روزنامههای حکومتی در روز سهشنبه ۳۱اردیبهشت انعکاسی از بحرانهای درونی و خارجی نظام هستند. از نگرانی از انزوای جهانی و منطقهیی رژیم و ابراز وحشت از پیآمد شلیک به سفارت آمریکا در بغداد و کشمکشها بر سر مذاکره کردن و یا نکردن با آمریکا و بالاخره وحشت از جنگ و اختیار خواهی روحانی و باندش از عمدهترین موضوعات روزنامههای امروز هستند:
نگرانی از پیامدهای جنگ و انزوای جهانی و منطقهیی رژیم مضمون مشترک روزنامههای باند روحانی ست:
آرمان: زیباکلام: در جمعبندی کلی میتوان گفت که نه اتحادیه اروپا حاضر است بهخاطر ایران به آب و آتش بزند و نه روسها و چینیها، حتی عراق حاضر نشد بهخاطر ایران در برابر آمریکاییها بایستد.
ستاره صبح: مقامات نظام تلاش میکنند تا جایی که ممکن است زمان بخرند و وقتکشی کنند. متحدان سنتی ایران، یعنی چین و روسیه میتوانند نقش بهسزایی ایفا کنند، البته تجربه نشان داده اتحاد میان ایران و این دو کشور، بیشتر اتحادی یکسویه بوده و چین و روسیه منافع خود را به روابط دوجانبه و منافع ایران ترجیح میدهند.
همدلی: علی بیگدلی: ممکن است رئیسجمهوری ایالات متحده تصمیم بگیرد وارد یک قمار علیه ایران شود. بهنظر من برخی تندروهای داخلی که افراطی نیز هستند، باید مراقب سخنانشان باشند. منطق سیاست بر پاشنه تهدید نمیچرخد، هر اظهارنظری ممکن است منافع ملی ما را به خطر بیندازد
جهان صنعت: افشار سلیمانی: اگر ایران اقدامات تند مستقیمی در ابعاد نظامی و هستهیی انجام دهد و بهصورت عملی از برجام خارج شود و اروپا و چین و روسیه را در کنار آمریکا قرار دهد، با وجود همه موارد بازدارنده فوق میتواند زمینه اقدام نظامی علیه ایران را (ابتدا بهصورت محدود و در صورت لزوم گسترده) فراهم کند.باید در نظر داشت که هر گونه اقدام نظامی در منطقه به زیان ایران و کشورهای منطقه در ابعاد مختلف خواهد بود. آزموده را آزمودن خطاست و هر جنگی نیز از طریق دیپلماسی خاتمه یافته است. همواره دیپلماسی پیشاجنگ کمهزینهتر و مقدم بر دیپلماسی پساجنگ است.
در روزنامههای باند ولیفقیه حمله به باند رقیب بر سر مذاکره و برجام بیانگر بحران بیراهحلی و بنبست نظام است:
رسالت: موضع وزیر امور خارجه در پاسخ به ترامپ، حامل این گزاره است که او همچنان به تعامل با بخشهایی از هیأت حاکمه آمریکا باور دارد. این اظهار موضع، دو اشکال دارد. اول آن که، حاکی از امید به فاصله گذاری میان مقامات آمریکایی است و ثانیا، بسیار ناامید کننده است
جوان: جریان نشانهدار داخلی معتقد است تئوری «مذاکره بهترین روش برای اداره کشور»، نباید بیخاصیت شود و برای جلوگیری از سقوط اجتماعی-سیاسی آن باید حتی به اظهار «ترس» در برابر تهدیدات نظامی آمریکا متوسل شد تا آمریکا همچنان به نتیجه بخش بودن فشارهای اقتصادی خود جهت وادار کردن ایران به مذاکرات جدید امیدوار باقی بماند.
رسالت: آنانکه هنوز از برجام شفای دردهای سیاسی خود را طلب میکنند امیدوارند به مذاکرات برگردند. حال آن که باب مذاکره با آمریکا حداقل در دوران ترامپ بهکلی بسته است.
در روزنامههای هر دو باند حاکم ابراز وحشت مزدوران عراقی رژیم از پیآمد شلیک به سفارت آمریکا در بغداد دیده میشود:
همدلی: هادی العامری با اشاره به اینکه اگر جنگی اتفاق بیفتد همه را میسوزاند افزوده است که همه (عراقیها) در این برهه یک مسئولیت ملی، تاریخی و دینی دارند که شبح جنگ را اول از عراق و دوم از کل منطقه دور کنند. کتائب حزبالله نیز در اظهاراتی خبری، با نامناسب و زیان آور دانستن اینگونه اقدامات، نسبت به تلاش آتشبیاران منطقهای و آنهایی که میکوشند عراق را به میدان جنگ احتمالی تبدیل کنند، هشدار دادهاند.
