گیر کرده و متوقف شده است.