تاکتیک لو رفتهٔ تأیید و تکذیب
در بحبوحهٔ مرگ و فقر و مصیبت، رژیم بهشکل حساب شده و به شیوهٔ تدریجی، منطقه به منطقه قیمت نان را افزایش میدهد. از بررسی اخبار گوناگون چنین بر میآید که کارگزاران مربوطه به مدد روش شناختهشدهٔ رژیم ابتدا با تاکتیک «تأیید و تکذیب» موقعیت را سبک سنگین میکنند تا بعد به شیوهٔ نمدمالی آرام آرام قصد ضدمردمی خود را عملی کنند.
اخبار متفرقه نشان میدهد که رژیم در پارهای از استانها و شهرها از قبیل بویین زهرا، مسجد سلیمان، دزفول، خلخال و بخشهایی از استان تهران دست کارگزاران را باز گذاشته و عملاً قیمت نان را به میزان ۴۰ تا ۵۰ درصدگران کرده است.
میرمرسلی رئیس اداره صنعت، معدن و تجارت روز شنبه در جلسه کارگروه ساماندهی آرد و نان خلخال گفت:
«افزایش نرخ نان در خلخال در راستای اجرای دستورالعمل جدید شورای آرد و نان استان اردبیل بوده و با چند درصد افزایش و با لحاظ افزایش وزن چانه صورت میگیرد.» (ایرنا ۶اردیبهشت ۹۹)
«اسفندیار ابوالحسن زاده، مدیرعامل شرکت غله و خدمات بازرگانی منطقه ۸ تبریز هم اظهار کرد:
«قیمت نان در استان آذربایجان شرقی بر اساس قیمت سال ۹۳ بوده و تغییر نیافته و در سال ۹۷ فقط ۱۰درصد افزایش یافته است» وی سپس خاطرنشان کرد: «قیمت نان در استان بهصورت میانگین ۳۰درصد افزایش یافته است.» (خبرگزاری فارس ۳اردیبهشت ۹۹)
اما در برخی استانها نظیر کرمانشاه کارگزاران مربوطه گرانی نان را تکذیب کردهاند؛ با این تفاوت که با ارائهٔ دلایلی چند، رندانه زمینه را برای گران کردن تنها قوت لایموت مردم باز گذاشتهاند. بر این اساس پیشبینی میشود که بهای جدید سراسری نان بهزودی اعلام شود.
خبرگزاری حکومتی صدا و سیما مرکز کرمانشاه (۶ اردیبهشت) بهنقل از ارویسی مدیر کل غله و خدمات بازرگانی رژیم در این استان نوشت:
«این شایعه [گرانی نان] به هیچ عنوان صحت ندارد و در حوزه آرد و نان شاهد هیچگونه افزایش قیمتی نیستیم.» با این وجود این مهرهٔ حکومتی افزود:
«هر گونه تصمیمگیری در خصوص قیمتگذاری نان در حوزه اختیارات کارگروه شورای پایش گندم، آرد و نان استانداری است و هر گونه افزایش از سوی این کارگروه متعاقباً اعلام خواهد» و به این ترتیب اذهان را آمادهکرد تا از افزایش بهای نان در آینده تعجب نکنند.
به گزارش خبرگزاری حکومتی ایسنا ۱۰اردیبهشت شریعتی استاندار رژیم در خوزستان هم خبر داد که قیمت نان در این استان افزایش نخواهد یافت:
«قیمت نان در سال ۹۸ در بیشتر استانهای کشور افزایش پیدا کرد اما در خوزستان بنا به دلایلی از افزایش قیمت جلوگیری شد»
وی اعلام کرد با وجود اینکه «همهٔ کارهای کارشناسی افزایش قیمت نان در استان نیز انجام شد.... [و] بنا بود تا قیمت نان در خوزستان مانند سایر استانهای کشور افزایش پیدا کند. [اما] با توجه به شرایط بهوجود آمده برای مردم در بحث شیوع کرونا... دستور دادم تا فعلاً افزایشی در قیمت نان صورت نگیرد»
اما در عینحال برای افزایش بهای نان مقدمهچینی کرد و گفت:
«با عادیتر شدن شرایط، تصمیمات لازم را در بحث افزایش قیمت نان خواهیم گرفت تا نانوایان استان مانند دیگر نانوایان کشور از این افزایش قیمت نان بهرهمند شوند اما در حال حاضر امکان افزایش وجود ندارد.»
نگرانی از خیزش اجتماعی
خبرگزاری فارس در تاریخ ۱۰اردیبهشت ۹۹ نسبت به افزایش بهای نان نوشت:
«با توجه به ایجاد مشکلات اقتصادی متعدد برای مردم و لزوم حمایت دولت، چه توجیهی برای گرانی نان در این اوضاع و شرایط وجود دارد؟»
این خبرگزاری نسبت به خیزش عمومی که وی از آن بهعنوان «دغدغه و رنجش مردم» نام میبرد، هشدار داد و با یادآوری افزایش بهای بنزین که منجر به قیام آبان گشت، رژیم را از این اقدام برحذر داشت:
«تصمیمات سخت و پرالتهابی که سبب دغدغه و رنجش مردم میشود را در این مقاطع اجرایی میکند؟ به مانند گرانی بنزین در شب میلاد پیامبر(ص).آیا ماه مبارک رمضان که به ماه دستگیری از نیازمندان و ماه رحمت معروف است، زمان مناسبی برای گرانی نان است؟»
ادعای پوشالی «کمک مؤمنانه»!
قابل توجه است که رژیم بهرغم ژستهای تو خالی روزانهٔ روحانی، تاکنون حاضر نشده کمترین تسهیلاتی برای مردم قائل شود. این حاکمیت ضدمردمی نه فقط از تأمین هزینههای قرنطینه سر باز زد، بلکه حتی زیر بار پذیرش حداقل تسهیلات برای مردم هم نرفت. تسهیلاتی از قبیل بخشیدن یا به تعویق انداختن دریافت وجوه آب و برق، منتفی کردن یا کاهش مالیاتها، مداوای رایگان مبتلایان به کرونا که تماماً از حقوق مینیمم مردم در شرایط اضطراری است. اما در عوض بهخلاف دعاوی روحانی در حال حاضر بیماران را با دریافت مبالغ بسیار گزاف در بیمارستانها بستری میکنند. افزون بر اینها دستمزد کارگران را حتی به اندازه جبران تورم افزایش نداد. مانور پر طمطراق صدقهٔ یک میلیون تومانی به مردم را هم به عنوان وام محسوب کرد.
به این ترتیب مشخص میشود که وعدههای فریبندهٔ خامنهای تحت عنوان «کمک مؤمنانه»! تا چه حد پوشالی است. معلوم میگردد که ادعای کارگزاران نظام ولایت فقیه مبنی بر پیشرفت در مهار ویروس و کمک به مردم، دروغی بیش نیست. این حاکمیت نشان داده است که باز هم قیمت را از جیب مردم و زحمتکشان و گرسنگان خواهد پرداخت. دلیل واضح آن نیز خیز برداشتن برای گران کردن نان است که تنها قوت لایموت مردم محسوب میشود و میلیونها نفر حتی قادر به خرید آن با قیمتهای فعلی نیستند و در صورت گرانی آن بهشدت آسیب خواهند دید. بیتردید تبعات این اقدام برای حاکمیت آخوندی کمتر از گرانی بنزین نخواهد بود.