جوان: قیس الخزعلی، رهبر «عصائب اهل الحق»، یکی از بزرگترین گروههای وابسته به حشدالشعبی هم هر گونه عملیاتی را که به بهانهیی برای جنگ با ایران تبدیل شود، رد کرده است.
در روزنامههای باند روحانی بار دیگر موضوع اختیارات و بازنگری مطرح شده و خواستار تقسیم مهمترین اختیارات ولیفقیه ارتجاع شدهاند:
آرمان: روحانی: امروز برای مدیریت بهتر شرایط نیازمند تمرکز قدرت و تصمیمگیری هستیم، در دوران جنگ تحمیلی نیز در مقطعی که با مشکل مواجه شدیم، شورای عالی پشتیبانی جنگ ایجاد شد و همه اختیارات در دست این شورا بود و حتی مجلس شورای اسلامی و قوه قضاییه نیز در تصمیمگیری آن شورا دخالتی نداشتند و امروز هم در شرایط جنگ اقتصادی قرار داریم.
همدلی: در بازنگری این قانون کلیه نهادها و نیروها، تشکیلات موازی و دوگانگی باید در یکدیگر ادغام شوند تا مدیریت واحدی ایجاد و مسئولیت و پاسخگویی بهوجود آید، ادغام نیروهای مسلح ارتش و سپاه، یکی نمودن کمیته امداد و سازمان بهزیستی، الحاق دادسرا و دادگاه ویژه روحانیت و سازمان تعزیرات حکومتی و هیأتهای حل تشخیص و حل اختلاف کار(دادگاههای کار) به مراجع قضایی و حذف دادگاه انقلاب، یک پارچه نمودن فعالیت کلیه سازمانها و نهادهای فعال فرهنگ و تبلیغات همچون وزارت ارشاد و فرهنگ اسلامی، شورای عالی انقلاب فرهنگی، سازمان تبلیغات اسلامی، سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی را الزامی میداند... اصل نود و یکم شورای نگهبان رکن دوم قوه مقننه که اعضای آن توسط مجلس شورای اسلامی انتخاب میشوند، اصل نود و نهم نظارت استصوابی شورای نگهبان بر انتخابات حذف شود، اصل یکصد و هفتم محدود کردن مدت هر دوره رهبری به ۵سال،... اصل یکصد و دوازدهم مجمع تشخیص مصلحت حذف میشود و در صورت اعلام مغایرت مصوبه مجلس توسط شورای نگهبان مجدداً با تصویب دوسوم نمایندگان مجلس قابلیت قانونی خواهد بود، اصل یکصد و پانزدهم رئیسجمهور از میان شخصیتهای ملی اعم زن یا مرد،...اجازه فعالیت رادیو و تلویزیون خصوصی، عضویت در شورای نگهبان از تمام مذاهب، تحدید مدت زمان دوره رهبری، امکان اعطای پست و مقام به تمام شهروندان از هر قوم و مذهب، پذیرش و ضمانت حقوق و آزادیهای بنیادین مذکور در اعلامیهها و میثاقهای جهانی، لغو مجازات اعدام، اعطای حقوق برابر زن با مرد، آزادی دین و مذهب وعقاید، آزادی کامل مطبوعات، تضمین کامل حقوق کودکان، آزادی اعتصاب
یک روزنامه باند خامنهای به اختیار خواهی روحانی و پیش کشیدن موضوع رفراندوم توسط وی حمله کرده است:
کیهان: در بحبوحه گرانیهای افسارگسیخته، رکود عمیق و بیکاری روزافزون، رئیسجمهور با چه انگیزهای از رفراندوم میگوید؟ در چنین شرایطی رفراندوم چه گرهی از مشکلات مردم را میگشاید؟ خوب است ایشان به جای این تئوریبافیها که برایشان در حکم بمب صوتی و نارنجک دودزا برای پوشاندن ناکارآمدی عمل میکند، دولت را برای حل مشکل معیشت مردم بهخط کند... مردم که در اثر سوءمدیریت دولت و گره زدن حیات و مماتشان به برجام توسط رئیسجمهور، با تورم ۱۲۸درصدی مسکن و بیکاری و گرانی پیدر پی کالاهای اساسی مواجهاند، سرشان با رفراندوم گرم نمیشود. جالب است که رئیسجمهور مصداق و مقصود خود از رفراندوم در موضوعات فرهنگی و اجتماعی را بیان نمیکند و تنها کلیگویی میکند.